FinansWatch

Medie: Kuldsejlede statsforhandlinger koster stædig realkreditsektor dyrt

Da realkreditsektoren og staten forhandlede om bidragssatser sidste år, trak boligministeriet det korteste strå. Nu tager boligministeren og finansministeren ifølge Finans revanche.

Har en grisk realkreditsektor kostet dem selv en indtægt på 810 mio. kr. om året? Det mener flere i og omkring finanssektoren ifølge Finans.

I 2016 forhandlede boligministeriet og realkreditinstitutterne intenst om, hvor meget staten skal betale i bidragssats på realkreditlån til den almene boligsektor. Mens ministeriet forsøgte at få presset prisen ned, holdt realkreditsektoren fast i, at statens bidragssats skal fortsætte med at ligge på 0,27 pct. af hovedstolen.

Nu - et halvt års tid efter - har boligminister Ole Birk Olesen og finansminister Kristian Jensen bragt et forslag på banen, som angiveligt er et modtræk, der sætter realkreditsektoren skakmat. Fra 2019 og ti år frem vil regeringen gradvist at nationalisere sine 180 mia. kr. store realkreditlån til almene boliger ved at omlægge dem til statslån. Dermed får staten både en lavere rente på sine lån, samtidig med at staten man administrere lånene til en lavere pris.

Ifølge Finans oplyser flere kilder i finanssektoren og den almene boligsektor, at der er en klar sammenhæng mellem de kuldsejlede forhandlinger sidste år og regeringens plan om at omlægge realkreditlånene til statslån.

 

Forsiden lige nu

Kendt Nordea-analytiker skifter olie ud med grøn energi

Thina Margrethe Saltvedt stopper efter ti år som olieanalytiker i Nordea Markets, skriver Dagens Næringsliv. Hun bliver dog i banken, hvor hun skal være analytiker i sustainable finance med fokus på grøn energi og klimarisici.

Seneste Realkredit

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere