FinansWatch

Økonom: Realkreditaftale redder lejere fra bidragsstigning

Staten, realkreditinstitutterne og lejerne får noget ud af et nyt udspil, vurderer Curt Liliegreen.

Curt Liligreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Et udspil om finansieringen af lån i den almene sektor, som regeringen er nået frem til sammen med realkreditinstitutterne, giver god mening hele vejen rundt.

Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

Aftalen involverer direkte tre parter: Staten, realkreditinstitutterne og den almene boligsektor. Derudover påvirkes lejerne dog også, fordi de reddes fra truslen om en fremtidig udgift.

I udspillet vil staten stille garanti for 100 procent af lån i den almene sektor. Som modydelse skal realkreditinstitutterne betale provision.

"Realkreditinstitutterne får en vare for pengene. De har slet ingen risiko længere. Og det har noget at sige i den sektor," siger Curt Liliegreen.

Staten får også en gevinst ud af aftalen. I dag giver staten nemlig støtte til lån til almene boliger.

"Når du har en ydelse på de her lån, så er der en vis egenbetaling. Den ligger fast. Og så betaler staten forskellen op til den faktiske ydelse," siger Curt Liliegren.

Med den sikkerhed staten nu stiller for lånene, forventes udgifterne til lånene at blive lavere. Dermed sparer staten også dens støtte til lånene.

"Der forsvinder 1,5 milliarder kroner, som staten nu sparer," siger Curt Liliegreen.

Sidst men ikke mindst er lejerne blevet reddet fra en potentielt omkostning, forklarer økonomen.

"Basel-komitéen har været på vej med øgede krav til sikkerhed – altså kapitaldelen. Det vil ramme den almene sektor, som det vil ramme alle andre, der tager lån, siger Curt Liliegreen.

"På det almene område måtte man forudse, at deres bidragssats vil gå op. Det vil ende med at blive et problem for lejerne i den almene sektor. Hele den trussel, der har hængt over hovedet som et damoklessværd, er afmonteret."

Der er dog ikke grund til at lejere i almene boliger gør sig forhåbninger om lavere leje. Det hænger ikke sammen med bidragssatsen, forklarer Curt Liliegreen.

 

/ritzau/

Bidragskritikere tilfredse med Nykredit-aftale

Nykredit-ejer stemmer ja til at sælge bid til pensionskasser

Nina Smith: Nykredit skal være konkurrencedygtig – også før kundekroner

Forsiden lige nu

Analysehus ser stor spredning i pensionskassers afkast i år

Ifølge analysehuset Morningstar har der blandt pensionskasser været stor spredning mellem top og bund målt på afkast i år, skriver Berlingske Business. Mens SEB og AP Pension ligger godt, har Skandia været udfordret af svingende dollarkurs.

Seneste Realkredit

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere