• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Kvinderne er på fremmarch i finanssektoren

KLUMME: Vi er der ikke endnu – men ligestillingen mellem mænd og kvinder går den rigtige vej i finanssektoren. Det skriver Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag.

Så ramte kalenderen igen 8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag. Det er en mærkedag, hvor medier, debattører og organisationer stiller skarpt på kvinders stilling verden over. Herhjemme bruges dagen ofte til at debattere graden af ligestilling på arbejdsmarkedet. Og ofte advokeres der for kvindekvoter, øremærket barsel til mænd og den slags for at fremme ligestillingen.

Derfor er 8. marts en udmærket anledning til at tage temperaturen på ligestillingen på det finansielle arbejdsmarked. Lad os starte kønnenes fordeling på ledelsesposterne rundt omkring i sektoren.

I finanssektoren er jobfunktionerne meget kønsopdelte. I jobfunktioner såsom håndtering af privatkunder, kontorarbejde og sagsbehandling er der markant flere kvinder end mænd. Mens jobfunktioner såsom IT og rådgivning af erhvervs- og storkunder er domineret af mænd.

Også ledelsesposterne har historisk set været besat af mænd. Men det ser ud til ændre sig i disse år. Flere kvinder sætter sig ganske enkelt i chefstolene i finanssektoren. Eksempelvis udgjorde kvinderne 16 procent af de overordnede ledere i finanssektoren i 2006. I 2016 var tallet steget til 25 procent. Og alt tyder på, at den udvikling fortsætter. Kigger vi udelukkende på de yngre generationer af ledere, dem i alderen 30-45 år, så udgør kvinder nemlig hele 28 procent af de overordnede ledere.

Der er der ingen tvivl om, at pilen i stigende grad peger på kvinder, når ledelsesposterne i sektoren skal besættes. Og det er uanset, hvilket ledelsesniveau vi taler om.

Det underbygges i øvrigt af, at kvinderne i sektoren bliver mere og mere veluddannede. I dag har tæt på 7 ud af 10 af kvinderne under 35 år i sektoren en videregående uddannelse. Det gælder kun for 3 ud af 10 af dem over 35 år.

Ikke nok med det. Kvinderne holder også en smule mindre barsels- og forældreorlov, mens mændene tager længere orlov end tidligere. En tidligere analyse fra FA viser, at mænds orlov i sektoren er steget med 29 procent fra 2007 til 2013 - fra syv til ni uger. I samme periode er kvinders brug af barsels- og forældreorlov faldet med fire procent fra 45 til godt 43 uger. Selv om kvinderne stadig tager den overvejende del af forældreorloven, så ændrer mønstret sig altså også her.

Det korte af det lange er, at vi ikke har brug for kvoter eller andre kunstige redskaber for at fremme ligestillingen. I finanssektoren bevæger vi os den rigtige vej. Vi er endnu ikke i mål, men det skal vi nok komme.

Rigtig god 8. marts!

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Klummer

Robotterne kommer - men er dine kunder klar?

Selvom digitalisering bliver vigtigere og vigtigere, så er danskerne ikke så overbeviste på det område, hvor der virkelig sker meget lige nu, nemlig kunstig intelligens, machine learning og robotter. Det skriver Kamilla Korsgaard Svane, Head of Financial Services hos analysehuset Wilke, i ny klumme.

Ny bølge rammer forsikringsbranchen

KLUMME: Efter at fintech-bølgen har rullet henover den globale finansielle sektor med en helt ny industri og et hav af nye løsninger og partnerskaber som resultat, er der nu en ny bølge på vej med kurs direkte mod forsikringsbranchen. Nogle mener, at insurtech-bølgen rammer snart og bliver endnu kraftigere end fintech-bølgen, så hvis man er en traditionel, konservativ forsikringsvirksomhed, er det på høje tid at forsikre sig mod oversvømmelse.

Det handler om mere end kandidaten

Organisationer, der primært rekrutterer internt til lederpositioner, har lavere overskud end virksomheder, der rekrutterer eksternt. Det er et af resultaterne i en stor statistisk analyse af, hvilke ledelsesfaktorer der spiller en afgørende rolle for organisationers performance. Men kan vi så konkludere, at interne kandidater er dårligere end eksterne?

S glemmer det vidensintensive arbejdsmarked

KLUMME: Socialdemokratiet anviser i nyt vækstudspil kun initiativer for opkvalificering af ufaglærte og faglærte – men hvad med de vidensintensive medarbejdere, spørger Mariane Dissing i ny klumme.

Forsiden lige nu
ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449