En del af
 • Forside
 • Pengeinstitutter
 • Forsikring
 • Pension
 • Realkredit
 • FW Insight
 • AMWatch
 • Log ind
ANNONCE

DF klar til at fjerne flyttegebyr ved bidragsforhøjelser

Dansk Folkeparti siger nu klart, at boligejere ikke skal betale deres realkreditinstitut for at flytte, hvis bidragene igen sættes op. Socialdemokratiet og Venstre har endnu ikke meldt deres holdning ud. Dermed er det fortsat uvist, om politikerne vil gribe ind over for flyttegebyrerne.

Foto: Jens Dresling/POLFOTO

Det hos realkreditten forhadte forslag om at fjerne samtlige flyttegebyrer i fire måneder efter varsling af bidragsforhøjelser får nu atter nyt liv.

Forslaget blev ellers fra politisk side skudt af banen kort efter, det blev præsenteret som den femte af i alt otte anbefalinger i en rapport fra regeringens ekspertudvalg om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet, der blev offentliggjort 16. september.

Et flertal bestående af de uafhængige eksperter og forbrugerrepræsentanterne i udvalget foreslog, at realkreditinstitutterne skal fjerne flyttegebyrer, kursskæring og kurtager, hvis private kunder vil flytte deres boliglån efter varsling af nye bidragsforhøjelser.

Her er realkreditudvalgets anbefalinger

Finanssektorens repræsentanter ville godt gå med til at sløjfe et flyttegebyr på 750 kr. Derimod vil branchen ikke afgive indtægten fra kurtage og kursskæring ved indfrielse af lånet, hvilket vil kunne give boligejere en yderligere besparelse på knap 2.200 kr. per lånt mio. kr., hvis de ønsker at flytte.

Få dage efter offentliggørelsen af ekspertudvalgets rapport kunne TV2 Business berette, at der var blåt flertal for at følge finanssektorens ønske og fastholde hovedparten af flytteomkostningerne.

Men nu viser det sig, at Folketingets næststørste parti, Dansk Folkeparti, støtter op om samtlige ekspertudvalgets otte anbefalinger.

"Vi vil gerne have, at det skal være gratis flytte. Vi har hele tiden sagt, at gebyrer og afgifter vil vi gerne have fjernet, så låntager kun sidder tilbage med en eventuel regning for kurstab ved indfrielsen af obligationerne," siger DF’s erhvervsordfører Hans Kristian Skibby til FinansWatch.

Kræver politisk indgreb

Samme holdning har De Radikales erhvervsordfører, Ida Auken, hele tiden stået for.

"Udvalget har foreslået, at man fjerner kurtage og kursskæring i en varslingsperiode, hvis et realkreditinstitut hæver sine bidragssatser, og det bakker vi op om i De Radikale, fordi vi mener, at det vil gøre det lettere for kunderne at reagere på bidragsforhøjelser," sagde Ida Auken i sidste uge til FinansWatch.

Der er dog på nuværende tidspunkt ikke politisk flertal for, at private boligejere skal kunne flytte deres lån gratis ved bidragsforhøjelser, da hverken Venstre eller Socialdemokratiet har meldt deres holdning til netop dette spørgsmål klart ud. Og da finanssektoren har sagt blankt nej til forslaget, vil det kræve et lovindgreb at gøre flytning ved bidragsforhøjelser gratis for boligejerne.

Hans Kristian Skibby har tidligere på TV2 Business været citeret for at sige, at han var imod fjernelsen af flyttegebyrer. Men der er tale om en misforståelse, forklarer han til FinansWatch, idet han dog mener, at kunden selv skal betale regningen for et eventuelt kurstab ved indfrielse af lånet.

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser

Flere tilbyder i dag rabat eller gratis omlægning

Forhandlingerne foregår blandt partierne i den finansielle forligskreds, der siden finanskrisen er nået til enighed om ny lovgivning på det finansielle område.

Forligskredsen havde sit første møde i går, og ifølge FinansWatchs oplysninger er der dog endnu ikke flertal i den finansielle forligskreds om gøre det gratis at flytte i forbindelse med varslede bidragsforhøjelser.

Socialdemokratiet har ifølge FinansWatchs oplysninger endnu ikke taget stilling til sagen, og partiet har tidligere påpeget, at det vil være usolidarisk over for de kunder, der vælger at blive tilbage hos realkreditselskabet.

Men praksis i dag er, at mere er reglen end undtagelsen, at realkreditinstitutterne har tilbudt gratis omlægning til nyt lån eller rabat i forbindelse med bidragsforhøjelser. Dog kun for kunder, der bliver i samme realkreditinstitut, men blot skifter til en anden låntype.

"Vi ønsker, at tilsynet skal kunne gå ind og analysere, om institutterne vitterlig har deres begrundelser i orden," siger Hans Kristian Skibby til FinansWatch.

"Der er jo en lille forskel på bidragssatserne i de enkelte institutter. Selv har sektoren travlt med at sige, at der er konkurrence, men ligefrem at sige at der er fri konkurrence, men det vil jeg sætte spørgsmålstegn ved," uddyber han.

Kapitalkrav kan ikke alene forklare bidragsforhøjelser

Også Enhedslisten ønsker myndighedsgodkendelse af bidragsforhøjelser, og SF gør sig lignende overvejelser. Partiet har i øvrigt kaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd, efter at FinansWatch for halvandet uge siden kunne afsløre, at realkreditten har sendt milliarder fra sine bidragsforhøjelser videre til bankerne.

Minister kaldes i samråd om realkredittens bidragssatser

Socialdemokratiet har tidligere sagt til både FinansWatch og andre medier, at man ønsker fuld transparens om bidragssatserne.

Som FinansWatch skriver i dag, mener Nationalbankdirektør Lars Rohde ikke, at realkredittens forklaring om øgede kapitalkrav kan forklare de senere års bidragsforhøjelser.

"I debatten blev stigningerne i stort omfang direkte knyttet til skærpede kapitalkrav. Som sagt kan skærpede kapitalkrav øge realkreditinstitutternes omkostninger. Men ikke i et omfang, som alene kan forklare de observerede stigninger i bidragssatserne," fastslog nationalbankdirektøren i går i en tale på Realkreditrådets årsmøde.

Lars Rohde: Realkredittens forklaring på bidragsforhøjelser holder ikke

Kære politikere

På samme møde appellerede Realkreditrådets formand og Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, til at branchen så vidt muligt klarer sagerne selv.

"Så kære politikere og embedsmænd, hav tillid til os, når vi siger: Der er ingen, der mere end os som sektor ønsker at have glade og tilfredse kunder, der føler sig velinformerede og trygge. Som føler, vi finder de rette løsninger til hver deres behov. Det er det, vi som sektor stræber efter. Med eller uden lovkrav," lød det fra Michael Rasmussen.

Men netop tvivl om baggrunden for bidragsforhøjelserne kan bringe politikerne på banen, mener seniorforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet.

"Dokumentationsbehovet stiger jo eksponentielt, når folk får mistillid. Så vil de have endnu mere og endnu fastere dokumentation for alting," sagde Lars Krull til FinansWatch tidligere på ugen.

Realkreditten sendte 43 pct. af indtægterne videre til bankerne i 2015

Totalkredit-banker pressede på for bidragsforhøjelser

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser

Sagen kort

 • Siden 2009 har realkreditinstitutterne hævet bidragssatserne over for private boligejere i alt 18 gange. Det er blevet begrundet med stigende tab, højere omkostninger, behovet for at få mere kapital og ønsket om at reducere mængden af lån med afdragsfrihed og kort rentetilpasning.
 • Realkreditselskaberne har aldrig begrundet bidragsforhøjelserne med, at de banker der formidler realkreditlån skal have øget betaling. Men FinansWatch’ beregninger viser, at bankernes indtægter på formidling af realkreditlån sidste år var på mindst 5,6 mia. kr., eller 83 pct. mere end i 2007, mens udlånet i samme periode var steget 33 pct.
 • Til FinansWatch siger Finansrådet og Realkreditforeningen at der intet unaturligt i, at bankerne har fået del i realkredittens bidragsstigninger. Realkreditrådet oplyser, at man ikke ønsker at forholde sig til medlemmernes forretningsmodel.

Fakta om realkredit

Kilder: Nationalbanken, Realkreditrådet, Rapport fra ekspertudvalget om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet.

 • Ved udgangen af juli var der udstedt realkreditlån for 2.528 mia. kr. Heraf var 54 pct. realkreditudlån til private boligejere.
 • Realkreditten står for 80 pct. af alt udlån til danske husholdninger, og 70 pct. af udlånet til virksomheder.
 • Der er i dag syv realkreditinstitutter. Heraf tilbyder fire lån til private boligejere: Jyske Bank-ejede BRF Kredit, Nordea Kredit, Danske Bank-ejede Realkredit Danmark og Nykredit-ejede Totalkredit.
 • Den første danske realkreditlov blev vedtaget i 1850.
 • Frem til 1989 måtte kun foreninger udstede realkreditlån til boligejere. Foreningernes medlemmer delte overskuddet, men hæftede også for eventuelle tab. I dag er kun Nykredit foreningsejet, og her planlægges en børsnotering.
 • Ifølge tal fra Realkreditrådet koster det mellem 4.767 og 11.689 kr. om året efter skat i bidragssats at låne 1 mio. kr., afhængig af lånetype. I 2007 var bidragssatsen på 3.205 kr., uanset lånetype.
 • Ifølge tal fra en ekspertgruppe nedsat af regeringen koster en lånekonvertering af et lån på 1 mio. kr. typisk mellem 12.336 og 18.067 kr.
Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Realkredit

BRF Kredit går i klinch med Realkredit Danmark om "nyskabende" lån

BRF Kredit og Jyske Bank, der i de seneste år har storsolgt bankboliglån til danskerne, ryster ikke på hånden over Realkredit Danmarks nye udspil, der tilbyder kunderne større fleksibilitet. "Man kan sådan set få det samme hos os", lyder det fra direktør i BRF Kredit, Lars Sandberg.

Stor skuffelse over Højesteret hos konkurstruet andelsboligforening

Efter at have fået medhold i først Pengeinstitutankenævnet og siden både by- og landsretten er der skuffelse hos andelsboligforeningen AB Engskoven over, at Højesteret er endt med at give Jyske Bank medhold i kontroversiel sag om swaplån. Foreningen venter en snarlig konkursbegæring fra Jyske Bank.

Stor uenighed om nye låneregler

Aktører på boligudlånsmarkedet er uenige om kommende indgreb, som skal begrænse risikable lånetyper, skriver mediet Inside Business.

Forsiden lige nu
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Intern revisor - Skandia
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Business Analytiker - Fynske Bank
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Watch Medier søger redaktør
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Systemudvikler til team Rating Data - BEC
Spar Nord søger persondatarådgiver
Pensionsspecialist til Kundedrift, Pension og Særlige Indlån - Nykredit
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Herning
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Regnskabscontroller til Syd Fund Management - Sydbank
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Spar Nord Roskilde søger privatrådgiver
Opsøgende erhvervskundechef til etablerede virksomheder - Vækstfonden
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Vi søger flere stærke rådgiverprofiler til den nye Personalebank i Nykredit!
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Bankrådgiver til Amager afdeling - Jyske Bank
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Privatrådgiver til Sydbank i Lyngby
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Kreditchef til Møns Bank
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Erfaren skattekonsulent - Finans Danmark
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
Investeringsrådgiver til Private Banking Nordjylland - Nykredit
Marketingsprofil til Sydbanks Marketing-afdeling i hovedsædet i Aabenraa
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Erhvervsrådgiver til center Herning - Nykredit
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Private Banker til Sydbank i Kolding
Jurist og økonom til tilsyn med mindre pengeinstitutter - Finanstilsynet
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Specialist til Market data i Capital Markets Operations - Nykredit
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383