Morten Hübbe lagde Mr. Perfect på hylden og fandt sin indre topchef

Morten Hübbe, der den 1. februar kan fejre 10 år som adm. direktør i Tryg, bliver prist fra alle sider for sine lederevner. Men topchefen, der altid har forsøgt at presse den sidste dråbe ud af sit potentiale, har undervejs også erkendt, at der er grænser for, hvad den enkelte kan opnå på egen hånd.

Foto: PR/Tryg

Når Morten Hübbe, den øverste chef i Tryg, tænder bilen en fredag eftermiddag og lader den glide ud af parkeringspladsen i Ballerup, tænker han på vej mod bopælen i Roskilde over den netop overståede uge.

Han tænker over, om det har været en god uge eller en dårlig uge. Han tænker over, hvilke projekter de har gang i, og som for alvor kommer til at rykke ved Tryg. Og så tænker han over, om der er nogle af de projekter, der giver ham ondt i maven.  

En god uge, tænker man, ville være, at Morten Hübbe slet ikke havde noget at have ondt i maven over. Men sådan fungerer det ikke. For det er faktisk en god ting, hvis der er noget, som giver topchefen noget at bekymre sig om.

"Hvis der ikke står nok på "ondt i maven"-listen, så er det simpelthen, fordi vi er i gang med at lave for meget play it safe, og vi ikke er i gang med at rykke virksomheden," fortæller han til FinansWatch.

Der er vel en rød tråd, som handler om at have en helt nede i maven-fornemmelse af, at hvis man har nogle evner, så forpligter det også, og den der lyst til at gøre en forskel og til at sætte et aftryk og lysten til at få det meste ud af det potentiale, der er.

Morten Hübbe, koncernchef i Tryg

Der er noget ved den gamle forsikringskæmpe Tryg, der binder den øverste leder til organisationen som en galionsfigur til et skib. Gennem 00’erne var det Stine Bosse, der næsten egenhændigt repræsenterede Trygs identitet. I dag er det Morten Hübbe, og til februar kan han fejre, at han har tilbragt 10 år af sit liv som øverste chef for Danmarks største forsikringsselskab, der med opkøbet af den svenske og norske afdeling af RSA tegner til at blive Nordens største.

Morten Hübbe er ikke en kaptajn, der kun tænker på at komme i havn. Han vil erobre nyt land, og han vil have, at Tryg skal være den bedste spiller på markedet – ligesom han selv i alle livets sfærer også altid har stræbt efter at være den bedste. 

Men på vejen har Morten Hübbe måtte også indse, at perfektion er et ideal, og at det kun giver kvaler at forestille sig dets opnåelighed. 

Underligt at møde en CFO i tyverne

Det var i første omgang lidt af en tilfældighed, der slog Morten Hübbe ind på den vej, der førte til Tryg. Efter han som ung havde rejst rundt i verden i syv-otte måneder, vendte han flad hjem til Danmark i mangel på et job, der kunne genoprette privatøkonomien. Derfor begyndte han at gå med post i den danske afdeling af det schweiziske forsikringsselskab Zurich.

På bacheloren læste han en kombination af sprog, kultur og økonomi, og det var først på kandidaten, at han slog ind på "hardcore finansiering," som han siger.

I løbet af uddannelsen var han blevet i Zurich, hvor han i sit første job efter studiet blev ansat som controller. Efter en kort afstikker til Alm. Brand vendte han retur til Zurich, hvor han hurtigt avancerede og som bare 27-årige blev udnævnt til nordisk CFO for selskabet.

"Vi havde en europæisk CFO, som var tysker. Jeg kan huske ved de første møder, der syntes han, det var virkelig, virkelig underligt, at jeg var i tyverne og skulle være CFO. Det var dengang, man sagde hr., fru og doktor til hinanden. Og man skulle helst være på den anden side af 40, hvis man skulle have lov til at have indflydelse," husker Morten Hübbe.

Egentlig var det hans plan at fortsætte karrieren i Schweiz. Men Trygs opkøb i 2002 af Zurichs danske og norske afdeling satte en stopper for det.

Moden for sin alder

Det var Stine Bosse, der dengang ledede Trygs privatforretning, som var ansvarlig for opkøbet. Hun havde sammen med Trygs daværende koncernchef, Hugo Andersen, udset sig Morten Hübbe som én, der skulle med over i Tryg-organisationen, og de formåede at lokke den dengang 29-årige Morten Hübbe med over i det danske forsikringsselskab.

