FinansWatch

Negative indlånsrenter får hug af bankudfordrer: Man har stavnsbundet kunderne

Fintech-banken Lunar Ways bankdirektør Peter Smith er kritisk overfor beslutningen om at lade private kunder afholde en del af udgiften fra de negative renter på Nationalbankens indskudsbeviser.

Foto: PR/Lunar Way

De senere års lavrentemiljø nåede tirsdag en foreløbig kulmination, da Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam meldte ud, at han fremover vil give de mest velhavende kunder en negativ rente på deres indeståender.

Men for Peter Smith med en lang fortid i den traditionelle bankverden og nu en daglig gang i bankudfordreren Lunar Way, der netop har fået en banklicens, er det ikke helt til at forstå. Fintech-banken hævede for nyligt sin indlånsrente for indestående op til 50.000 kr.

"Grundlæggende mener jeg, det skal komme kunderne til gode, når bankerne tjener penge. Så jeg har svært ved at forstå de negative renter," siger han til FinansWatch.

"Det er et udtryk for dårlig konkurrence, at man bare sender stigende omkostninger til kunderne. Man har stavnsbundet kunderne, og nu er det for svært at flytte," fortsætter han.

Det er af samme grund, Lunar Way har forsøgt at gøre det modsatte, mens resten af den finansielle sektor har sænket renterne, siger han.

"Lunar Way skal være en anderledes bank," fastslår han.

Abonnement eller rentemarginal

Lunar Way har i sin tilgang til eksempelvis udlån også gået en lidt anden vej. Typisk betaler man for, hvad man låner, men banken har kørt med, at man betaler en fastpris for at kunne låne til en kreditbevilling. Således koster det 79 kr. om måneden at få adgang til 10.000 kr. – uagtet om man benytter det eller ej. Det er altså noget anderledes end de klassiske finansinstitutioner.

"Bankerne har sat sig i en situation, der er svær at komme væk fra, hvor de lever af rentemarginalen. Vi arbejder meget mere ud fra en abonnementstankegang. Det er lettere at styre og mere transparent," siger Peter Smith.

Lunar Way vil være en markedsplads for andres finansielle produkter 

Fintech-selskab lander banklicens 

Anders Dam åbner ballet: Velhavende privatkunder får negative renter i Jyske Bank 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs