FinansWatch

Ny ledelse sætter fart på udvikling af markedsplads for ejendomsinvesteringer

Ny ledelse i investeringsplatformen Brickshare sætter over for FinansWatch ord på ambitionerne om at bygge en markedsplads for ejendomsinvesteringer. Flere tunge kræfter er kommet med i bestyrelsen, heriblandt tidligere realkreditboss, og man vil ad åre gå til udlandet. Hedt københavnsk boligmarked stopper heller ikke ekspansionen.

Thomas Midtgaard (tv.) og David Svante Hansen, henholdsvis adm. direktør og driftsdirektør i Brickshare.

Investeringsplatformen Brickshare, der har fokus på ejendomsinvesteringer, har skiftet godt og grundigt ud i både ledelsen og i bestyrelsen i løbet af det seneste halve års tid.

Vores vision er at demokratisere markedet for ejendomsinvesteringer. Der er ikke et sted i verden, hvor det er sket før.

Thomas Midtgaard, adm. direktør for og medejer af Brickshare

Ind er kommet tidligere Totalkredit-direktør Troels Bülow, der er ny formand for Brickshare, ligesom blandt andre Johan Lorenzen, der er en kendt fintechinvestor i blandt andet Grandhood og Spiir, er kommet ombord i bestyrelsen.

Thomas Midtgaard og David Svante Hansen, der begge har erfaring fra den finansielle sektor, er nye hovedejere af selskabet og tegner samtidig topposterne i selskabet som henholdsvis adm. direktør og driftsdirektør i Brickshare.

Børs for ejendomsinvesteringer

I et interview med FinansWatch forklarer de strategien for Brickshare, der har en målsætning om i løbet af de kommende år at bygge en likvid markedsplads for handel med ejendomsinvesteringer, ligesom man kan handle aktier på fondsbørsen.

"Vores vision er at demokratisere markedet for ejendomsinvesteringer. Der er ikke et sted i verden, hvor det er sket før. Det er også derfor, det er sindssyg sjovt at arbejde med og skabe en forretning omkring," siger Thomas Midtgaard fra Brickshare til FinansWatch.

De to hovedejere gik ind i selskabet i februar i år og erstattede iværksætteren Junaid Ahmed, der stiftede Brickshare i 2016, men som altså nu har solgt sin ejerandel, fordi der var brug for nye kompetencer til at tage virksomheden til det næste niveau. Indtil videre har Brickshare fungeret som en crowdsourcing-platform med fokus på ejendomsinvestering.

Under den nye ledelse stiler man nu i højere grad efter større projekter i form af opkøb af hele investeringsejendomme, som de private investorer kan købe sig ind i for ned til 10.000 kr.

Det helt store skifte er dog, at Thomas Midtgaard og David Svante Hansen i løbet af de næste par år vil søsætte en likvid markedsplads for ejendomsinvesteringer, hvor investorerne enkelt og hurtigt kan komme af med en investering på få minutter i modsætning til nu, hvor man kan få indløst sin investering foretaget via Brickshare på månedsbasis.

Forskellen vil samtidig være selve kursdannelsen, der som ved aktiehandel vil blive sat i markedet i kontrast til nu, hvor investeringer på Brickshare afspejler den indre værdi i fonden, som opgøres hvert kvartal.

Større likviditet i markedet skal gøre det mere attraktivt for småinvestorer at eksponere sig over for ejendomsmarkedet.

"I dag er mest kun store investorer og professionelle investorer, som har adgang til ejendomsinvestering inden for alternative investeringer. Det vil vi gerne ændre på," siger David Svante Hansen, der blandt andet har en baggrund som compliancechef i Saxo Payments.

Han siger, at man i udgangspunktet følger den trend, der i en dansk kontekst begyndte for over 20 år siden med etableringen af hans tidligere arbejdsplads Saxo Bank.

"Dengang var det ikke tilgængeligt for hr. og fru Danmark at købe aktier, som man kan i dag. På samme måde vil vi gøre ejendomsinvesteringer og med tiden måske også andre typer af alternative investeringer tilgængelige for detailinvestorer," siger David Svante Hansen.

Frygt for prisfald i København

Selskabet har allerede fået en såkaldt FAIF-licens, der giver dem ret til at være forvalter af alternative investeringsfonde, og som bringer dem under Finanstilsynets tilsyn.

Rejsen mod en egentlig børs for ejendomsinvesteringer indebærer dog også, at man skal have grønt lys hos Finanstilsynet til en licens som fondsmægler med indbygget tilladelse til at drive en multilateral handelsfacilitet, forklarer de.

"Vi prøver derfor at komme med i tilsynets regulatoriske sandkasse, der måske kan speede processen lidt op," siger Thomas Midtgaard.

Tilsynets regulatoriske sandkasse er et nyt projekt, hvor fintechvirksomheder kan teste deres tjenester af op imod lovgivningen under trygge rammer.

De to hovedejere af Brickshare ser ingen direkte konkurrenter i markedet lige nu.

"Alle, der udbyder ejendomsprojekter, er som sådan konkurrenter. Men på markedet for ejendomsprojekter målrettet detailinvestorer, der kan eksponere sig mod boligmarkedet for relativt få penge, er der umiddelbart ingen konkurrenter," siger Thomas Midtgaard.

Men det viser vel også netop udfordringen for jer, fordi det er sværere at tjene penge på detailinvestorer, da du skal have fat i mange mennesker for at skabe en vis volumen?

"Det er klart, at vi skal have en kritisk masse. Men når den først er nået, er det nemt at skalere videre, fordi den underliggende platform allerede fungerer rigtig godt," siger Thomas Midtgaard.

Ambitionen er, at man henover de næste tre år skal have aktiver under forvaltninger på minimum 1,5 mia. kr. Når et aktuelt ejendomsprojekt på Nørrebro i Købehavn forventeligt bliver fuldtegnet, vil Brickshare have knap 200 mio. kr. under forvaltning. Det er en firedobling på godt et år, forklarer den nye ledelse.

En risiko for investorer, der benytter Brickshare, er, at ejendommene falder i pris. I København har Nykredit på baggrund af en analyse fra Nationalbanken vurderet, at der er en risiko for prisfald på op til 10 pct. på ejerlejlighedsmarkedet, blandt andet som følge af nye boligskatter med virkning fra 2021.

En lejlighed med to værelser på 60 kvadratmeter, vil der nok altid være efterspørgsel efter, hvorimod en 250 kvadratmeter herskabslejlighed nok vil blive ramt hårdt under en nedtur på boligmarkedet

David Svante Hansen, medejer af og driftsdirektør i Brickshare

Til risikoen for prisfald siger Thomas Midtgaard:

"Som ejendomsinvestor vil du altid være eksponeret mod de generelle konjunkturer for ejendomsmarkedet, og det ændrer vores koncept ikke på - ligesom ved investeringer i andre slags aktiver. Men man skal huske på, at når køber et hus i dag, eksponerer man sig kraftigt mod det pågældende hus og den by, du bor i," siger han og fortsætter:

"Fordelen hos er, at du kan være med for ned til 10.000 kr. og samtidig risikosprede din investering på flere forskellige postnumre og ejendomsaktiver. På den måde kan man bygge sin egen lille ejendomsportefølje og minimere afhængigheden af et enkelt aktiv og samtidig få adgang til de afkast, der eksisterer på det generelle ejendomsmarkedet," siger han.

Han tilføjer, at selskabet også har tanker om at købe boliger i udlandet og i andre danske byer end København som Aarhus.

Passer på med store lejligheder 

Brickshare-ledelsen siger også, at man samtidig anbefaler private investorer, der benytter Brickshare, at have en tidshorisont på minimum fem år.

"Det er klart, hvis markedet falder, så bliver du ramt på kort sigt, hvis man sælger sin investering. Men hvis ejendomsmarkedet falder, så er der stadig "cash flow" i ens investering, for der er hele tiden husleje. Så længe indtægterne fra huslejen vil overstige udgifterne, vil du kunne få udbytte," siger Thomas Midtgaard.

David Svante Hansen supplerer:

"Desuden er det københavnske boligmarked øst og vest. En lejlighed med to værelser på 60 kvadratmeter vil der nok altid være efterspørgsel efter, hvorimod en 250 kvadratmeter herskabslejlighed nok vil blive ramt hårdt under en nedtur på boligmarkedet," siger han og tilføjer, at man derfor i høj grad forsøger at undgå projekter med mange af de helt store lejligheder.

Hvis selskabet lykkes med ambitionerne i København, er man også åben for at gå ind i nye markeder.

"Der er to fordele ved at se mod udlandet. Det giver mulighed for danske investorer at investere i udenlandske ejendomme eksempelvis i Sverige eller Holland. Samtidig kan vi markedsføre os over for udenlandske detailinvestorer," siger David Svante Hansen og fortsætter:

"Men der er også udfordringer, fordi vi har et helt fantastisk realkreditsystem i Danmark, som gør det billigere at finansiere en boliginvestering. Så lige nu fokuserer vi på København."

Mere fra FinansWatch

Spar Nord udsteder kapital for 500 mio. kr.

Spar Nord er nået til enighed med en række professionelle investorer om udstedelse af tier 2-kapital. Obligationerne udstedes med Nykredit og Spar Nord som Joint Bookrunners.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs