Tryg valgte kronprinsen – potentialet var tydeligt fra dag ét

Valget af Johan Kirstein Brammer som afløser for koncernchef Morten Hübbe viser, at Tryg arbejder målrettet med talentudviklingen, siger formanden for forsikringsselskabet.
Morten Hübbe (tv) og Johan Kirstein Brammer, da Tryg annoncerede sit køb af RSA's nordiske aktiviteter. | Foto: Stine Bidstrup
Morten Hübbe (tv) og Johan Kirstein Brammer, da Tryg annoncerede sit køb af RSA's nordiske aktiviteter. | Foto: Stine Bidstrup

Det er en svær, men afgørende opgave at finde den rette afløser til topposten i en virksomhed. Særligt når den nuværende chef har siddet på posten i 12 år, som det har været tilfældet med Morten Hübbe i Tryg. 

Men for Nordens største skadesforsikringsselskab er missionen fuldført, når den hidtidige kronprins, 47-årige Johan Kirstein Brammer, bliver kronet til sommer og overtager direktørposten.

På et pressemøde mandag formiddag erklærede bestyrelsesformand Jukka Pertola sig stolt over, at bestyrelsen ”uden tøven” havde peget på Johan Kirstein Brammer. 

”Forfremmelsen af en intern kandidat reflekterer i høj grad også Trygs strategiske fokus på talentudvikling, hvilket er en prioriteret indsats på alle niveauer af organisationen og i bestyrelsen,” sagde bestyrelsesformanden under pressemødet i forsikringsselskabets hovedsæde i Ballerup. 

Successionsplanlægning er en af de absolut vigtigste opgaver for en bestyrelse, og andre steder i finanssektoren - f.eks. i Danske Bank og Jyske Bank - har man set eksempler på, at grebet om den disciplin har ladet en del tilbage at ønske. 

Det kommer ikke bag på Jørgen Huno Rasmussen, der var bestyrelsesformand i Tryg mellem 2013 og 2018, at valget som ny topchef er faldet på Johan Kirstein Brammer.

”Det er en topchefs fornemmeste opgave at udvikle én til at overtage. Med Johan Brammer er det en udvikling, der har været længe undervejs. Han var et af de store talenter, som Morten har gjort opmærksom på og ført frem,” siger Jørgen Huno Rasmussen.

På mandagens pressemøde efterlader Morten Hübbe ingen tvivl om Johan Kirstein Brammers tidligere position som kronprins. 

”Vores successionsplanlægning har været utrolig vellykket. Jeg er glad, stolt og meget, meget enig i bestyrelsens valg af Johan. Det har også været min klare anbefaling til bestyrelsen: At Johan er den helt rigtige til at stå i spidsen for Tryg,” sagde han. 

En helt central i mega-opkøb

I Tryg har Johan Kirstein Brammer haft en central rolle i forsikringsselskabs køb af RSA’s skandinaviske aktiviteter - Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Norge. 

Integrationen af de nye virksomheder tilfalder nu den hidtidige adm. direktør i Tryg-ejede Alka Forsikring, Alexandra Bastkær Winther, der til marts bliver en del af koncerndirektør som ny kommerciel direktør.

”Jeg tør godt sige, at Johans evner skinner åbenlyst igennem for alle, der har arbejdet sammen med ham. Som leder har Johan en enorm drivkraft og en liste af imponerende resultater. Han formår ikke kun at skabe kommerciel udvikling, han formår i højeste grad også at skabe følgeskab gennem autentisk og inspirerende ledelse. En afgørende ingrediens for en topleder, der skal lede en koncern med 7500 ansatte,” sagde formand Jukka Pertola på mandagens pressemøde. 

Mens Morten Hübbe har brugt hele sit arbejdsliv inden for forsikring, er historien noget anderledes med hans afløser. 

Johan Kirstein Brammer er uddannet advokat og arbejdede i begyndelsen af sin karriere i Kroman Reumert. Efter en håndfuld år i advokathuset ændrede han spor. 

Han føjede en MBA og en HD i finansiering til cv’et og skiftede til konsulenthuset McKinsey. Siden er det også blevet til direktørstillinger i Carlsberg og TDC, inden han i 2015 blev ansat som koncerndirektør i Tryg med ansvaret for privatkunderne og det kommercielle område. 

”Han har en lidt anden profil end Morten Hübbe, der måske har et lidt mere finansielt sigte, mens Johan Kirstein Brammer kommer med et mere kommercielt sigte, hvor han har et hjerte for at drive den private del af Tryg frem. Han har haft stor succes med det i Tryg, og derfor er han den naturlige efterfølger for Morten Hübbe,” siger Mikkel Emil Jensen. 

Ifølge headhunteren Jakob Stengel, der er managing partner i executive seach-virksomheden Case Rose, har netop bredden af forskellige lederkræfter i Trygs direktion været en fordel i rekrutteringsprocessen.

”Det er en utrolig styrke at kunne planlægge ud fra forskellige typer. Det gør, at man lettere kan lave det skifte, der passer strategisk ind på det pågældende tidspunkt. Jeg er helt sikker på, at man har haft øje for andet talent i organisationen. Man skal ikke glemme, at de både har en dygtig finansdirektør og en rigtig god driftsdirektør. Men med de resultater, Johan har været med til at skabe, er han det helt rigtige valg,” siger Jakob Stengel. 

Den oplagte afløser

Blandt investorer og interessenter i forsikringsbranchen har forventningen også været, at 47-årige Johan Kirstein Brammer var Morten Hübbes arvtager. 

”Han er blevet kørt i stilling og har været rygtet som den uofficielle kronprins til at tage over for Morten Hübbe,” siger senioranalytiker i Sydbank, Mikkel Emil Jensen. 

Investeringsbanken Carnegie pegede allerede i 2020 på, at Trygs oplagte afløser på den øverste direktørpost var Johan Kirstein Brammer. 

Tina Visbech Brun, der er director hos Unique Human Capital og headhunter, vurderer, at beslutningen er truffet på baggrund af en grundig rekrutteringsproces med flere andre kandidater. Her har det talt i Brammers favør, at han har været med til at tegne Trygs seneste udvikling. 

”Han er et meget sikkert valg. Både fordi han har en stærk profil og erfaring, og dels fordi han kender Trygs udvikling de seneste fem år, og fordi han har meget oplagte forudsætninger for at navigere den foreliggende integrationsopgave godt på plads hen over den kommende periode. Han kan løbe i fodsporene af Morten Hübbe og samtidig skabe sit eget aftryk i Trygs fortsatte solide udvikling,” siger Tina Visbech Brun. 

Har værnet om sit privatliv

Tidligere bestyrelsesformand i Tryg Jørgen Huno Rasmussen er ikke overrasket over timingen bag direktørskiftet i Tryg. Morten Hübbe kom til Tryg i en alder af 30 fra det schweiziske forsikringsselskab Zurich, som Tryg købte den danske og norske afdeling af i 2002. 

I årene efter arbejdede han som finansdirektør under Stine Bosse, inden han i 2011 blev forfremmet til den øverste post. Morten Hübbe har altså befundet sig i tunge lederstillinger i toppen af forsikringsbranchen i mere end to årtier. 

Formand Jukka Pertola fortalte på pressemødet, at Morten Hübbe har været meget eksplicit om, at han ikke vil fortsætte med at være direktør til, han nåede den almindelige pensionsalder. 

Og de tanker har tydeligvis fyldt i Tryg-direktørens bevidsthed i lang tid. Jørgen Huno Rasmussen fortæller nemlig også, at det var en del af dialogen mellem de to, at Morten Hübbe ville stoppe i en relativt ung alder. 

”Han har altid været meget bevidst om at værne om sit privatliv og være et helt menneske. Jeg har stor respekt for, at han vil have et andet liv nu,” siger Jørgen Huno Rasmussen. 

Morten Hübbe er dog først fortid i Tryg til sommer. Og formand Jukka Pertola glæder sig over, at man har gennemført en generationsskift, der efterlader god tid til at de nye direktører kan finde sig til rette i deres nye roller. 

”Vi får heldigvis glæde af Morten lidt tid endnu. Den tid kommer Johan og Morten til at bruge på overlevering. Jeg er meget tilfreds med det tidsperspektiv, der sikrer, at Morten kan få overleveret grundigt til Johan, Barbara, Lars, Alexandra og Mikael,” siger formanden med henvisning til medlemmerne af Trygs direktion. 

Den består, når Morten Hübbe stopper 31. maj, af adm. direktør (CEO) Johan Kirstein Brammer, finansdirektør (CFO) Barbara Plucnar Jensen, Lars Bonde som driftsdirektør (COO), den nyansatte teknologidirektør (CTO) Mikael Käarsten samt den forfremmede hidtidige Alka-direktør Alexandra Bastkær Winter, der skal være kommerciel direktør (CCO).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også