FinansWatch

Tryg har set rekordmange brande i landbruget

2018 har været et nyt rekordård for brande i landbruget, fortæller Trygs skadechef. Det kunne dog have været højere, hvis ikke det var for en fælles forebyggelsesindsats, lyder det.

Foto: /ritzau/Philip Davali

Forsikringsselskabet Tryg har i år oplevet det højeste antal brande i landbruget nogensinde, hvilket er en naturlig konsekvens af den historisk varme og tørre sommer.

I alt har selskabet modtaget forsikringssager på 70 brande i traktorer, høstmaskiner, finsnittere og brande på markederne, hvilket er mange gange flere end de 14 brande, som har været gennemsnittet de foregående tre år.

"2018 har været et nyt rekordår for brande i landbruget. Vores tal viser en stigning på knap 400 pct. i forhold til, hvad vi ser på et gennemsnitsår. Det skyldes selvfølgelig den historisk tørre sommer, der har gjort alting meget let antændeligt," siger skadechef i Tryg Charlotte Dietzer til Ritzau Finans.

Hun påpeger dog, at tallet nemt kunne have være højere, hvis det ikke havde været for en fælles forebyggelsesindsats sammen med landmændene. Tryg har siden 2013 stillet krav til landmændene om at installere et brandslukningssystem i høstmaskiner. Det sikrer, at brand i for eksempel et motorrum slukkes inden for 10 sekunder, og landmændene bliver alarmeret om eventuel brand via alarm i førerhuset.

"Derfor ser vi heldigvis også, at mange brande er blevet hurtigt bremset, da landmændene har installeret brandslukningssystemer i høstmaskiner, hvilket faktisk er et krav, vi stiller, for at de kan tegne en forsikring hos os. Det har været en afgørende faktor for, at skaderne ikke har grebet om sig - og vi heldigvis ikke har set mange hele marker eller landbrugsejendomme, der er brændt ned," siger Charlotte Dietzer.

2018 har været et nyt rekordår for brande i landbruget. Vores tal viser en stigning på knap 400 pct. i forhold til, hvad vi ser på et gennemsnitsår

Charlotte Dietzer, skadechef, Tryg

Af andre eksempler på forebyggende tiltag nævner hun, at landmændene har kørt deres marksprøjter ud ved høstning, hvilket er blevet anvendt som et ekstra vandlager, hvis noget gik galt.

Derudover har mange landmænd harvet og pløjet brandbælter op omkring arealet for at stoppe ildens spredning. Et tredje eksempel på et forebyggende tiltag, som har været med til at begrænse omfanget, har været en gennemgang af maskinerne efter brug.

Det er gjort ved at blæse dem igennem, efterse og rense dem, så der ikke har siddet støv eller halm, der nemt kunne antænde på grund af maskinens varme. Og maskinernes funktionsevne har stor betydning i forhold til landmændenes driftstab.

"Hvis maskinen ikke kan bruges, så betyder det meget i forhold til driftstabet, som ofte løber op i 35.000 kr. eller mere for landmanden per dag. Det er derfor ekstremt vigtigt, at vi sammen med landmanden hurtigt får repareret maskinen, så landmanden hurtigt kan komme tilbage på sporet og have sin egen maskine tilbage i drift," siger Charlotte Dietzer.

Tryg, der har en markedsandel på 20 pct., oplyser af konkurrencehensyn ikke om størrelsen på udgifterne til brandene, men der er tale om en regning på "flere millioner". Den ekstra udgift i år får dog ingen betydning i forhold præmiesatserne, men selskabet er i forhold til forebyggelse i gang med at udvikle et nyt koncept rettet netop mod landbruget, hvilket selskabet dog ikke kan fortælle mere op på nuværende tidspunkt.

"Det er ikke tørken, der kommer til at gøre forskellen på nedskrivningsniveauet"

7. juni 2018 bliver en af de vigtigste datoer i Landbobankens historie 

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs