En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Nykredit i fuld sving med forberedelse til børsnotering

Nykredit er nu gået i gang med at vælge hvilke banker, der skal stå for den planlagte børsnotering, som sandsynligvis vil ske næste forår, godt to år efter børsplanerne blev offentliggjort. Tiden har både arbejdet for og mod realkreditgigantens planer om at blive et offentligt selskab.

/ritzau/Jens Dige
Nykredit er nu gået i gang med at vælge børsnoteringsbanker.Foto: /ritzau/Jens Dige

Nykredit er i gang med at vælge banker, som skal stå for den planlagte børsnotering af selskabet. Det bekræfter Nykredit over for FinansWatch.

4. februar sidste år fortalte Nykredit overraskende, at realkreditgiganten ville børsnoteres. Det skete samtidig med en voldsom, og voldsomt kritiseret, bidragsforhøjelse for alle privatkunder i datterselskabet Totalkredit.

”Det vurderes, at Nykredit er klar til en børsnotering indenfor 12-24 måneder, men den endelige timing af noteringen afhænger af markedsforhold, og om der opnås tilstrækkelig klarhed omkring kommende internationale kapitalkrav,” skrev Nykredit dengang.

I gang med valg af børsnoteringsbanker

Nu er Nykredit så langt i processen, at man er gået i gang med at udvælge hvilke banker, der skal stå for børsnoteringen.

”Vi udsendte i slutningen af juni en såkaldt request for proposal til en række banker. De er dermed blevet inviteret til at byde på den opgave, der ligger i at rådgive om og koordinere det finansielle arbejde i forbindelse med en børsnotering. Det er et naturligt skridt i det børsforberedende arbejde,” oplyser Nykredits pressechef, Jens Theil, til FinansWatch.

Nykredit ønsker ikke at oplyse, hvad tidsplanen er for børsnoteringen. Kun, hvad tidsplanen er for selve udvælgelsen af børsnoteringsbankerne.

”Det bliver på den anden side af sommerferien. Vi har ikke travlt. Vores hovedejer har bedt os forberede en børsnotering. Det her er et naturligt skridt i den proces. Vores tidligere udmeldinger om timingen af en eventuel børsnotering er fortsat gældende,” lyder det fra Jens Theil.

Men forberedelserne til en børsnotering er langvarige, og alene undersøgelser i forbindelse med skrivningen af børsprospektet kan sagtens tage et halvt år eller mere. Hertil kommer, at repræsentantskabet hos hovedejeren, foreningen Forenet Kredit, endnu ikke har sagt endeligt ja til en børsnotering.

Børsnotering sandsynligvis til april

Mest sandsynligt er dog, at en børsnotering først vil ske, efter der er aflagt årsregnskab for 2017, hvilket typisk sker i begyndelsen af februar. Herefter skal prospekt og ikke mindst aktieanalyser opdateres, og dermed vil en formel meddelelse om børsnotering formentlig komme i marts, og selve børsnoteringen sandsynligvis ske omkring april 2018.

Tiden har både arbejdet for og imod Nykredit. På plussiden er europæiske bankaktier samlet set steget med ca. 24 pct. siden februar sidste år, hvilket alt andet lige vil smitte positivt af på værdien af Nykredits aktier. Samtidig er Nykredit også, blandt andet på grund af de kraftige bidragsstigninger, blevet langt bedre til at tjene penge.

Alene i de tre første måneder af 2017 tjente Nykredit godt 2,3 mia. kr. efter skat, hvilket var mere end det tredobbelte af samme periode i 2016.

Omvendt, så er der stadig overhovedet ingen afklaring af de internationale kapitalkrav, som Nykredit brugte som argumentation for såvel bidragsforhøjelser som planerne om at gå på børsen.

Kapitalreglerne der ikke kom

”Anbefalingen om en børsnotering er begrundet i den udfordring, Nykredit står overfor i form af nye og skærpede kapitalkrav, der er på vej fra internationale myndigheder,” skrev Nykredit i februar sidste år, og fortsatte:

”Den endelige udformning på de kommende krav ligger ikke fast, men omfanget forventes at være markant. Foretages der ikke grundlæggende forandringer, vil kravene selv i en minimumsversion være en væsentlig udfordring for Nykredit i sin nuværende form. En udfordring, Nykredit som ansvarligt, systemisk vigtigt finansielt institut allerede nu må forholde sig til og søge en løsning på.”

Men status i dag er, at forhandlingerne om de internationale kapitalkrav som Nykredit frygtede, er gået totalt i hårknude. Og Nykredits pengekasse er i dag mere end dobbelt så stor, som lovgivningen kræver.

Det giver Nykredit et forklaringsproblem, fordi børsnoteringsplanerne var begrundet i behovet for at kunne hente ny kapital til at polstre pengekassen. Men det er i dag ikke muligt at argumentere for, at der er behov for at hente friske penge.

Nykredit må i stedet argumentere for, at man som en meget stor udlåner har behov for at kunne hente penge, hvis man på et tidspunkt i fremtiden skulle komme i problemer. Men det er bare svært at sælge aktier, hvis man som argument bruger, at man engang i fremtiden risikere at få alvorlige problemer.

Prisfastsættelse bliver politisk følsom

Mest sandsynligt er derfor, at de udbudte aktier ved en børsnotering langt overvejende bliver eksisterende aktier, der i dag er ejet af Forenet Kredit, foreningen som ejer ca. 90 pct. af Nykredit. Det vil dog gøre børsnoteringen mere end almindelig politisk følsom.

For hvis prisen på aktierne bliver sat for højt, vil investorerne blive rasende. Men hvis den bliver sat for lavt, vil Nykredit og Forenede Kredit med ret stor sikkerhed blive beskyldt for at forære kundernes værdier væk til professionelle investorer.

Og at prissætte Nykredit er i forvejen langtfra en nem øvelse. For langt hovedparten af Nykredit indtægter kommer fra realkreditforretningen, der ganske vist er mere stabil end en almindelig bankforretning, men samtidig er mindre lukrativ i forhold til den kapital, der skal bindes i realkreditudlånet.

Ifølge FinansWatch’ oplysninger er det magtpåliggende for Forenede Kredit mindst at sælge Nykredit-aktierne til den bogførte, eller indre, værdi. Det kan godt blive svært.

Ganske vist handles nordiske storbanker som Danske Bank, Nordea, Handelsbanken og Swedbank til mellem 1,55 og 2 gange den indre værdi. Men Jyske Bank, der efter købet af BRF Kredit har den højeste realkredit-eksponering, handler i dag til blot 1,09 gange den indre værdi. Og det er næppe i dag realistisk, at Nykredit kan håbe på at blive prissat som rivalen i Silkeborg.

Tre niveauer af børsnoteringsbanker

Til at fastsætte aktiekursen skal Nykredit udpege et konsortium af børsnoteringsbanker. Sådan et konsortium består af tre niveauer.

Øverst ligger de banker, der er ”global coordinators” og ”bookrunners”. Det vil typisk være en stor nordisk bank som Danske Bank, Nordea eller SEB, samt et par internationale storbanker, som Goldman Sachs, JPMorgan eller Morgan Stanley.

Det er dem, der har mest at skulle have sagt, står for det praktiske arbejde med prospekter og lignende, og tager langt hovedparten af gebyret for at blive børsnoteret.

I næste niveau kommer den, der er ”bookrunners”. De er med til at bestemme, hvilke investorer der skal have aktier, hvor mange de skal have, og til hvilken pris. Dem vil der typisk være en eller to af, ud over global coordinators.

Nederst i hierarkiet ligger ”co-lead managers”. Det lyder fint, men betyder blot at en bank forpligter sig til at udarbejde aktieanalyser, og forsøge at sælge aktier til deres egne kunder.

Nykredit får input til at vælge bankerne fra sin finansielle rådgiver, investeringsbanken Rothschild, fra Forenet Kredits finansielle rådgiver, FIH Partners, og fra sin egen finansafdeling. Og det handler ikke kun om, hvem der er bedst til prisen. Valget handler i høj grad også om hvem man i forvejen gør forretninger med, hvem man gerne vil holde sig gode venner med, eller skylder tjenester, og hvem man ikke vil være uvenner med.

For de banker der går med i konsortiet, forpligter sig til at tale pænt om børsnoteringen. Det betyder så også, at dem der bliver fravalgt, har alle muligheder for at lave ballade, og kritisere børsnoteringen.

Konkurrenter kan se Nykredit i kortene

Valget af børsnoteringsbanker bliver noget kompliceret af Nykredits størrelse og unikke position på det danske finansmarked. Det vil formentlig være mere end almindeligt svært at drible uden om Nordea eller Danske Bank som global coordinator, men det vil også kunne skabe uro, fordi global coordinators typisk har fri adgang til alle forretningshemmeligheder i et selskab, der skal børsnoteres. Og det vil Nykredit naturligt nok ikke være begejstret for.

Men samtidig vil det være farligt for Nykredit primært at satse på at få internationale investorer. De kender som udgangspunkt intet til den særlige dansk realkreditmodel, og er typisk langt hurtigere på aftrækkeren, hvis de bliver bare det mindste nervøse. Og det kan betyde, at Nykredit kan blive en endog meget volatil aktie.

I hvert fald er de historiske erfaringer ikke gode. I slutningen af 1990erne var Realdanmark, der bestod af BG Bank og Realkredit Danmark, børsnoteret. Men i 2000 blev selskabet købt af Danske Bank, primært fordi aktierne var blevet så upopulære, at de handlede til under halvdelen af den bogførte værdi. Utilfredsheden skyldes ikke at Realdanmark var i problemer, men ganske enkelt at finanskoncernens nøgletal var langt dårligere end de banker, som Realdanmark blev sammenlignet med.

 

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Nykredit

Universitetsansatte opfordrer Nykredit-ejer til at lægge alt i ny aftale frem

Lavere bidragssatser kan vente i snarlig fremtid, hvis repræsentantskabet i Nykredits ejer, Forenet Kredit, siger ja til at sælge 16 pct. af aktierne til et konsortium af pensionsselskaber. Det viser beregninger, som professor Anders Grosen og lektor Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet fremlægger i et debatindlæg på erhvervsmediet Finans (Tilføjelse kl. 11.20).

Forsiden lige nu

Robotter skal banke sagsbehandlingen i bund i PFA

I pensionsselskabet PFA skal ny teknologi være med til at give en bedre kundeoplevelse og kortere tider i sagsbehandlingen. Direktør for Digitalisering & IT fortæller til FinansWatch, at der er et hold på fem ansatte, der kun arbejder med udvikling af robotter.

Søforsikringsselskab ramt af masseopsigelse i København

De ansatte har opsagt deres job på søforsikringsselskabet Lavaretus' kontor i København. De skifter nu til en engelsk konkurrent, som indleder en offensiv på det danske marked om kort tid. Lavaretus' CEO er fratrådt øjeblikkeligt.

Pensionskasser står klar med nye milliarder til energiinvesteringer

De danske pensionsselskaber har store planer for investeringer i energiprojekter, hvor milliarderne sidder løst, hvis det rigtige projekt dukker op. Men midlerne og målene er forskellige, viser en rundspørge, som FinansWatch og EnergiWatch har foretaget blandt nogle af de største pengetanke i pensionsbranchen.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Chef for investeringsrådgivere i PFA Bank
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Analyst til SEB Corporate Finance
Assistant Private Banker til Private Banking Elite, København - Nykredit
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Vicedirektør til tilsyn med forsikring, pension og IT sikkerhed - Finanstilsynet
Afdelingsleder til Sydbank i Roskilde
Finansiel controller til SEAS-NVE
Kundeservicemedarbejder til Kundeservice i Tårnby - BankNordik
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Ejerlederrådgiver til center Silkeborg - Nykredit
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Capital markets IT consultant - Visigon
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Analytiker/Senioranalytiker til Markedsrisiko - Nykredit
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Bankrådgiver til Taastrup afdelingen - Jyske Bank
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Filialdirektør til Sydbank i Tønder
Privatrådgiver til center Esbjerg - Nykredit
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Jurist til juridisk afdeling i Sydbank
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Privatrådgiver - Totalbanken
Private Banker til Sydbank i Næstved
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Seniorspecialist til Management Support and Strategy, Corporate & Institutional Banking, København - Nykredit
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383