FinansWatch

Direktør måtte fyre og bede ansatte gå ned i løn: "I dag sover jeg roligt om natten. Jeg har fuld kontrol over speeder og bremse"

Trods forårets dystre advarselslamper endte 2020 godt for fintech-virksomheden Kontolink, der øgede væksten med 50 pct. mere end forventet ved årets indgang. Det fortæller Jens Sørensen, der er medstifter og direktør i virksomheden.

Jens Sørensen (m.f.) med CPO og stifter i Kontlink Kim Agger (t.h.) og kommerciel direktør i Kontolink, Steffen Ekelund (t.v.). Foto: Kontolink/PR

Det var på en dyster baggrund, at Jens Sørensen i maj udtrykte en my optimisme for fintech-virksomheden Kontolink, hvor han er medstifter og direktør.

I et interview med FinansWatch fortalte Jens Sørensen dengang, at coronaens indtog i Danmark havde kostet to medarbejdere deres job i virksomheden, mens de resterende ansatte var nødsaget til at gå ned i tid og løn for at sikre levetid for Kontolink, der blev stiftet i 2018.

Men virksomheden, der udvikler digitale løsninger inden for regnskab og bogføring, måtte ikke gå i dvale. Og med foden på både speeder og bremse skulle der trods alt skabes resultater, der var værd at vise frem, når året gik på hæld, lød det dengang.

Nu skriver kalenderen 2021, og Jens Sørensen ser tilbage på et år, der endte med at gå over forventning. Antallet af ansatte er i dag én mand højere end ved indgangen til 2020, og Kontolink undgik at slå bremseklodserne i på virksomhedens vækst.

"Det er gået væsentligt over forventning. I marts sagde vi, at enhver vækst ville være dejligt. Vi havde et oprindeligt mål, lad os bare kalde det indeks 100 for antal kunder og omsætning. 1. november ramte vi halvdelen af det, i slutningen af november ramte vi indeks 100, og ved udgangen af december ramte vi indeks 150 altså væsentligt over det oprindelige budget," siger Jens Sørensen i dag til FinansWatch, der i en række artikler ser nærmere på, hvordan coronakrisen påvirker techvirksomheder på finansområdet.

Det er meget anderledes end i foråret. Der er en grundlæggende erfaring nu om, at verden går videre. Folk kan arbejde hjememfra, og kunderne kan godt aftage nye produkter, selvom der er corona i luften

Jens Sørensen, medstifter og direktør i Kontolink

Rum til optimering

I coronakrisens spæde begyndelse var sigtbarheden plørret. I marts, april og maj fik Jens Sørensen flere indikationer, der pegede i retning af, at der ikke ville komme nye investeringer foreløbigt. Samtidig var Kontolink ikke kvalificeret til at søge hjælp i de daværende hjælpepakker.

Derfor var det nødvendigt at justere virksomheden, og selvom året endte godt, og afskedigelser måske set i bagklogskabets lys ikke havde været nødvendige, ville Jens Sørensen ikke have gjort det anderledes, fortæller han.

"Jeg er ærgerlig over, at jeg måtte lade nogle gode medarbejdere gå. Jeg er ærgret over, at pakkerne ikke helt kunne få os igennem på den rigtige måde. Men det er altid super let at sige, når man kigger i bakspejlet. Det kunne ikke have været anderledes," siger Jens Sørensen i dag.

I den første del af 2020 var kunderne ligeledes mere tilbageholdende. Derfor brugte virksomheden tiden på at gøre sig klar til, at kunderne igen ville vende blikket mod Kontolink, fortæller Jens Sørensen.

"I de faser, hvor kunderne ikke stod og bankede på døren, investerede vi i at gøre platformen mere stabil og solid," siger Jens Sørensen.

Virksomheden brugte tid på at styrke de grundlæggende mekanismer i forhold til at fuldautomatisere bogholderi og satte fokus på virksomhedens onboarding- og salgsprocessor, fortæller Jens Sørensen.

"Der har vi været heldige eller dygtige til at investere i ting, der skalerede, når det kom til stykket. For da der pludseligt blev travlt i starten af november, stod vi klar. Vi havde let ved at hælde en ny sælger på og aktivere de leads, som han generer," siger direktøren.

"Vi kørte forsigtigt igennem maj, juni og juli, før vi nåede hen til august, hvor vi blev både mere aktive ud i forretningsområdet i forhold til partnere og samtidig fik mere tracktion. Vi har fortsat vores kerneudvikling, og det fik vi valideret fra en Innobooster (en investering fra Innovationsfonden, red.), der gerne ville skyde flere penge i os på det tidspunkt. Allerede der vendte det, og vi begyndte at reinvestere i firmaet," siger Jens Sørensen videre.

Vaccine indgyder håb

Selvom verden atter er gået i kollektiv nedlukning, er det en helt anden situation, Kontolink i dag befinder sig i.

Efter selskabet fik en Innobooster i efteråret, fulgte yderligere en investering trop i december fra de eksisterende investorer. Jens Sørensen vil ikke fortælle, hvor meget investeringen lød på, men han fortæller, at det var nok til at forlænge levetiden yderligere.

"Vi har fra bunden af krisen og hen til slutningen af året skaffet os et kapitalberedskab, der gør, at vi kan se en vej til lønsomhed uden at få flere penge," siger Jens Sørensen.

"Jeg kan nu hyre folk i takt med, at der kommer kunder ind, og jeg kan lade være, hvis der ikke kommer så mange ind. Vi har et godt beredskab. Det er klart, at hvis vi oplever nulvækst henover de næste år, så holder casen ikke. Men sidste år vækstede vi en faktor 10, og i år regner ved med at ramme et lignende nivaeu," siger han og tilføjer:

"I dag sover jeg roligt om natten. Jeg har fuld kontrol over speeder og bremse."

Samtidig er han optimistisk for fremtiden. Vaccinationsprocesserne er skudt i gang, og optimismen gryer.

"Det er meget anderledes end i foråret. Der er en grundlæggende erfaring nu om, at verden går videre. Folk kan arbejde hjemmefra, og kunderne kan godt aftage nye produkter, selvom der er corona i luften," siger Jens Sørensen.

Også på investorsiden er det en helt anderledes situation. Investorerne står nu i en situation, hvor de ved, at de skal placere deres chips på bordet, hvis de ikke vil blive hægtet af, vurderer Jens Sørensen.

"Investorerne er selvfølgelig kloge med deres penge, og de kommer ikke bare og smider penge i hovedet på os. Vi fik primært penge fra vores eksisternede investorer sidste år, men kan vi vækste endnu mere, så kan vi da godt gå ud og tappe ind i det miljø, som jeg er overbevist om kommer," siger han.

Corona satte Newbankings væksttog i stå

Fintech-direktør: "Nu kan man lave et fuldbyrdet salg med en storbank – uden at møde op på deres arbejdsplads"

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere