En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Har vi råd til at vente på MiFID II?

Det er skræmmende, at 40 procent af de europæiske finansvirksomheder er usikre på, om de når at blive klar til det kommende Mifid 2-direktiv, skriver Andreas Rønnebo og Torben Krogh fra PA Consulting i ny klumme på FinansWatch.

Foto: Jyllands-Posten

1. januar 2018 er det allersidste chance og allerede 1. juli 2017 – som det første land i Europa – træder provisionsforbuddet for porteføljeordninger i kraft.

Hvis virksomhederne i den finansielle sektor ikke når disse deadlines, risikerer deres eksisterende forretningsmodeller at blive forældede ’over night’. Så enkelt kan det siges, og så seriøst bør det tages.

Det er det nye EU-direktiv MiFID II, vi refererer til, som træder i kraft 1. januar 2018. Et direktiv med fokus på investorbeskyttelse, der stiller langt større krav til handelsgennemsigtighed, dokumentation af kundeforhold, daglig dift, myndighedsrapportering og produktudbud i den finansielle sektor.

Overholder virksomhederne ikke deadline, risikerer de ikke at kunne handle deres finansielle produkter med deres kunder. Og så må løbet forventes kørt.

Det er måske ikke helt overraskende, at mange (bevidst) har indtaget en venteposition; der er stadig på nogle punkter uklarhed om, hvilke regulatoriske krav det helt præcist handler om, og generelt svære markedsbetingelser gør heller ikke tingene nemmere.

Alligevel er det skræmmende, at hele 40 procent af en række europæiske finansvirksomheder, som vi har spurgt i en undersøgelse, er usikre på, om de overhovedet når at blive klar til deadlinen. Og op til 60 procent har valgt at sætte dele af deres MiFID II-program på stand-by på grund af manglende præciseringer i direktivet og på grund af usikkerheden ved at skulle investere i ændringer, endnu inden at kravene er afsluttede.

Men denne tøvende afventen er ikke længere et alternativ, virksomhederne har råd til. De finansielle virksomheder bør derfor snarest muligt tage en række afgørende beslutninger.

Tidligt buy-in er nødvendigt

At afvente yderligere præciseringer i EU-direktivet er en risikabel tilgang.

I stedet skal ledelsen arbejde med arbejdshypoteser, som kan dokumenteres, hvis tilsynsmyndighederne efterspørger det.

Dernæst skal organisationen og medarbejderne håndteres; finansielle virksomheder er personaleintensive organisationer med et utal af interessenter.

Et tidligt buy-in er vigtigt, hvis man vil sikre en succesfuld imlementering af de nye regler. Ledere i de berørte virksomheder skal involveres og informeres om detaljerne i direktivet så tidligt som muligt.

Få styr på kunderne

Dernæst skal der investeres i salgskanaler og kundemøder. En styrkelse af forbrugerledet er et bærende formål med MiFID II.

Derfor er investeringer i et centraliseret kundehåndteringssystem, som gør kundebetjeningen endnu mere effektiv, afgørende. Endelig skal forretningen have et klart defineret fokus; de fleste finansielle institutioner har typisk en række produkter, som kun understøtter en marginal del af deres forretning.

Omkostningerne ved at vedligeholde en meget bred portefølje stiger med MiFID II. Tiden er inde til at aktivt at fokusere forretningen og simplificere porteføljen af produkter og services.

Et EU-direktiv som MiFID II skaber helt nye muligheder for at udvikle nye finansielle produkter og services. Men hvis de finansielle virksomheder ikke tilpasser sig det nye EU-direktiv, risikerer de høje omkostninger med lave marginer til følge.

En kraftig opfordring til de finansielle virksomheder lyder derfor på at turde at se udover usikkerheden og foretage de nødvendinger tiltag nu.

De enkelte spillere i branchen bør i stigende grad se regulering som et område, man kan konkurrere på: struktureret og rettidig implementering af kommende lovgivning, der har direkte indflydelse på forretningen kan være udslagsgivende for driftsmæssig succes eller det modsatte. En bank eller kapitalforvalter, som implementerer eksempelvis MiFID II blot 2-3 pct. bedre end konkurrenterne står med åbenlyse fordele i markedet.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Klummer

Har vi råd til at vente på MiFID II?

Det er skræmmende, at 40 procent af de europæiske finansvirksomheder er usikre på, om de når at blive klar til det kommende Mifid 2-direktiv, skriver Andreas Rønnebo og Torben Krogh fra PA Consulting i ny klumme på FinansWatch.

Investeringsfonde: Mifid II, provisioner og valgmuligheder

KLUMME: IFB byder Mifid II velkommen, da det vil stille opsparerne bedre end tidligere. Vi arbejder for fri og lige konkurrence og det bidrager Mifid II til. Men på et vigtigt område er det dansk lovgivning, der skal ændres for at forbedre konkurrencevilkårene.

Robotterne kommer - men er dine kunder klar?

Selvom digitalisering bliver vigtigere og vigtigere, så er danskerne ikke så overbeviste på det område, hvor der virkelig sker meget lige nu, nemlig kunstig intelligens, machine learning og robotter. Det skriver Kamilla Korsgaard Svane, Head of Financial Services hos analysehuset Wilke, i ny klumme.

Strategi, hvad bruger man det til?

Tidligere Tryg-chef og i dag professionelt bestyrelsesmedlem og foredragsholder Stine Bosse skriver på FinansWatch om ledelse. Denne gang handler det blandt andet om evnen til at håndtere, kommunikere og prioriterer sin strategi. Læs klummen her:

Er der toplinje for forsikringsselskaberne i deleøkonomi?

KLUMME: De kommercielle forsikringsselskaber er på jagt efter nye indtjeningsmuligheder, og deleøkonomien er et oplagt sted at rette kikkerten hen. "Spørgsmålet er bare, om mikroforsikringer giver mere omtale end egentlig indtjening. Og om forsikringsselskaberne samtidig bør gå mere grundlægende digitalt til værks," skriver Jacob Tovborg, nordisk direktør for forsikring i Accenture, i ny klumme.

Forsiden lige nu

Danica retter ind og ændrer hjemmesider

Efter at FinansWatch tirsdag kunne fortælle, at Danica pustede sig lige vel op på sine norske og svenske hjemmesider, har pensionsselskabet rettet de fejlbehæftede tekster.

Finansminister kaldes i samråd om statslån til almene boliger

Socialdemokratiet kalder finansministeren i samråd om regeringens forslag om at flytte finansieringen af almene boliger fra realkredit til statsobligationer. Det sker, efter at en rapport fra 2014 advarede om at droppe realkreditten som finansering. Det skriver Berlingske Tidende.

Forsikringsgigant venter at tjene op til 84 mia. kr. i 2017

Den tyske forsikringsgigant Allianz skovler penge ind for tiden. I andet kvartal fik Europas største forsikringsselskab et driftsresultat på 2,9 mia. euro, eller 21,6 mia. kr., hvilket var 23 pct. mere end i samme periode sidste år.

Allianz oplyser, at man venter et årsresultat i toppen af det tidligere udmeldte interval på mellem 10,3 og 11,3 mia. euro.

Selv om Allianz er en gigant, især på skadeforsikringer, så er det tyske forsikringsselskab ikke lige så effektivt som danske forsikringsselskaber.

Allianz' såkaldte combined ratio, der er erstatninger og administrationsudgifter målt i procent af præmieindtægterne, var ved udgangen af juni på 93,7 pct., hvilket i Danmark ville være i den høje ende.

I juni sidste år var combined ratio på 96,4 pct. Allianz oplyser, at faldet i nøgletallet primært skyldes, at der har været et fald i erstatninger relateret til naturkatastrofer.

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Privatrådgiver til Sydbank Direkte Medarbejder i Aabenraa
Privatrådgiver til Sydbank i Køge
International rådgiver med interesse for den europæiske energisektor - Energinet
Finanstilsynet søger en jurist til kontoret for pensionskasser
Kunderådgiver, Nordea Liv & Pension, Ballerup
Akademiker til finansområdet i Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Erfaren udvikler til Data Warehouse i Sydbank
Valuta- og renterådgiver til Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Trader til aktieteam - Sparinvest
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Senior Relationship Manager - Danske Bank
Finanstilsynet søger en medarbejder med aktuarmæssige kompetencer til kontoret for pensionskasser
Privatkunde- rådgiver til Dragør, BankNordik
Konsulent til pensions- og investeringsområdet, Spar Nord
Systemansvarlig til Front Arena handelssystem - Maj Invest
Analysestærk økonom til Finanstilsynet
Opsøgende kunderådgivere til Rønde og Hornslet - Djurslands Bank
Erhvervskunderådgiver til Erhvervscenter Aalborg - Jutlander Bank
Forretningsudvikler/Compliance - medarbejder med erfaring fra fonds-/kapitalmarkedsområdet, Ringkjøbing Landbobank
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Client Executive til SEB Asset Management
Centerdirektør til center Ringsted - Nykredit
Financial Crime Manager, Nordea Life & Pensions, Ballerup
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Kundemedarbejder, Uldum - Middelfart Sparekasse
Souschef til Viborg - Sparekassen Kronjylland
Landbrugskundechef med passion for at pleje en spændende portefølje - Vækstfonden
Erfaren koncernjurist - Sampension
Er du økonom og vil være med til at føre tilsyn med banker? - Finanstilsynet
Finanstilsynet søger medarbejdere til ny enhed med fokus på alternative investeringer
Privatkunde- rådgiver til Kongelundsvej, BankNordik
Nyoprettede stillinger til Finanstilsynets nye Fintech Lab og til arbejdet med betalingstjenester
Forretningsudvikler til Privat - Sydbank
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Investeringsrådgiver til private banking i Aarhus - Ringkjøbing Landbobank
Erfarne boligsupportere til Bank- og Realkreditsupport Privat, Nykredit
Risk Managers, Corporate & Business Banking og Personal Banking, København - Nordea
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
2 Student Assistants to support building a thriving Danish Fintech Ecosystem - Copnehagen FinTech
Privatrådgivere til Merkur København
Landbrugsrådgiver til erhvervscenter Kolding - Nykredit
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Ambitiøs Økonom til udvikling af Elmarkedet - Energinet
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Local Reward Expert, Copenhagen - Nordea
Client Service Assistant within Asset Management - Capital Four
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449