En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Varer det amerikanske opsving for evigt?

KLUMME: De næste par år bliver afgørende for, hvor længe det nuværende amerikanske opsving kommer til at vare. Men det bliver et opsving, hvis længde kommer til at indgå i historieskrivningen.

Bo Bejstrup Christensen, global investeringsstrateg. Foto: PR

Fylder vi 91, er vi gamle. Rigtig gamle! Hvis ikke sygdom gør det af med os, klarer alderdommen ”jobbet”. Det er blevet et af skeptikernes hovedargumenter, når talen falder på det amerikanske opsving.

For med udgangen af januar – taget jobskabelsen på over 200.000 i betragtning – har opsvinget netop fejret sin 91 måneders fødselsdag. Det nærmer sig dermed tredjepladsen over det længste opsving (92 måneder), men har stadig afstand til nr. to (106 måneder – i de glade 60’ere) og nr. et (120 måneder – i 90’ernes teknologi boom). I dette opsving er der skabt 15 millioner private job, arbejdsløsheden er halveret, det offentlige underskud reduceret med to tredjedele og den indenlandske virksomhedsindtjening fordoblet. Dør opsvinget af alderdom – eller varer det for evigt?

Opsving dør ikke af alderdom

Internetboblen endte som bekendt med et aktiebrag, mens boligboblen var en nærdødsoplevelse grundet det finansielle kollaps. Men hvor kommer recessioner generelt fra? Recessioner opstår på grund af ubalancer og ”stød”. Ser vi specifikt på amerikanske recessioner siden anden verdenskrig har alle på nær to én ting tilfælles: De startede på boligmarkedet.

Historisk falder byggeaktiviteten således før den samlede økonomi går i recession. I 2007 kaldte en forsker sågar boligsektoren for selve konjunkturcyklussen, bl.a. fordi boligmarkedet har multiplikatoreffekter – køb et hus, og du køber møbler, hårde hvidevarer, tv og måske en bil. De to andre recessioner, hvoraf den ene var forårsaget af store forsvarsnedskæringer efter Korea-krigen, og den anden startede efter internetboblen, viste dog, at der kan være andet end boligmarkedet på spil.

Sandheden skal derfor findes et andet sted. Der skal opbygges en ubalance, som er stor nok til at rive resten af økonomien med sig, når ubalancen rammes af et ”stød”. Bygger vi for mange huse i et kvartal eller to, tager det ikke lang tid at få reduceret den overskydende produktion. Men gør vi det i tre år i træk, er det straks en anden sag at få bugt med problemet. Opsving og recessioner karakteriseres ved, at de cykliske sektorer vokser henholdsvis over og under deres langsigtede potentiale (sidstnævnte drives groft sagt af demografi og produktivitetsvækst).

Med de cykliske sektorer mener jeg for eksempel virksomhedernes investeringer i maskiner, bygninger, hardware og software samt forbrugernes investeringer i boliger og deres diskretionære forbrug som eksempelvis biler og tv. Disse cykliske sektorer udgør normalt omkring 28 pct. af den samlede ikke-føderale økonomiske aktivitet i USA og har to til fire gange så høje udsving som resten af økonomien. Så når den samlede vækst er to pct., vokser de ofte med 6 pct. Modsat kan de under recessioner nærmest kollapse fra den ene dag til den anden. Men de hverken vokser eller falder af sig selv – der skal drivkræfter til, og her mener jeg, at fællesnævneren er, at de alle er ”kreditsensitive”. Prisen på penge – renten – spiller en rolle, men det er først og fremmest det finansielle systems (i særdeleshed bankernes) villighed og evne til at finansiere virksomheder og husholdninger, der historisk set har været afgørende for, hvornår recessioner indtræffer. Dette er boligmarkedet et fremragende, men ikke enestående eksempel på. Vi bygger – lige indtil bankerne sætter dødsstødet ind.

Hvor er ubalancerne i dag?

Ser vi på økonomiens tilstand umiddelbart efter krisen i 2008/09, forklarer det i høj grad, hvorfor USA, trods stram finanspolitik og politisk stupiditet, er inde i ottende år med vækst. Boligboblen brast, og det finansielle system gik i stå. Simple ting som bil- og boliglån var ikke til at opdrive og handelskreditter forsvandt fra jordens overflade. Med nul sigtbarhed over den umiddelbare fremtid, reagerede virksomhederne logisk – de skar investeringer og produktion til et absolut minimum og reducerede lagrene for at rejse likviditet. Husholdningerne skar i deres diskretionære forbrug og hævede opsparingskvoten. Økonomien gravede sig ned i et dybt hul, der var designet til, at verden gik under. Således var den nominelle vækst i de cykliske sektorer tæt på -25 pct. (annualiseret) på recessionens voldsomste punkt – fjerde kvartal 2008. Da verden alligevel ikke gik under, og det finansielle system med regeringens hjælp kunne puste lidt liv i den kvalte økonomi, kunne den lange vej tilbage til normale forhold begynde. De cykliske sektorer har i dag knap nået deres langsigtede gennemsnit, fordi boligbyggeriet stadig ligger under det langsigtede (demografiske) behov. Derfor har de sidste syv et halvt år drejet sig om at normalisere økonomien, ikke om at skabe nye ubalancer.

Trods syv år med fremgang på arbejdsmarkedet er vi derfor kun lige nået til fuld beskæftigelse. I 1990’erne nåede vi det punkt allerede i foråret 1997 – opsvinget fortsatte i tre år. Det samme gjaldt 1980’ernes opsving (det tredjelængste). Helt ekstremt var det under 1960’ernes opsving, idet økonomien opererede over sit fulde potentiale i ikke mindre end seks år – og skabte fundamentet for inflation i 1970’erne.

Min holdning er, der ikke er nogle betydningsfulde sektorer i ubalance i dag – og vigtigere endnu, de få der har været i ubalance (tænk på investeringer i energisektoren indtil 2015) er for små til at rive den samlede økonomi ned. Og selvom nogle virksomheder har udnyttet de lave renter til at udstede gæld, er deres samlede nettoformue historisk høj og gælden langsigtet. Højere renter bør derfor ikke være det store problem. Især ikke når vi tager det stærkt kapitaliserede, likvide og regulerede finansielle system i betragtning. Dette opsving kan derfor vare længe endnu – forudsat at Trump & Co. ikke laver et eller andet helt igennem latterligt.

Hvornår slutter festen så?

Intet varer som bekendt evigt, og det gælder selvfølgelig også dette opsving. Banker, ikke-finansielle virksomheder og husholdninger har levet med arven fra den værste recession i mere end 60 år: forsigtighed. Men på et eller andet tidspunkt kaster de forsigtigheden over bord. Jeg kan endnu ikke se den næste recession forude og derfor heller ikke se afslutningen på opsvinget. Men økonomien vokser sandsynligvis stærkt i disse dage (200.000 job på månedsbasis er mindst dobbelt så meget, som arbejdsstyrken langsigtet vokser) og jeg ser tegn på, at vi nok skal begå tidligere tiders fejl – og overophede økonomien. Den nye republikanske administration har allerede ytret sig om, at den historisk strenge regulering af finanssektoren skal ændres. Trump råber højt om, han vil fordoble væksten og skabe job på et tidspunkt, hvor der begynder, at være mangel på ledige hænder. Med stigende lønvækst, kommer høj forbrugertillid, hvilket i min verden betyder, den amerikanske forbruger nok skal ryste forsigtigheden af sig.

Den grundliggende poine med denne klumme er derfor, at det er de næste par år, der bliver afgørende for, hvor lang tid opsvinget varer herfra – ikke de seneste syv et halvt års opsving. Mit bud er, at opsvinget vil indtage førstepladsen over varighed, når historiebøgerne skal skrives. Går det som det plejer, bliver det med klassiske sencykliske tendenser, dvs. højere inflation, strammere pengepolitik og dermed højere renter herfra. Den amerikanske centralbank har forstået dette budskab og trækker nu stille og roligt den pengepolitiske stimulans tilbage. Spørgsmålet er nu, hvornår de hæver igen – og hvor meget de når at hæve, inden den næste recession. Det ser jeg på i næste klumme, men lad mig starte med en teaser – Fed ender med at hæve markant mere, end markedet pt. indregner!

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Bo Bejstrup Christensen

Hvad sker der, når seddelpressen stopper?

KLUMME: I denne uge ventes den amerikanske centralbank at annoncere, den reducerer sin obligationsbeholdning. Dermed trækkes der for første gang siden krisen decideret likviditet ud af de finansielle markeder. Senere på året ventes en ny melding fra Den Europæiske Centralbank, skriver investeringsstrateg Bo Bejstrup Christensen i ny klumme på FinansWatch (Opdateret).

Euroland – verdens bedste taberklub?

Klumme: Det er værd at tage et ekstra blik på Europa, som af mange har været dømt til evig stagnation. Men det er værd at bemærke, at euroland i øjeblikket vokser mindst lige så hurtigt som USA, hvis ikke hurtigere, skriver investeringsstrateg Bo Bejstrup Christensen.

Forsiden lige nu

Robotter skal banke sagsbehandlingen i bund i PFA

I pensionsselskabet PFA skal ny teknologi være med til at give en bedre kundeoplevelse og kortere tider i sagsbehandlingen. Direktør for Digitalisering & IT fortæller til FinansWatch, at der er et hold på fem ansatte, der kun arbejder med udvikling af robotter.

Søforsikringsselskab ramt af masseopsigelse i København

De ansatte har opsagt deres job på søforsikringsselskabet Lavaretus' kontor i København. De skifter nu til en engelsk konkurrent, som indleder en offensiv på det danske marked om kort tid. Lavaretus' CEO er fratrådt øjeblikkeligt.

Pensionskasser står klar med nye milliarder til energiinvesteringer

De danske pensionsselskaber har store planer for investeringer i energiprojekter, hvor milliarderne sidder løst, hvis det rigtige projekt dukker op. Men midlerne og målene er forskellige, viser en rundspørge, som FinansWatch og EnergiWatch har foretaget blandt nogle af de største pengetanke i pensionsbranchen.

ANNONCE
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Privatrådgiver - Totalbanken
IT-arkitekt til programmet Ny Realkredit Platform i IT Bolig & Realkredit - Nykredit
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Finansbachelorer til praktik i Sydbank
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Kundeservicemedarbejder til Kundeservice i Tårnby - BankNordik
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Studiejob i Sydbank Aabenraa
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Seniorspecialist til Management Support and Strategy, Corporate & Institutional Banking, København - Nykredit
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Jurist til juridisk afdeling i Sydbank
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Chef for investeringsrådgivere i PFA Bank
Privatrådgiver til center Esbjerg - Nykredit
Privatrådgiver til center Svendborg - Nykredit
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Analyst til SEB Corporate Finance
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Kunderådgiver - lokal erhverv til Sydbank på St. Torv i Aarhus
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Barselsvikar til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Bankrådgiver til Taastrup afdelingen - Jyske Bank
Capital markets IT consultant - Visigon
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Vicedirektør til tilsyn med forsikring, pension og IT sikkerhed - Finanstilsynet
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Private Banker til Sydbank i Næstved
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383