En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Danske Banks navn er dukket op i stor irsk låneskandale

I Irland ruller en skandale om, at op mod 20.000 bankkunder er blevet nægtet retten til eller flyttet fra et billigt boliglån. Danske Bank er sammen med 14 andre banker blevet bedt om at tjekke, om samme nummer er sket hos dem.

Foto: /ritzau//Rune Aarestrup Pedersen

I 2016 kom det i Irland frem, at tusinder af irske låntagere, som var berettiget til en såkaldt "tracker"-rente på deres boliglån, var blevet nægtet retten til sådan en rente af deres bank eller slet ikke havde fået muligheden for at vælge den.

De såkaldte "tracker mortgages" er kort fortalt billige og meget populære variabelt forrentede lån, hvis rente følger Den Europæiske Centralbanks. Men i stedet for disse lån blev kunderne sendt over i langt dyrere boliglån af bankerne.

Sagen har udviklet sig til en regulær skandale med stor kritik fra blandt andet irske politikere, og i december 2015 påbegyndte centralbanken i Irland en undersøgelse af tracker-lånene.

Undersøgelsen dækker alle banker, der på et eller andet tidspunkt kan have solgt den type lån i Irland, og i den forbindelse bad centralbanken 15 banker, der opererer i Irland – herunder Danske Bank – om at tjekke sine bøger for lånene, og om bankerne uretmæssigt har flyttet kunder væk fra tracker-lånene.

Hos Danske Bank i Irland er man nu i gang med at undersøge sine udlånsbøger for de såkaldte tracker-lån.

Men banken er generelt meget fåmælt om sagen og dens mulige økonomiske omfang for banken. Ifølge pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, er det således endnu ikke muligt for banken at konstatere, hvorvidt den har afvist at give de såkaldte tracker-lån til kunder, som ellers havde ret til dem.

"Vi kan bekræfte, at vi i øjeblikket er i gang med en gennemgang af vores daværende irske kundeportefølje i relation til den sag, som har været omtalt i de irske medier. Da denne gennemgang endnu ikke er færdig, kan vi ikke oplyse nærmere på nuværende tidspunkt," skriver Kenni Leth i en mail til FinansWatch.

Danske Bank kom ind på det irske bankmarked i 2005 med købet af National Irish Bank og meddelte ved udgangen af oktober 2013, at man ville stoppe sine irske bankforretninger på grund af massive tab på ejendomsrelaterede udlån.

Tracker-lån følger ECB's rente

Lånene med tracker-rente er som nævnt uhyre populære, hvilket skyldes, at renten på lånet sættes en procentdel over ECB's rente, som siden finanskrisen har været historisk lav. Kunder med tracker-lån får derfor hele tiden den bedst mulige rente.

Nogle kunder, som til at begynde med havde fået den såkaldte "tracker"-rente, blev tilbudt alternative produkter som f.eks. fastforrentede lån eller dyrere variable renter på deres lån, selvom de altså i virkeligheden var berettiget til de billigere tracker-renter, som den irske avis The Journal bl.a. har beskrevet.

Disse kunder burde efter et stykke tid være blevet spurgt, om de ville skifte tilbage til det billigere tracker-lån. Men den mulighed fik de ikke, skriver det irske medie.

Centralbank holder kort om Danske Bank tæt

Ifølge den irske centralbank har man indtil slutningen af september identificeret omkring 13.000 kunder, som er berørt. Det skal lægges til de 7.100 kunder, som man allerede før centralbankens bredere undersøgelse identificerede som kunder, der var blevet flyttet væk fra de billigere tracker-lån.

Indtil nu ved man, at AIB, Bank of Ireland, Permanent TSB, Springboard Mortgages og Ulster Bank har haft kunder, som var berettiget til et tracker-lån, men ikke har fået det eller har haft det og er blevet flyttet til et dyrere lån.

FinansWatch har kontaktet den irske centralbank for at få oplysninger om Danske Banks konkrete involvering i skandalen. Men ifølge pressemedarbejder Cónán Ó Broin er det ikke muligt for centralbanken at udtale sig om de enkelte bankers involvering.

"På grund af lovbestemte krav om fortrolighed må centralbanken ikke offentliggøre store dele af sit tilsynsmæssige engagement med de enkelte virksomheder. Centralbanken kan i almindelighed kun videregive sådanne oplysninger i resumé eller samlet form, således at de enkelte virksomheder ikke kan identificeres," skriver han i en mail til FinansWatch.

Banker skal udbetale kompensation

Allerede i marts 2017 offentliggjorde den irske centralbank en rapport om undersøgelsen af de irske banker og deres tracker-lån. I midten af oktober landede en opdatering af rapporten, som kunne afsløre, at op mod 100 familier i Irland har mistet deres hjem på grund af skandalen.

Både premierminister Leo Varadkar, finansminister Paschal Donohoe og flere andre politikere i Irland har krævet, at de banker, der har haft en finger med i låneskandalen, betaler kompensation til de kunder, der uretmæssigt er blevet frataget deres tacker-lån.

Ifølge opdateringen af rapporten om centralbankens undersøgelse er der indtil rapportens offentliggørelse blevet udbetalt i alt 120 mio. euro, små 900 mio. kr., fra bankerne til omkring 3300 ramte kunder. Det skal lægges til de 43 mio. euro, 320 mio. kr., til kompensation, som til sammen er blevet udbetalt af selskaberne Permanent TSB og Springboard Mortgages før den bredere undersøgelses begyndelse.

Langt større beløb

Den London-baserede bank- og kapitalforvaltningsvirskomhed Investec mener, at omkostningerne i forbindelse med tracker-lånsskandalen forventes at stige, skrev The Irish Times i midten af oktober.

Kompensationen på nu 163 mio. euro (ca. 1,2 mia. kr.) vil "sandsynligvis stige betydeligt, som tiden går, og omkostninger på i alt 500 mio. euro (3,7 mia. kr.) på tværs af industrien er ikke usandsynligt," lød det fra Investec i avisen.

Det har i flere omgange været fremme, at Danske Bank skulle have solgt sin irske portefølje af boliglån til bl.a. Goldman Sachs for omkring 13,4 mia. kr.

Kenni Leth fra Danske Bank bekræfter overfor FinansWatch, at banken har indgået en bindende aftale med Proteus Funding DAC, som bl.a. Goldman Sachs står bag. Men da banken ikke ønsker at sige noget konkret om tracker-lånsagen, vil Kenni Leth heller ikke sige noget om, hvilken effekt salget vil have i forbindelse med låneskandalen, og hvad det kan betyde for en eventuelt kompensation af kunderne.

Skandalen fortsætter politisk

Seneste udvikling i den irske låneskandale går på, at finansministeren i Irland nu lægger op til, at regeringen muligvis vil tillade de berørte kunder at lægge fælles sag an mod bankerne, såkaldt "class action lawsuit", eller gruppesøgsmål, der har flyttet dem fra eller nægtet dem retten til de favorable tracker-lån. Det skriver The Irish Times.

Ligeledes skriver det irske medie The Irish Examiner, at et medlem af oppositionspartiet i Irland, Fianna Fáil, og formand for parlamentets finansudvalg, John McGuinness, i et brev indtrængende anmoder om, at Den Europæiske Centralbank vil overvåge planerne for kompensationerne fra bankerne.

I brevet til ECB's præsident, Mario Draghi, skriver John McGuinness, at der fortsat er behov for "uafhængigt opsyn", fordi regeringen – grundet statens ejerskab af bankaktier – og den irske centralbank ikke vil lykkes til fulde med at adressere skandalen, skriver mediet.

Finansminister Paschal Donohoe har bekræftet, at den irske centralbank må pålægge bankerne bøder for hver 10 mio. euro, hvis de er involveret.

Men da bøderne ikke nødvendigvis sikrer, at de op mod 20.000 berørte kunder får fuld kompensation, mener John McGuinness, at ECB bør bringes ind for at garantere, at de, der er berørt mest af skandalen, får fuld kompensation, skriver The Irish Examiner.

De 15 banker kontaktet af Central Bank of Ireland

AIB Group (Allied Irish Banks plc, AIB Mortgage Bank, EBS Limited, EBS Mortgage Bank and Haven Mortgage Limited) – mere end 3200 kunder er berørt, 97 pct. af dem er blevet kompenseret

Bank of Ireland Group (The Governor and Company of the Bank of Ireland and Bank of Ireland Mortgage Bank) – 602 kunder er berørt

Permanent tsb plc – 1951 kunder er berørt, banken har udbetalt 36,8 mio. euro

Ulster Bank DAC Limited – 3500 kunder er berørt, kun 40 af dem har foreløbigt modtaget kompensation

Springboard Mortgage Limited – banken har udbetalt 6,2 mio. euro

Nedenstående banker har endnu ikke offentliggjort, hvorvidt de har implicerede kunder i deres udlånsbøger og i så fald, hvor mange kunder der er tale om.

KBC Bank Ireland plc

ACC Loan Management Limited

Bank of Scotland Plc

Danske Bank

Dilosk Limited

Irish Bank Resolution Corporation Limited

Leeds Building Society

Pepper Asset Servicing

Start Mortgages Limited T/A Start Mortgages

Stepstone Mortgage Funding Limited

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste FinansWatch

Professor ser kun få skønhedsfejl i nye låneregler

CBS-professor Jesper Rangvid mener overordnet, at de nye låneregler fra regeringen vil mindske risikoen for fremtidige boligbobler. Dog kan en ny regel, der særligt tilgodeser pensionisters nedsparingslån, ende med at have en negativ konsekvens for netop pensionisterne.

Pensionsselskab overtager 340 Aarhus-boliger i trecifret millionhandel

Lokal ejendomsmatador har for et betydeligt trecifret millionbeløb solgt projekt, hvor de første boliger er taget i brug. Både sælger og mægler melder over for EjendomsWatch om stigende interesse fra udenlandske investorer for at få del i Aarhus' helt særlige potentiale for ejendomsinvestorer.

Forsiden lige nu

Tryg sætter "ekstremt højt" mål for kundetilfredshed

Samtidig med, at Tryg skifter den måde, som forsikringsselskabet bruger til at måle sit omdømme på, sætter man nu et ambitiøst mål for omdømmet. "Vi har talt om at prøve at opnå Tivolis niveau," siger adm. direktør Morten Hübbe.

Tryg vil plukke de højere hængende frugter

Efter at have plukket de lavthængende frugter de sidste seks år er det nu tid for Tryg til at kravle højere op i træet for at finde yderligere besparelser, forklarede direktionen på Trygs kapitalmarkedsdag i dag i London.

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

Gennem årets største ejendomshandel bliver ATP medejer af Danicas 16 danske shoppingcentre. Over for EjendomsWatch uddyber begge parter perspektiverne, der også betyder, at Danica nu bliver ATP Ejendommes største samarbejdspartner.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Jurist til juridisk afdeling i Sydbank
Capital markets IT consultant - Visigon
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Analytiker/Senioranalytiker til Markedsrisiko - Nykredit
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Senioranalytiker til udvikling af likviditetsrisikoområdet - Nykredit
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Privatrådgivere til hovedstaden - Sydbank
Finansiel controller til SEAS-NVE
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Seniorspecialist til Management Support and Strategy, Corporate & Institutional Banking, København - Nykredit
Privatrådgiver til center Svendborg - Nykredit
Privatrådgiver - Totalbanken
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Private Banker til Sydbank i Næstved
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Private Banker til Sydbank i Horsens
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Analyst til SEB Corporate Finance
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Slagelse
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Barselsvikar til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383