FinansWatch

Lars Seier ser problemer for Facebooks kryptovaluta: "Der er stor risiko for, at projektet ikke bliver realiseret"

Lars Seier Christensen, der selv står bag et blockchainprojekt, vurderer over for FinansWatch, at der er en stor risiko for, at kryptovalutaen Libra, som Facebook og andre giganter vil etablere, kuldsejler, inden valutaen ser dagens lys.

Lars Seier Christensen

Står det til Lars Seier Christensen, får it-giganten Facebook og de øvrige spillere bag den kommende kryptovaluta Libra svært ved at realisere deres planer.

Sådan lyder det fra iværksætteren og finansmanden over for FinansWatch.

"Jeg tror, at de regulatoriske udfordringer vil blive meget store, og at det vil være svært at holde sammen på de modstridende interesser blandt de 27 deltagere, der allerede er offentliggjort," udtaler han i et skriftligt svar til FinansWatch.

Lars Seier er i samarbejde med forretningsfolk og udviklere selv ved at etablere sit eget store blockchainprojekt kaldet Concordium. Han udelukker ikke et samarbejde med Libra, hvis projektet får ben at gå på.

Det er efter min mening ekstremt usandsynligt, at den planlagte tidsplan kan overholdes

Lars Seier Christensen

Ud over Facebook står spillere som Mastercard, Visa, Paypal, Ebay, Uber, Spotify, Andreessen Horowitz og Coinbase også bag Libra, der konkret skal kunnes opbevares i en digital pengepung kaldet Calibra.

Parterne bag Libra har meldt ud, at man regner med, at Libra kan komme på markedet i første halvdel af 2020. Det tvivler Lars Seier dog på.

"Det er efter min mening ekstremt usandsynligt, at den planlagte tidsplan kan overholdes, og jeg tror, der er stor risiko for, at projektet ikke bliver realiseret," lyder det fra Lars Seier.

En god idé – som udgangspunkt

Tankerne bag Libra er, at kryptovalutaen vil være særlig relevant for indbyggere i tredjeverdenslande, hvor den finansielle infrastruktur er underudviklet.

Derudover er det blevet meldt ud, at kryptovalutaen skal kunne bruges til person til person-overførsel via Facebooks platforme, ligesom brugerne skal kunne benytte kryptovalutaen til betaling på it-gigantens platforme. Rent teknisk er planerne at basere Libra på databaseteknologien blockchain, som også kryptovalutaen bitcoin kører på.

Ifølge Lars Seier er Libra som udgangspunkt en rigtig god idé for Facebook – men hvad med de øvrige 26 deltagere i projektet, spørger han?

"Det er svært at tro på, at Facebook ikke ville udnytte de enorme fordele et sådant "internt" betalingssystem ville give. Og tag ikke fejl af, at det er internt og kontrolleret af nogle få aktører, der er med i et privat konsortium. Det er således ikke en decentraliseret system og kan ikke i virkeligheden opfattes som en distribueret blockchain og kryptovaluta i den forstand, vi normalt omtaler dem," udtaler han.

Amazon kan ikke se stiltiende til

Lars Seier forklarede i et interview med FinansWatch tidligere på året, at hans blockchainprojekt Concordium netop skal fungere som et offentligt distribueret blockchainnetværk, lidt ligesom internettet, hvor der ikke er nogen "single point of failure." Altså vil det sige, at hvis der opstår fejl eller nedbrud et sted, så kompromitteres data ikke.

Men hvad er de største muligheder for Libra, hvis det lykkes at realisere projektet, spørger FinansWatch Lars Seier.

Det største problem for Libra er, at regulatorer verden over vil rejse spørgsmålstegn ved planerne og sandsynligvis forhindre dem i at blive til virkelighed.

Lars Seier Christensen

"Mulighederne i den perfekte – og lidt naive verden – er, at hundreder af millioner af mennesker i den tredje verden pludselig kan få adgang til en form for finansielle services. Det er naturligvis også en stærk salgsplatform for Facebook, hvis man umiddelbart kan reagere på deres annoncer og gennemføre transaktioner i Libra," lyder det fra Lars Seier, der fortsætter:

"Skulle dette blive virkelighed, er jeg ikke i tvivl om, at der vil komme andre konkurrerende initiativer. Amazon kan for eksempel ikke se stiltiende på den udvikling."

Kritiske myndigheder

Nu tilbage til de trusler, som Lars Seier ser for Libra. Truslerne kommer først og fremmest fra myndighederne, som vil holde godt øje med etableringen af kryptovalutaen, som han ser det.

"Det største problem for Libra er, at regulatorer verden over vil rejse spørgsmålstegn ved planerne og sandsynligvis forhindre dem i at blive til virkelighed. Mange af deres bekymringer er givetvis også ganske berettigede," udtaler han.

Han sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden mod uønskede aktører og ved, hvad et sammenbrud i enten teknologien eller i de bagvedliggende aktiver vil betyde for verdensøkonomien - hvis Libra skulle vise sig at blive meget udbredt på verdensplan.

Andre og mere optimistiske iagttagere har peget på, at Libra kan ændre pengesystemet og give de traditionelle banker yderligere konkurrence. Det giver Lars Seier dog ikke så meget for endnu.

"Jeg tror ikke, det er særligt sandsynligt, at Libra bliver til virkelighed i noget, der minder om den form, der er blevet fremlagt," lyder det fra Lars Seier.

"Men på sigt vil pengesystemet og den traditionelle sektor naturligvis begynde at benytte sig af den oplagte blockchainteknologi, der potentielt set er langt mere effektiv, men jeg tror, det bliver i andre rammer, underlagt centralbanker og politisk kontrol – og dermed ligger det adskillige år ude i fremtiden," siger han.

Men måske kommer Libra-konsortiet til at blive en medspiller i den proces, siger han videre.

Flere store udfordringer 

Blandt kritikerne af Libra tæller Saxo Bank, som Lars Seier etablerede med Kim Fournais i 1990'erne.

Ashok Kalyanswamy, it-chef hos Saxo Bank, sagde for nylig, at Libra kan tiltrække lyssky typer, hvis man som lovet let kan sende penge frem og tilbage over grænser.

Derudover har flere advokater påpeget, at der vil opstå et kæmpe skattebøvl i forhold til indberetning af eventuelle kapitalgevinster fra Libra, hvis kursdannelse er lagt op til at følge en række etablerede valutaer som dollar og pund samt øvrige finansielle aktiver, som tilsammen skal give Libra en kurs.

I fagsprog er Libra dermed, hvad man kan en "stable coin." En modsætning til eksempelvis bitcoin, hvor kursen udelukkende er styret af udbuddet og efterspørgslen efter bitcoin, hvilket har medført store bobledannelser i bitcoin.

"Jeg mener, at kritikken er berettiget af Libra, og der er faktisk mange andre problemer derudover," lyder det fra Lars Seier, der uddyber:

"Soliditeten og likviditeten for de nødvendige store bagvedliggende aktiver, der skal garantere Libra, den moral hazard, der ligger i, at overskuddet på disse puljer tilfalder konsortiet bagved, uden at de selv tager risiko, samt tekniske problemer, da det, der er fremlagt indtil videre, er ret banalt."

Mangler svar på ID-problematik

Han ser store problemer i Libras identifikationsprocedurer.

"Allermest undrer det mig, at Libra ikke har et godt svar på ID-problematikken, som åbenlyst er det største problem for mainstream adoptering af de tidligere generationer af kryptovalutaer. Ingen seriøse virksomheder og slet ikke banker vil turde bygge på et system, hvor ID ikke er 100 pct afklaret rent teknisk. Og det bør gøres på protokol-niveau, ikke via gatekeepers som Libra pt. er designet."

Lars Seier har tidligere forklaret, at folk, der kommer til at basere deres forretning på hans eget netværk Concordium, ikke kommer til at have anonymitet som ved bitcoin.

En af forretningsmodellerne for Concordium kan blive at arbejde sammen med bankerne i forhold til at bekæmpe hvidvask af penge, fordi blockchainteknologien kan skabe transparens over de transaktioner, der er indgået på blockchainen, har Lars Seier tidligere forklaret FinansWatch.

Udelukker ikke samarbejde

Får Libra nogen betydning for udviklingen af blockchainnetværket Concordium?

"Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, men det er da med til at vise verden, at der er store og seriøse aktører, der er engageret i området. Og måske kan Facebook og Libra-konsortiet hjælpe med til at forcere en accelereret beslutningsproces hos de forskellige offentlige aktører, hvilket vil være godt for alle," lyder det fra Lars Seier.

"Libra ser ud til primært at være et betalingssystem og en stablecoin, mens Concordium er en mere fundamental, no-single-point-of-failure, decentral blockchain, der skal understøtte en lang række forskellige forretningsmodeller," siger han og uddyber:

"En slags infrastruktur a la internettet, hvor vores eget token mere er en slags olie, der får maskinen til at fungere end tænkt som en afløser for traditionelle valutaer."

En token er den belønning, som de aktører, der validerer transaktionerne på et blockchainnetværk, modtager.

Selvom Lars Seier er skeptisk over for Libra, udelukker han ikke et samarbejde med Libra i en eller anden form.

"Concordium kunne sagtens samarbejde med Libra, hvis systemet bliver åbent nok. Allervigtigst er, at Concordium giver et bud på at løse ID-problematikken på protokol-niveau, som vi anser for central for at kunne opnå reel mainstream opdatering af blockchain teknologien."

Lars Seier ser paralleller til internettet: "Blockchain er en meget vigtig innovation, som vil få radikal indflydelse" 

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs