• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Finanslobby kæmper mod magtfuld tilsynskomité

De danske finanslobbyister retter en massiv kritik af et udspil der påvirker bankernes kapitalkrav.

Verdens mest magtfulde embedsmænd når det gælder reguleringen af banker sidder i Basel i Schweiz.

Det er den såkaldte Basel komité for tilsyn med banker, der blev stiftet af ti lande i 1974, og i dag har afgørende betydning for dagligdagen i såvel Fanø Sparekasse som JPMorgan Chase.

Helt centralt i Basel-komitéens arbejde er at fastsætte reglerne for hvordan bankerne forholder sig til den risiko de løber ved at låne penge ud, være aktiv på finansmarkederne, og i det hele taget drive bank.

Det er det, der kendes som "risikovægte". De findes i to hovedvarianter: Standardvægte, som Fanø Sparekasse og i Danmark til og med Spar Nord bruger, og så de mere avancerede såkaldte IRB-vægte, der bruges af de største banker.

Forskellen er i teorien blot, at man under standardvægtene basalt set slår de tal man skal bruge op i en tabel, mens der er et omfattende regnearbejde for at bruge IRB-vægtene. I praksis er forskellen, at det næsten altid er markant billigere at bruge de avancerede IRB-modeller.

Nyt forslag til måling af bankrisiko

Basel-komitéen har nu i flere år arbejdet på at ændre standardmetoden, og præsenterede i december sit nyeste forslag.

Det har fået Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen helt op i stolene. Allerede da de forrige forslag blev præsenteret var de tre organisationer utilfredse. Men selv om Basel-komitéen på nogle områder har givet efter for kritikken, så er tonen fra finanslobbyisterne blevet betydeligt skærpet.

Især når det gælder risikovægte på boliglån. Her frygter lobbyisterne nemlig, at Basel-komitéen på et tidspunkt i fremtiden vil bruge standardmetoden som udgangspunkt for at stille nogle mere håndfaste krav til de storbanker, der bruger den avancerede metode.

"Standardmetoden reflekterer ikke de lave tab og nedskrivninger på dansk realkredit. Derfor vil den mulige introduktion af et permanent kapitalgulv baseret på 'en-størrelse-passer-alle' standardmetoder fjerne forbindelsen mellem risikoen på disse lån, og de nødvendige kapitalniveauer i vores marked. Og dermed forvride prisen på realkreditlån. Det vil få negative konsekvenser for hele økonomien og være et skridt tilbage i forhold til muligheden for igen at få en bæredygtig vækst," skriver de tre organisationer.

Ingen dokumentation for lave tab

Finansrådet, Realkreditrådet og Realkreditforeningen dokumenterer dog ikke i deres høringssvar til Basel-komitéen at de danske tab og nedskrivninger er særligt lave. I stedet henviser de til de risikovægte, som bruges af forskellige storbanker i Europa. Det på trods af, at de 'kapitalgulve' som de danske finanslobbyister frygter netop er i spil, fordi blandt andre Basel-komitéen helt overordnet mener, at storbankernes avancerede modeller undervurderer bankernes tabsrisiko.

"På trods af de positive aspekter ved IRB-modellerne, så har den meget høje fleksibilitet ved IRB-systemet kompromitteret muligheden for at sammenligne kapitalkrav. Nogle observatører har derfor sat spørgsmålstegn ved troværdigheden ved IRB-modllerne, hvilket har udløst en manglende tillid til brugen af IRB-modellerne," skrev det europæiske banktilsyn, EBA, sidste år i en rapport.

Ejendomsrisiko er uændret

Basel-komitéen foreslår, at risikovægtene for udlån til private ejerboliger efter standardmetoden fastsættes til 35 pct. for lån på mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi. Det er uændret i forhold til de nuværende regler.

”Du kan indvende, at de foreslåede 35 pct. ikke er højere end risikovægten under standardmetoden i dag. Det er her sammenhængen med det frygtede gulvkrav til IRB kommer ind. Vi er optagede af at risikovægte er fair for alle typer og størrelser af institutter. Og vægtene under standardmetoden ikke kun er relevante for de mindre institutter, som standardmetoden er beregnet til, men også IRB institutterne, som i Danmark står for langt hovedparten af udlånet med pant i fast ejendom. Vi kan således ikke forholde os til risikovægtende under standardmetoden isoleret set, men må se på dets betydning også for IRB institutter, hvis der kommer et gulvkrav. De vil få stor betydning for vilkårene for boligfinansiering i Danmark,” siger finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, i en skriftlig kommentar.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Finansnyt

Fynsk bank er klart hurtigst på nettet

De små finansvirksomheder trumfer de store, når det gælder om at have den hurtigste hjemmeside. Det viser måling foretaget af rådgivningsvirksomheden Digicure Deloitte for FinansWatch.

Forsiden lige nu

Hellerup Finans opgiver at forvalte investeringsfonde

Det omstridte Hellerup Finans' forvaltningsselskab giver nu afkald på retten til at forvalte alternative investeringsfonde og trækker sig dermed fra over en milliard kroner i aktiver. Manøvren kommer oven på flere sammenstød med Finanstilsynet, revisorer og aktionærer.

Politikere fortsætter kamp mod kviklån

Den nye lov om betænkningstid for kviklån har ikke gjort nogen forskel ifølge Forbrugerrådet Tænk. Ordførere fra S, R, EL og DF vil alle rejse sagen over for erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), skriver Jyllands-Posten.

Flere kvinder har lederstillinger i finanssektoren

Hver fjerde leder i finanssektoren er kvinde, og udviklingen med flere kvinder i lederstillinger ser ud til at fortsætte i de kommende ifølge Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), skriver Jyllands-Posten.

Nordea skifter igen ud i toppen af kapitalforvalterenhed

Nordea Asset Management introducerer nyoprettet stilling som investeringschef. I den forbindelse sløjfes stillingen som aktiechef, og dermed siger Mark Lovett farvel til Nordea efter blot halvandet år på pinden. Det erfarer FinansWatch.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449