FinansWatch

Virtuelle afstemninger kan skubbe nyt liv i medlemsdemokratiet hos Forenet Kredit og Tryghedsgruppen

Repræsentantskaberne i Forenet Kredit og Tryghedsgruppen står begge overfor virtuelle valg i den nærmeste fremtid. Det kan betyde et engagement fra andre vælgere end vanligt, men skræmme andre væk, mener tænketanken Demokratiske Erhverv. 

Sådan så det ud sidste år, da Forenet Kredit kort før coronanedlukningen i marts afholdt valg til repræsentantskabet i Roskilde. | Foto: Christian Bjerre

Det kan betyde goddag til en større og formentlig yngre vælgerskare, når coronakrisen i år tvinger valgene til repræsentantskaberne hos Nykredit-ejeren Forenet Kredit og Tryg-ejeren Tryghedsgruppen til at være udelukkende digitale.

"Der er en højere procentuel valgdeltagelse, når valgene er digitale. Og så er det en lidt anden kreds end, når der er krav om fysisk fremmøde," siger Andreas Pinstrup Jørgensen, adm. direktør i tænketanken Demokratiske Erhverv.

Kendte ansigter trækker medlemmer til stemmeurnerne 

Han peger på, at det er en bestemt - ofte lidt ældre - type mennesker, der sætter pris på at dukke fysisk op til kaffe, kage og debat forud for en valghandling.

Omvendt kan det typisk være en lidt yngre og teknologivant skare, der har det fint med både at samle viden og afgive stemme elektronisk.

To valg

Tryghedsgruppen har tidligere kørt med elektroniske valg, men har også haft fysiske valgmøder. I år er både valgkamp og valghandling elektroniske, dog er der en mulighed for at aflevere en fysisk brevstemme.

I tilfældet med Forenet Kredit har der flere gange både været debat om og kritik af, hvordan valgene til repræsentantskaberne forløber. Traditionelt kræver valghandlingen i Forenet Kredit både, at man tilmelder sig valget, fysisk møder op og hører på indlæg om både Forenet Kredit og Nykredit. 

Ifølge Andreas Pinstrup Jørgensen er denne metode et ønske om at få demokratiet i foreningen til at foregå på et kvalificeret oplyst grundlag. Noget, som digitale processer godt kan spænde ben for.

"På den ene side åbner man op og får flere med, men spørgsmålet er så hvor oplyst grundlaget er. Samtidig så kan det tiltale et yngre publikum, mens det ældre og mindre teknologivante kan blive presset væk," lyder det fra Andreas Pinstrup Jørgensen.

Årsagen til, at Forenet Kredit har gjort valget virtuelt i år, er naturligvis coronapandemien. Sidste år havde foreningen planlagt at gennemføre valgmøder på vanlig vis, men nedlukningen af landet betød, at valghandlingen i Syd- og Sønderjylland blev udskudt til juni.

For at undgå samme situation i år har Forenet Kredit indført force majeure-regler, der gør det muligt at afholde valgene virtuelt.

Valggeneral i Forenet Kredit, Tore Heerup, fortæller, at udskydelsen af valgene sidste år gav uklarhed om, hvordan repræsentantskabet egentlig hang sammen.

"Sidste år kom det hele jo lidt bag på os, og vi måtte udskyde valget og en række andre ting. Det synes vi ikke, at hverken kandidater eller medlemmer er tjent med. Samtidig rejser det en masse andre spørgsmål, hvis vi udskyder valget, og vi vil jo gerne have, at foreningen kan blive ved med at udføre sine aktiviteter," fortæller Tore Heerup.

Indtil videre gælder coronarestriktionerne til d. 7. februar, og valgmøderne i Forenet Kredit afholdes d. 16. marts for Fyn og 18. marts for Nordjylland.

Krævede enorm indsat

Forenet Kredit er flere gange blevet kritiseret for at være for rigid i sine valgregler. En af kritikerne er Christian Bjerre Nielsen, der sidste år var stillet op som kandidat til repræsentantskabet i Forenet Kredit i Sjælland, men ikke opnåede valg.

