FinansWatch

Kundeejede forsikringsspillere giver afkastselskaberne baghjul i vækstræs

Den gennemsnitlige vækst i de største kundeejede forsikringsselskaber er langt højere end i dem med professionelle investorer. "Samfundstendensen peger imod øget deleøkonomi og en søgning mod nye fællesskaber," lyder forklaringen fra Jesper Mortensen, adm. direktør i GF Forsikring.

Købstædernes Forsikring havde med 16,9 pct. branchens højeste vækst i 2017. | Foto: PR

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt et forsikringsselskab er kundeejet, eller om der er professionelle investorer i ejerkredsen, kan man bare tage et kig på vækstraterne i 2017.

For mens det går svagt hos de typisk noget større helt eller delvist investorejede selskaber med at få gang i væksten, er der fuld gang i butikkerne i de kundeejede selskaber.

Jeg glad for, hvor jeg sidder, altså i et kundeejet selskab. Det ligger meget i tidsånden og har gjort det i noget tid.

Jesper Mortensen, adm. direktør i GF Forsikring

I hvert fald danner der sig et klart mønster, når væksten i bruttopræmieindtægterne gøres op for henholdsvis de otte største rent kundeejede forsikringsselskaber og de seks største, hvor investorer med et økonomisk motiv sidder på en del af aktierne.

De kundeejede stikker fra resten

De otte største kundeejede forsikringsselskaber tæller de landsdækkende GF Forsikring, Købstædernes Forsikring og LB Forsikring samt de regionale Sønderjysk Forsikring, Thisted Forsikring, Himmerland Forsikring, Vestjylland Forsikring og Lokal Forsikring. Her er bruttopræmieindtægterne i gennemsnit vokset med 7,7 pct. i 2017, mens median-væksten lander på 6,8 pct.

Især Købstædernes Forsikring trækker op med en vækst på 16,9 pct., men også Sønderjysk Forsikring og Thisted Forsikring, der begge har meldt ambitiøse vækstplaner ud, viser imponerende vækstrater på henholdsvis 8,9 og 7,7 pct.

Laveste vækst blandt de rent kundeejede selskaber findes hos Himmerland Forsikring, hvis bruttopræmieindtægter er vokset med 2,8 pct.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Blandt de helt eller delvist investorejede selskaber – Tryg, Topdanmark, Alm. Brand, Codan, Gjensidige og If – ligger den gennemsnitlige vækst i Danmark på 1,0 pct., mens medianvæksten lyder på 1,4 pct.

Her skal tages forbehold for, at norske Gjensidige ikke har meldt rene danske tal ud for 2017, men selskabet skriver i årsregnskabet, at væksten her har været "svagt negativ", hvorfor FinansWatch har sat den til -0,1 pct. i udregningen af gennemsnitsvæksten.

I toppen blandt de investorejede forsikringsselskaber ligger If, der havde en vækst på 4,0 pct., mens Codan trækker ned med en negativ vækst i de danske bruttopræmieindtægter på -3,2 pct.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I FinansWatchs opgørelse er Alka holdt ude, da selskabet ikke er ejet af kunderne, men indtil salget til Tryg er ejet af primært fagbevægelsen, som ikke har haft høje afkastkrav til selskabets ledelse. Alka havde i 2017 en vækst på 3,6 pct.

Kundeejede sigter mod mindre overskud

En mulig forklaring på, at de kundeejede selskaber har haft medvind i jagten på nye kunder, kan være, at kunderne oplever lavere præmier, højere erstatninger eller overskudsdeling.

For hvis man tager et kig på selskabernes combined ratio, der måler udgifterne til erstatninger og administration sat i forhold til præmieindtægterne, lå den i 2017 i gennemsnit på 91,7 pct. hos de kundeejede, mens de investorejedes combined ratio i snit landede på 86,9 pct.

Dermed tjente de investorejede rundt regnet 5 øre mere per indtægtskrone end de kundeejede på forsikringsforretningen. Det skal her bemærkes, at combined ratio for Gjensidige er opgjort for Sverige og Danmark tilsammen, mens den i Codan og If er opgjort for hele Skandinavien. Penge, der hos de kundeejede selskaber, er gået til lavere priser, højere erstatninger og administration.

Typisk har de kundeejede forsikringsselskaber mål om en combined ratio på omkring 95 pct., mens de investorejedes normalt ligger i midten af firserne.

"Jeg er glad for, hvor jeg sidder"

Jesper Mortensen, adm. direktør i det kundeejede GF Forsikring, der selv kunne fremvise en vækst på 5,8 pct., mener ikke, at mønstret, som FinansWatchs opgørelse viser, er en tilfældighed.

"Jeg glad for at være adm. direktør i et kundeejet selskab. Samfundstendensen peger imod øget deleøkonomi og en søgning mod nye fællesskaber. Her mener jeg, at GF’s forretningsmodel med overskudsdeling og nærhed er ret unik i markedet. Som kundeejet selskab har vi ikke de samme krav til egenkapitalforretning og afkast. Det giver os nogle fordele, som føler mange sig tiltalt af," siger han til FinansWatch.

Tilhører fremtiden de kundeejede selskaber?

"Det tror jeg i høj grad. Det er en trend, der vil fortsætte," siger Jesper Mortensen.

FinansWatch vil de kommende dage sætte fokus på forskellen mellem kundeejede og investorejede forsikringsselskaber.

Kæmpefusion åbner for ny konkurrence om forsikringskunder

Stærkt år hos Tryg smitter af på hovedejeren 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs