FinansWatch

Gjensidige græder tørre tårer over afbrudt Nykredit-samarbejde

Et partnerskab skal gå begge veje og give konkurrencekaraft. Gør det ikke længere det, er det bedre at gå hver til sit, lyder meldingen fra Gjensidiges danske topchef, Mats C. Gottschalk. Tirsdag morgen kom det frem at Gjensidiges mangeårige samarbejdspartner Nykredit har valgt at træde ind i et forsikringssamarbejde med Codan, Spar Nord og en række lokalbanker og dermed opgiver samarbejdet med Gjensidige.

Foto: Gjensidige/PR

"Ja og nej."

Sådan lyder svaret fra Gjensidiges danske topchef, Mats C. Gottschalk på spørgsmålet om det ikke ærgrer ham, at fremtiden nu bliver uden et partnerskab med Nykredit.

Nykredit har arbejdet sammen med norske Gjensidige Forsikring, siden Nykredit i 2010 solgte sit skadesforsikringsselskab, Nykredit Forsikring, til Gjensidige for 2,5 mia. kr., hvoraf goodwill udgjorde cirka 1,5 mia. kr.

Men tirsdag morgen meddelte Nykredit, at nu er det på tide at vende et blad og træde ind i Codans forsikringsalliance, der også tæller Spar Nord og flere banker fra Lokale Pengeinstitutter, Lopi.

Står stærkere

"Partnerskabet går mere end 10 år tilbage. Og det er klart, at dengang var det særdeles vigtigt, for da startede vi som helt ukendt spiller på det danske marked. Det var vigtigt at få bygget en kritisk forretningsvolume op, men nu står vi i 2020 på et langt stærkere ben," siger Mats C. Gottschalk.

Både hvad angår størrelsen og danskernes kendskab til det norske forsikringsselskab, er Gjensidige i dag er et helt andet sted. Da Gjensidige og Nykredit i sin tid indgik en aftale om, at Nykredit skulle sælge Gjensidiges forsikringsprodukter til sine kunder og købte Nykredit Forsiking, fordoblede Gjensidige sine markedsandele i Danmark fra 3 pct. til 6 pct. Et niveau, som ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension stadig holder, og gør Gjensidige til landets femtestørste forsikringsselskab.

"Vi har været glade for samarbejdet, det har været vigtigt for os, men det har også været udfordrende, at vi skulle håndtere to forskellige brands. For fremtiden har vi en klar strategi om at styrke vores egen markedsposition," lyder det fra Mats C. Gottschalk, der fortæller at Gjensidige har været med i processen frem mod dagens melding om, at Nykredit træder ind i Codans produkt Privatsikring.

Begge parter skal ville et samarbejde

"Vi har været med i udviklingsprocessen helt ind til for nylig," siger Mats C. Gottschalk, der samtidig peger på, at et partnerskab skal være godt for begge partner og noget som begge søger og arbejder på at udvikle.

"Man skal ikke kun være i et partnerskab for partnerskabets skyld. Det skal give en slagkraft, konkurrencekraft, som alle skal være interesseret i at indgå i. I et gensidigt partnerskab skal begge se værdien i det. Her var vi nødt til sidst at sige, at nu kommer vi ikke længere," lyder det fra Mats C. Gottschalk.

Det nye samarbejde som Nykredit indgår i bygger på den alliance, som Lopi i mange har haft med Codans datterselskab Privatsikring, hvor Spar Nord siden 2006 også har været med.

"Min refleksion er, at vi var med i den proces, men det var svært at finde ud af, hvordan præmisserne om tingene skulle være," siger Mats C. Gottschalk.

Når en dør lukkes

Han understreger, at umiddelbart vil der ikke være så meget der ændrer sig for Gjensidige.

"Der er ingen tvivl om, at vi taber en salgskanal, men vi har mange andre partnerskaber og distributionskanaler. Vi har en stor kundebase, så det er ikke noget, der ændrer på hvordan vi gør tingene, men det er klart, at vi kommer til at se på nye ting. Når en dør lukkes, så åbnes en anden," siger Mats C. Gottschalk, der umiddelbart ikke ser en ændring i konkurrencesituationen på det danske forsikringsmarked.

"Som udgangspunkt er konkurrencen mellem selskaberne allerede stærk. Konkurrencen om kunderne vil ingen måder blive reduceret."

Codan: Ny aftale kan fordoble omsætning i Privatsikring 

Nykredit går ind i forsikringsalliance med Codan, Spar Nord og lokalbanker 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs