En del af
 • Forside
 • Pengeinstitutter
 • Forsikring
 • Pension
 • Realkredit
 • FW Insight
 • AMWatch
 • Log ind
ANNONCE

Blackstone udvider nordisk offensiv til Danmark

Den globale kapitalforvalter, der har ejendomsinvesteringer for over 600 mia. kr., håndplukker ejendomme via dansk forvalter efter angiveligt at have misset milliardhandel. EjendomsWatch giver her et overblik over Blackstones aktiviteter i Danmark, som blandt andet tæller opkøb hos pensionskasse, og resten af Norden.

Foto: Google Street View

En ny, tung og global aktør er for alvor på vej ind på det danske ejendomsmarked, der i forvejen oplever en stigende efterspørgsel fra både danske og udenlandske investorer.

Det drejer sig om den amerikanske kapitalforvalter The Blackstone Group, som i løbet af de seneste måneder har foretaget op til flere opkøb af boligudlejningsejendomme via danske Recap Management under ledelse af Karsten Hagel. Det fortæller en række kilder uafhængigt af hinanden til EjendomsWatch, der også har dokumentation for en række Blackstone-opkøb i form af selskabshandler via netop Recap Management.

Heriblandt er købet af to boligejendomme på henholdsvis Strandvejen og Bernstorffsvej i Hellerup fra PKA for samlet 84,5 mio. kr. Pensionskassen har sendt ejendommene på markedet via Ringcity Erhverv ved Klaus Hougaard Christensen, der også stod for kontakten til køberen.

"En ældre boligejendom som Strandvejen er meget efterspurgt i øjeblikket, og der ligger et udviklingspotentiale, som andre end os nok er bedre til at realisere. Den samlede pakke har vi så fået en passende pris for. Bernstorffsvej er i vores optik en mindre ejendom af en størrelse, hvor vi løbende har solgt den type fra, fordi de ikke er operationelle. Så alt i alt har vi fået trimmet vores portefølje ved de her to frasalg," siger Nikolaj Stampe, ejendomschef hos PKA, til EjendomsWatch.

EjendomsWatch har via e-mail været i kontakt med Karsten Hagel hos Recap Management. Han er på ferie, men skriver, at "vi er i gang med at købe ejendomme for Blackstone i Danmark."

Efter aftale har EjendomsWatch efterfølgende via Karsten Hagel sendt en række spørgsmål til Blackstone vedrørende deres strategi på det danske og nordiske ejendomsmarked. De er dog ikke vendt tilbage inden den udmeldte deadline torsdag den 13. juli.

Herskabsvillaer i Valby

Blandt Blackstones øvrige opkøb er en liebhaver-portefølje på Bjerregårdsvej og Antoinettevej på Valby Bakke tæt ved Carlsberg Byen, hvor man har købt 11 herskabsvillaer, der har været brugt til erhverv og har udviklingspotentiale til boligejendomme. Her er sælgers rådgiver, Newsec, ikke videre meddelsom.

"Det kan jeg ikke bekræfte — men jeg kan heller ikke afkræfte," siger Brian Tretow-Loof, seniorpartner hos Newsec, da EjendomsWatch direkte spørger, om køberen af Valby-ejendommene er Blackstone.

På globalt plan har Blackstone inden for ejendomme alene aktiver for 102 mia. dollars under forvaltning, hvilket svarer til ca. 665 mia. kr. Tidligere i år købte Blackstone sig ind i en landsdækkende portefølje med 25 danske ejendomme, der primært fungerer til produktions-, logistik- og lagerformål, til en pris af lige under 1 mia. kr. Her er M7 Real Estate partner.

Blackstone-folk i direktioner og bestyrelser

Den formelle køber af ejendommene i Valby er selskabet Calder Denmark Propco, der er ejet af Luxembourg-selskabet Shape (Squaire) Midco. Ifølge EjendomsWatch' oplysninger er køberen bag navnet dog Blackstone. Calder Denmark Propco har adresse hos ejendomsadministratoren Recap Management i København, hvor Karsten Hagel er direktør og koncernjurist.

Han er i løbet af maj, juni og juli indtrådt i direktionen eller bestyrelsen i seks danske selskaber, der indeholder københavnske boligejendomme og nu alle har adresse hos Recap Management, som er ejet 360 North Invest i svenske Malmø. Der er den 1. juli oprettet danske selskaber ved navn 360 North Asset Management og 360 Property Management — begge ejet af Karsten Hagel.

Samtidig er Donatella Fanti og Solveig Diana Hoffmann, der begge arbejder for Blackstone, trådt ind i selvsamme direktioner eller bestyrelser. Den trio er også indtrådt i fire nyoprettede selskaber, hvor de to ejendomme købt hos PKA er placeret i det ene. I formålsbeskrivelsen for alle fire selskaber står der:

"Selskabets formål er direkte eller indirekte gennem ejerandele i andre virksomheder at eje, opføre, udvikle, drive og sælge fast ejendom, og drive anden hermed beslægtet virksomhed."

I forbindelse med oprettelsen af de nye selskaber har to andre Blackstone-ansatte — Anissa Mediane og Jean-Francois Bossy — i få dage været medlemmer af direktionen.

Alle disse selskaber er ejet af Luxembourg-selskabet Calder Holdco — en "navnebror" til køberen af Valby-porteføljen, Calder Denmark Propco.

Missede udlandsdanskers boligportefølje

EjendomsWatch har talt med flere kilder i og omkring det danske ejendomsmarked, der fortæller, at de er stødt på Blackstone som investor. Flere handler skulle være på vej, og flere ejendomsinvestorer med ellers langsigtede investeringsstrategier har fået attraktive forespørgsler på ejendomme fra Blackstone.

Det skulle primært dreje sig om boligejendomme, mens der også har været forespørgsler på erhvervsejendomme. Udover København går meldingerne på, at Blackstone også har vist interesse for ejendomme i Aarhus.

Tidligere har mediet Insidebusiness beskrevet, hvordan en gruppe investorer med Blackstone i spidsen forgæves har forsøgt at købe udlandsdanskeren Svend Petersens livsværk, City Apartment. Ifølge Insidebusiness er den enorme ejendomshandel, hvor 66 boligejendomme i København skulle skifte hænder for omkring 5 mia. kr., gået i vasken efter flere måneders forhandlinger.

Jagter også investeringer i resten af Norden

Tidligere i juli godkendte EU-kommissionen Blackstones bud på at købe aktierne i det finske ejendomsselskab Sponda via Luxembourg-selskabet Polar Bidco Tilbuddet er ifølge en pressemeddelelse fra juni 5,19 euro (ca. 38,5 kr.) pr. aktie, hvilket samlet værdisætter den samlede aktiebeholdning til knap 1,8 mia. euro (over 13 mia. kr.)

Tilbuddet til aktionærerne udløber den 14. juli, og Blackstone skal opnå mindst 90 pct. af aktierne for at overtage det finske ejendomsselskab. Sponda udvikler og ejer erhvervsejendomme inden for butik og kontor i Finlands største byer, og ved udgangen af første kvartal af 2017 var selskabets portefølje værdisat til 3,8 mia. euro (over 28 mia. kr.).

I december 2016 overtog Blackstone kontrollen med det svenske ejendomsselskab D. Carnegie & Co. Her ejer investeringsbanken nu 54,7 pct. af aktierne med en stemmeandel på 64,6 pct. D. Carnegie har en ejendomsportefølje med 18.000 boliger til en markedsværdi af ca. 19,7 mia. svenske kr. (ca. 15,4 mia. kr.) ifølge regnskabet for første halvdel af 2017.

Denne artikel er leveret af vores søstersite EjendomsWatch.

Fakta om Blackstones opkøb

De ejendomme, som ligger i Blackstones selskaber hos Recap Management, er:

 • Strandvejen 78 i Hellerup. Ejendommen er købt af Blackstone for 54 mio. kr. hos PKA.
 • Bernstorffsvej 67 i Hellerup. Ejendommen er købt af Blackstone for 30,5 mio. kr. hos PKA.
 • En portefølje bestående af Værnedamsvej 7-9 på Frederiksberg, Reventlowsgade 10 ved Københavns Hovedbanegård på Vesterbro samt Fælledvej 5, Rantzausgade 42 og Nørrebrogade 18A på Indre Nørrebro. Ejendommene var i selskabets seneste regnskab for 1. juli 2015 til 30. juni 2016 bogført til 234,2 mio. kr.
 • En portefølje bestående af 11 herskabsvillaer på Antoinettevej, Bjerregårdsvej og Bjerregårds Sidevej i Valby. Ejendommene ligger på Valby Bakke tæt ved Carlsberg Byen og er solgt ind i et nyoprettet selskab uden angivet pris.
 • Fredensgade 3-7, der ligger på Indre Nørrebro tæt på Fredensbro og Sortedams Sø. Ejendommene var i selskabets 2016-regnskab bogført til 110 mio. kr.
 • Amagerbrogade 118-120/Englandsvej 2A, der ligger på Amagerbro. Hjørneejendommen var i selskabets 2016-regnskab bogført til 71 mio. kr.
 • Esplanaden 12-14, der ligger ved Frederiksstaden i Indre København. Ejendommene var i selskabets 2016-regnskab bogført til 85 mio. kr. og blev handlet til 52 mio. kr. i 2013.
 • Nørregade 2/Skindergade 44, der ligger i Indre København. Hjørneejendommen var i selskabets 2016-regnskab bogført til 44 mio. kr.
Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Kapitalforvaltning

Dansk investormester skoser passive fonde

De populære passive fonde får hårde ord med på vejen af Michael Voss, der i de seneste år har skabt verdens højeste afkast ved aktiv forvaltning. Det skriver Børsen.

Blackstone udvider nordisk offensiv til Danmark

Den globale kapitalforvalter, der har ejendomsinvesteringer for over 600 mia. kr., håndplukker ejendomme via dansk forvalter efter angiveligt at have misset milliardhandel. EjendomsWatch giver her et overblik over Blackstones aktiviteter i Danmark, som blandt andet tæller opkøb hos pensionskasse, og resten af Norden.

Forsiden lige nu

Quiz: Hvor godt kender du Tryg?

Hvordan har Tryg klaret sig i år? Hvor mange ansatte har koncernen? Og hvem i Tryg har sagt at det med at "løbe rundt med armene over hovedet er ikke noget, vi som udgangspunkt gør."? Prøv denne særquiz og få chancen for at vinde en iPad Mini.

Kurator vil have Hesalight-stifter i konkurskarantæne

Den tidligere topchef i den krakkede lampevirksomhed Hesaligt, Lars Nørholt, risikerer at miste retten til at drive virksomhed i op til tre år. Kurator vil have pålagt Lars Nørholt konkurskarantæne, skriver Berlingske Business.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Legal Counsel, Group Data Management Office - Nordea
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
Front-end udvikler til hyper-performing udviklingsteam - Nykredit
Senioranalytiker til Business Management i Markets - Nykredit
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Specialist til Market data i Capital Markets Operations - Nykredit
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Business Analytiker - Fynske Bank
Visionær og fagligt stærk vicedirektør til Forsikring & Pension
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Afdelingsdirektør for Private Banking, Pension og Lokal Erhverv - Sydbank
Jurist til Finansiel Stabilitet
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Økonomer til likviditetsteam - Finanstilsynet
Intern revisor - Skandia
Finansanalytiker til Sydbanks Merchant Bank i Aabenraa
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Spar Nord søger persondatarådgiver
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Senioranalytiker til Business Management i Markets - Nykredit
Seniorspecialist til Regulatorisk Forretningsimplementering - Nykredit
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Systemudvikler til team Rating Data - BEC
Kreditchef til Møns Bank
Privatrådgiver - stedfortræder til Sydbank i Sønderborg
Key Account Manager, Vendor Finance, Nordea Finans Danmark
Bankrådgiver til Amager afdeling - Jyske Bank
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Landbrugsrådgiver til Landbrugscenter Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Herning
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383