Da Stine Bosse året efter efterfulgte Hugo Andersen som koncernchef, havde hun et klart ønske.

"Da jeg bliver CEO, siger jeg til bestyrelsen, at jeg kan meget, men jeg er ikke så meget til tal i kolonner, men det kan Morten Hübbe," fortæller hun til FinansWatch om dengang, hun tog Morten Hübbe med ind som CFO for hele Tryg-koncernen.

Morten Hübbe fortæller, at det var et "enormt spring", da han skiftede fra en lille regional spiller i Zurich til at være en del af et stort, dansk selskab. Han husker sig selv som analytisk stærk med en god finansværktøjskasse. Men også som én, der sugede til sig af gode råd fra mere erfarne kolleger.

"I slutningen af tyverne er der trods alt en grænse for, hvor moden man er personlighedsmæssigt," siger han.

Stine Bosse husker dog Morten Hübbe som "usædvanlig moden for sin alder".

Morten Hübbe blev i 2003 udnævnt som finansdirektør i Tryg | Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Morten Hübbe blev i 2003 udnævnt som finansdirektør i Tryg | Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
 

Når Morten Hübbe selv skal give en forklaring på den modenhed, vender han tilbage til barndommen i Brønshøj.

Selvom Morten Hübbe voksede op i den københavnske provins, kom forældrene fra Jylland og fra et miljø, hvor det ikke var normalt at tage en lang uddannelse.

"De kommer fra landet og fra en baggrund, hvor man ikke var forvænt med, at tingene bare faldt ned fra himlen, men at det, der skulle skabes, var noget, der skulle skabes selv," fortæller Morten Hübbe.

Han gjorde rent derhjemme for at tjene lidt lommepenge, var flaskedreng i Irma, afløser i sin fars vinbutik og tog også et lastbilkørekort som 18-årig, så han kunne afløse for nogle af chaufførerne i en anden gesjæft, som Morten Hübbes far havde.

"Man skal være engageret og ydmyg, og man skal sørge for at skabe tingene selv, og så finde ud af, hvordan man skaber det sammen med andre. Det er sådan nogle helt bærende værdier, jeg har haft med altid," siger han.

Han var da også – på trods af at han altid var den yngste – anfører på håndboldholdene, ligesom han i Københavns Drengekor blev solist og kom til at synge i Vor Frue Kirke og Roskilde Domkirke. Desuden fik han som barn en rolle i Bille Augusts prisvindende Pelle Erobreren, hvor optagelsesdagene kunne være "ret angstprovokerende".

Hvis man har den snart 35-år gamle film i nogenlunde frisk erindring, spiller Morten Hübbe den dreng, der lokker hovedkarakteren Pelle ind i en lade for at hive bukserne ned på ham og give ham prygl med en pisk.

"Jeg skulle en masse af sådan nogle lidt underlige ting, hvor jeg skulle stille mig op foran og tidligt prøve noget, som jeg måske ikke lige var helt klar på," siger Morten Hübbe.

Når han tænker over det, kan han godt finde en rød tråd i alle de aktiviteter, der udgjorde Morten Hübbes ungdom.

"Der er vel en rød tråd, som handler om at have en helt nede i maven-fornemmelse af, at hvis man har nogle evner, så forpligter det også, og den der lyst til at gøre en forskel og til at sætte et aftryk og lysten til at få det meste ud af det potentiale, der er."

Tidligt ansvar

Simon Karkov, Morten Hübbes kammerat tilbage fra børnehaven og senere håndboldholdet, husker også den unge Morten Hübbe som meget flittig.

"Morten gik meget op i skolen og har altid været flittig. Han er på ingen måde kommet sovende til det, han laver i dag. Det er noget, han har lagt i støbeskeen. Det er ikke, fordi han nødvendigvis har gået efter den dér (stillingen som koncernchef i Tryg, red.), men han er altid gået efter og haft en idé om, at han ville have et godt job," fortæller Simon Karkov.

Selvom Morten Hübbe måske var mere moden end sine jævnaldrende, havde han også en periode, hvor han gik mere op i fest end i skole og pligter. Og da han rejste rundt i verden med en kammerat, brugte han også flere penge, end han havde og ringede i øvrigt kun hjem hver fjerde måned. Men ambitionerne lod han aldrig slippe. Det kom f.eks. til udtryk i skolen.

"Når vi havde haft en eksamen, var der mange, der gik ned i fredagsbaren og fejrede, at nu var den eksamen slut, men så tog jeg hjem og forberedte mig til den næste eksamen med det samme. Så jeg har nok altid haft det der drive om, at jeg gerne ville forsøge at gøre det så godt, som jeg kunne og se, hvor langt evnerne kunne række," siger han.

"Der har bare gennem livet været rigtig mange forskellige ting, som har gjort, at jeg lidt tidligere har skulle blive moden og tidligere har fået ansvar eller opgaver," siger Morten Hübbe | Foto: Jen Henrik Daugaard/Polfoto
 

En række begivenheder var samtidig med til at forme den unge Morten Hübbe.

"Der skete en klar ændring i hans liv, da han mistede sin mor og nogle år efter sin far," fortæller Simon Karkov og uddyber:

"Når man mister sine forældre tidligt, modnes man lynhurtigt, fordi man ikke har den støtte. Der havde han en periode, hvor der skete nogle ændringer i forhold til hans prioriteter – helt klar til den gode og mere fornuftige side," fortæller han.

"Der har bare gennem livet været rigtig mange forskellige ting, som har gjort, at jeg lidt tidligere har skulle blive moden og tidligere har fået ansvar eller opgaver," siger Morten Hübbe selv og understreger, at han nok også altid har haft en personlighed, der gør, at han har lyst til at gå forrest og sætte sit aftryk på tingene.

Alt der her var bevidst

I flere år inden sin egen fratrædelse som koncernchef havde Stine Bosse øje på Morten Hübbe som sin afløser. Bl.a. fordi hun i sin højre hånd så en CFO, der kunne mere end blot at jonglere med regneark. Derfor begyndte hun at forberede ham på jobbet som topchef.

"De sidste år i min tid, var Morten 100 pct. forbundet med alle mine beslutninger. Jeg synes, det er ens allerfornemmeste pligt, at hvis man kan nogle ting, så skal man give det videre," siger hun.

Også derfor var det udelukkende Stine Bosse og Morten Hübbe – og ikke nogen af de andre direktører – der ved en medarbejderfest i 2009 stod i døren og tog imod.

"Det var et signal om, at han havde en særlig position. Alt det her var bevidst," siger Stine Bosse.

Morten Hübbe anerkender sin tidligere chef for at have været god til at tage ham med ombord i beslutningerne og processerne.

"Hun gjorde dét gennem hele forløbet, at hun tog mig meget mere med, end min alder og erfaring måske berettigede mig til. Og dermed forberedte hun mig egentlig hele vejen," siger han.

Derfor lå det også implicit i kortene, at det var Morten Hübbe, som en dag skulle tage over.

"Det var ikke sådan, at jeg vidste, hvad timingen ville blive, eller jeg vidste præcist, at jeg ville få ansvaret. Men det var helt klart sådan, at jeg fik fyldt mere og mere erfaring på, og jeg fik mere bredde i min profil. Hun gjorde mig en kæmpe tjeneste ved på den måde at modne og brede min profil ud," siger han.

Udsigten til en højere stilling passede da også med, at Morten Hübbe – efter først at være kommet ind i Tryg og dernæst i 2005 være med til at børsnotere virksomheden – i slut-00'erne var klar til, at der skulle ske noget nyt igen.

"Der var en periode til sidst, da jeg var CFO, hvor der gik for meget hverdag i den, og jeg nu havde lavet det i lidt lang tid, og der gerne måtte ske noget nyt. På den måde var det ret heldigt og passende tidsmæssigt, at det var dér, jeg fik muligheden," siger Morten Hübbe.

Svær første tid

2010, året før Morten Hübbe blev udnævnt som koncernchef, var et hårdt ét for Tryg. Virksomheden led på aktiemarkedet og var blevet ramt hårdt på forretningen.

Stine Bosse husker året som et, hvor "det vælter ud af skabene med dårlige resultater."

I februar 2011 meddelte hun sin afgang, og bestyrelsen pegede på Morten Hübbe som arvtager. 

Men på grund af de dårlige resultater fra de forrige år, var den første tid som topchef svær. Organisationen gennemgik en række spareøvelser, der tog hårdt på trivslen. Det kan fællestillidsmand og Tryg-ansat gennem 33 år, Tina Snejbjerg, også huske.   

"Der var et år, hvor vi havde store fyringsrunder, og man ikke var helt klar over, hvad topledelsen ville. Der tog topledelsen nogle tæsk, for ændrer man på organisationen, betyder det noget for medarbejdertilfredsheden," siger hun og tilføjer:

"Der ved jeg, at han brugte meget tid på at finde ud af, hvordan medarbejderne kunne få tilliden tilbage til ledelsen."

I 2011 overtog Morten Hübbe topchef-posten i Tryg efter Stine Bosse | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
I 2011 overtog Morten Hübbe topchef-posten i Tryg efter Stine Bosse | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
 

Den første tid som topchef var svær, anerkender Morten Hübbe.

"Det var en hård tid, og der var en masse medarbejdere, der skulle holde op. Der var et stærkt behov for at fokusere på omkostninger og effektivitet. Men set i bakspejlet var det for smalt et fokus. Det var nødvendigt, men ikke særlig motiverende," siger han og understreger, at han i denne periode nok hvilede lidt for meget på sine CFO-værktøjer. 

Hovedet inde i vaskemaskinen

Den første tid som topchef var i det hele taget kendetegnet af, at det føltes som om, Morten Hübbe havde "hovedet i vaskemaskinen", som han siger.  

"Jeg skulle pludselig have en holdning til en masse ting, der ikke var klassiske CFO-temaer. Det var mega spændende, men også ret angstprovokerende. De første måneder var der et element af at tænke, ’gad vide om jeg kan finde ud af det her’."

Jeg tror egentlig, at jeg ret hurtigt fandt ud af, at jeg var nødt til at være mig selv, og at jeg var nødt til at sige, at her har jeg nogle klare bud på, hvad vi skal, og her har jeg brug for jeres hjælp

Morten Hübbe, koncernchef i Tryg

Den store forløsning kom, da han opgav forsøget på at være ”Mr. Perfect”.

"Jeg har skulle finde ud af, om jeg skal være Mr. Perfect, eller om jeg skal være ærlig og åben om alt det, jeg ikke kan."

"Jeg tror egentlig, at jeg ret hurtigt fandt ud af, at jeg var nødt til at være mig selv, og at jeg var nødt til at sige, at her har jeg nogle klare bud på, hvad vi skal, og her har jeg brug for jeres hjælp," siger han og tilføjer:

"I virkeligheden, når man kommer forbi tanken om, at der er tegn på svaghed i at skulle bede om hjælp, finder man lynhurtigt ud af, at det jo er den eneste rigtige vej at gå."

Sin egen værste fjende

I 2013 blev Jørgen Huno Rasmussen udnævnt som bestyrelsesformand for Tryg og Tryghedsgruppen, og i mellemtiden lod det til, at Morten Hübbe havde fundet sig til rette i sin nye rolle. 

Jørgen Huno Rasmussen, der på daværende tidspunkt netop var stoppet som koncernchef for FLSmidt, husker tilbage på et af deres første møder, hvor han, fuld af energi og gåpåmod, måske havde foreslået nogle ting, der var lige lovlig detailorienteret.

Da sagde Morten Hübbe: "Nu har vi jo ikke brug for to stk. CEO," husker Jørgen Huno Rasmussen.

"Fra det øjeblik havde vi fuldstændig åbenhed, og det var starten på et forrygende samarbejde," siger Jørgen Huno Rasmussen, der også mener, at bemærkningen var udtryk for, at Morten Hübbe var begyndt at vænne sig til rollen og hvile i sig selv. 

Hvis man spørger folk, der har arbejdet med Morten Hübbe eller kender ham godt, peger de på et særligt forhold, der kan forklare, hvorfor han ikke blot er blevet på benene, mens stormen har suset omkring ham, men er kommet styrket ud på den anden side. 

Christian Baltzer, der i dag er adm. direktør i Codan Danmark, og som kom til Tryg i 2009 og fra 2016 og to og et halvt år frem var finansdirektør i forsikringsselskabet, peger på Morten Hübbes evne til at arbejde med egne styrker og svagheder – lidt som topidrætsfolk.

"Det er mennesker, som hele tiden ser på, hvordan de kan finpudse sig selv. Det er han meget bevidst om, tror jeg, og det kan jeg genkende hos mange af de topchefer, jeg har mødt. Vi har alle den der trang til at være vores egen værste fjende og kritiker. Det tror jeg helt sikkert, at Morten også er," siger han.

Simon Karkov, Morten Hübbes barndomsven og kammerat, er inde på det samme. Han husker en fælles skitur, hvor han selv var temmelig erfaren på ski, mens Morten Hübbe var nybegynder og Mortens Hübbes hustru blot havde stået på ski en enkelt dag. 

"Så begyndte Camilla [Morten Hübbes hustru] at fortælle Morten, at han skal gøre sådan og sådan. Men så tændte han helt af, og så bad Camilla mig om at køre lidt med Morten for at køle ham ned. Han kunne bedre acceptere input fra én, som har stået på ski i nogle år," husker Simon Karkov og fortæller, at Morten Hübbe næste gang, de var afsted på ski, hyrede trænere og i dag er en habil skiløber. 

"Han vil gerne være god til de ting, han laver. Det er ikke kun arbejde. Det er hele vejen rundt," siger han. 

Internationale job har fristet

Med opkøbet af den britiske forsikringskoncern RSA, der vil lægge det svenske selskab Trygg-Hansa i hænderne på Tryg, er en gammel drøm blandt topledelsen i Tryg ved at gå i opfyldelse. Stine Bosse husker, at hun og Morten Hübbe engang sad og tegnede opkøbsplanerne ombord på et fly. Og tidligere bestyrelsesformand Jørgen Huno Rasmussen fortæller, at det har været en drøm i over tyve år at købe RSA.

"Lykkes det, er det en kæmpestor, krævende og spændende opgave for en direktør," siger han.

Morten Hübbe sammen med Henrik Grønborg, da Tryg offentliggjorde sit køb a fAlka | Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Morten Hübbe sammen med Henrik Grønborg, da Tryg offentliggjorde sit køb a fAlka | Foto: Bidstrup Stine/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
 

Det kunne dog nemt havde været en anden, der skulle stå i spidsen for dén opgave. For flere gange i løbet af sin tid som topchef for Tryg har Morten Hübbe været fristet til at forlade selskabet.

"Jeg har fået tilbudt nogle meget store internationale job, hvor jeg ville skulle tage hele familien til udlandet og få et mere globalt ansvar for nogle andre virksomheder," siger han.

Han er dog altid endt med at takke nej. For det første har han kunnet se, at han kunne gøre en større forskel med Tryg, der i forhold til de udenlandske jobtilbud er et mindre skib, som er hurtigere at navigere.

"Og så samtidig også en oplevelse af, at familie er vigtigt for mig, og dermed at det er vigtigt for mig at kunne holde en sikker base for familien og ikke tage dem rundt i hele verden med fare for, at det blev for flygtigt og rodløst. Men der har faktisk været nogle rigtig, rigtig spændende muligheder."

Brugt mange kalorier på at forsvare familiebasen

Netop familielivet kan nemt komme under pres, når man besidder et job, hvor opgaverne hurtigt kan overstige antallet af timer i døgnet – ikke mindst når man virkelig brænder for opgaven.

Det hører med til historien om topchefen Morten Hübbe, at han har indrettet sig på en særdeles struktureret måde for at få familieliv og det krævende arbejdsliv til at fungere.

"Jeg har gjort meget ud af at fokusere på, at basen skulle fungere. Jeg holder aldrig møder eller arbejder om aftenen. Når jeg er bagud, står jeg op klokken kvalme, mens familien sover, og forbereder mig dér. Jeg arbejder ikke i weekenden. Jeg gør ikke mine erhvervsforbindelser til mit privatliv. Det holder jeg fuldstændig klart adskilt," siger han.

Man kan forstå den klare adskillelse mellem privatliv og arbejde som en andel af opgøret med Mr. Perfect – at Morten Hübbe har erkendt, at han ikke kan være det hele på samme tid.

Men måske er det også et meget konkret udtryk for Morten Hübbes drive efter at præstere så godt som overhovedet muligt inden for alle livets områder.

"I bund og grund kan man sige, at hvis ikke basis i ens familie fungerer, så fungerer livet jo ikke – uanset hvor flot en karriere du har. Så jeg har egentlig altid brugt rigtig, rigtig mange kalorier på at forsvare familiebasen og give den nok energi. Men det er jo sindssygt svært, fordi kravene bare er enormt høje, og arbejdstiden er virkelig krævende at holde i snor," siger Morten Hübbe, der da heller ikke ser pensioneringen som noget, der ligger alt for langt ude i fremtiden.

"En af fordelene ved, at jeg er kommet tidligt i gang, er jo, at jeg tror ikke, at jeg skal pensioneres, når jeg er 65. Jeg tror, at jeg skal pensioneres væsentligt før," siger Morten Hübbe.

Morten Hübbe: "Sandsynligheden for, at jeg stadig er CEO om ti år, er tæt på 0 procent"

Skriv til navne@finanswatch.dk, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og jubilæer i finansbranchen.