FinansWatch

Direktør: BEC har nu den størrelse, det skal have

Efter flere års investering i vækst og store udviklingsprojekter har BEC nu nået en størrelse, hvor omsætningen skal flade ud frem for at vokse. I fremtiden er fokus på effektivisering gennem en mere enkel forretning, der i stigende grad befinder sig i Polen.

Foto: PR/BEC

Datacentralen BEC har de seneste fem år hævet omsætningen med 677 mio. kr. og havde i 2021 en omsætning knap 2,3 mia. kr. Den vækst forventer adm. direktør i BEC Jesper Nielsen dog ikke at fortsætte.

”BEC er nogenlunde der, hvor det har den størrelse, BEC skal have. Vi kommer i højere grad til at flade ud omsætningsmæssigt, hvis man ser bort fra væksten hos vores banker,” siger Jesper Nielsen i et interview med FinansWatch.

Datacentralen er ejet af 19 danske pengeinstitutter – blandt andet Nykredit, Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Handelsbanken. Ejerne er ligeledes centralens kunder, så når omsætningen i BEC stiger, er det et tegn på, at ejerne har bestilt flere opgaver. Men nu er omsætningen og forholdet mellem udviklingsopgaverne og bankernes størrelser ved at nå et pænt leje, mener direktøren.

”Der er også ved at være den ratio, der skal være mellem BEC og vores ejere. Her ligger vi på et meget passende niveau nu – også investeringsmæssigt. Man skal jo altid vurdere, om man kan få afkast for den investering, man laver, når man vokser. Vi har fået skabt en god it-muskel og nu skal vi i højere grad prioritere, hvordan man bruger den – mere end at få den til at vokse,” siger Jesper Nielsen.

Store investeringer

De seneste år har BEC haft fokus på nogle store it-udviklingsprojekter. De seneste to år har virksomheden haft udviklingsomkostninger for 2 mia. kr.

”Vi har haft nogle ambitioner om at lave et fundamentalt teknologiskift, og der er der nogle ekstra udgifter i en periode. Det har vi det fint med, for det er en investering. Så den væsentlige driver er, hvor stor investeringslyst pengeinstitutterne har,” siger Jesper Nielsen.

Når der ikke kommer til at være fokus på at vokse sig større i de næste år, erkender direktøren dog, at der vil være vækst i virksomheden under alle omstændigheder i takt med at ejerne bliver større.

”Vores banker er begunstigede af at blive større for tiden. Det skaber mere trafik i for eksempel mobilbanken og blandt rådgiverne, og det driver en del af vores vækst. Og i og med, at vores ejere bliver større, kommer der også et ønske om en forretningsmæssig udvikling, som skal have et vist niveau for at ramme markedet,” siger Jesper Nielsen.

Derfor slukker virksomheden heller ikke helt ned for investeringerne, men der er et ønske om at fokusere på driften af de systemer, de allerede har, og færdiggørelsen af de projekter, der er i gang.

”Det er ikke sådan, at vi tror, der er sat en prop i ny lovgivning eller mindre behov for compliance. Det fortsætter nok, men vi håber, at jo mere vi har styr på vores drift og fundamentale platform, jo mere energi har vi til at bruge på at vores banker kan lave løsninger til deres kunder. Det er i sidste ende det, vi ønsker at lave mest af,” siger han.

Sidste år lancerede BEC en ny strategi om en mere enkelt virksomhed. For prisen for den hurtige vækst har været lavere effektivitet – når for eksempel nye medarbejdere skal læres op, og arbejdsgange ikke bliver tilpasset i takt med at virksomheden vokser.

”Når man vokser hurtigt, har man mindre snor i effektiviteten, og man får måske ikke tilpasset organisationen til den nye størrelse. Det er det en naturlig konsekvens af,” siger han.

Derfor er der blevet rettet ind på flere områder, som skal sikre, at organisationen nu passer til virksomhedens nye virkelighed.

”Vi har fået færre ledere, mere beslutningsdygtige områder, mere simple mekanismer og mere fokus på rent faktisk at lave it-udvikling,” siger Jesper Nielsen.

Kompetencer i Polen

For at kunne følge med i den omsætningsmæssige udvikling har det været nødvendigt at hente ny arbejdskraft. BEC bruger stadig nogle ældre systemer - og en del udvikling sker derfor på disse. I Danmark undervises der ikke længere i de systemer på universitetet. Det gør man dog i Polen. Derfor er talentpuljen i det østeuropæiske land det større.

”For os er det et kompetencegame. Det er blevet sværere for branchen at tiltrække den arbejdskraft i Danmark, for markedet er ikke så stort. Men vi ansætter selvfølgelig også folk i Danmark,” siger Jesper Nielsen.

Derfor vil BEC i fremtiden opleve vækst i afdelingen i Warszawa i Polen, hvor en del af medarbejderne er ansat som konsulenter.

Ved årets udgang havde BEC 1819 ansatte, hvilket inkluderer deltids- og konsulentansatte. I løbet af året har der gennemsnitligt været 1296 fuldtidsstillinger - hvilket er en stigning på 168 i forhold til året før.

Men trods en voksende arbejdsstyrke, er personaleomkostningerne faldet til 813 mio. kr. fra 871 mio. kr. Det er dog ikke de billige lønkroner, der er den væsentligste årsag til oprustningen i Polen, siger direktøren.

”Det er en sidegevinst at arbejdskraften er billigere i Polen, men det er ikke den væsentligste driver for os. For man skal også huske, at selvom man kan flytte nogle ting til Polen, så kræver det et setup at drive virksomhed der. Men når man har det, er der selvfølgelig ting, der er lettere end andre at flytte dertil,” siger Jesper Nielsen.

I dag er der 1168 medarbejdere i de danske afdelinger i Herning og Roskilde. Det antal kommer dog til at falde.

”Vi har ikke sat et præcist mål for fordelingen mellem Danmark og Polen, men der er ingen tvivl om, at vi vil blive færre i Danmark og flere i Polen over de kommende år, som det ser ud nu. Vi vil stadig være en dansk virksomhed og størst i Danmark,” siger han.

BEC skifter ud på to bestyrelsespladser og får ny næstformand

Datacentraler er midt i et heftigt våbenkapløb mod de kriminelle

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs