FinansWatch

Forsikringsselskab afslog sag på grund af beruselse: Nu får enke erstatning

Forsikringsselskabet IF nægtede at udbetale fra ulykkesforsikring, da en mand med en promille på 1,57 faldt på en trappe og døde. Nu har enken vundet i ankenævn.

Foto: If / PR

Forsikringsselskaber kan ikke uden videre afvise erstatningssager på grund af beruselse.

Det bliver slået fast i en afgørelse fra Ankenævnet for Forsikring i en sag, hvor en mand med en promille på 1,57 faldt på en trappe og døde, skriver Fagbladet 3F.

Manden skulle om natten ned fra soveværelset på første sal for at tisse. Han snublede, og i faldet brækkede han nakken.

I første omgang afslog forsikringsselskabet IF at betale dødsfaldsdækningen til mandens samlever, men kvinden får nu erstatning efter at have vundet en klagesag i Ankenævnet for Forsikring.

Ankenævnet vurderer i afgørelsen, at alkoholpromillen ikke var så høj, at det alene forklarer faldet. Trappen var desuden stejl.

"Hvis et forsikringsselskab skal slippe for at betale i sager med beruselse, så skal selskabet bevise, at hovedårsagen til ulykken er alkohol. Det har de ikke kunnet gøre i dette tilfælde," siger direktør Kim Sparlund fra Ankenævnet for Forsikring.

Parret havde været til fest aftenen forinden og fået noget at drikke. Da de kom hjem, gik de uden problemer op for at sove.

Kvinden lå med ørepropper, fordi manden tit skulle op at tisse. Hun hørte derfor ikke, at han faldt.

Hun fandt ham næste morgen. Hun ringede 112, men akutlægen kunne intet gøre og erklærede ham død.

Manden var i 60'erne. Parret er holdt anonymt i ankenævnets gennemgang af sagen.

I mange forsikringer er der undtagelser for "selvforskyldt beruselse." Det gælder både ulykkesforsikringer, bilforsikringer og andre typer.

Ankenævnet for Forsikring har i de sidste 25 år behandlet 427 sager, hvor beruselse indgår. Cirka hver femte af forsikringstagerne har fået helt medhold.

Hel- eller halvfulde er ikke automatisk afskåret fra erstatning. Det fastslår Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikringsoplysningen hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

"Hvis du i fuldskab vandrer rundt på en motorvej, så bliver det måske svært at få erstatning. Men hvis du en nat på vej hjem fra byen falder over en skæv fortovskant, og det sagtens også kunne være sket i ædru tilstand, så udelukker beruselsen ikke erstatning," siger Anja Lintrup Sørensen.

Den afdøde i den konkrete ulykkessag havde en promille på 1,57. Det viste obduktionen. Lægerne siger, at den på ulykkestidspunktet også kunne have været lidt højere – eller lidt mindre.

Dermed ligger promillen under en grænse på 1,60, som Ankenævnet for Forsikring benytter som pejlemærke, når det handler om mennesker, som er kommet til skade.

Forsikringssummen var på 55.000 kroner ved død, og nu har enken fået sine penge. Også selvom If kunne have blæst på afgørelsen og tvunget kvinden til at anlægge sag ved retten.

"Det er en tragisk sag. Vi mente, at ulykken skyldtes beruselse, men ankenævnet har en anden opfattelse. Det respekterer vi," siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F.)

Mere fra FinansWatch

Pensiondanmark udnævner ny chef for alternativer

Chef for alternative investeringer i Pensiondanmark, Kim Nielsen, har takket ja til et job som investeringsdirektør i et nyetableret familiekontor. I Pensiondanmark tager et kendt ansigt dirigentstokken.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs