En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Aktier og renter stiger ikke på grund af Trump

KLUMME: USA's kommende præsident får skylden for, at både aktier og renter stiger. Men der er rent faktisk sket forbedringer, som markederne først har anerkendt efter præsidenvalget.

Bo Bejstrup Christensen, global investeringsstrateg.Foto: PR

De amerikanske aktieindeks sætter nærmest ny rekord hver dag, mens dollaren og renterne stiger kraftigt, hvilket tilsammen skaber problemer for de nye markeder. De færreste havde set det komme i skyggen af Trumps sejr og Renzis nederlag i Italien.

Vi søger alle en forklaring på, hvad der foregår, og læser vi overskrifterne får specielt én mand en stor del af skylden – vi er vidne til et ”Trump Rally”.

Forklaringen er efter sigende simpel. Donald Trump han lover ekspansiv finanspolitik og deregulering af blandt andet banksektoren, mens han vil stille hårdt mod hårdt i samarbejdet med resten af verden. Det er "America first" og implikationen er klar – dette "rally" varer ikke ved. Trumps handlinger er i prisen, og entusiasmen vil aftage. Og der er snart ikke mere at komme efter i for eksempel amerikanske aktier. Den forklaring køber jeg ikke – og det er vigtigt, når vi nu kigger ind i 2017.

It’s the economy, stupid!

OK – Trump spiller selvfølgelig en rolle. Vores verden kan aldrig skæres over én kam. Men efter min mening skal den primære forklaring findes andet sted. Økonomien!

Start med at gå tilbage til årsskiftet – amerikanske og kinesiske nøgletal viste faldende vækst, Brasilien syntes på randen depressionslignende tilstande, olieprisen røg under 30 dollar, alt imens vi forsøgte at danne os et overblik over omfanget og implikationerne af tabene i den amerikanske energisektor.

Nogle gik så langt som at snakke om ny finansiel krise drevet af ustabilitet i de Nye Markeder, europæiske banker og tab på amerikanske High Yield-obligationer. Ikke overraskende faldt renter og aktier (især bankaktier) verden over – og det samme gjorde dollaren. Guldprisen steg som det klassiske tegn på krise og nulrenter i USA for evigt. Vi kom sågar så langt, at markedet på et tidspunkt indregnede, at den amerikanske centralbank ikke ville hæve renten yderligere. Måske i stedet sænke den.

Spol frem til i dag – væksten i USA er steget fra omkring 1 pct. til 3 pct., og arbejdsløsheden er faldet til det laveste niveau i godt 10 år på grund af stærk jobskabelse. Inflationen er steget, og det bedste mål for lønvækst i USA – Atlanta Fed’s Wage Tracker – er steget fra 3,1 pct. i november 2015 til 3,9 pct. i november 2016. Alt sammen inden Trump & co har rørt en finger. Med andre ord – Fed ville have hævet renten i denne uge uafhængigt af Trump, amerikanske renter ville være steget og have trukket amerikanske finansaktier med sig i processen ligesom dollaren ville være styrket.

Ja, på marginen spiller Trumps finanspolitiske overvejelser sikkert en rolle, men det underlige er ikke udviklingen siden præsidentvalget. Det underlige er, markederne ikke var villige til at anerkende forbedringen før præsidentvalget.

Oveni kommer selvfølgelig de globale begivenheder. ECB har lempet pengepolitikken nok en gang med et lille twist til fordel for korte vs. lange renter, Kina har stimuleret økonomien massivt anført af boligmarkedet, hvilket har trukket såvel kinesisk vækst som udvalgte råvarer op. Dertil kommer OPEC’s beslutning om at reducere produktionen af olie, hvilket skubbede olieprisen yderligere op.

Kort sagt – global vækst er steget, og amerikansk pengepolitik skal strammes (mere). Et klassisk ”risk on” scenarie med et politisk twist. Det er væksten, der batter – ikke Trump!

Hvorhen nu?

Hvorfor bruge en sides penge på, at se på fortiden? Fordi det efter min mening er nøglen til fremtiden.

Hvis du mener, det hele er Trumps skyld, skal du sælge aktier, købe obligationer og dumpe dollaren – det hele er snart overstået. Den finanspolitiske lempelse bliver pæn, men ikke prangende givet spændingerne internt det republikanske parti, handelspolitikken bliver restriktiv for global vækst og Trumps initiale håndtering af globale politiske forhold er, skal vi sige, kontroversiel.

Men, hvis du køber min forklaring ovenfor, ser verden pludselig anderledes ud. Så er vi nødt til at forholde os til, hvor amerikansk vækst skal hen nu, hvor meget Fed rent faktisk hæver renterne, og hvor Kina skal hen herfra.

Mine svar på disse spørgsmål er kort sagt – væksten i USA skal lidt ned, men ikke meget, idet bankerne og boligmarkedet sikrer pæn vækst. Dertil kommer selvfølgelig Trumps tryllerier. Fed hæver tre gange næste år, hvilket næsten er indregnet i markedet, hvilket betyder, at renter og obligationer på kort sigt bør være nogenlunde stabile. Kina er ikke på vej med større negative overraskelser lige nu, så det værste er overstået for de Nye Markeder på den korte bane.

I stedet ligger de store overraskelser og lurer længere inde i 2017. Selvom markedet nu indregner adskillige renteforhøjelser fra Fed i de kommende år – knap tre i 2017 og to i 2018 af 25bps per styk – er det stadig for lidt efter min mening. ECB køber ikke obligationer til evig tid. Og selvom Kina har købt sig lidt tid med pæn vækst, ligger en større afmatning i kortene længere ude. Det er de temaer, jeg forventer, vil præge markederne længere ude i fremtiden – Trump er i den forbindelse sekundær. Og det er de temaer, jeg skriver mere om i kommende indlæg.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Bo Bejstrup Christensen

Hæver Fed til 5 pct?

KLUMME: Selvom renten fortsat ser meget lav kan den amerikanske centralbank godt ende med at hæve den helt op til 5 pct., inden næste recession sætter ind, mener Bo Bejstrup Christensen.

Forsiden lige nu

Billedserie: Smag på fremtidens finanssektor

Vil man vide, hvilke nye teknologier, der kommer til at påvirke og forandre finanssektoren i fremtiden, bør man i disse dage befinde sig i Bella Center i København, hvor konferencen Money20/20 suger alverdens fintech-folk til sig.

Hjerterytmen er fremtidens pinkode

Money20/20: Sikkerhedsudvikleren OT-Morpho er ved at sætte en betalingsløsning ind i et ur. Sikkerheden bag bliver ejerens hjerterytme, fortæller adm. direktør Didier Lamonte på fintech-konferencen Money20/20.

ANNONCE
Seneste Bo Bejstrup Christensen
Hæver Fed til 5 pct?
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Erfaren koncernjurist - Sampension
System- og dataspecialist med kendskab til regnskab og økonomi - Sydbank
Økonomi Business Partner til Koncernøkonomi - Nykredit
Kunderådgiver til København afdeling - Nordjyske Bank
Sagsbehandler til Bobehandling i Aabenraa - Sydbank
Privatrådgiver til Sydbank i Fredericia
Spar Nord Holstebro søger privatrådgiver
Lollands Bank søger kreditmedarbejder til kreditafdelingen i Nakskov
Vi søger en erhvervsrådgiver til erhvervsafdelingen for storkunder - Den Jyske Sparekasse
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Senior Quantitative Trader, Nordea Markets
Privatrådgiver/seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Castellum Danmark søger Asset Manager til Hovedstadsområdet
Finansiel controller i Nuuk - GrønlandsBANKEN
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Privatrådgivere til Nykredit Direkte®, Øst
AP Pension søger aktiechef til nyoprettet stilling
Senior landbrugsrådgiver til Viborg - Nykredit
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Privatrådgiver, Skjern Bank Ribe
Privatrådgiver til Totalbanken
Thorco Bulk is hiring a new head of finance with responsibility for risk management, treasury and accounting
Privatrådgiver i Sydbank
Vikar til Middle Office - Skandia
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Ejerlederrådgiver til center Hørsholm - Nykredit
Vi søger 2 ambitiøse privatrådgivere med overblik til filialen i Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Privatrådgiver til Sydbank i Vejen
Porteføljemanager til valutareserven - Danmarks Nationalbank
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Jurist til Sparekassen Sjælland-Fyn
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449