En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Danmarks banker giver op mod 100 mio. kr. til finansiel eliteforskning

I næste uge lanceres "Danish Finance Institute", der skal hjælpe med at skaffe finansielle eliteforskere til de danske universiteter. Finans Danmark støtter projektet med op mod 100 mio. kr. over de næste ti år.

De danske banker vil støtte finansiel forskning på eliteniveau de næste ti år (arkivbillede).Foto: /ritzau/AP/arkiv

Danmarks banker har besluttet at give en historisk donation til den danske forskningsverden, erfarer FinansWatch.

I denne uge stiftes "Danish Finance Institute", som lobbyorganisationen Finans Danmark vil finansiere med knap 8 mio. kr. årligt de næste ti år. Et beløb, som kan blive justeret i takt med lønudviklingen.

Pengene skal gå til at skaffe ekstra løn til nogle af verdens mest lovende finansielle forskere og til at belønne forskere ansat i Danmark, som får offentliggjort deres forskning i de absolut førende videnskabelige tidsskrifter.

Meget prisværdigt initiativ

"Vi synes, det er et meget prisværdigt initiativ fra bankerne. Det er vigtigt at få de bedste forskere, fordi det også giver den bedste undervisning, hvilket igen giver de bedste kandidater til sektoren og det øvrige erhvervsliv. Samtidig vil det også kunne give en mere kvalificeret offentlig debat om finansielle spørgsmål, når vi får styrket det finansielle forskningsmiljø i Danmark," siger professor Søren Hvidkjær, der er leder af Institut for Finansiering ved Copenhagen Business School og kommende direktør for Danish Finance Institute.

Den finansielle forskning er de senere år blevet markant styrket i Danmark. Blandt andet finansierede Danmarks Grundforskningsfond i 2012 Center for Financial Frictions, eller FRIC, ved institut for finansiering på Copenhagen Business School.

Det gjorde blandt andet, at CBS kunne lokke Lasse Heje Pedersen, der i 2012 fik Bernácer-prisen som den dygtigste økonom i EU under 40, til København fra en professorstilling ved New York University.

"Vi vil gerne kunne tiltrække de dygtigste forskere i finansiering til Danmark og skabe et finansielt forskningsmiljø i verdensklasse. Kan vi det, kan vi udklække endnu bedre kandidater i finansiering, som er en vigtig del af råstoffet i vores sektor. Det er godt for os som kreditinstitutter og vil være med til at understøtte vækst og beskæftigelse i samfundet. Derfor har Finans Danmark valgt at bidrage til Danish Finance Institute," lyder det fra Finans Danmarks bestyrelsesformand, Nykredits koncernchef Michael Rasmussen.

Langt højere forskerløn i udlandet

Trods det styrkede forskningsmiljø i Danmark er det dog ikke nemt at lokke især topforskere i udlandet til Danmark. Det skyldes blandt andet, at især amerikanske universiteter tilbyder markant højere lønninger til især finansforskere.

Det er ikke unormalt, at en lovende yngre eliteforsker på adjunktniveau kan tjene op til 275.000 dollar, eller 1,7 mio. kr., årligt på et amerikansk topuniversitet, fordi universiteterne konkurrerer med finanssektoren om at få de skarpeste hjerner.

"Vi går efter forskere, der vil kunne ansættes i ledende europæiske forskningscentre. Jeg vil gerne understrege, at vi absolut ikke bliver lønførende med dette initiativ. Men vi bliver mere konkurrencedygtige sammenlignet med andre europæiske lande. De senere år har vi oplevet, at det er blevet sværere at rekruttere forskere på topniveau, blandt andet fordi andre lande som Sverige, Norge, Schweiz og Storbritannien tilbyder mere attraktive vilkår," fortæller Søren Hvidkjær.

Kan tilbyde andet end løn til forskere

De danske forskningsmiljøer kan dog tilbyde andet end en, efter akademisk standard, hæderlig løn. For forskere er et af de store problemer adgang til gode data at analysere på, og her har Danmark noget særligt at byde på i kraft af meget detaljerede offentlige registre og statistikker.

Et af de klassiske eksempler er forskningen i arbejdsmarkedsforhold, hvor den amerikanske økonom Dale Mortensen udførte et banebrydende arbejde, i stort omfang ved at bruge danske statistikker og tilknyttet Aarhus Universitet, hvor han i øvrigt befandt sig, da han i 2010 fik at vide, at han var blevet tildelt Nobelprisen i økonomi.

CBS’ Søren Hvidkjær understreger, at bankerne ikke får indflydelse på de forskere eller den forskning, der vil blive støttet.

"Sektoren er helt på det rene med, at governance skal være helt i orden. De får ingen indflydelse på, hvilke personer og projekter der ydes støtte til, da det alene bliver afgjort på baggrund af den videnskabelige kvalitet," siger Søren Hvidkjær.

Ikke et fysisk institut

Danish Finance Institute bliver ikke et fysisk institut, men får til opgave at støtte den finansielle forskning på blandt andet CBS, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Instituttet ledes af en bestyrelse anført af Peter Rostrup-Nielsen fra Danske Bank, og blandt de øvrige bestyrelsesmedlemmer er Henrik Hjortshøj-Nielsen fra Nykredit, direktør Lars Sandberg fra BRF Kredit, Finans Danmarks cheføkonom, Niels Arne Dam, samt lektor Henrik Ramlau-Hansen fra CBS og professor Peter Norman Sørensen fra Københavns Universitet.

Bestyrelsen får dog ikke indflydelse på, hvem der skal modtage støtte. Den opgave vil blive superviseret af et videnskabeligt udvalg bestående af Tim Bollerslev, der er professor ved Duke University i USA. Tim Bollerslev tog i 1983 til USA, hvor han fik en ph.d. grad med den senere nobelpristager Robert Engle som vejleder. Hovedresultatet fra hans ph.d., der handler om en særlig statistisk metode til at estimere volatilitet i finansielle markeder, er blevet citeret i 22.500 videnskabelige publikationer.

De øvrige videnskabelige eksperter er svenske Ingrid Werner, der er professor ved Ohio State University, og Josef Zechner, der er professor ved universitetet i Wien.

Kontant belønning til topforskning

Ud over at yde løntilskud til lovende finansforskere vil Danish Finance Institute også tildele penge til forskere i Danmark, der får publiceret deres forskning i de absolut førende videnskabelige tidsskrifter som Journal of Finance, Review of Financial Studies, Journal of Financial Economics og Econometrica.

"Vi regner med at bruge omkring to-tredjedele af pengene til nyansættelser. Men det er vigtigt at understrege, at universiteterne får hånden på kogepladsen. Det er dem, der skal finde pengene til nyansættelser, og Danish Finance Institute kan så komme med nogle ekstra penge, der gør vilkårene mere attraktive for de mest eftertragtede forskere," lyder det fra Søren Hvidkjær.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Finansnyt

Det amerikanske finanstilsyn hacket

Det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission blev sidste år ramt af et hackerangreb, men har først meldt ud om angrebet i denne uge. Hackerne har udnyttet fortrolige oplysninger til insiderhandel.

OW Bunker-boet taber retssag om prisaftaler

Konkursboet efter OW Bunker har lidt et nederlag ved Retten i Aalborg i en sag mod tre udenlandske shippingselskaber, der drejer sig om prisaftaler på bunkerolie. Kuratorerne har anket dommen.

Minister vil give fintechselskaber en hestesko

En ny afdeling i Finanstilsynet skal hjælpe nye fintechvirksomheder i gang. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremlagde på Børsens bankkonference torsdag fem initiativer, som den nye afdeling skal arbejde med.

Forsiden lige nu
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Kreditporteføljemanager til Investeringsafdelingen i SEB
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Key Account Manager, Vendor Finance, Nordea Finans Danmark
Bankrådgiver til Amager afdeling - Jyske Bank
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Watch Medier søger redaktør
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Systemudvikler til team Rating Data - BEC
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Business Analytiker - Fynske Bank
Jurist til Finansiel Stabilitet
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Front-end udvikler til hyper-performing udviklingsteam - Nykredit
Legal Counsel, Group Data Management Office - Nordea
Jurist og økonom til tilsyn med mindre pengeinstitutter - Finanstilsynet
Landbrugsrådgiver til Landbrugscenter Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Spar Nord søger persondatarådgiver
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Erhvervskundechef, Viborg - Spar Nord
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Regnskabscontroller til Syd Fund Management - Sydbank
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Erhvervsrådgiver/seniorerhvervsrådgiver til center Hillerød - Nykredit
Økonomer til likviditetsteam - Finanstilsynet
Afdelingschef til Trade Finance i Sydbank
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Seniorspecialist til Regulatorisk Forretningsimplementering - Nykredit
Visionær og fagligt stærk vicedirektør til Forsikring & Pension
Business Analyst i Transaction Banking & Infrastructure - Sydbank
Kreditchef til Møns Bank
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383