En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Kontorproduktivitet!

KLUMME: Hvad skal der til, for at arbejdsopgaverne kan løses hurtigere til glæde for både den enkelte medarbejder og virksomheden? Der kan plukkes lavt hængende frugter også blandt de mest privilegerede finansansatte. Hvilket kan bremse stress og dårlig trivsel.

Kontorproduktivitet! Jeg har gjort mig umage for at finde en så dræbende kedelig overskrift, at den alligevel kan vække nogle læsere. Og vær advaret, der er intet tjekket eller sexet over budskaberne i denne artikel. Til gengæld har jeg noget på hjerte.

Hvor mange af os har ikke prøvet at være på team building kursus, hvor hver enkelt i ”teamet” får skrællet sin personlighed? En højt betalt kursusleder uden faglig baggrund og etik inden for psykologi skal få alle til at åbne sig overfor hinanden, så man bedre kan forstå hinandens stærke og svage sider. Det hele er tilrettelagt og skrevet ned på forhånd, og chefen – ham som skriver checken – modtager kun feedback i afmålte og censurerede doser.

Det er dyrt for virksomheden og ofte en grænseoverskridende oplevelse for deltagerne, men formålet er uanset det at kunne hjælpe hinanden i hverdagen og få løst opgaverne. Det kræver så blot ifølge denne filosofi, at alle kommer på en spændende personlig rejse, og udvikler sig til mere kreative/systematiske/lyttende/intelligente/anerkendende mennesker. Hvad der nu er brug for. Det er vi mange, som har prøvet.

Hvor mange af os har til gengæld prøvet af være del af uddannelse og træning, hvor formålet simpelthen er at lære teknikker til at rubbe neglene og få løst opgaverne hurtigt og sikkert? Bevæger vi os væk fra call centrene og hen i de højere lønnede segmenter af finansvirksomhederne, så er det nok væsentligt færre, der har prøvet det.

Starter vi i det lavteknologiske hjørne af virksomheden, så er det forbløffende få, som behersker blindskrift/ti-finger systemet. Så lad mig gøre noget reklame for det: Alle – alle – kan forstå og lære blindskrift, men det kræver en vedholdende træningsindsats nogle timer om ugen i op til et år at blive god til det.

Start med at sætte pegefingrene på ”f” og ”j” og mærk de små mærker på tasten. Der er grundstillingen, og herefter finder alle fingre let deres taster. Når alle bevægelser er automatiserede, kan man frigøre sig fra selve det at finde tasterne til at tænke frit, mens man skriver, og kvaliteten af ens sætninger og tekster bliver bedre. Det er også ergonomisk en stor fordel, at skuldrene er afslappede, fordi man ikke længere skal flytte hænderne rundt over tastaturet. Endelig går det mindst dobbelt så hurtigt og væsentligt sikrere end andre metoder. Start her.

Som medarbejder kan man selv få lært blindskrift uden at involvere arbejdspladsen. Tænker man på de enorme bjerge af e-mails, memoer, referater, mødeindkaldelser, rapporter og teksttunge power points, som hver dag skal produceres, så vil det beskytte ens arbejdstid at være hurtig på fingrene, og man får frihed til at koncentrere sig om vigtigere ting. Eller komme hjem inden for normal arbejdstid.

Hvad så med de teknologiske hjælpemidler? De er jo mere fancy, end at lære at flytte fingrene. Det bliver snart hverdag, at tekster også kan tales ind i computeren; hvor meget, der efterfølgende skal rettes op vil vise sig. Der findes et utal af apps og programmer, som kan sætte processer på skinner. Tidsbudgetter internt i virksomheden kan også være en vej frem, som f.eks. synliggør omkostningerne ved lange, uproduktive møder. Der er nok at tage fat på.

LinkedIn flyder over med velstrukturerede artikler om, hvordan man kan strukturere ens arbejdsdag, som bliver både læst og kommenteret. ”How to be the most productive person in your office — and still get home by 5:30 p.m.” af Eric Barker og ”Surprising Things Ultra Productive People Do Every Day” af Travis Bradbury er ofte delte artikler. Men det kan være svært at bringe frem for chefen, at man gerne vil have flere redskaber til at komme overspringshandlingerne til livs i løbet af ens arbejdsdag, hvad der er et grundtema i mange artikler om produktivitet på arbejdspladsen.

Endelig undrer det mig meget, at kontorarbejdspladser ikke træner medarbejdere systematisk i at kunne fastholde et højt energi- og koncentrationsniveau hele dagen. Det er ikke så nemt, som det lyder, men for eksempel indtagelse af god og rigtig kost kan hjælpe meget på ydeevnen. Det er dog ikke så spændende at fokusere på det, som at drage på fancy work-life kurser, hvor man virkeligt søger ind til den enkeltes kerneværdier.

Men til en start kan man altså lære at flytte fingrene. Hvorfor sker sådanne ting ikke på de videnstunge arbejdspladser i finanssektoren? Jeg tror det forbindes med jobfunktioner med lavere løn såsom call centrene og de lange række af kundefunktioner. Og ensretning. Redskaber til at mestre negativt og ensformigt rutinearbejde og en ensrettet organisationsform, som højtuddannede ikke vil være en del af.

Men prisen betaler vi selv, når et mindre effektivt kontorarbejde sluger os med hud og hår, fordi vi ikke besidder redskaberne til at få arbejdet fra hånden indenfor en otte timers arbejdsdag.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Forsiden lige nu

Hvidbjerg-direktør stolt af fredsommeligt regnskab

Direktøren for Hvidbjerg Bank er både glad og stolt over regnskabet for første halvår, der da også viser både vækst og bedre bundlinje. Det eneste, der går den forkerte vej, er kapitalprocenten, men det er helt bevidst, siger direktøren.

Nu vil Spar Nord gerne være SIFI-bank

I et interview med FinansWatch opfordrer topchef i Spar Nord, Lasse Nyby, myndighederne til at udpege Spar Nord som systemisk vigtig bank. Det sker i lyset af kommende kapitalkrav til banken. (Opdateret)

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Udadvendt Private Banker til Sydbank i Kolding
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Senior / Service Operations Officers to Asset Services DK, Taastrup - Nordea
Bankrådgiver Erhverv, København - Nordea
Erhvervsrådgiver til center Roskilde - Nykredit
Specialist til Reconciliation-team i Capital Markets Operations i Nykredit
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Senioranalytiker til IT Koncernstyring i Aalborg eller København - Nykredit
Alsidig investeringsspecialist med pionerånd - Norliv
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Skjern Bank i Hellerup og Virum søger medarbejder til boligsupport
Økonomer/Analytikere til finansiel stabilitet - Danmarks Nationalbank
Bankrådgiver Erhverv, Lyngby - Nordea
Nordjyske Bank søger investeringsspecialist/-trainee
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Totalkredit søger seniorprojektleder til Produkter
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Landbrugsrådgiver til Djurslands Bank i Grenaa
Product Owner til Privat og Private Banking - Bolig og Kredit
Jurist til PenSam
Kunderådgiver til Skadeafdeling - Nordea
Portfolio Manager – Wealth Management, Carnegie Investment Bank
Vurderingsspecialist til Nordea Kredit i Aarhus eller Kolding
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Kundemedarbejder til Lyngby - Sparekassen Kronjylland
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Leder til Lolland Falster Erhverv - Jyske Bank
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Souschef - Østjydsk Bank
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Senior Business Controller to Capital Markets IT, Copenhagen - Nordea
Senior Project Manager, Settlement and Services IT - Nordea
Privatrådgiver til Sydbank i Vejen
Privatrådgiver søges til Hanstholm - Sparekassen Thy
Erhvervsrådgiver til ErhvervsCenter Frederikshavn - Nordjyske Bank
Legal Advisor til Vækstfondens juridiske afdeling
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Fund Manager / Fondsspecialist - BankInvest
Seniorrådgiver til Public Affairs - Finans Danmark
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Souschef til Erhvervscenter Nord/Vest (Holbæk) - Sparekassen Sjælland
Seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Totalkredit søger seniorprojektkonsulent til Digitale Partnerløsninger
Seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Skjern Bank i Hellerup søger erhvervsrådgiver
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Privatrådgivere til Merkur København
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383