En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Hver fjerde kvinde forventer at leve af folkepensionen i alderdommen

26 pct. af alle kvinder i Danmark forventer ikke at skulle forsørges af deres egne opsparinger, men af folkepensionen, når pensionsalderen indtræffer. Det viser en befolkningsundersøgelse, som FinansWatch har fået foretaget af Wilke. Tallet ryster formand for netværket Kvindeøkonomien. Kvinderne er bare realistiske, lyder det fra Forsikring & Pension.

Mette Walsted Vestergaard, formand for Kvindeøkonomien. Foto: PR FOTO

Hver fjerde kvinde forventer primært at skulle leve af folkepensionen frem for egen pensionsopsparing, når de når pensionsalderen. Det viser en befolkningsundersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for FinansWatch.

Undersøgelsen, som er foretaget blandt et repræsentativt udvalg af voksne danskere, viser, at 26,3 pct. af alle danske kvinder er uenige i udsagnet "Jeg forventer, at jeg som pensionist primært skal leve af min egen pensionsopsparing frem for folkepensionen." For mændene er andelen 18,3 pct.

Hos Kvindeøkonomien, som er et netværk, der forsøger at fremme kvinders indsigt i og viden om egne og generelle økonomiske forhold, er netværkets formand overrasket over tallet for kvinderne.

"Jeg er faktisk lidt rystet over, at det tal er så højt. Det er godt nok mange, som regner med, at man kan leve af folkepensionen," siger kommunikationsrådgiver Mette Walsted Vestergaard (billedet) til FinansWatch.

Når det er sagt, fortæller netværksformanden, at de danske kvinders svar dog flugter meget godt med andre tendenser, når det gælder kvinder og privatøkonomi.

Et af de værste ligestillingsproblemer

"Det er desværre tilfældet med alle mulige ting, der har med personlige finanser at gøre. Vi kan se, at det er ret så få kvinder, der er interesserede i at gå i dialog med banken om at få en bedre rente. Der er ret stor interesse for at investere, men de gør det ikke. I det hele taget er der en kombination af manglende interesse, manglende motivation og manglende ansvarstagen for at være finansminister i eget liv," lyder det videre fra Mette Walsted Vestergaard.

Resultatet af undersøgelsen kommer op til, at Finanstilsynet torsdag holder konferencen "Pension når garantierne forsvinder", hvor tilsynet vil rejse debatten om konsekvenserne ved, at en stadig større andel af pensionsmidlerne bliver indbetalt til markedsrenteprodukter. Dermed er det forhåbningen, at der kan komme noget mere fokus på området.

Og det er et problem, at kvinderne ikke har stort nok fokus på den personlige økonomi, understreger Mette Walsted Vestergaard:

"For mig at se er det måske et af de allerværste ligestillingsproblemer, vi har. Til gengæld er det måske samtidig det bedste, fordi det er noget, man kan gøre noget ved," siger hun.

Kvinderne skal stramme op

Hvordan skal man gøre det?

"Man kan begynde med at sætte fokus på det. For der må da være nogle kvinder, der tænker, at man lige skal have tjekket op på det. Jeg synes faktisk, at redskaberne er der. Vi kan ikke sige, at branchen ikke har gjort, hvad de kunne for at gøre det tilgængeligt. For det synes jeg faktisk, at det er - for eksempel Pensionsinfo og Pensionsdagen," siger Mette Walsted Vestergaard.

Dog har hun finansbranchen i al almindelighed mistænkt for at have lidt svært ved at tilrette kommunikationen til kvinder.

"Det kan jeg godt forstå, for penge er penge, og man kan sikkert godt få på hattepulden, hvis man begynder at lave det for kønsspecifikt. Men det kan godt være, at der er noget at komme efter dér," siger hun.

"Og så synes jeg også, at vi kvinder skal stramme lidt op. Vi skal være bedre til at tage fat i kraven på hinanden og få snakket om det. Simpelthen spørge til det, ligesom man spørger, hvordan det går med børnene," fortsætter Mette Walsted Vestergaard.

Hvorfor er det, at kvinder ikke interesserer sig så meget for den personlige økonomi?

"Noget, tror jeg, kan ligge i dårlig vane eller manglende tradition for at beskæftige sig med det. Vi kan se, at kvinder er mere tilbøjelige til at tage sig af det, der er lidt nære i økonomien som for eksempel huslejen. Den tradition er det på tide at bryde med."

"Det er nogle meget realistiske kvinder"

I pensionsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension, er man ikke synderligt overrasket over andelen af kvinder, der forventer at leve af folkepensionen.

"Det er nogle meget realistiske kvinder, vi har med at gøre her. For kvinder sparer mindre op til pension end mænd. Det gør de, fordi de har mindre løn, anderledes karriereforløb, mere orlov, mere deltid og går tidligere på pension. Så de kan forvente at få mere i folkepensionstillæg, end mænd kan. For når mænd har sparet mere op, får de et højere fradrag i folkepensionstillægget," siger Anne Seiersen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Et svar til Folketingets ligestillingsudvalg i 2015 viste da også, at 73 pct. af de pensionister, der kun lever af folkepension, er kvinder. Her skal der dog tages forbehold for, at 55 pct. af alle pensionister er kvinder, ligesom andelen af pensionister, der er kvinder, stiger med alderen.

"Så på den måde, er det faktisk positivt, at kvinderne har et nogenlunde fornuftigt syn på, hvordan virkeligheden kommer til at se ud, når de bliver pensionister," siger Anne Seiersen.

Det er vel ikke så godt, at de bliver nødt til at have de forventninger?

"Nej, men man kan sige, at det er sådan, at man har indrettet folkepensionen og folkepensionstillæg, således at dem, der har mest ved siden af, får mindst i tillæg. Så på den måde afbalancerer det, at kvinderne ikke spare så meget op selv," siger hun.

Skal løses i arbejdsmarkedet

Ifølge Ældre Sagen er en folkepension med fuldt tillæg i 2017 på 9383 kr. per måned for en gift eller samlevende og 12.711 kr. per måned for en enlig. Dertil kan der komme en ældrecheck på 16.900 kr. om året, hvis man ikke har en formue på mere end 84.300 kr.

Er det ikke et problem, hvis så mange kvinder forventer primært at skulle leve af folkepensionen?

"Jo, det vil da være glimrende, hvis kvinderne får sparet mere op, så de bliver selvforsørgende og mere uafhængige af offentlig forsørgelse," siger Anne Seiersen.

Hvad kan man gøre ved det?

"Det afspejler forholdene på arbejdsmarkedet. Så det er arbejdsmarkedssiden, man skal kigge på, hvis man skal lave om på det her. For hvis du går på barsel eller på deltid, kan det give et stort pensionstab," siger Anne Seiersen og fortsætter:

"Det er ofte manden, der tager sig af de privatøkonomiske større ting i parforholdet, mens kvinden sørger for, at der bliver købt ind. Til gengæld lavede vi en undersøgelse af, hvad mænd og kvinder troede, at de vidste om privatøkonomi, og hvad de rent faktisk vidste. Der overvurderede mændene i højere grad deres viden, mens kvinderne er mere realistiske om hullerne i deres viden."

FinansWatch sætter i denne uge op til Finanstilsynets konference fokus på konsekvenserne ved skiftet fra gennemsnitsrenteprodukter til markedsrenteprodukter. Læs alle historierne via nedenstående link:

Læs alt om pensionerne uden garantier

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pension

Derfor forlader vicedirektør Finanstilsynet

Jan Parner har efter næsten ti år valgt at forlade sit job som vicedirektør i Finanstilsynet. Det er en beslutning, der har fremkaldt tårer, men som også har været længe undervejs, forklarer han til FinansWatch.

Danskerne vender ryggen til pension-apps

Langt de fleste danskere foretrækker at tjekke deres pensionsopsparing på en computer, viser en ny befolkningsundersøgelse. Alligevel har de fleste pensionsselskaber en app. "Omkostningerne til at udvikle sådan en app er meget små," lyder det fra PKA, der netop har sendt en app på gaden.

Pensionskasser satser milliarder på hoteller

Hotelboom i København tiltrækker institutionelle investorer med bugnende pengetanke. Pensionkasser som ATP, Pensiondanmark og PFA jagter stabile afkast af danskernes pensionsmidler.

Forsiden lige nu

Tryg sætter "ekstremt højt" mål for kundetilfredshed

Samtidig med, at Tryg skifter den måde, som forsikringsselskabet bruger til at måle sit omdømme på, sætter man nu et ambitiøst mål for omdømmet. "Vi har talt om at prøve at opnå Tivolis niveau," siger adm. direktør Morten Hübbe.

Tryg vil plukke de højere hængende frugter

Efter at have plukket de lavthængende frugter de sidste seks år er det nu tid for Tryg til at kravle højere op i træet for at finde yderligere besparelser, forklarede direktionen på Trygs kapitalmarkedsdag i dag i London.

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

Gennem årets største ejendomshandel bliver ATP medejer af Danicas 16 danske shoppingcentre. Over for EjendomsWatch uddyber begge parter perspektiverne, der også betyder, at Danica nu bliver ATP Ejendommes største samarbejdspartner.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Privatrådgiver - Totalbanken
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Finansiel controller til SEAS-NVE
Analyst til SEB Corporate Finance
Filialchef til Sydbank i Bramming
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Privatrådgiver til center Esbjerg - Nykredit
Ejerlederrådgiver til center Silkeborg - Nykredit
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Private Banker til Sydbank i Kolding
Privatrådgiver til center Middelfart - Nykredit
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Capital markets IT consultant - Visigon
Senioranalytiker til udvikling af likviditetsrisikoområdet - Nykredit
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Afdelingsleder til Sydbank i Roskilde
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Analytiker/Senioranalytiker til Markedsrisiko - Nykredit
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Kunderådgiver - Lokal Erhverv til Sydbank i Aabenraa
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383