"Jeg gik til valg på styrkelse af medlemsdemokratiet med digitale afstemninger. Kravet om personligt fremmøde er utidssvarende, og det sænker valgdeltagelsen. Nu er de blevet tvunget til det, så det er lidt en sjov situation," siger Christian Bjerre Nielsen, der oplevede, at det krævede en "enorm indsats" at forsøge at blive valgt ind i Forenet Kredit.

I år er han stillet op til Tryghedsgruppens valg til repræsentantskabet i Region Sjælland, og det er en helt anderledes proces.

"Hos Forenet Kredit kan deltagere medbringe seks fuldmagter, som hver kan stemme fem gange. Som kandidat bliver man på valgdagen normalt tildelt to gange et minuts taletid til et udvalgt spørgsmål. Helt anderledes forholder det sig hos Tryghedsgruppen, hvor man stemmer direkte og individuelt. Som kandidat optager man en valgvideo og opfordres til dialog på Facebook, hvor ordet er frit i fem uger," fortæller han

Christian Bjerre Nielsen har selv regnet sig frem til, at under 1 pct. af de mulige vælgere i Region Sjælland sidste år afgav stemmer til repræsentantskabsvalget i Forenet Kredit. Til sammenligning stemte 12,1 pct. af Velliv Foreningens medlemmer til sidste års valg i region Sjælland.

Langtfra danskernes største fritidsinteresse

Tore Heerup forklarer, at Forenet Kredit er sig bevidst om, at realkredit sjældent er på danskernes topliste over fritidsaktiviteter.

"Vi gør opmærksom på, at man har mulighed for at stemme, men respekterer, hvis folk vælger ikke at stemme, så det er ikke sådan, at vi spammer folk," siger Tore Heerup, der endnu ikke ser nogen forskel i tilmeldingen til valgene i år forhold til sidste år.

"Vi har hørt fra forskellige steder, at virtuelle valg typisk vil være nemmere at gennemføre for f.eks. børnefamilier, men udfra de henvendelser, vi har fået, er det er stadig for tidligt at sige, om flere fra den gruppe af vælgere tilmelder sig. Indtil videre har vi ikke kunnet se nogen demografisk ændring i de tilmeldte," siger Tore Heerup.

Erfaringer tages med

Hvorvidt erfaringerne fra årets virtuelle valgmøder bliver taget med ind i fremtiden, er endnu også uvist.

"Lige nu er ønsket og udmeldingen fra bestyrelsen, at vi går tilbage til de fysiske valgmøder, men nu gør vi os jo nogle erfaringer, og dem vil vi selvfølgelig evaluere på," siger Tore Heerup, der understreger, at en evigt tilbagevendende debat i Forenet Kredits repræsentantskab handler om, hvordan demokratiet og valghandlingen udøves.

Andreas Pinstrup Jørgensen peger på, at coronatiden kan betyde en gentænkning af måden medlemsdemokrati udøves på flere steder.

"Næsten hele landet kæmper jo lige nu med, hvordan man faciliterer den gode, nærværende samtale i et digitalt rum," siger Andreas Pinstrup Jørgensen, der tror, at fremtiden meget vel kan indeholde hybrider mellem det udelukkende fysiske fremmøde og det digitale.

"Man kan godt forestille sig, at det kan knyttes sammen. Så hvis man bor i Tønder, og der er medlemsmøde i Odense, jamen, så møder man ind i forsamlingshuset i Tønder, der så er knyttet digitalt sammen med Odense," siger han som eksempel på både at skabe lokalt fysisk nærvær, men lade teknologien hjælpe så flere får mulighed for at deltage.

"For mange var det her jo slet ikke et issue før corona, men det kan måske være et positivt skub til at komme på højde med den digitale tidsalder," vurderer tænketanksdirektøren.

Forenet Kredit udskriver valg 

Valg til Forenet Kredits repræsentantskab møder igen kritik: "Som at slå i en dyne" 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs