FinansWatch

Mangeårig Alm. Brand-topchef nægter at lade sig pensionere og netværker i jagten på nyt job: "Jeg er helt sort indvendigt af kaffe"

Efter 18 år i spidsen for Alm. Brand har der siden fyringen i efteråret været stille omkring Søren Boe Mortensen. Han har skullet vænne sig til en helt ny hverdag, hvor den står på kaffesnakke med headhuntere, ligesom han har fået lejlighed til at reflektere over sin direktørtid set udefra. Den nye virkelighed er spændende, men også frustrerende, fortæller den mangeårige forsikringsdirektør i et interview med FinansWatch.

Søren Boe Mortensen var adm. direktør i Alm. Brand i perioden 2001-2019 Foto: Niels Hougaard/ERH

Når man har arbejdet 32 år – de seneste 18 år som topchef – det samme sted og så fra den ene dag til den anden ikke gør længere, ligger der et arbejde foran en med at finde ud af, hvad man så vil i livet.

Søren Boe Mortensen blev en sen aften i oktober fyret som adm. direktør i Alm. Brand, men selvom femte og sjette ciffer i personnummeret lyder 55, har han ikke i sinde at smide håndklædet i ringen og lade sig pensionere. Han mener nemlig, at han stadig har noget at byde ind med til dansk erhvervsliv.

"Jeg er ikke i tvivl om, at jeg skal have bragt mig og mine kompetencer i spil igen. Det er mit udgangspunkt," siger han.

FinansWatch har talt med den mangeårige Alm. Brand-direktør om arbejdet for at forblive relevant og lære at sætte ord på de kompetencer, der har været en selvfølge i 32 år.

Det vigtigste er at komme i spil

Søren Boe Mortensen blev ansat som økonomidirektør i Alm. Brand i 1987. I 1998 trådte han ind i finanskoncernens direktion, inden han i 2001 overtog topchefposten fra Bent Knie-Andersen og altså nåede at sidde i spidsen for Danmarks fjerdestørste forsikringsselskab, der desuden sælger bank- og pensionsprodukter, i 18 år.

I oktober sidste år besluttede betyrelsen så, at det var tid til, at en ny tog over for at få udnyttet strategiens fulde potentiale, som formand Jørgen Hesselbjerg Mikkelsen forklarede det.

Søren Boe Mortensen besluttede dog hurtigt, at stoppet i Alm. Brand ikke skulle være et stop for arbejdslivet.

"Jeg tænker, at med de ting, jeg har arbejdet med i Alm. Brand i mange år, står der strategi, en masse kundefokus, digitalisering, risikostyring, og historisk var der også noget krisestyring. Så jeg har været langt rundt i min ledelsesopgave," siger han.

Hvor vi så lander henne, det har jeg ikke nogen fornemmelse af. Men det væsentligste er at komme ud og få sagt, at man er her, så man bliver en del af beslutningsgrundlaget.

Søren Boe Mortensen

De kompetencer mener han selv, at der er mange virksomheder, der kan bruge.

"Hvis man kigger ud i erhvervslivet nu, står der rigtig meget kundefokus, rigtig meget digitalisering, og der står desværre også noget krisestyring efter corona. Det at tænke frem, samtidig med at man er i stand til også at håndtere de dér kæmpe skvulp, som også kommer en gang imellem, og som man ikke altid kan styre. Der kan jeg bidrage med noget," opridser den mangeårige direktør.

Derfor står han på spring og vil ikke indsvære sine potentielle arbejdsgivere til kun at være i den finansielle sektor, ligesom han ikke har lagt sig fast på, om han skal ud i en rolle som konsulent, daglig leder eller bestyrelsesmand.

"Lige nu er det for mig vigtigst at komme i spil. Om det så hedder det ene, det andet eller det tredje. Det er mest det, at man kan komme ud og gøre en forskel og bruge de kompetencer," siger han.

Vil være en del af beslutningsgrundlaget

Søren Boe Mortensen er dog godt klar over, at de hverv, han søger, ikke er nogen, som man finder blandt de øvrige annoncer på jobportalerne.

Derfor begyndte han hurtigt efter stoppet i Alm. Brand at kontakte de tætteste i sit netværk for at få sparring på, hvor de tror, han kan gå ind og gøre en forskel. Efterhånden som han er blevet mere afklaret og skarpere på, hvad han kan bibringe, er han gået bredere ud i netværket og blandt headhuntere.

"Jeg er helt sort indvendigt af kaffe," griner han.

"Men det er en del af spillet og måden at komme i spil på igen. Men hvor vi så lander henne, det har jeg ikke nogen fornemmelse af. Men det væsentligste er at komme ud og få sagt, at man er her, så man bliver en del af beslutningsgrundlaget, når man skal til at have de kompetencer på bordet," fortsætter han.

Det skal man da være ærlig at sige, at det er spændende, men det er også indimellem sindssygt frustrerende.

Søren Boe Mortensen

Søren Boe Mortensen fortæller, at han har valgt at strukturere netværksarbejdet som en almindelig arbejdsdag, selvom det i dag bliver til færre arbejdstimer, end han kender det fra jobbet i toppen af Alm. Brand.

"Det er også indimellem sindssygt frustrerende"

Den nye hverdag med at netværke og sætte ord på sine egne kompetencer er markant anderledes fra de vante rammer på Alm. Brands hovedkontor ved Københavns havnefront.

"Det skal man da være ærlig at sige, at det er spændende, men det er også indimellem sindssygt frustrerende. For du kan jo ikke på samme måde, som når du sidder med en butik, du hver dag skal drive, se resultaterne med det samme. Nu har jeg været i gang i syv-otte måneder, uden at jeg kan se konkrete resultater. Så selvfølgelig er det en proces, der er anderledes. Og den skal man lige vænne sig til," siger Søren Boe Mortensen.

Til gengæld har han undervejs lært sig selv bedre at kende.

"Det her er da en proces, hvor man bliver tvunget til at blive klogere på sig selv, og du bliver tvunget til at blive skarpere på, hvor dine hjørner er. Man bliver nødt til også at hænge det op på noget. For man kan sagtens sige en masse fine ord om, hvad man kan. Men så er det godt at komme ud og snakke med nogen, der siger, at det er fint. Men prøv lige at fortæl, hvad du har gjort, som gør, at du kan de her ting," siger han og fortsætter:

"Den proces er fantastisk god. For du får også reflekteret over, hvilke opgaver du har løst, og hvilke emner man har gjort en forskel på. For når du sidder som ansvarlig for en virksomhed, så tænker du ikke hver dag over, hvor du gør en forskel. Så tænker du bare, at du skal have virkeligheden flyttet. Det er det, man bliver mere klar på, når man kommer udenfor og kigger udefra og ind."

Skal selv skabe rammer, der tidligere var givet

Du skal vel også genopfinde, hvem Søren er, når han ikke er direktør i Alm. Brand?

"Helt klart. Det er en ny virkelighed. Der er ting, der har været givet før, som man nu selv skal skabe rammerne for."

Har det været svært?

"Jeg ved ikke, om det har været svært. Men det har været en udfordring, og det er et stykke arbejde. Arbejdsdagen er blevet lidt kortere, men den er der stadig. Ellers kommer man ingen vegne," siger Søren Boe Mortensen.

Selvom indsatsen endnu ikke har udmøntet sig i noget konkret, ser han lys for enden af tunnelen. For han mærker en vis interesse for de kompetencer og den erfaring, han har.

"Det er min oplevelse, og det er jo rart. Ellers ville det være problematisk. Jeg føler, at der er en enorm positiv respons om, at det kan man godt bruge ude i virksomhederne. Men der har bare ikke været et match endnu, hvor der har været en plads. Så mange er der jo ikke af de her job," siger Søren Boe Mortensen.

Fyret Alm. Brand-chef ville gerne gøre projekterne færdig: "Jeg er ked af at det bliver på det her tidspunkt"

Nyudnævnt Alm. Brand-topchef om måneders prøvetid: "Det har været helt fantastisk"

Alm. Brand siger farvel til privatdirektør: Topchef ser behov for "nye øjne"

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere