• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

S glemmer det vidensintensive arbejdsmarked

KLUMME: Socialdemokratiet anviser i nyt vækstudspil kun initiativer for opkvalificering af ufaglærte og faglærte – men hvad med de vidensintensive medarbejdere, spørger Mariane Dissing i ny klumme.

Søndag offentliggjorde Socialdemokraterne deres udspil til en ny vækstreform ”Vækst der virker”.

Udspillet består af 11 initiativer, hvoraf hovedparten utvivlsomt vil medvirke til at løfte det økonomiske opsving. Isoleret set. Socialdemokraterne overser nemlig et vigtigt element i deres udspil. Kompetenceudvikling af vidensintensive medarbejdere.

Pointen er, at hvis vi skal have luft under det økonomiske opsving, så er det en grundlæggende forudsætning, at landets virksomheder har adgang til velkvalificeret arbejdskraft i et tilstrækkeligt omfang. Modsat risikerer vi, at fremdriften igen siver ud af dansk økonomi. Og det er ingen tjent med.

Desværre anviser Socialdemokratiet i sit udspil kun initiativer for opkvalificering af ufaglærte og faglærte. Dermed lægger partiet endnu engang den linje, at hvis man taget en videregående uddannelse, så har man trukket sit på uddannelseskontoen.

Men det er et farligt synspunkt, fordi udviklingen på arbejdsmarkedet løber stærkt. Derfor er det en fejlslutning at tro, at den videregående uddannelse, man har afsluttet som 25-årig, stadig er gangbar, når man rammer de 65 år.

Det er også et farligt synspunkt, fordi en del af arbejdsmarkedet bliver mere og mere vidensintensivt og dermed bevæger sig væk fra faglært arbejdskraft og i stedet rekrutterer medarbejdere med videregående uddannelser. Det gælder eksempelvis finanssektoren, hvor øget brug af teknologi, en stigende kompleksitet i lovgivningen og højere krav fra kunderne har presset kompetencekravene til medarbejderne op.

For de dele af arbejdsmarkedet, der oplever den udvikling, er udfordringen ikke et spørgsmål om mangel på faglært arbejdskraft. Hverken nu eller i fremtiden. Udfordringen er i stedet et spørgsmål om at sikre nok medarbejdere med et videregående uddannelsesniveau. Og ikke mindst at sikre, at de videreuddannede medarbejderes kompetencer løbende bliver opdateret med den nyeste viden på et vidensintensivt arbejdsmarked, hvor kompetencekravene er konstant stigende.

Desværre overser Socialdemokratiet fuldstændig den udfordring i deres ellers konstruktive udspil. Og det er et problem, fordi manglen på kvalificerede vidensintensive medarbejdere tegner sig tydeligere og tydeligere i horisonten. Derfor bør der som en integreret del af enhver dansk vækstreform være en plan for, hvordan hele arbejdsmarkedet - og ikke kun udvalgte dele af arbejdsmarkedet - kan få styrket mulighederne for nødvendig udvikling af kompetencerne.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Klummer

Fortidens katastrofer

Generaler kæmper altid den foregående krig. Med skrækkelige resultater til følge. Der er mange, som siger det samme offentligt om Finanstilsyn, både i Danmark og i den vestlige verden: At myndighederne altid kæmper den sidste kamp, også når verden har forandret sig.

Investeringsfonde: Mifid II, provisioner og valgmuligheder

KLUMME: IFB byder Mifid II velkommen, da det vil stille opsparerne bedre end tidligere. Vi arbejder for fri og lige konkurrence og det bidrager Mifid II til. Men på et vigtigt område er det dansk lovgivning, der skal ændres for at forbedre konkurrencevilkårene.

Der findes kun markedsrente

Finanskrisen har ført til helt nye vilkår for pensionsopsparing. Det er både markedets realiteter og lovgivningen, der sætter nye rammer, som vil få konsekvenser for pensionskunderne. Det må vi indstille kunderne på. Dele af pressen og enkelte rådgivere går i selvsving, fordi de mener, at markedsrente er alt for risikabelt – et kasino.

Forsiden lige nu

Hellerup Finans opgiver at forvalte investeringsfonde

Det omstridte Hellerup Finans' forvaltningsselskab giver nu afkald på retten til at forvalte alternative investeringsfonde og trækker sig dermed fra over en milliard kroner i aktiver. Manøvren kommer oven på flere sammenstød med Finanstilsynet, revisorer og aktionærer.

Politikere fortsætter kamp mod kviklån

Den nye lov om betænkningstid for kviklån har ikke gjort nogen forskel ifølge Forbrugerrådet Tænk. Ordførere fra S, R, EL og DF vil alle rejse sagen over for erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), skriver Jyllands-Posten.

Flere kvinder har lederstillinger i finanssektoren

Hver fjerde leder i finanssektoren er kvinde, og udviklingen med flere kvinder i lederstillinger ser ud til at fortsætte i de kommende ifølge Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), skriver Jyllands-Posten.

Nordea skifter igen ud i toppen af kapitalforvalterenhed

Nordea Asset Management introducerer nyoprettet stilling som investeringschef. I den forbindelse sløjfes stillingen som aktiechef, og dermed siger Mark Lovett farvel til Nordea efter blot halvandet år på pinden. Det erfarer FinansWatch.

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449