FinansWatch

Krybs invasion af boliger får forsikringsselskab til at opgive dækning

Sølvfisk er blevet så udbredt i norske boliger, at forsikringsselskab stopper med at dække tab som følge af dem. Det sker efter trecifret milliontab som følge af insektet.

Sølvfisk Foto: Colourbox

Norske Protector Forsikring, der også agerer på det danske marked, måtte mandag i en børsmeddelelse offentliggøre, at selskabet bogfører et reservetab på 146 mio. norske kr., eller 116 mio. danske kr. Tabene, blev det oplyst, var relateret til Protectors sælgeransvarsforsikringer.

Af børsmeddelelsen fremgår det, at hovedårsagen til tabene er knyttet til insektet sølvfisk, der i stignede grad invaderer de norske boliger.

"Sølvfisk gør ikke skade på mennesker, dyr eller bolig. Insektets øgende indtræden vil højst sandsynligt i nær fremtid anses som normalt hjemmehørende i norske boliger," lyder det i børsmeddelelsen.

Alligevel medfører praksis i Norge, at Tingretten har givet flere købere, som har fundet sølvfisk i boligen, medhold i, at sælger skal yde en erstatning. En erstatning, der altså hidtil har været dækket af Protectors sælgeransvarsforsikring.

Accepterer kundetab

Men i dag, onsdag, varslede Protector en ændring i vilkårene for sælgeransvarsforsikringerne i et forsøg på at gøre op med den gældende praksis.

"Sølvfisk spredes let og findes i dag i så mange offentlige bygninger, skoler, børnehaver, kontorbygninger, hoteller, boliger med videre, at den ifølge Protectors syn må anses som normalt hjemmehørende i det norske indemiljø på linje med andre insekter," skriver Protector i onsdagens meddelelse.

Desuden anføres det, at Protector erfarer, at den samme bolig, som er solgt med og uden oplysninger om sølvfisk, opnår samme pris.

"Som følge af ovenstående mener Protector, at der ikke længere er grundlag for værditab på boliger grundet sølvfisk," lyder det.

Derfor vil Protectors sælgeransvarsforsikringer altså ikke længere dække tab som følge af sølvfisk.

"Jeg forstår også, at andre forsikringsselskaber ikke har forsikringer, som dækker omkostninger til sølvfisk," siger Sverre Bjerkeli, adm. direktør i Protector Forsikring, til det norske erhvervsmedie Dagens Næringsliv.

Spurgt om han ikke er bange for at miste kunder som følge af de nye vilkår, svarer han:

"Nej, det er vi vel ikke, men det kan tænkes, at vi gør det. Hvis vi gør det, er det fint for os, for det er helt umuligt at have forsikring på, hvis vi skal tro på de prognoser, som ligger for udviklingen i et insekts bestandsudvikling."

Protector har tidligere fremvist prognoser, der viser, at sølvfisk vil findes i cirka halvdelen af alle norske boliger i løbet af tre til fem år.

Sverre Bjerkeli
Foto: PR

Sverre Bjerkeli, adm. direktør i Protector Forsikring. PR-foto

Omstridt forsikringsselskab involveret i bitter strid om engelsk katastrofebrand

Forsikringsdirektør trodsede konen og tjente over 6 millioner

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere