En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Pengene fosser ud af Skagen Fondene

Både i Danmark og Norge fosser pengene ud af Skagen Fondene. Investorerne trækker sig på grund af frafald i ledelsesgruppen og utilfredsstillende afkast.

Skagen
Foto: LUNDAGER CARSTEN

I 2014 faldt den danske del af formuen i kapitalforvalteren Skagen Fondene med 24 pct., fra godt 7,5 mia. kr. til 5,7 mia. kr. Samtidig steg den samlede investeringsforeningsformue i Danmark med knap 24 pct. Det viser tal fra Investeringsforeningsbranchen, IFB.

Faktisk blev der taget flere penge ud af Skagen Fondene i Danmark. Formuen steg nemlig som følge af stigende aktiekurser. Hvis man alene måler på, hvor mange penge der kom ind i og blev taget ud af Skagen Fondene i Danmark, så var resultatet at der netto blev taget godt 2 mia. kr. ud i løbet af 2014. Det betyder samlet set, at Skagen Fondene er gået fra at være den 12. største investeringsforening i Danmark til den 16. største ud af 37 IFB-medlemmer.

Også den forkerte vej i Norge

Også i hjemmemarkedet Norge er det gået den gale vej for den Stavanger-baserede kapitalforvalter. Ifølge den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv viser tal fra Verdipapirfondenes forening, VFF, at der sidste år blev trukket næsten 58 mia. norske kr., eller 50 mia. danske kr., ud af Skagen Fondene, mens der var nytegninger for 36 mia. norske kr., svarende til at der netto forsvandt 21,6 mia. norske kr.

I de to mest kendte Skagen-afdelinger, Kon-Tiki og Skagen Global, blev hver femte krone trukket ud sidste år, ifølge Dagens Næringsliv.

At så mange investorer har trukket penge ud skyldes blandt andet, men ikke kun, at Skagen Fondene heller ikke i 2013 havde et særligt imponerende afkast, sammenlignet med markedsafkastene.

”Vi må desværre erkende, at det samlede forvaltningsresultat i 2014 ikke blev så godt som vi havde håbet på. Afkastet i Skagen Global blev ramt af krisen i Ukraine, som primært påvirkede afkastet på vores russiske, men også europæiske selskabsinvesteringer i negativ retning,” skriver Skagen Fondenes direktør i Danmark, Jens Elkjær, i en e-mail som svar på spørgsmål fra FinansWatch. Han fortsætter:

”Herudover ramte det fortsat stærke og højt prisfastsatte amerikanske aktiemarked fonden hårdt, som følge af en undervægt på ca. 20 pct. i amerikanske aktier. Skagen Kon-Tiki blev tilsvarende hårdt ramt af den negative kursudvikling på russiske aktier. Hertil kommer, at de faldende råvare- og oliepriser ligeledes havde en negativ indvirkning på fondens selskabsinvesteringer.”

Fratrædelser på højt niveau

Det er dog ikke alene investeringsafkastene, som har skabt støj om Skagen Fondene i 2014.

I november meddelte Skagen Fondene overraskende, at den adm. direktør, Harald Espedal, og chefforvalteren for Skagen Global, Kristian Falnes, forlod selskabet, hvor de havde været ansat i henholdsvis 13 og 17 år, og at selskabets ejerstruktur ville blive ændret:

"Skagens grundlæggere arbejder for tiden sammen med bestyrelsen om at finde overgangen til en fremtidig ejermodel, hvor målsætningen er at sikre ejerskab indenfor selskabet, effektive beslutningsprocesser og garantere, at selskabet forbliver uafhængigt. Bestyrelsen prioriterer at finde en langsigtet ejerstruktur, som bedst muligt varetager risikojusteret afkast og service til kunderne på lang sigt, og som kan tiltrække og beholde de bedste talenter. En opdatering af fremtidig ejermodel kan forventes i løbet af første halvår 2015," hed det i meddelelsen.

Massive omvæltninger i Skagen Fondene

Samtidig blev danske Ole Søeberg udnævnt til investeringsdirektør, og at Knut Gezelius, der var blevet ansat ca. et halvt år inden, blev ny chefforvalter for Skagen Global. Endelig blev det meddelt, at Skagen Fondenes ubestridte stjerneforvalter, Kristoffer Stensrud, fik en medchef for Kon-Tiki fonden, der investerer i udviklingsmarkeder.

Dansk kunde har reduceret i Skagen

Ifølge Jens Elkjær skyldes faldet i formuen i Danmark primært, at en enkelt kunde har valgt at reducere eksponeringen mod investeringer i globale aktier og aktier i udviklingslandene:

”I Danmark skyldes det (faldet i formuen, red.) primært at en enkelt af vores større distributører har fortaget en taktisk nedvægtning af sin allokering på globale og emerging markets aktier. Dette har primært ramt Skagen Global og i en vis udstrækning også Skagen Kon-Tiki. Denne ændring i aktie-allokeringen kan forklare 75 pct. af det samlede outflow i Danmark i 2014,” skriver Jens Elkjær.

Han medgiver dog, at personudskiftningerne i november også har ramt kapitalforvalteren:

”Nyheden om det kommende generationsskifte i Skagen har muligvis også påvirket outflow særligt i Norge. Det har været helt som forventet. Det er dog vigtigt at slå fast, at Skagens fremtidige kurs fortsat bygger på de samme grundværdier. Et generationsskifte er en naturlig udvikling efter mere end 20 års partnerskab. Det er desuden vigtigt at pointere at Kristoffer Stensrud fortsat vil være at finde som både lead Portfolio Manager på Skagen Kon-Tiki og som hovedaktionær i Skagen AS,” skriver Jens Elkjær.

Udfordringer med afkastet

Skagen Fondene blev stiftet i 1993, og efter flere hårde år med underskud op gennem 1990’erne skabte især imponerende afkast fra forvalterne Kristoffer Stensrud og Filip Weintraub voldsom vækst op gennem 00’erne, som gjorde grundlæggerne til milliardærer, og gav betydelige millionbonus-betalinger til medarbejderne.

Men Skagen Global skabte over de sidste 12 måneder et afkast på 15,50 pct. mod et markedsafkast på 29,33 pct., og Kon-Tiki leverede over det seneste år 16,43 pct. i afkast mod et markedsafkast på 29,57 pct. De seneste fem år har Skagen Global skabt et årligt afkast på 11,73 pct., mens markedsafkastet har været 14,63 pct., og Kon-Tiki har leveret 7,57 pct. mod et markedsafkast på 7,79 pct.

Skagen Fondene halter efter markedet

Fastholder investeringsfilosofien

Afkastene får dog ikke Skagen Fondene til at ændre på investeringsfilosofien.

”Vi har ikke tænkt os at ændre på vores langsigtede og unikke valuebaserede investeringsfilosofi. Vi er overbeviste om, at vi i det lange løb fortsat vil levere de gode resultater som kunderne er vant til. Når man som os er en selektiv og valuebaseret aktieforvalter med en active share på over 90 pct. må man fortsat regne med kurssvingninger fra år til år. 2014 har generelt været et vanskeligt år for aktive forvaltere, hvor 85 pct. har været efter benchmark. Som valuebaseret aktiefond må man indimellem være forberedt på, at selv stærkt undervurderede selskaber kan vise sig at give dårlige resultater på den korte bane. Men kigger du på en længere horisont ændrer billedet sig,” skriver Jens Elkjær.

Ingen ændringer i strategien

Heller ikke i Danmark har Skagen Fondene tænkt sig at gøre noget anderledes:

”Vi afbalancerer naturligvis fonden løbene og sørger for at justere porteføljen i forhold til udviklingen på markederne. Men grundlæggende ændrer det ikke på vores strategi i Danmark og globalt, som stadig holder. Det er god likviditet i fondene og vi er vant til at håndtere variationer i kundeadfærden. Vi er stadig overbeviste om at fondene er robuste og godt rustet til fortsat at levere langsigtede afkast for kunderne. Tag for eksempel Kon-Tiki, der stadig er blandt verdens bedste Emerging Markets fonde og som har slået indekset i 11 ud af de sidste 13 år,” skriver Jens Elkjær.

IFB’s årsstatistik viser i øvrigt, at Nordea Invest sidste år netto fik flest nye penge ind, med et nettokøb på 15,6 mia. kr. Største nettosalg var hos SEBinvest med minus 3,2 mia. kr.

Det skyldes dog ifølge SEB Wealth Management at et enkelt pensionsselskab valgte at flytte en investering på næsten 4 mia. kr. i amerikanske aktier fra den investeringsforening, der optræder i IFB’s statistik, til en SEB-administreret kapitalforening som ikke optræder i statistikken.

Nykredit og Danske Invest stadig størst

Den største investeringsforening i Danmark er fortsat Nykredit Portefølje Administration, eller NPA, der dog dækker over en række forskellige foreninger, hvoraf hovedparten administreres men ikke forvaltes, af Nykredit. NPA’s formue faldt i 2014 til 482,6 mia. kr. fra 547,5 mia. kr.

Største enkeltstående investeringsforening er fortsat Danske Invest, der ved udgangen af 2014 havde en formue på 396,2 mia. kr., hvilket var 13,6 pct. mere end ved udgangen af 2013.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Finansnyt

Vil Brian Mikkelsen gå i kamp med Konkurrencerådet om realkredit?

NYHEDSANALYSE: Fredag præsenterer Konkurrencerådet en længe ventet analyse af konkurrencen på markedet for realkreditlån til boligejere. Det sker præcis en uge efter Erhvervsministeriet advarede om store effekter af mulige nye kapitalkrav. Og Erhvervsministeriets timing forekommer ikke helt tilfældig.

Opkøbsanalyse koster Nets millioner

Nets blev før sommerferien mål for opkøb af en eller flere unavngivne udenlandske bejlere. Siden har betalingsformidleren igangsat en undersøgelse af mulighederne for et salg. Noget, der koster betalingsformidleren millioner, fortæller finansdirektør.

Forsiden lige nu

Tilsynsdirektør i hårdt angreb på Konkurrenceråd

Konkurrencerådet tager grueligt fejl, når det konkluderer, at tilsynsdiamanten hæmmer konkurrencen på realkreditmarkedet, mener Finanstilsynets direktør Jesper Berg. CBS-professor, som er ophavsmand til reguleringen, kan heller ikke finde belæg for at afskaffe den.

Finans Danmark kalder realkreditrapport "mangelfuld"

Selvom Finans Danmark finder interessante anbefalinger i Konkurrencerådets rapport om realkreditmarkedet, kalder organisationen rapporten for mangelfuld. "Flere af konklusionerne i rapporten er i vid udstrækning baseret på simple modeller og antagelser," lyder det fra Finans Danmark

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Private Banker til Sydbank i Aarhus
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Administrationsansvarlig til ATRIUM Kapitalforvaltning
Privatrådgivere til Merkur København
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Landbrugsrådgiver til Djurslands Bank i Grenaa
Legal Advisor til Vækstfondens juridiske afdeling
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Leder til Lolland Falster Erhverv - Jyske Bank
Erfarne boligsupportere til Bank- og Realkreditsupport Privat - Nykredit
Kundemedarbejder til Lyngby - Sparekassen Kronjylland
Senior / Service Operations Officers to Asset Services DK, Taastrup - Nordea
Bankrådgiver Erhverv, Lyngby - Nordea
Fund Manager / Fondsspecialist - BankInvest
Product Owner til Privat og Private Banking - Bolig og Kredit
Kunderådgiver til Skadeafdeling - Nordea
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Seniorrådgiver til Public Affairs - Finans Danmark
Udadvendt Private Banker til Sydbank i Kolding
Totalkredit søger seniorprojektleder til Produkter
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Skjern Bank i Hellerup søger erhvervsrådgiver
Bankrådgiver Erhverv, København - Nordea
Skarp seniorjurist til Nykredit-koncernens koncernjuridiske afdeling
Erhvervssupporter til Kundedrift - Nykredit
Souschef til Erhvervscenter Nord/Vest (Holbæk) - Sparekassen Sjælland
Skjern Bank i Hellerup og Virum søger medarbejder til boligsupport
Erhvervsmedarbejder til Sydbank i Næstved
Jurist til PenSam
Investeringsrådgiver til Roskilde - Middelfart Sparekasse
Senior Business Controller to Capital Markets IT, Copenhagen - Nordea
Nordjyske Bank søger investeringsspecialist/-trainee
Totalkredit søger seniorprojektkonsulent til Digitale Partnerløsninger
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Vurderingsspecialist til Nordea Kredit i Aarhus eller Kolding
Økonomer/Analytikere til finansiel stabilitet - Danmarks Nationalbank
Erhvervsrådgiver til ErhvervsCenter Frederikshavn - Nordjyske Bank
Portfolio Manager – Wealth Management, Carnegie Investment Bank
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Privatrådgiver søges til Hanstholm - Sparekassen Thy
Senior Project Manager, Settlement and Services IT - Nordea
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Chefanalytiker/senioranalytiker til Kreditsekretariatet i Kredit - Nykredit
Direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark
Alsidig investeringsspecialist med pionerånd - Norliv
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Privatrådgiver til Sydbank i Vejen
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383