FinansWatch

Dansk kryptovaluta vil bakkes op af flere aktiver for at undgå nullernes finanskrise

Finanskrisen står som et lysende eksempel på, hvad man ikke skal gøre. Derfor forsøger danske Maker nu at bakke sin kryptovaluta op med flere aktiver, så man kan sikre stabilitet i tilfælde af meget store værdifald på bagvedliggende værdier.

Stine Bidstrup/Ritzau/Ritzau Scanpix
Foto: Stine Bidstrup/Ritzau/Ritzau Scanpix

Da de amerikanske finansmarkeder stødte på grund i 2008, var det i høj grad, fordi en alt for stor del af økonomien, var bundet op på amerikanske huslån, der viste sig ikke at være så sikre, som de skulle have været.

Det er skrækscenariet for en økonomi, og det er det også for Rune Christensen, der står i spidsen for kryptomønten dai. Her er det erklærede mål nemlig at have en stabil kurs.

"I værste tilfælde kan man forestille sig et misligholdt system, der crasher, som det skete i finanskrisen. Derfor skal vi diversificere den værdi, der ligger bagved," siger Rune Christensen, der er stifter og adm. direktør i Maker-fonden, som stiftede dai.

I øjeblikket er dais markedsværdi på den gode side af en halv mia. kr. Den bagvedliggende værdi er bakket op af kryptovalutaen ethereum med en væsentlig overdækning. Det har sikret, at værdien af dai har været stabil siden starten – på trods af at ethereums værdi har skiftet.

Tilsynsgodkendt ejendomsprojekt

I sidste ende er der dog en sandsynlighed for, at ethereum bliver værdiløs. Hvis det sker, vil dai også være det. For ligemeget hvor mange gange man ganger 0 med noget, så giver det 0. Og det er derfor, man for tiden prøver at få andre aktiver til at ligge bagved og gøre dai til MCD – multi collateral dai.

"Det kan være fast ejendom, det kan være guld. Det er i princippet lige meget, men hele processen, hvor vi får flere aktiver på systemet, er en decentraliseret protokol. Det er brugerne, der styrer det," siger Rune Christensen.

Lige nu kigger man på at få et tysk ejendomsprojekt, Fundamental, over. Det projekt er allerede godkendt af det tyske finanstilsyn, BAFIN. Det sker med en relativt kort ansøgning, hvor brugere så kan diskutere projektet.

Et risikoteam, der i øjeblikket bliver betalt af Maker-fonden, bestemmer risikopræmien – prisen – der skal betales for at få aktivet bundet op på dai. Her skal en række spørgsmål besvares. Hvor meget pant skal man stille med? Hvad siger de lokale myndigheder? Kan man reelt tage kontrol over aktiverne, hvis der opstår problemer? Hvor svært vil det være?

På sigt skal det være brugerne selv, der vælger risikoteams, ligesom disse skal aflønnes automatisk af systemet. Men for at lave en formel at gå ud fra, er Maker Fonden startet.

"På lang sigt bliver porteføljen bred, så man kan have mange aktiver. De skal risikovurderes så præcist som muligt, og prissættes så tæt på risikoen, så man trækker så lidt penge ud som muligt. Systemet skal ikke skabe unødig profit," siger Rune Christensen.

"Risikoteams skal ikke styre det hele. De skal give information og modeller og skal kontrollere hinanden. Så må brugerne vælge, hvad de vil gøre," siger han.

Projekterne vil blive kørt igennem en gang om måneden for at se, om der er sket væsentlige ændringer i dette eller hint.

Risikospredning for musikere

Fast ejendom er til at tage at føle på og har historisk spillet en stor rolle i den finansielle sektor. Men med MCD kan værdien bagved bestå af langt flere ting. I princippet er det kun fantasien – og brugerne — der sætter grænsen, lyder det fra Rune Christensen.

Det "sjoveste" man kigger på, er ifølge Rune Christensen muligheden for at lave rettighederne til eksempelvis en sangers royalties på musiktjenesten Spotify til en token. Denne token kan så sættes ind på dai-systemet, hvor den kan belånes eller sælges.

Det er, ifølge Rune Christensen, en fordel, fordi det i dag er meget svært for musikere, som ikke er i den øverste top, at få hjælp til sine projekter. Den skal, som ejendomsprojektet, onboardes gennem risikovurdering og afstemning.

"Hvis du har rettigheder for 10.000 dollar om året, vil det finansielle system måske ikke bruge tid på dig. Men du kan tage din token og sætte den ind på Maker. Så kan du bruge pengene fra lånet eller salget til en ny plade, projekt eller investere i noget helt andet for at diversificere din indkomst, så man har andet end musikindtægter fra Spotify," siger han.

Udviklingslande får bedre opsparingsmuligheder end gængse vestlige

Den vildeste fantasi går på, at brugere i fremtiden kan tage deres hus, lægge en såkaldt token til det på dai, og på den måde få pengene for det gennem dai – eller man kan låne til et nyt huskøb på denne måde.

Derudover vil det styrke Makers mission om at gøre finansiel infrastruktur tilgængelig for dem, der ikke har adgang til det i dag.

I Kenya er boliglån eksempelvis en sjældenhed for de almindelige kenyanerne, hvor der trods godt 50 mio. indbyggere kun var 24.000 boliglån ved udgangen af december 2016.

"Her kan man bruge Maker som en backend til at få kapitalen og dermed flere huslån. Det vil hjælpe overklassen, middelklassen og så kan man give mikrolån og mikrokreditter til hvem som helst," siger Rune Christensen.

"Men det, som folk mangler lige nu, er en god måde at spare op på. Hvis man er et sted, hvor man kun kan holde kontanter eller geder, så er der lige pludselig adgang til noget stabilt som euro eller dollar og oveni købet en bedre ordning, end den typisk vestlige borger har adgang til i banken," siger han.

Kryptoiværksætter vil skabe stabilitet og transparens i finanssektoren

Dansk kryptovaluta er over en halv milliard kroner værd

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere