FinansWatch

Forsikringsselskaber slipper for særskat via "smuthul"

Når forsikringsselskaber benytter selvstændige sælgere frem for fastansatte, undgår begge parter at betale lønsumsafgift, og derved går staten glip af indtægt, mener to fagforbund. Den sammenhæng bakkes op af skattejurist, der kalder det et ”smuthul” i loven, mens Finanssektorens Arbejdsgiverforening mener, kritikken er forfejlet.

Foto: Marcus Emil Christensen

Statskassen går glip af indtægter, når forsikringsselskaber drosler ned for fastansatte sælgere til fordel for freelancere.

Sådan lyder det fra flere parter med henvisning til, at forsikringsselskaberne slipper for at betale den såkaldte lønsumsafgift, der er en særskat målrettet momsfrie varer som salg og formidling af forsikringer.

Det gør sig eksempelvis gældende, når assurandøren Carsten Nielsen kører ud til kunder og hiver forretning hjem til et mindre forsikringsselskab som selvstændig assurandør med eget CVR-nr. Carsten Nielsen er nemlig ikke ansat i firmaet, men af firmaet, og så er den finansielle særskat sat ud af kraft.

”Jeg betaler ikke lønsumsafgift som selvstændig, for jeg har ingen ansatte. Og som selvstændig sender jeg en faktura til selskabet hver måned for det, jeg har produceret, og så får jeg afregning af dem,” fortæller Carsten Nielsen.

Og ligesom Carsten Nielsen ikke skal betale lønsumsafgift for sig selv, skal selskabet, der hyrer ham, heller ikke betale lønsumsafgift på vegne af Carsten Nielsen, fordi han netop ikke er ansat i firmaet.

Som tidligere fagforeningsformand kender Carsten Nielsen problemstillingen i dybden, og det er noget, han er stødt på i mange selskaber:

”Det er en måde at slippe for personaleomkostninger, hvor lønsumsafgift sammen med pension, feriepenge osv. udgør 30-35 pct. af en assurandørs løn. Men selskaberne gør ikke noget forkert, for de har ikke nogen ledelsesret over mig. Jeg kan principielt påtage mig andet arbejde ved siden af. Det blander de sig overhovedet ikke i,” fortæller den selvstændige assurandør.

FinansWatch har spurgt en række store forsikringsselskaber om, hvor mange selvstændige de benytter. Trygs presseafdeling oplyser i et skriftligt svar, at en lille procentdel af deres sælgere er agenturindehavere. Topdanmark oplyser også i et skriftligt svar, at selvstændige agenturindehavere udgør en lille medarbejdergruppe i deres salgsfunktioner. Alm. Brand Group oplyser som det tredje af de store selskaber også i et skriftligt svar, at de benytter selvstændige i ”et mindre omfang.”

Ingen af de ovennævnte har villet stille op til interview trods gentagne forespørgsler, ligesom ingen af de tre store selskaber svarer direkte på spørgsmål om, hvorvidt de ved at benytte selvstændige undgår lønsumsafgiften, og om det er en årsag til at hyre freelancere.

Man havde ikke forudset eller spekuleret i, at lønmodtagerne ansat i finansbranchen, herunder forsikringsbranchen, ville blive selvstændige.

Jens Staugaard, skattejurist hos Revitax

Ifølge Forsikringsforbundet udskifter selskaberne de fastansatte sælgere med freelancere i et omfang, hvor der er tale om en tendens. Mindst 150 forsikringssælgere er såkaldte solo-selvstændige, er forbundet nået frem til i en undersøgelse sidste år.

Og at staten på den måde går glip af lønsumsafgift fra forsikringsselskaberne bekræftes af flere kilder til FinansWatch, herunder skattejurist i revisionsvirksomheden Dansk Revision, Robert Dybkjær:

”Da en selvstændig ikke er en ansat i virksomheden, er selskabet ikke forpligtet til at betale for den pågældende. Og siden den selvstændige ikke udbetaler løn til sig selv, men blot som indehaver genererer et overskud, skal den selvstændige ikke betale lønsumsafgift på vegne af sig selv,” fortæller juristen og understreger:

”I sidste ende går staten glip af indtægt fra lønsumsafgift via dette smuthul”.

Også skattejurist hos revisionfirmaet Revitax Jens Staugaard bekræfter, at staten i denne konstruktion går glip af indtægter, og påpeger, at det er imod den oprindelige hensigt med lønsumsafgiften:

”Man havde ikke forudset eller spekuleret i, at lønmodtagerne ansat i finansbranchen, herunder forsikringsbranchen, ville blive selvstændige. Der har antagelsen været, at man var ansat som lønmodtager. Så på den måde er det imod hensigten med loven”.

Skattestyrelsen bekræfter også i en mail til FinansWatch, at en selvstændig forsikringssælger ikke er pålagt at betale hverken moms eller lønsumsafgift.

”I det omfang selvstændige momsfri forsikringsformidlere ikke er ansatte, skal forsikringsselskabet ikke medregne provisionen til lønsummen, og forsikringsformidlerne skal heller ikke selv betale lønsumsafgift eller moms af deres forsikringsaktiviteter,” skriver Skattetsyrelsen i mailen.

”Undergravende for det danske arbejdsmarked”

Det finansielle ”smuthul” er noget, Forsikringsforbundet og Finansforbundet er opmærksomme på. For Charlotte Hougaard, formand i Forsikringsforbundet, er det åbenlyst, at det skaber et incitament for forsikringsselskaberne til at bytte fastansatte på overenskomst ud med selvstændige med eget CVR-nr, og derved mister flere sælgere lønmodtagerrettigheder, mener hun:

”Statskassen går glip af penge, mens lønmodtagerrettigheder i branchen bliver udvandet”.

Og hos fagforbundet Assurandørerne under Finansforbudnet mener formand Claus Nexø Jensen, at skattereglerne udhuler lønmodtagerrettigheder og skaber incitament til at bruge selvstændige.

”Det er da i den grad et hul, som i princippet betyder, at et selskab kan fyre alle ansatte og derefter tilknytte dem med eget CVR-nr. Smart, bortset fra, at staten mister indtægt og det undergraver det danske arbejdsmarked,” siger Claus Nexø Jensen og vurderer, at konstruktionen er gunstig for selskaberne:

”Regner man på lønnen inklusiv pension, ferie, løn under sygdom osv. i forhold til den provision, man giver til agenterne, i hvert fald ud fra de kontrakter, vi kender, så slipper selskabet langt billigere. Særligt fordi man undgår at betale omkring 16 pct. af de samlede lønudgifter ekstra i lønsumsafgift”.

Arbejdsgiverforening: Helt forfejlet kritik

Men at forsikringsselskaber skulle hyre selvstændige i stedet for fastansatte på overenskomst for at spare penge på lønsumsafgiften, er helt forfejlet at tro, mener Nicole Offendal, adm. direktør i fagforbundenes modpart, Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

”Selvstændige forsikringssælgere bliver primært hyret ind grundet deres kompetencer og et ønske om fleksibilitet fra både dem og selskaberne. Og som I selv tidligere har beskrevet, er det altså ikke nødvendigvis billigere for selskaberne. Tværtimod. Måske er det derfor, at selvstændige i branchen Finansiering & Forsikring ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik kun udgør 0,78 procent af den samlede beskæftigelse i branchen,” siger Nicole Offendal.

Samme pointe leverer forsikringsselskabet Topdanmark, der benytter selvstændige, i et skriftligt svar til FinansWatch:

”Topdanmark betaler naturligvis de afgifter, som vi er forpligtiget til, og vi følger de regler og rammevilkår, der er allerede eksisterer på området. Det må der ikke være tvivl om. Men spørgsmålet om selvstændige agenturindehavere handler langt fra kun om omkostninger og afgifter. Det handler også om rammerne for en fleksibel hverdag, og som betyder, at vi f.eks. kan fastholde en arbejdskraft, der ellers havde søgt andre steder hen,” skriver pressechef Troels Karlskov.

Tilbage hos den selvstændige forsikringsagent mener Carsten Nielsen også, at det er forfejlet at tro, at selskaberne benytter sælgere som ham selv for at undgå skatten:

”Det er ikke sådan, at selskaberne er interesseret i at snyde staten, fordi lønsumsafgiften ikke gælder for enkeltmandsvirksomheder. Det her er et spørgsmål om, at assurandørernes lønninger er så høje, at selskaberne prøver - og har prøvet i mange år - at finde alle mulige andre salgskanaler. De prøver f.eks. også at bruge callcentre med folk, der ikke er uddannede. Det har selskaberne prøvet alt den tid, jeg har været assurandør, hvilket er i 32 år”.

Forbund advarer mod udskiftning af fastansatte med freelancere i forsikringsbranchen

Eks-fagforeningsleder sagde farvel til løn under sygdom og goddag til mere frihed og højere løn som freelancer

Mere fra FinansWatch

Netcompany skal udvikle EU's digitale identitets-wallet

Det danske it-selskab er blevet tildelt kontrakten på at udvikle European Digital Identity Wallet i et nyt samarbejde. Projektet er del af en EU-plan om at skabe en europæisk digital identitetsramme, der er tilgængelig for alle EU-borgere og virksomheder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs