FinansWatch

Dankort-app har fire brugeranmeldelser i App Store: Apple Pays monopol tager livet af Nets' storsatsning

Nets' stortanlagte dankort-app har tabt slaget til konkurrerende mobilbetalingsløsninger. "Teknologien har slet ikke levet op til det, vi havde håbet," siger samarbejdspartner. Nu er et udskilningsløb igang for at blive en del af Apples digitale wallet, der har eneret på den markedsvindende NFC-teknologi i Iphones.

Bluetooth-baserede mobilbetalingsløsninger som Nets' Dankort-app er ikke så effektiv som NFC-teknologien i f. eks. Apple Pay, når man skal betale ved traditionelle kortterminaler. | Foto: Maxim Zmeyev/Reuters/Ritzau Scanpix

Nets' dankort-app blev lanceret i 2017 med store ambitioner om at være danskernes foretrukne betalingsform på mobilen. Nets og dets samarbejdspartnere har dog siden måttet sande, at man er blevet overrumplet af andre mobilbetalingsløsninger.

Lommepengeappen MyMonii, der tidligere har haft en betalingsløsning baseret på Nets' dankort-app, har i år taget konsekvensen. Firmaet har opsagt et flerårigt samarbejde med Arbejdernes Landsbank for i stedet at bygge en ny betalingsløsning.

"Dankort på mobilen har slet ikke levet op til det, vi havde håbet. Vi kunne godt se, at der ikke var en fremtid i teknologien, og derfor har vi besluttet at gå over til at udstede fysiske betalingskort, som vi på sigt vil forsøge at få ind i Apples digitale wallet på telefonen," siger MyMoniis stifter og adm. direktør, Louise Ferslev.

Dankort-appens kollaps skyldes i høj grad, at den er baseret på Bluetooth, som er både langsommere og mere besværlig end den såkaldte NFC-teknologi, som er den, man bruger, når man betaler med kontaktløs betalingskort. NFC findes også i smartphones, men Apple blokerer for adgangen til teknologien på iPhones for alle andre end tech-gigantens egen mobilbetalingsløsning, Apple Pay.

"Danskerne er blevet rigtig glade for at betale kontaktløst ved brug af kortets NFC-chip, og mere end 80 procent af alle betalinger sker nu kontaktløst. Denne indarbejdede vane har nok gjort det nemmere for mobilløsninger som Apple Pay og Google Pay, der baserer sig på NFC, at slå igennem – og tilsvarende sværere for løsninger som dankort-app, der baserer sig på Bluetooth," skriver Nets' direktør for Dankort, Jeppe Juul-Andersen, i en mail til FinansWatch.

Talene taler sit tydelige sprog: Nets' dankort-app har bare fire brugeranmeldelser i Apples App Store. I Google Play har 1131 brugere lavet en vurdering af appen til Android-telefoner, hvor der ikke på samme måde er én aktør, der har eneret på NFC-teknologien. Appen har i øvrigt en gennemsnitlig karakter på 1,8 ud af 5 – Googles egen NFC-baserede løsning, Google Pay, har 4,6.

Dankort kan indgå som betalingsinstrument i alle de wallets, der ønsker at inkludere Dankort – også i Apple Pay.

Jeppe Juul-Andersen, direktør for Dankort i Nets

Nets' nederlag har fået virksomheden til at dreje ind på en anden strategisk rute. Nets skriver til FinansWatch, at man fremadrettet vil arbejde for, at Dankort bliver bredt tilgængeligt på mobilen, "uafhængigt af via hvilken app eller wallet betalingen afvikles fra."

"Dankort kan indgå som betalingsinstrument i alle de wallets, der ønsker at inkludere dankort – også i Apple Pay. Det er helt op til en udsteder af de respektive wallets og den udstedende bank, hvilke kort de ønsker at inkludere. Det har vi en løbende dialog med de udstedende banker omkring," skriver Jeppe Juul-Andersen.

Alternativ teknologi kan uddø

Problemet for Nets' dankort-app er, at man har forsøgt at konkurrere i detailhandlen, og her kan Bluetooth ikke hamle op med NFC. Det siger Henning N. Jensen, der er ejer af konsulentfirmaet Pluscon, som beskæftiger sig med indførelse og udnyttelse af ny teknologi.

"Man kan roligt sige, at NFC har vundet markedet. Stort set hele detailhandlen har implementeret denne teknologi i deres dankortterminaler i løbet af de sidste to år, og danskerne har i den grad taget den kontaktløse betaling til sig," siger Henning N. Jensen.

Han mener, at det meget vel kan ende med, at alternative teknologier - f. eks. mobilbetaling baseret på Bluetooth - helt uddør. Det, der bliver afgørende, er, om detailhandlen vælger kun at investere i én teknologi, når der skal laves nye betalingsterminaler.

"Selvom der stille og roligt bliver udrullet digitale selvbetjeningsløsninger i supermarkeder og andre nye former for betaling, så vil den fysiske kasse stadig være den foretrukne betalingsform i mange år frem. Derfor er det her, slaget skal stå," siger Henning N. Jensen.

Danskerne har i den grad taget den kontaktløse betaling til sig.

Henning N. Jensen, ejer af konsulentfirmaet Pluscon

Ifølge Henning N. Jensen peger udviklingen i retning af, at brugerne med tiden vil samle alle deres betalingsløsninger i én digital wallet på deres smartphones - og her har Apple trukket fra feltet.

"De danske banker har udstedt en masse wallets, men de er ikke blevet brugt. Det bliver Apples wallet til gengæld, fordi det er her igennem, man har adgang til NFC," siger Henning N. Jensen, der mener, at mange andre betalingsløsninger med tiden vil søge over i Apples wallet.

"Spørgsmålet er så, hvad der så vil ligge i sådan en wallet, for der er ikke plads til alle kort. Det bliver et hårdt udskilningsløb, hvor virksomhederne kæmper om at få en plads i brugernes wallet," siger Henning N. Jensen.

Vil udnytte Apples succes

Det er det udskilningsløb, som lommepengeappen MyMonii har intentioner om at melde sig ind i. Og ligesom Henning N. Jensen mener Louise Ferslev, at Apples wallet har et forspring.

"Det er faktisk lidt utroligt, at Apple får lov til at blokere adgangen til NFC, og jeg kan godt være i tvivl om, hvor længe det bliver ved. Men indtil da går vi efter at udnytte den succes, som Apple Pay har fået," siger Louise Ferslev og henviser til, at den danske EU-kommisær Margrethe Vestager har stillet spørgsmål til Apples blokering.

I Danmark har myndighederne tidligere afvist at gå ind i sagen, da Apple ikke er markedsdominerende på det danske smartphonemarked. Til gengæld sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) i januar, at han gerne så, at dankortet kom ind på Apple Pays platform, hvor det på nuværende tidspunkt kun er muligt at lægge Visa-delen af et Visa/dankort ind.

"Jeg mener, som jeg også tidligere har sagt, at det er i både forbrugernes og detailhandlens interesse, at danskerne har adgang til billige og gode betalingsløsninger. Dankortet har historisk set vist sig at være en billig og sikker betalingsløsning," sagde Simon Kollerup dengang til erhvervsmediet Insidebusiness.

Mobilepay-direktør: Vi kan ikke konkurrere ved de traditionelle kasser 

Apple Pay afslører nye planer for mobilbetalinger

Nets og supermarkeder erkender nederlag til mobilt dankort 

Vækst i Apple Pay koster detailhandlen 

Nye betalingssystemer ruller frem i danske supermarkeder

Eksperter: Disse to problemer skal Mobilepay løse, hvis appen skal have en fremtid 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs