En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Er der toplinje for forsikringsselskaberne i deleøkonomi?

KLUMME: De kommercielle forsikringsselskaber er på jagt efter nye indtjeningsmuligheder, og deleøkonomien er et oplagt sted at rette kikkerten hen. "Spørgsmålet er bare, om mikroforsikringer giver mere omtale end egentlig indtjening. Og om forsikringsselskaberne samtidig bør gå mere grundlægende digitalt til værks," skriver Jacob Tovborg, nordisk direktør for forsikring i Accenture, i ny klumme.

Hvis uheldet er ude, når du bringer varer ud til din nabo via Rema1000’s nye Vigo-app, så er det forsikringsselskabet Alm. Brand, der dækker. Og hvis du lejer dine kjoler ud gennem Closay, så står Alka parat til at dække tyveri og skader, så du kan sove trygt om natten. Og der er flere eksempler på nye typer af mikroforsikringer, som de etablerede selskaber har kastet sig over.

Forsikringsselskaberne er pressede på toplinjen på grund af den øgede konkurrence og af, at vi kører i mindre og sikrere biler. Samtidig vinder de små gensidige selskaber markedsandel med skarpe priser og skræddersyende produkter til deres medlemmer. Derfor er det naturligt, at de kommercielle selskaber er på jagt efter nye muligheder – og deleøkonomien er et oplagt sted at rette kikkerten hen. Spørgsmålet er bare, om mikroforsikringer giver mere omtale end egentlig indtjening? Og om forsikringsselskaberne samtidig bør gå mere grundlægende digitalt til værks?

Print din skadeanmeldelse og post den

Hvis vi dykker lidt ned i hele brugeroplevelsen og forsikringsproduktet omkring de nye deleservices, så viser et hurtigt tjek, at forsikringsselskaberne endnu ikke er helt samme sted som deres nye ’digitale venner’, for hvem kundeoplevelse er afgørende for at tiltrække og fastholde brugerne. Alm. Brand præsenterer kunderne for et link til en formular, som man kan printe ud, udfylde i hånden, scanne ind og til sidst e-maile eller poste på gammeldags vis til selskabet, mens Alka trods alt har gjort formularen digital, så man – efter at have tjekket sine egne forsikringer og udfyldt 20 felter – kan indsende skadeanmeldelsen.

Kunderne forventer i dag søgefunktionalitet på samme niveau som Google og personalisering i stil med det, de oplever hos eksempelvis Netflix – det gælder alle digitale møder med virksomheder og produkter. Hos Accenture kalder vi dette med ét begreb ’liquid expectations’, og det er ikke irrelevant, for disse forventninger strækker sig i lige så høj grad til det tidspunkt, hvor forbrugerne får brug for forsikringen under den pågældende deleydelse. Og det er her, at kæden desværre hopper af i de ovennævnte eksempler.

Der er som sådan god forretningsmæssig ræson i ikke at digitalisere for meget, før man har sikret sig en vis volumen og fået styr på forretningsmodellen. Udfordringen er bare, at for den enkelte bruger er der tale om en unik kunderejse, hvor der er høje forventninger i hvert enkelt kontaktpunkt. Og det kan gå hen og blive en udfordring med de nye mikroforsikringer.

Deleøkonomien har endnu ikke ’disrupted’ forsikringbranchen

I udlandet ser vi samme bevægelse, hvor selskaberne efter en noget sløv start forsøger at omfavne den nye digitale verdensorden – enten ved at koble en mikroforsikring på de nye services eller som en overbygning på forbrugerens egen forsikring. I USA ser vi selskaberne Geico og State Farm, der forsikrer delebilsordninger, mens Lloyds har lavet en international aftale med Airbnb. Når det så er sagt, så mangler vi stadig at se deleøkonomien ’disrupte’ forsikringsbranchen.

Det er et sundhedstegn, at forsikringsselskaberne forsøger at ruste sig til fremtiden, og jeg er helt overbevist om, at de gennem samarbejde med iværksættere som ’Vigo’, ’Cloasy’ og ’Happy Helper’ på sigt vil lære meget om digitale forretningsmodeller, og hvordan man sætter kunden i centrum. De seneste tiltag viser dog med al tydelighed, at man skal kravle, før man kan gå.

Til en pris på mellem 5-10 kr. per forsikring er jeg samtidig spændt på at se, hvordan de nye initiativer kommer til at skabe bund- og ikke kun toplinje, når man tænker på de potentielle udbetalinger til ulykkes- og arbejdsskade og ikke mindst de manuelle processer, der knytter sig til de nye produkter. Det kræver ikke alene et effektivt setup, men i mine øjne også et digitalt automatiseret bagland.

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Klummer

Har vi råd til at vente på MiFID II?

Det er skræmmende, at 40 procent af de europæiske finansvirksomheder er usikre på, om de når at blive klar til det kommende Mifid 2-direktiv, skriver Andreas Rønnebo og Torben Krogh fra PA Consulting i ny klumme på FinansWatch.

Investeringsfonde: Mifid II, provisioner og valgmuligheder

KLUMME: IFB byder Mifid II velkommen, da det vil stille opsparerne bedre end tidligere. Vi arbejder for fri og lige konkurrence og det bidrager Mifid II til. Men på et vigtigt område er det dansk lovgivning, der skal ændres for at forbedre konkurrencevilkårene.

Robotterne kommer - men er dine kunder klar?

Selvom digitalisering bliver vigtigere og vigtigere, så er danskerne ikke så overbeviste på det område, hvor der virkelig sker meget lige nu, nemlig kunstig intelligens, machine learning og robotter. Det skriver Kamilla Korsgaard Svane, Head of Financial Services hos analysehuset Wilke, i ny klumme.

Strategi, hvad bruger man det til?

Tidligere Tryg-chef og i dag professionelt bestyrelsesmedlem og foredragsholder Stine Bosse skriver på FinansWatch om ledelse. Denne gang handler det blandt andet om evnen til at håndtere, kommunikere og prioriterer sin strategi. Læs klummen her:

Forsiden lige nu

Danica retter ind og ændrer hjemmesider

Efter at FinansWatch tirsdag kunne fortælle, at Danica pustede sig lige vel op på sine norske og svenske hjemmesider, har pensionsselskabet rettet de fejlbehæftede tekster.

Finansminister kaldes i samråd om statslån til almene boliger

Socialdemokratiet kalder finansministeren i samråd om regeringens forslag om at flytte finansieringen af almene boliger fra realkredit til statsobligationer. Det sker, efter at en rapport fra 2014 advarede om at droppe realkreditten som finansering. Det skriver Berlingske Tidende.

Forsikringsgigant venter at tjene op til 84 mia. kr. i 2017

Den tyske forsikringsgigant Allianz skovler penge ind for tiden. I andet kvartal fik Europas største forsikringsselskab et driftsresultat på 2,9 mia. euro, eller 21,6 mia. kr., hvilket var 23 pct. mere end i samme periode sidste år.

Allianz oplyser, at man venter et årsresultat i toppen af det tidligere udmeldte interval på mellem 10,3 og 11,3 mia. euro.

Selv om Allianz er en gigant, især på skadeforsikringer, så er det tyske forsikringsselskab ikke lige så effektivt som danske forsikringsselskaber.

Allianz' såkaldte combined ratio, der er erstatninger og administrationsudgifter målt i procent af præmieindtægterne, var ved udgangen af juni på 93,7 pct., hvilket i Danmark ville være i den høje ende.

I juni sidste år var combined ratio på 96,4 pct. Allianz oplyser, at faldet i nøgletallet primært skyldes, at der har været et fald i erstatninger relateret til naturkatastrofer.

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Privatrådgiver til Sydbank Direkte Medarbejder i Aabenraa
Privatrådgiver til Sydbank i Køge
International rådgiver med interesse for den europæiske energisektor - Energinet
Finanstilsynet søger en jurist til kontoret for pensionskasser
Kunderådgiver, Nordea Liv & Pension, Ballerup
Akademiker til finansområdet i Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Erfaren udvikler til Data Warehouse i Sydbank
Valuta- og renterådgiver til Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Trader til aktieteam - Sparinvest
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Senior Relationship Manager - Danske Bank
Finanstilsynet søger en medarbejder med aktuarmæssige kompetencer til kontoret for pensionskasser
Privatkunde- rådgiver til Dragør, BankNordik
Konsulent til pensions- og investeringsområdet, Spar Nord
Systemansvarlig til Front Arena handelssystem - Maj Invest
Analysestærk økonom til Finanstilsynet
Opsøgende kunderådgivere til Rønde og Hornslet - Djurslands Bank
Erhvervskunderådgiver til Erhvervscenter Aalborg - Jutlander Bank
Forretningsudvikler/Compliance - medarbejder med erfaring fra fonds-/kapitalmarkedsområdet, Ringkjøbing Landbobank
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Client Executive til SEB Asset Management
Centerdirektør til center Ringsted - Nykredit
Financial Crime Manager, Nordea Life & Pensions, Ballerup
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Kundemedarbejder, Uldum - Middelfart Sparekasse
Souschef til Viborg - Sparekassen Kronjylland
Landbrugskundechef med passion for at pleje en spændende portefølje - Vækstfonden
Erfaren koncernjurist - Sampension
Er du økonom og vil være med til at føre tilsyn med banker? - Finanstilsynet
Finanstilsynet søger medarbejdere til ny enhed med fokus på alternative investeringer
Privatkunde- rådgiver til Kongelundsvej, BankNordik
Nyoprettede stillinger til Finanstilsynets nye Fintech Lab og til arbejdet med betalingstjenester
Forretningsudvikler til Privat - Sydbank
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Investeringsrådgiver til private banking i Aarhus - Ringkjøbing Landbobank
Erfarne boligsupportere til Bank- og Realkreditsupport Privat, Nykredit
Risk Managers, Corporate & Business Banking og Personal Banking, København - Nordea
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
2 Student Assistants to support building a thriving Danish Fintech Ecosystem - Copnehagen FinTech
Privatrådgivere til Merkur København
Landbrugsrådgiver til erhvervscenter Kolding - Nykredit
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Ambitiøs Økonom til udvikling af Elmarkedet - Energinet
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Local Reward Expert, Copenhagen - Nordea
Client Service Assistant within Asset Management - Capital Four
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449