En del af
 • Forside
 • Pengeinstitutter
 • Forsikring
 • Pension
 • Realkredit
 • FW Insight
 • Log ind
ANNONCE

Blackstone udvider nordisk offensiv til Danmark

Den globale kapitalforvalter, der har ejendomsinvesteringer for over 600 mia. kr., håndplukker ejendomme via dansk forvalter efter angiveligt at have misset milliardhandel. EjendomsWatch giver her et overblik over Blackstones aktiviteter i Danmark, som blandt andet tæller opkøb hos pensionskasse, og resten af Norden.

Foto: Google Street View

En ny, tung og global aktør er for alvor på vej ind på det danske ejendomsmarked, der i forvejen oplever en stigende efterspørgsel fra både danske og udenlandske investorer.

Det drejer sig om den amerikanske kapitalforvalter The Blackstone Group, som i løbet af de seneste måneder har foretaget op til flere opkøb af boligudlejningsejendomme via danske Recap Management under ledelse af Karsten Hagel. Det fortæller en række kilder uafhængigt af hinanden til EjendomsWatch, der også har dokumentation for en række Blackstone-opkøb i form af selskabshandler via netop Recap Management.

Heriblandt er købet af to boligejendomme på henholdsvis Strandvejen og Bernstorffsvej i Hellerup fra PKA for samlet 84,5 mio. kr. Pensionskassen har sendt ejendommene på markedet via Ringcity Erhverv ved Klaus Hougaard Christensen, der også stod for kontakten til køberen.

"En ældre boligejendom som Strandvejen er meget efterspurgt i øjeblikket, og der ligger et udviklingspotentiale, som andre end os nok er bedre til at realisere. Den samlede pakke har vi så fået en passende pris for. Bernstorffsvej er i vores optik en mindre ejendom af en størrelse, hvor vi løbende har solgt den type fra, fordi de ikke er operationelle. Så alt i alt har vi fået trimmet vores portefølje ved de her to frasalg," siger Nikolaj Stampe, ejendomschef hos PKA, til EjendomsWatch.

EjendomsWatch har via e-mail været i kontakt med Karsten Hagel hos Recap Management. Han er på ferie, men skriver, at "vi er i gang med at købe ejendomme for Blackstone i Danmark."

Efter aftale har EjendomsWatch efterfølgende via Karsten Hagel sendt en række spørgsmål til Blackstone vedrørende deres strategi på det danske og nordiske ejendomsmarked. De er dog ikke vendt tilbage inden den udmeldte deadline torsdag den 13. juli.

Herskabsvillaer i Valby

Blandt Blackstones øvrige opkøb er en liebhaver-portefølje på Bjerregårdsvej og Antoinettevej på Valby Bakke tæt ved Carlsberg Byen, hvor man har købt 11 herskabsvillaer, der har været brugt til erhverv og har udviklingspotentiale til boligejendomme. Her er sælgers rådgiver, Newsec, ikke videre meddelsom.

"Det kan jeg ikke bekræfte — men jeg kan heller ikke afkræfte," siger Brian Tretow-Loof, seniorpartner hos Newsec, da EjendomsWatch direkte spørger, om køberen af Valby-ejendommene er Blackstone.

På globalt plan har Blackstone inden for ejendomme alene aktiver for 102 mia. dollars under forvaltning, hvilket svarer til ca. 665 mia. kr. Tidligere i år købte Blackstone sig ind i en landsdækkende portefølje med 25 danske ejendomme, der primært fungerer til produktions-, logistik- og lagerformål, til en pris af lige under 1 mia. kr. Her er M7 Real Estate partner.

Blackstone-folk i direktioner og bestyrelser

Den formelle køber af ejendommene i Valby er selskabet Calder Denmark Propco, der er ejet af Luxembourg-selskabet Shape (Squaire) Midco. Ifølge EjendomsWatch' oplysninger er køberen bag navnet dog Blackstone. Calder Denmark Propco har adresse hos ejendomsadministratoren Recap Management i København, hvor Karsten Hagel er direktør og koncernjurist.

Han er i løbet af maj, juni og juli indtrådt i direktionen eller bestyrelsen i seks danske selskaber, der indeholder københavnske boligejendomme og nu alle har adresse hos Recap Management, som er ejet 360 North Invest i svenske Malmø. Der er den 1. juli oprettet danske selskaber ved navn 360 North Asset Management og 360 Property Management — begge ejet af Karsten Hagel.

Samtidig er Donatella Fanti og Solveig Diana Hoffmann, der begge arbejder for Blackstone, trådt ind i selvsamme direktioner eller bestyrelser. Den trio er også indtrådt i fire nyoprettede selskaber, hvor de to ejendomme købt hos PKA er placeret i det ene. I formålsbeskrivelsen for alle fire selskaber står der:

"Selskabets formål er direkte eller indirekte gennem ejerandele i andre virksomheder at eje, opføre, udvikle, drive og sælge fast ejendom, og drive anden hermed beslægtet virksomhed."

I forbindelse med oprettelsen af de nye selskaber har to andre Blackstone-ansatte — Anissa Mediane og Jean-Francois Bossy — i få dage været medlemmer af direktionen.

Alle disse selskaber er ejet af Luxembourg-selskabet Calder Holdco — en "navnebror" til køberen af Valby-porteføljen, Calder Denmark Propco.

Missede udlandsdanskers boligportefølje

EjendomsWatch har talt med flere kilder i og omkring det danske ejendomsmarked, der fortæller, at de er stødt på Blackstone som investor. Flere handler skulle være på vej, og flere ejendomsinvestorer med ellers langsigtede investeringsstrategier har fået attraktive forespørgsler på ejendomme fra Blackstone.

Det skulle primært dreje sig om boligejendomme, mens der også har været forespørgsler på erhvervsejendomme. Udover København går meldingerne på, at Blackstone også har vist interesse for ejendomme i Aarhus.

Tidligere har mediet Insidebusiness beskrevet, hvordan en gruppe investorer med Blackstone i spidsen forgæves har forsøgt at købe udlandsdanskeren Svend Petersens livsværk, City Apartment. Ifølge Insidebusiness er den enorme ejendomshandel, hvor 66 boligejendomme i København skulle skifte hænder for omkring 5 mia. kr., gået i vasken efter flere måneders forhandlinger.

Jagter også investeringer i resten af Norden

Tidligere i juli godkendte EU-kommissionen Blackstones bud på at købe aktierne i det finske ejendomsselskab Sponda via Luxembourg-selskabet Polar Bidco Tilbuddet er ifølge en pressemeddelelse fra juni 5,19 euro (ca. 38,5 kr.) pr. aktie, hvilket samlet værdisætter den samlede aktiebeholdning til knap 1,8 mia. euro (over 13 mia. kr.)

Tilbuddet til aktionærerne udløber den 14. juli, og Blackstone skal opnå mindst 90 pct. af aktierne for at overtage det finske ejendomsselskab. Sponda udvikler og ejer erhvervsejendomme inden for butik og kontor i Finlands største byer, og ved udgangen af første kvartal af 2017 var selskabets portefølje værdisat til 3,8 mia. euro (over 28 mia. kr.).

I december 2016 overtog Blackstone kontrollen med det svenske ejendomsselskab D. Carnegie & Co. Her ejer investeringsbanken nu 54,7 pct. af aktierne med en stemmeandel på 64,6 pct. D. Carnegie har en ejendomsportefølje med 18.000 boliger til en markedsværdi af ca. 19,7 mia. svenske kr. (ca. 15,4 mia. kr.) ifølge regnskabet for første halvdel af 2017.

Denne artikel er leveret af vores søstersite EjendomsWatch.

Fakta om Blackstones opkøb

De ejendomme, som ligger i Blackstones selskaber hos Recap Management, er:

 • Strandvejen 78 i Hellerup. Ejendommen er købt af Blackstone for 54 mio. kr. hos PKA.
 • Bernstorffsvej 67 i Hellerup. Ejendommen er købt af Blackstone for 30,5 mio. kr. hos PKA.
 • En portefølje bestående af Værnedamsvej 7-9 på Frederiksberg, Reventlowsgade 10 ved Københavns Hovedbanegård på Vesterbro samt Fælledvej 5, Rantzausgade 42 og Nørrebrogade 18A på Indre Nørrebro. Ejendommene var i selskabets seneste regnskab for 1. juli 2015 til 30. juni 2016 bogført til 234,2 mio. kr.
 • En portefølje bestående af 11 herskabsvillaer på Antoinettevej, Bjerregårdsvej og Bjerregårds Sidevej i Valby. Ejendommene ligger på Valby Bakke tæt ved Carlsberg Byen og er solgt ind i et nyoprettet selskab uden angivet pris.
 • Fredensgade 3-7, der ligger på Indre Nørrebro tæt på Fredensbro og Sortedams Sø. Ejendommene var i selskabets 2016-regnskab bogført til 110 mio. kr.
 • Amagerbrogade 118-120/Englandsvej 2A, der ligger på Amagerbro. Hjørneejendommen var i selskabets 2016-regnskab bogført til 71 mio. kr.
 • Esplanaden 12-14, der ligger ved Frederiksstaden i Indre København. Ejendommene var i selskabets 2016-regnskab bogført til 85 mio. kr. og blev handlet til 52 mio. kr. i 2013.
 • Nørregade 2/Skindergade 44, der ligger i Indre København. Hjørneejendommen var i selskabets 2016-regnskab bogført til 44 mio. kr.
Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Kapitalforvaltning

Aktionærforening: Gør som svenskerne

Danske investorer vil lave flere aktieinvesteringer, hvis de får en aktiesparekonto som de svenske naboer. Det mener Dansk Aktionærforening, der netop har foretaget en undersøgelse om emnet.

Kubicki vil erobre kunder på særlig brandforsikring og Mifid II

Den tidligere SEB-chef Peter Kubicki kom for nylig i front for den ukendte kapitalforvalter Investeringsrådgivning A/S. Nu skal der vindes kunder fra bankerne, siger Kubicki, som blandt andet forventer medvind fra EU-direktivet Mifid II, porteføljeforvalterens særlige "brandforsikring" og en ny investeringsfond specialiseret i danske aktier.

Kapitalfonde frygter ny prisboble

Flere kapitalfonde advarer om, at priserne på mange virksomheder er kommet for højt op. De frygter en prisboble som i årene op til finanskrisen, skriver Børsen.

Forsiden lige nu

"Familien mener at jeg skal kunne cykle over et bjergpas hver sommer"

FERIE I FINANSLAND: Tvungen gensyn af gamle film og et krav om at forcere Østrigs højeste bjergpas på 3798 meter. Det er, hvad der venter professor Nina Smith, der også er formand for foreningen bag Nykredit. Til gengæld har hun selv valgt, at der skal læses op på ny forskning og passes børnebørn i Berlin.

Danica Pension øger sit afkast på skrumpende ejendomsportefølje

Første halvdel af 2017 bød på stigende fortjeneste for pensionsselskabet. Frasalg i milliardklassen har gjort solide indhug i porteføljens størrelse, mens der arbejdes på prestigeprojekt, hvilket ifølge investeringsdirektør varsler en ny strategi for ejendomsinvesteringer.

Bankkunders utilfredshed stiger med årene

Kunder med flere år på bagen overvejer hyppigere at skifte til et andet pengeinstitut. Det bliver dog ofte ved tanken, viser ny undersøgelse. Kunder i mindre banker er mest positive.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Forretningsudvikler til Privat - Sydbank
Kunderådgiver, Nordea Liv & Pension, Ballerup
Opsøgende kunderådgivere til Rønde og Hornslet - Djurslands Bank
Erhvervsrådgiver til Horsens - Sparekassen Kronjylland
Privatrådgivere til Merkur København
2 Student Assistants to support building a thriving Danish Fintech Ecosystem - Copnehagen FinTech
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Privatkunde- rådgiver til Dragør, BankNordik
Trader til aktieteam - Sparinvest
Erfaren koncernjurist - Sampension
Finanstilsynet søger medarbejdere til ny enhed med fokus på alternative investeringer
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Nyoprettede stillinger til Finanstilsynets nye Fintech Lab og til arbejdet med betalingstjenester
Investeringsrådgiver til private banking i Aarhus - Ringkjøbing Landbobank
Akademiker til finansområdet i Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Valuta- og renterådgiver til Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Privatrådgiver i Sydbank
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Senior Relationship Manager - Danske Bank
Ambitiøs Økonom til udvikling af Elmarkedet - Energinet
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Finansiel controller i Nuuk - GrønlandsBANKEN
Finanstilsynet søger en medarbejder med aktuarmæssige kompetencer til kontoret for pensionskasser
Risk Managers, Corporate & Business Banking og Personal Banking, København - Nordea
Privatkunde- rådgiver til Kongelundsvej, BankNordik
Finanstilsynet søger en jurist til kontoret for pensionskasser
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Hillerød
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Local Reward Expert, Copenhagen - Nordea
Regulatorisk Controller til Regulatorisk Forretningsimplementering - Nykredit
Souschef til Viborg - Sparekassen Kronjylland
Landbrugskundechef med passion for at pleje en spændende portefølje - Vækstfonden
Kunderådgiver til København afdeling - Nordjyske Bank
Er du økonom og vil være med til at føre tilsyn med banker? - Finanstilsynet
Seniorspecialist til Formue & Investering - Nykredit
Seniorerhvervsrådgiver/erhvervsrådgiver til center Aarhus - Nykredit
Forretningsudvikler/Compliance - medarbejder med erfaring fra fonds-/kapitalmarkedsområdet, Ringkjøbing Landbobank
Konsulent til pensions- og investeringsområdet, Spar Nord
Kundemedarbejder, Uldum - Middelfart Sparekasse
Privatrådgiver til Sydbank i Køge
Teamleder til Bolig Support i Nordea, Høje Taastrup
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Erhvervskunderådgiver til Erhvervscenter Aalborg - Jutlander Bank
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Spar Nord søger formuerådgiver til Formuecenter Syd
Client Executive til SEB Asset Management
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449