En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Investeringsfonde: Mifid II, provisioner og valgmuligheder

KLUMME: IFB byder Mifid II velkommen, da det vil stille opsparerne bedre end tidligere. Vi arbejder for fri og lige konkurrence og det bidrager Mifid II til. Men på et vigtigt område er det dansk lovgivning, der skal ændres for at forbedre konkurrencevilkårene.

Anders KlinkbyFoto: PR

Hvis du følger den finansielle presse – og i særdeleshed Finanswatch – har du sikkert bemærket, at MiFID II står højt på dagsordenen. Det er en meget omfattende lovgivning, så det er der flere gode grunde til. Den nuværende diskussion handler om det såkaldte provisionsforbud for porteføljeplejeordninger. Dette forbud træder i kraft i Danmark allerede 1. juli 2017 som det første land i Europa. Resten af EU følger 1. januar 2018. Det giver Danmark den udfordring, at vi skal leve op til en EU-lovgivning, som først er beregnet til at være klar i resten af Europa seks måneder senere. Det er en udfordring, som Finanstilsynet, branchen og mange andre arbejder hårdt på at løse.

Men MiFID II er meget mere end forbuddet mod provisioner. MiFID II kommer til at forandre markedet for investeringsprodukter, herunder markedet for investeringsfonde. Formålet med MiFID II er at styrke beskyttelsen af investorerne og at øge konkurrencen. De knap 850.000 danskere, der sparer op i investeringsfonde, kommer til at mærke konsekvenserne af disse nye regler på følgende måder:

• For det første bliver det nemmere at se, hvad investeringerne koster. Det indebærer blandt andet, at alle typer omkostninger skal vises i en samlet oversigt. Indtil nu er omkostningerne typisk blevet oplyst i procent. Fremover skal omkostningerne også oplyses i kroner. Omkostningerne skal oplyses tydeligt både før investeringen, og løbende efter investeringen er foretaget.

• For det andet skal bankerne fremover levere såkaldt kvalitetsforbedrende service, hvis de vil være berettiget til at modtage formidlingsprovision fra investeringsfonden. Ifølge direktivet er der mindst tre muligheder: Enten kan bankerne tilbyde rådgivning om en bred vifte af egnede produkter, herunder investeringsfonde fra en række forskellige udbydere, eller også kan banken tilbyde mindst en årlig gennemgang af kundens investeringsportefølje. Endelig kan banken vælge at stille såkaldt egnede rådgivningsværktøjer til rådighed for kunden. Direktivet påpeger, at dette ikke er en endelig liste, og at der kan være andre muligheder.

• For det tredje bliver det forbudt at modtage og beholde formidlingsprovision i forbindelse med porteføljeplejeaftaler. Formålet med forbuddet er at modvirke interessekonflikter, så en bank ikke har lov til at modtage formidlingsprovision fra investeringsfonde, hvis den samtidig har fuldmagt til at vælge, hvilke investeringsfonde kunden skal investere i. I Danmark træder dette forbud allerede i kraft den 1. juli 2017. Ved porteføljeplejeaftaler skal bankens betaling for rådgivning fremover opkræves på regning direkte hos kunden.

Ca. halvdelen af investorerne delegerer

Sammenlignet med resten af Europa har porteføljeplejeordninger fyldt meget i Danmark. Ca. halvdelen af privates opsparing i investeringsfonde er i Danmark placeret i porteføljeplejeordninger. Omvendt har såkaldt blandede fonde, der indeholder både aktier og obligationer, fyldt mindre end i andre markeder. I Danmark ligger 9 oct. af den samlede formue i blandede fonde, mens det er 17 % i resten af Europa.

Gallup gennemførte i 2016 en investoranalyse med fokus på brugen af investeringsfonde. Analysen viste, at 44 % af investorerne i danske investeringsfonde foretrækker at bede deres bank eller rådgiver om at pleje investeringerne inden for aftalte rammer. Derfor må man forvente, at investeringsprodukter målrettet delegerende investorer fortsat vil spille en stor rolle på det danske marked også efter MiFID II. Eksempelvis kan man se, at mange af de nye investeringstilbud på markedet i både Danmark og udlandet er baseret på blandede fonde eller fund-of funds. Nogle af dem investerer i aktivt forvaltede fonde, mens andre bruger indeksfonde som underkomponenter.

Hvis man sparer op i en porteføljeplejeordning i sin bank, skal man fremover vænne sig til at blive opkrævet betaling for rådgivningen efter regning. Man skal også vænne sig til, at der skal betales 25 pct. moms på regningen for rådgivning, og at denne regning ikke er fradragsberettiget på selvangivelsen. Til sammenligning er regningen for rådgivning fritaget for moms, hvis investeringsfonden betaler den direkte i form af formidlingsprovision, og samtidig kan investeringsfonden trække denne omkostning fra i afkastet, før det beskattes.

Flere alternativer til investorerne

De seneste dage har der været en debat om, hvorvidt der er tale om forsøg på omgåelse af lovgivningen, når nogle banker tilbyder deres kunder at investere i blandede fonde som alternativ til de nuværende porteføljeplejeordninger. I blandede fonde må der gerne være provisionsbetalinger, hvis rådgiveren eller banken leverer en proportional kvalitetsforbedrende service til kunden. Også her skal der altså leveres noget for pengene. Blandede fonde kan for mange investorer være et godt alternativ til en porteføljeplejeordning, blandt andet på grund af de skattemæssige forhold. Sådan er det som nævnt allerede i en række europæiske lande.

Overvejer man at investere frie midler i blandede fonde, skal man dog være meget opmærksom på den skattemæssige behandling af blandede fonde. Hvis en blandet fond har mere end halvdelen af pengene investeret i aktier bliver den beskattet som aktieindkomst, mens den beskattes som kapitalindkomst, hvis fonden har mindre end 50 pct. placeret i aktier. Skattesatserne for kapitalindkomst er i 2017 henholdsvis 27, 33, 37 eller 42 pct. alt afhængig af størrelsen af indkomsten og om man har positiv eller negativ kapitalindkomst. Derfor er det en god idé for de fleste at alliere sig med en rådgiver, inden man investerer frie midler i blandede fonde.

Der er også mange andre alternativer for investorerne. Man kan eksempelvis gå ind på IFB’s web-site på investering.dk og sammenligne afkast og omkostninger for forskellige typer af investeringsfonde. Hvis man ønsker at sammensætte en portefølje af investeringsfonde, så kan man selv vælge investeringsfonde, der spænder over de aktivklasser og regioner, man ønsker at investere i. Hvis man ønsker at investere billigst muligt, kan man vælge indeksfonde. Og hvis man ønsker at få den nemmeste løsning, så kan man vælge en blandet investeringsfond eller en porteføljeplejeordning, der både indeholder aktier og obligationer, og hvor der sker en løbende tilpasning af aktie- og obligationsandelen.

IFB byder MiFID II velkommen, da det vil stille opsparerne bedre end tidligere. Vi arbejder for fri og lige konkurrence og det bidrager MiFID II til. Men på et vigtigt område er det dansk lovgivning, der skal ændres for at forbedre konkurrencevilkårene. Konkret drejer det sig om den danske skattemur for eksport og import af investeringsfonde. Skattereglerne forhindrer både danske investorer i at investere frie midler i udenlandske investeringsfonde, og de forhindrer samtidig gode danske investeringsfonde i at blive eksporteret til udlandet. Hvis man vil styrke lige vilkår i konkurrencen om investorernes opsparing både i Danmark og udlandet, så skal denne skattemur væltes, sådan som der var lagt op til i den foregående regerings 2025-plan.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Klummer

Den nye betalingslov og brugen af betalingsdata – opgør med dansk særregel?

KLUMME: En helt ny betalingslov er netop vedtaget efter et usædvanligt rodet forløb. Stridspunktet var især reguleringens hidtidige totalforbud mod brug af betalingsdata. Michael Camphausen, partner, finansadvokat i Camphausen|Co og seniorrådgiver, ph.d. i finansiel regulering ved CBS, gennemgår forløbet og den nye regulering.

Ukraine og Europa: Hvad bør der gøres?

KLUMME: Europa må ikke glemme Ukraine imellem alle de andre kriser, kontinentet skal håndtere. Næste mulighed for en aftale med Rusland opstår sidst på året, og den bør man udnytte, mener investoren George Soros.

Ny bølge rammer forsikringsbranchen

KLUMME: Efter at fintech-bølgen har rullet henover den globale finansielle sektor med en helt ny industri og et hav af nye løsninger og partnerskaber som resultat, er der nu en ny bølge på vej med kurs direkte mod forsikringsbranchen. Nogle mener, at insurtech-bølgen rammer snart og bliver endnu kraftigere end fintech-bølgen, så hvis man er en traditionel, konservativ forsikringsvirksomhed, er det på høje tid at forsikre sig mod oversvømmelse.

MiFID II/MiFIR - vi har travlt, men må vente tålmodigt

KLUMME: Går det som planlagt, så vil MiFID II allerede fra starten af 2017 påvirke pengeinstitutternes forretningsmodeller, forretningsprocesser, kundeinteraktion og it-systemer betragteligt. Selvom vigtige konkrete detaljer fra lovgivers side udestår - måske helt op til et år endnu - så er ændringerne så omfattende, at pengeinstitutterne og deres it-leverandører ikke kan tillade sig at sidde på hænderne og vente på den endelige udformning af reglerne.

Forsiden lige nu

Pensionskasser tavse efter kras tilsynskritik

Efter at have fået hård kritik og en række påbud på baggrund af Finanstilsynets gennemgang af pensionskassernes direkte virksomhedsudlån ønsker hverken PKA eller Pensam at kommentere kritikken over for FinansWatch. Både Danica og AP Pension retter ind.

Det amerikanske finanstilsyn hacket

Det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission blev sidste år ramt af et hackerangreb, men har først meldt ud om angrebet i denne uge. Hackerne har udnyttet fortrolige oplysninger til insiderhandel.

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Intern revisor - Skandia
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Legal Counsel, Group Data Management Office - Nordea
Visionær og fagligt stærk vicedirektør til Forsikring & Pension
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Kreditchef til Møns Bank
Specialist til Market data i Capital Markets Operations - Nykredit
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
IT analytiker med flair for gode kunde- og rådgivningsløsninger - Nykredit
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Kreditporteføljemanager til Investeringsafdelingen i SEB
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Afdelingschef til Trade Finance i Sydbank
Bankrådgiver til Amager afdeling - Jyske Bank
Proceskonsulent til Procesoptimering - Sydbank
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Watch Medier søger redaktør
Senioranalytiker til Business Management i Markets - Nykredit
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Landbrugsrådgiver til Landbrugscenter Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Økonomer til likviditetsteam - Finanstilsynet
Senioranalytiker til Business Management i Markets - Nykredit
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Senior Erhvervsrådgiver til Center Aalborg - Nykredit
Jurist til Finansiel Stabilitet
Key Account Manager, Vendor Finance, Nordea Finans Danmark
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Business Analytiker - Fynske Bank
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
QA ansvarlig til It-afdelingen i Sydbank
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383