FinansWatch

Vildt slagsmål om frie tøjler til ATP

Pemsionsbranchen truer med at hoppe fra milliardstøtte, hvis et lovforslag, der lader ATP drive pensionsselskab, går igennem.

Danmarks stærkeste pengetank, ATP, er havnet midt i et voldsomt slagsmål om ideologi og markedsandele. Det store spørgsmål er, om ATP skal have lov til at bruge sine stordriftsfordele til at sikre danskerne langt mere i afkast på deres pension, end de i dag får hos de kommercielle pensionsselskaber.

Det har skabt voldsom vrede i finanssektoren, og nu truer direktøren for Forsikring og Pension, Per Bremer Rasmussen, med, at den magtfulde organisation trækker sin 5 mia. kr. store støtte til regeringens højtprofilerede vækstpakke til støtte for erhvervslivet, hvis ATP får så frie tøjler, som lovforslaget lægger op til:

Noget for noget

»Jeg tør ikke sige, om vi kan komme med de penge, hvis det lovforslag kommer igennem. Der er den holdning, at den model, der er lagt frem med ATP, potentielt gør nogle af mine medlemmers forretningsgrundlag meget usikkert. De synes ikke, at det er en god cocktail lige nu og her.«

Også bankernes organisation Finansrådet er stærkt kritisk over for forslaget.

Brian Mikkelsen blokerer

Ifølge nye beregninger foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten vil ATP kunne generere op til knap 30 pct. eller 1,6 mio. kr. mere i afkast for en dansker, der i 32 år indbetaler 50.000 kr. til en pensionsopsparing i en bank. Og det kan blive særdeles relevant fremover, fordi et lovforslag fremsat af Beskæftigelsesministeriet giver ATP frie rammer til at drive bank, pensionsselskab og forsikringsselskab.

Det kontroversielle lovforslag skulle have været fremsat allerede inden årsskiftet, men er forsinket, fordi økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) endnu ikke har sag god for det. I en mail bekræfter han nu, at han har holdt møde med Forsikring og Pension, der vil bremse forslaget:

»Jeg kan bekræfte, at jeg har holdt møde med branchen om forslag til ændring af ATP-loven, der er under udarbejdelse, og som vil åbne op for ATP's investeringsmuligheder i forhold til bl.a. finansielle virksomheder. Vi har drøftet de konkurrencemæssige implikationer, som lovforslaget kan have i forhold til forsikrings- og pensionsområdet,« skriver Brian Mikkelsen.

Politiske uenigheder

Lovforslaget har ellers allerede har været sendt forbi både Konkurrencestyrelsen og Kammeradvokaten, som har konkluderet, at det som sådan ikke strider mod statsstøtte-reglerne eller EU.

Beskæftigelsesministeriet mener ligefrem, at lovforslaget kan øge sektorens konkurrence, der ofte har været kritiseret for at være ringe.

Hos Socialdemokraterne er erhvervsordfører Orla Hav ikke i tvivl om, at finanssektoren har stor indflydelse i netop Økonomi- og Erhvervsministeriet.

»Jeg har længe haft en fornemmelse af, at ministeriet og den finansielle sektor er tæt på hinanden. Og der været flere eksempler på, at det er uhensigtsmæssigt. Og dette er endnu et af dem. Når vi skal tage hensyn til borgerne og samfundsøkonomien, er der ikke meget at betænke sig på,« erklærer Orla Hav, der støtter forslaget om at give ATP friere rammer.

Også Dansk Folkeparti støtter lovforslaget, mens Venstre er imod de dele, som giver ATP adgang til pensionsmarkedet.

Politisk opgør om frit ATP

ATP kan ændre den danske pensionssektor

Rohde: Vi bliver bare ligestillet med andre

ATP kan ryste pensionsmarked

Mere fra FinansWatch

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs