• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Bidrag står for mere end 40 pct. af boligejernes låneudgifter

En rekordstor del af de danske boligejeres låneudgifter udgøres nu af bidragssatser, men kombineret med den historisk lave rente, kan de ikke mærke det.

parcelhuse realkredit
Foto: SKAANING LARS

Kombinationen af sidste års forhøjede priser på realkreditlån og rekordlave renter betyder, at bidraget nu udgør mere end 40 pct. af de danske boligejeres låneudgifter. Det viser opgørelse lavet af Danmarks Nationalbank.

I Berlingske Business lyder det, at boligejerne samlet betalte 3,4 mia. kr. for deres realkreditlån. Af dem gik 1,4 mia. kr. til realkreditsselskabernes bidragsbetalinger. Bidragssatserne steg sidste år væsentligt, da realkreditselskaberne skulle polstre sig bedre. Den fordeling betyder, at der kommer mere fokus på bidragssatserne, lyder det fra Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet. Han bakkes op af Morten Bruun Pedersen fra forbrugerrådet Tænk.

”Bidraget er efterhånden en meget stor andel af den samlede udgift. Vi har været vant til, at størstedelen af udgiften ved at have et realkreditlån blev fastsat ude på et velfungerende obligationsmarked i form af en rente. Nu afhænger det af nogle beslutninger i realkreditselskabets bestyrelseslokale, hvor meget vi skal betale. Man burde faktisk omdøbe de fastforrentede lån til bidragstilpasningslån. Det er ikke en fast ydelse, selv om man har fastforrentet lån, da realkreditten bare kan sætte bidraget op. Derfor er der ikke den tryghed, som de har været vant til. Men de variabelt forrentede lån er endnu mere utrygge, da både renten og bidraget kan variere,” siger Morten Bruun.

I det seneste år er den gennemsnitlige bidragssats steget fra 0,8 pct. til 0,9 pct. i det seneste år. På trods af det, er det billigere end nogensinde at være boligejer, på grund af de historisk lave renter. Den effektive rente lå i januar på 2,2 pct., mens den for ti år siden lå på 5,1 pct. – den gang udgjorde bidragssatserne knap 10 pct. af boligejernes samlede udgifter.

Realkredittens bidragsindtægter rundede 20 mia. kr. i 2016

Klager over bidragssatser eksploderede i 2016

Forbrugerrådet Tænk: Bidragssatser på realkreditlån drukner i låneaftalen

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Realkredit
Forsiden lige nu

Realkreditten tjente langt mere i 2016

Realkreditinstitutternes indtjening steg markant i det forgangne år, viser ny rapport fra Finanstilsynet. Det var et resultat af stigende kursreguleringer og bidragsindtægter samt faldende nedskrivninger.

Sådan kan virksomheder låne milliarder gratis

GN Store Nord har gennemført et obligationssalg, som ikke alene giver selskabet et lån på knap 1,7 mia. kr. i fem år til en rente på nul, men som også betyder, at medicoselskabet måske helt slipper for at tilbagebetale lånet. Hemmeligheden bag den gode handel er en såkaldt konvertibel obligation.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449