En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Finanslobby kæmper mod magtfuld tilsynskomité

De danske finanslobbyister retter en massiv kritik af et udspil der påvirker bankernes kapitalkrav.

Verdens mest magtfulde embedsmænd når det gælder reguleringen af banker sidder i Basel i Schweiz.

Det er den såkaldte Basel komité for tilsyn med banker, der blev stiftet af ti lande i 1974, og i dag har afgørende betydning for dagligdagen i såvel Fanø Sparekasse som JPMorgan Chase.

Helt centralt i Basel-komitéens arbejde er at fastsætte reglerne for hvordan bankerne forholder sig til den risiko de løber ved at låne penge ud, være aktiv på finansmarkederne, og i det hele taget drive bank.

Det er det, der kendes som "risikovægte". De findes i to hovedvarianter: Standardvægte, som Fanø Sparekasse og i Danmark til og med Spar Nord bruger, og så de mere avancerede såkaldte IRB-vægte, der bruges af de største banker.

Forskellen er i teorien blot, at man under standardvægtene basalt set slår de tal man skal bruge op i en tabel, mens der er et omfattende regnearbejde for at bruge IRB-vægtene. I praksis er forskellen, at det næsten altid er markant billigere at bruge de avancerede IRB-modeller.

Nyt forslag til måling af bankrisiko

Basel-komitéen har nu i flere år arbejdet på at ændre standardmetoden, og præsenterede i december sit nyeste forslag.

Det har fået Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen helt op i stolene. Allerede da de forrige forslag blev præsenteret var de tre organisationer utilfredse. Men selv om Basel-komitéen på nogle områder har givet efter for kritikken, så er tonen fra finanslobbyisterne blevet betydeligt skærpet.

Især når det gælder risikovægte på boliglån. Her frygter lobbyisterne nemlig, at Basel-komitéen på et tidspunkt i fremtiden vil bruge standardmetoden som udgangspunkt for at stille nogle mere håndfaste krav til de storbanker, der bruger den avancerede metode.

"Standardmetoden reflekterer ikke de lave tab og nedskrivninger på dansk realkredit. Derfor vil den mulige introduktion af et permanent kapitalgulv baseret på 'en-størrelse-passer-alle' standardmetoder fjerne forbindelsen mellem risikoen på disse lån, og de nødvendige kapitalniveauer i vores marked. Og dermed forvride prisen på realkreditlån. Det vil få negative konsekvenser for hele økonomien og være et skridt tilbage i forhold til muligheden for igen at få en bæredygtig vækst," skriver de tre organisationer.

Ingen dokumentation for lave tab

Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen dokumenterer dog ikke i deres høringssvar til Basel-komitéen at de danske tab og nedskrivninger er særligt lave. I stedet henviser de til de risikovægte, som bruges af forskellige storbanker i Europa. Det på trods af, at de 'kapitalgulve' som de danske finanslobbyister frygter netop er i spil, fordi blandt andre Basel-komitéen helt overordnet mener, at storbankernes avancerede modeller undervurderer bankernes tabsrisiko.

"På trods af de positive aspekter ved IRB-modellerne, så har den meget høje fleksibilitet ved IRB-systemet kompromitteret muligheden for at sammenligne kapitalkrav. Nogle observatører har derfor sat spørgsmålstegn ved troværdigheden ved IRB-modllerne, hvilket har udløst en manglende tillid til brugen af IRB-modellerne," skrev det europæiske banktilsyn, EBA, sidste år i en rapport.

Ejendomsrisiko er uændret

Basel-komitéen foreslår, at risikovægtene for udlån til private ejerboliger efter standardmetoden fastsættes til 35 pct. for lån på mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi. Det er uændret i forhold til de nuværende regler.

”Du kan indvende, at de foreslåede 35 pct. ikke er højere end risikovægten under standardmetoden i dag. Det er her sammenhængen med det frygtede gulvkrav til IRB kommer ind. Vi er optagede af at risikovægte er fair for alle typer og størrelser af institutter. Og vægtene under standardmetoden ikke kun er relevante for de mindre institutter, som standardmetoden er beregnet til, men også IRB institutterne, som i Danmark står for langt hovedparten af udlånet med pant i fast ejendom. Vi kan således ikke forholde os til risikovægtende under standardmetoden isoleret set, men må se på dets betydning også for IRB institutter, hvis der kommer et gulvkrav. De vil få stor betydning for vilkårene for boligfinansiering i Danmark,” siger finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, i en skriftlig kommentar.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Finansnyt

Billedserie: Smag på fremtidens finanssektor

MONEY20/20: Vil man vide, hvilke nye teknologier, der kommer til at påvirke og forandre finanssektoren i fremtiden, bør man i disse dage befinde sig i Bella Center i København, hvor konferencen Money20/20 suger alverdens fintech-folk til sig.

Hjerterytmen er fremtidens pinkode

MONEY20/20: Sikkerhedsudvikleren OT-Morpho er ved at sætte en betalingsløsning ind i et ur. Sikkerheden bag bliver ejerens hjerterytme, fortæller adm. direktør Didier Lamonte på fintech-konferencen Money20/20.

Forsiden lige nu

Kubicki vil erobre kunder på særlig brandforsikring og Mifid II

Den tidligere SEB-chef Peter Kubicki kom for nylig i front for den ukendte kapitalforvalter Investeringsrådgivning A/S. Nu skal der vindes kunder fra bankerne, siger Kubicki, som blandt andet forventer medvind fra EU-direktivet Mifid II, porteføljeforvalterens særlige "brandforsikring" og en ny investeringsfond specialiseret i danske aktier.

Medie: Pensionskasser frygter salg af ejendomsselskab til Altor

Kapitalfonden Altor kæmper for at overtage ejendomsforvalteren Deas, hvor en række pensionskasser er kunder, skriver Insidebusiness. Sker det, kan de fremover se frem til at samarbejde med fonden, mens parterne står over for hinanden i et retsligt efterspil efter kollapset i OW Bunker.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Porteføljemanager til valutareserven - Danmarks Nationalbank
Vikar til Middle Office - Skandia
Seniorerhvervsrådgiver til center Herning - Nykredit
Vi søger en erhvervsrådgiver til erhvervsafdelingen for storkunder - Den Jyske Sparekasse
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Finansiel controller i Nuuk - GrønlandsBANKEN
Afdelingsleder til Sydbank i Køge
Account Manager til Internationale Privatkunder - Nykredit
Privatrådgiver til Sydbank Dragør
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Privatrådgiver, Skjern Bank Ribe
Senior Quantitative Trader, Nordea Markets
Jurist til Sparekassen Sjælland-Fyn
Erhvervsspecialist til Sydbank i Herning
Ejerlederrådgiver til Center Esbjerg - Nykredit
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Vi søger 2 ambitiøse privatrådgivere med overblik til filialen i Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Castellum Danmark søger Asset Manager til Hovedstadsområdet
Kunderådgiver - Lokal erhverv/Privatrådgiver til Glostrup - Sydbank
Senior landbrugsrådgiver til Viborg - Nykredit
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
AP Pension søger aktiechef til nyoprettet stilling
Kunderådgiver til København afdeling - Nordjyske Bank
Thorco Bulk is hiring a new head of finance with responsibility for risk management, treasury and accounting
Privatrådgiver til Sydbank i Vejen
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Spar Nord Holstebro søger privatrådgiver
Privatrådgiver til Totalbanken
Lollands Bank søger kreditmedarbejder til kreditafdelingen i Nakskov
Ejerlederrådgiver til center Køge - Nykredit
Erfaren koncernjurist - Sampension
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449