FinansWatch

Finanschef vil have sikre lån undtaget fra nye EU-krav

Nye regler med højere krav til sikkerhed kan gøre danske boliglån dyrere, frygter finanssektors branchechef.

Ulrik Nødgaard, direktør for Finans Danmark.

Realkreditlån til danske boligejere og lån til store virksomheder skal undtages eller i hvert fald slippe billigere, når EU skal i gang med at føre nye låneregler ud i livet.

Det mener den adm. direktør for Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, der onsdag er til møder i Bruxelles.

Han frygter, at nye regler for den sikkerhed, som banker og realkreditinstitutter skal stille ved udlån, kan gøre mange danske lån dyrere.

"Det vil alt andet lige lægge et opadgående pres på de priser, som vores banker kan stille i forhold til både virksomhedslån og boliglån," siger Ulrik Nødgaard.

Som chef for penge- og realkreditinstitutternes brancheforening har han blikket stift rettet mod de nye krav, der snart kan være på vej fra den såkaldte Baselkomité.

Det er en komité, der kommer med anbefalinger til internationale standarder for finanssektoren.

Nødgaard frygter, at de nye krav kan betyde, at banker og realkreditinstitutter skal stille mellem 30 og 35 pct. mere sikkerhed end i dag for ellers meget sikre lån.

"Det er klart, at hvis vi skal bruge dyrere råvarer i vores produktion af lånene, så ender lånene nok også med at blive lidt dyrere," siger han.

Han tør dog ikke spå om, hvor meget dyrere de danske lån kan blive. Det afhænger også af konkurrencen på markedet.

"Allerhelst var vi fri for, at de her regler kom. Men det er nok ikke helt realistisk," siger Ulrik Nødgaard.

Han håber i stedet at påvirke processen, så det ender med "regler, som kan du", når EU skal føre dem ud i livet.

I dag er der lavere krav til, hvor meget långiverne skal have til at stå imod med, når de låner ud til danske boligejere og store virksomheder, i forhold til kravene ved mere usikre lån.

Det skyldes, at danske boliglån historisk set er meget sikre og bliver betalt tilbage til tiden. Og det skyldes, at store danske virksomheder sjældent går konkurs.

Men nu vil de nye Basel-regler ifølge Ulrik Nødgaard vende op og ned på det hele.

"Det vil derfor betyde, at der skal lige meget polstring til, uanset om man låner ud til Novo eller en nystartet pizzabutik," siger han.

Men "risiko og krav om polstring må gå hånd i hånd", når EU bagefter skal til at føre reglerne ud i livet, mener Ulrik Nødgaard.

Han er onsdag til møder i EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet sammen med finanssektorens ledere fra Sverige og Finland.

/ritzau/

 

Forsiden lige nu

Medie: Rasmussen og Smith i magtkamp om Nykredit-løsning

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, og Forenet Kredits formand, Nina Smith, har været uenige om, hvilken løsning der var den bedste for realkreditkoncernen, skriver Finans. Ifølge mediets oplysninger har Smith følt, at Rasmussen ikke bakkede helhjertet op om ejerforeningens ønske, hvilket Smith dog selv afviser.

Ringridning og brandmænd hitter hos sønderjysk forsikringsselskab

Sønderjysk Forsikring har en alternativ tilgang til sponsorater. Men det giver god mening, at selskabet hvert år for eksempel støtter en lang række ringriderfester og mange frivillige brandværn med køb af nyt udstyr, siger forsikringsselskabets markedsføringsansvarlig.

Seneste FinansWatch

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere