FinansWatch

Forsikringsfusion kan gå udenom danske konkurrencemyndigheder

Den danske Konkurrence- og forbrugerstyrelse har kun hørt om Tryg og canadiske Intact Financial Companys bud på Codan i medieren. Muligvis er fusionen så stor, så det er en sag for EU.

Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali

Hverken Tryg, Codan eller det canadiske forsikringsselskab Intact har endnu sendt en anmodning om tilladelse til at fusionere til de danske konkurrencemyndigheder.

Derfor kender kontorchef for fusioner i Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, Søren Bo Rasmussen kun til opkøbsplanerne fra pressen.

"Vi har overhovedet ikke hørt noget om det, men det er heller ikke sikkert den skal anmeldes i Danmark," siger Søren Bo Rasmussen og peger på at omsætningen kan være så høj, at fusionen snarere skal anmeldes i EU i stedet for, så det i stedet er den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som skal tage beslutningen.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension har Tryg en markedsandel på 22,5 pct. af det danske marked for skadesforsikring mens Codan sidder på knap 10 pct.

Indtil videre ved vi at Tryg vil betale mest af den samlede pris på 7,2 mia. pund for Codan, der i dag ejes af det globale forsikringsselskab RSA. Tryg tegner sig for 4,2 mia. pund - eller knap 35 mia. kr. - mens Intact vil finansiere 3,0 mia. pund af købet.

Hvorvidt en overtagelse af Codan er konkurrencemæssigt forsvarligt, vil med Søren Bo Rasmussens ord kræve en omfattende sagsbehandling.

"Vi vurderede jo deres køb af Alka for deres et par år siden," siger Søren Bo Rasmussen og henviser til at Alka-opkøbet krævede at Tryg afgav tilsagn på en række områder.

Men om det også vil være tilfældet denne gang, vil Søren Bo Rasmussen ikke ud i.

"Nej, det vil jeg ikke gisne om. Lige nu kender vi slet ikke transaktionen, så det er svært at vide, hvad der ligger i det."

Anders Vollesen, analytiker i Jyske Markets, peger på at det vil være logisk, hvis Tryg kun overtager halvdelen af Codans forretning i Danmark.

En fuldstændig opsamling af Codan, der lige nu er landets tredjestørste selskab vil risikere at ramle ind i konkurrencereglerne.  

"Et 50/50 split vil være et godt bud. På den måde bliver Tryg ikke en voldsom markedsleder," siger han og peger på at Tryg seneste med Alka-opkøbet har vist sig at være god til at fusioner.

"Min umiddelbare vurdering er, at det er et rigtig, rigtig stærkt opkøb," siger Anders Vollesen og peger på at med opkøbet vil Tryg samlet set blive det største forsikringsselskab i hele Norden. Særligt vil det bringe Tryg frem på banen i Norge og Sverige.

"Lidt ligesom Nordea samlet er den største bank i Norden uden at være markedsledende i nogle lande, så bliver Tryg det største forsikringsselskab i Norden. Dog vil Tryg fortsat være største i Danmark," siger Anders Vollesen.

Mere fra FinansWatch

Grøn brintkomet ligner et drømmehug for ATP og kapitalfond

For landets største pensionsselskab og hardtech-fonden Nordic Alpha Partners kan børsnoteringen af Green Hydrogen Systems blive en ekstraordinær god investering. En rigtig god rejse, men også en risikofyldt investering, siger ATP's aktiechef Claus Wiinblad.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs