ANNONCE
lørdag 30. maj 2015
Camphausen.jpg
Log ind

Vi har brug for en stærk finansiel sektor

Af Christian Boserup, Partner i KPMG.
Offentliggjort 31.01.13 kl. 09:22

Den finansielle sektor har gennem de seneste år fået utrolig mange tæsk for, hvor galt det er gået med den finansielle krise. En debat der næsten dagligt får ny næring i medierne, når politikere og andre føler sig kaldet til at skyde på branchen eller i forbindelse med de verserende retssager mod en række fallerede ejendomsspekulanter og forhenværende bankdirektører.

Christian Boserup_02.jpg

Klumme - Men midt i alle anklagerne skal man lige huske på, at vækst i samfundet kræver en stærk finansiel sektor, og det er ved at være på tide, at vi får den på rette spor. Langsigtede og brugbare løsninger til gavn for samfundet, skaber vi ikke ved at overdynge den finansielle sektor med regler og reguleringer. Øgede krav til polstring af bankerne kræver, at de finder pengene et andet sted. Det betyder nedskæringer og lukninger af filialer og dyrere udlån til private og virksomheder.

Selvfølgelig er der begået fejl før og under krisen, og den finansielle sektor skal tage sin del af ansvaret. For der er nok taget rigeligt med risici og solgt for mange uigennemskuelige produkter, ligesom der har manglet kompetencer på direktionsgangene og i bestyrelseslokalerne. Den erkendelse er ved at indfinde sig i sektoren.

Ansvaret ligger hos os alle

Den finansielle sektor står dog ikke alene med ansvaret. Der blev hældt benzin på bålet flere steder fra. Det globale renteniveau har været ultra lavt, ejendomsspekulanter (herimellem også nogle dybt kriminelle af slagsen) har destabiliseret det finansielle system og boligmarkedet.      

Men også den almindelige dansker må tage en del af ansvaret på sine skuldre. Der var ingen grænser for, hvad vi skulle have da boligpriserne bare steg og steg, og vi stod i kø for at veksle friværdi til biler, samtalekøkkener, sommerhuse og rejser. Men nu når regningen skal betales, bliver der langt hen ad vejen blot peget fingre, og politikerne fisker stemmer ved udelukkende at skyde efter bankerne, uden den mindste grad af offentlig selvransagelse.

Banker skal tage ansvaret for at lave en ordentlig og fair kreditvurdering, men vi har alle et ansvar for vores egen økonomi.

Men hvad skal der så ske?

Derfor er mit budskab også, at vi kollektivt er ansvarlige for den udvikling og den krise, som vi alle har haft inde på livet siden 2008. Vi må og skal komme videre til gavn for alle, og Danmark har behov for velfungerende og stærke finansielle virksomheder, hvis vi skal have vækst og fremgang.

Men der skal en stor indsats til for at vi kan lykkes, og mange ingredienser kan bringes i spil. Som for eksempel virkeliggørelse af de ofte gode intentioner i den meget omfattende lovgivning i stedet for blot lovgivning for lovgivningens skyld, som man kan få indtrykket af, er virkeligheden. Også øget uddannelse af bestyrelser og forbedringer af samspillet med direktionerne med fokus på en robust værdiskabelse er i den sammenhæng en oplagt mulighed.

 

Banker skal være forberedt på nye overvågningsregler  

Klumme: Bedre ledelseskultur savnes i finanssektoren  

Nytårsklumme: Hvad bliver afgørende i 2012  

Høje krav til vigtige finansvirksomheder  


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste klummerblå pil finanswatch logo

Pension: Garanti vs. markedsrente – hvor bliver det frie valg af?

perHansen.jpg
Klummer:

Klumme: Så er vi der igen. Debatten om hvorvidt pensionskunderne mod at opgive deres rentegaranti kan få tilskrevet deres andel af de frie reserver og træffe deres eget og fremtidige ugaranterede investeringsvalg. Det handler ikke kun om hvorvidt det er det rigtige for alle eller flertallet, men i høj grad hvorfor ikke alle får tilbuddet og om pensionsselskaberne tilbyder kunderne optimal transparens? Læs artikel

Finansiel forventningsstyring halter

Per Hansen.jpg
Klummer:

Klumme: Kunderne forstår det ikke og realkreditten undrer sig officielt over den manglende forståelse. Altså bevæggrundene for at bidragssatserne på boliglån skal stige i det omfang som der har været tilfældet. Forskellen i forståelsen mellem dem som hæver prisen og dem som ender med at skulle betale regningen er, helt sædvanen tro, den dårlige eller manglende forventningsstyring. Læs artikel
nøgle

Forsiden lige nu blå pil finanswatch logo

Klumme: Robotter er mere end velegnede til finanssektoren

nao.jpg
Finansnyt:

Kunstig intelligens og robotter, der overtager menneskenes arbejde er i rivende udvikling. Og det kan finanssektoren med fordel begynde at interessere sig for, da robotter er specielt velegnede til brug i finanssektoren, skriver Bent Dalager, Nordisk direktør fra Accenture i sin klumme på FinansWatch.

Dels er teknologien så langt fremme i udviklingen, at robotter kan overtage opgaver fra almindelige mennesker og dermed reducere omkostningerne, dels er robotterne perfekte til at fylde de høje krav om dokumentation og sporbarhed i relation til at være compliant.

I investeringsbanken Morgan Stanley har de valgt at benytte robotter, der besvarer opkald i deres call center. De arbejder med software robots, der kan forstå, bearbejde og handle på input. Robotterne kan også lære undervejs og dermed udvikle sine evner i berøringsfladen med kunderne. Dermed udvikler robotten hele tiden sin egen intelligens, skriver Bent Dalager.

Som rådgivningsvirksomhed ser Bent Dalager og Accenture ingen grund til at vente med at få gang i brugen af robotter i den danske finanssektor. Læs hele klummen her.

Læs artikel

Del artiklen


Finansjob blue pin

Nyhedsbreve tilmeld nyhedsbrev

Modtag gratis FinansWatchs nyhedsbreve
Søg søg
Søg i alle FinansWatch artikler

FinansWatch - St. Regnegade 12, 2., 1110 København K - Tlf: +45 70 777 449 - E-mail: finanswatch@finanswatch.dk - Copyright © JP/Politikens Hus 2010