En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Banklobby: "Der er ikke tale om uafhængig rådgivning"

Bankernes ejerskab af investeringsforeninger kan sagtens fungere under kommende Mifid II-regler. Det mener Finans Danmark, som dermed er uenig med Forbrugerrådet. Ifølge Finanstilsynet forbyder Mifid II-reglerne ikke et sådant ejerskab, men tilsynet vil holde øje med bankernes ageren.

Anders Klinkby, direktør investering og opsparing i Finans Danmark. Foto: PR

Yder en bank uafhængig rådgivning, når den rådgiver en kunde til at investere i en investeringsforening, som den selv har økonomiske interesser i?

Nej. Det gør den ikke. Men det er heller ikke noget problem.

"Nogle gange kommer vi til at diskutere dette på en måde, hvor det bliver et tabu, at det er en kommerciel model. Det martrer nogle gange debatten. Der er ingen tvivl om, at man skal sætte kundens interesser i centrum, og samtidig må man være ærlig og sige, at det foregår på kommercielle vilkår, hvilket faktisk er godt, for det driver konkurrencen i markedet," siger Anders Klinkby, direktør investering og opsparing i Finans Danmark, i et interview med FinansWatch.

Mener at udbytter er omfattet af Mifid II

Udmeldingen falder i kølvandet på FinansWatchs artikel for nylig, hvor både Morningstar og Forbrugerrådet Tænk pegede på, at ejerforholdet mellem banker og investeringsforeninger er i konflikt med de kommende Mifid II-regler. EU-direktivet har blandt andet til formål at give forbrugerne øget gennemsigtighed om omkostninger og forhindre eventuelle interessekonflikter.

Forbrugerrådet Tænks seniorøkonom, Troels Holmberg, mener, at EU-direktivets begreb "tredjepartsbetalinger" omfatter mere end blot betaling for rådgivning, og han ser derfor den udbyttebetaling, som bankerne modtager via deres ejerskab af investeringsforeninger som en tredjepartsbetaling.

"Det er min opfattelse af direktivet, at udbyttebetalingerne er omfattet, da de skaber præcist den form for interessekonflikt, som EU forsøger at gøre op med. Ejerskabet skaber selvfølgelig en interessekonflikt i sig selv på grund af de pengestrømme, der foregår – uanset om der er tale om provisionsbetaling eller udbyttebetalinger," lød det fra Troels Holmberg.

Men det er Anders Klinkby ikke enig i.

"Jeg synes ikke, at man skal ikke køre den holdningsmæssige diskussion sammen med Mifid II, for der står ikke noget i Mifid II om, at en bank ikke må eje en kapitalforvalter. Det har ikke noget med Mifid II at gøre," siger han til FinansWatch.

Udlodder udbytter

Uanset ejerstruktur er det dog bankens ansvar at sikre, at den finansielle lovgivning er overholdt, og Finanstilsynet fører tilsyn med dette.
Birgitte Søgaard Holm, vicedirektør i Finanstilsynet.
Flere af landets omkring 35 investeringsforeninger er ejet via banker, som ejer deres investeringsforvaltningsselskaber.

Således har eksempelvis Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nordea deres egne investeringsforeningsselskaber, mens Bankinvest-koncernens moderselskab BI Holding A/S er ejet af 37 banker, og Sparinvest ligeledes har en lang række af banker i ejerkredsen. For Bankinvest og Sparinvest sker udlodning af udbytte i forhold til de enkelte bankers andel af det samlede salg af deres investeringsfonde.

Et blik på regnskaberne viser, at bankejede investeringsforeninger som hovedregel sender mere end halvdelen af deres gebyr- og provisionsindtægter videre til de banker, der sælger foreningens fonde, hvorefter hovedparten af årets resultat udloddes til ejerkredsen som udbytte.

Økonomisk interesse

Bør kunderne gøres opmærksom på, at der er et ejerforhold?

"Transparens er generelt en god ting. På spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om uafhængig rådgivning eller ej, så er det i Mifid II-sammenhæng klart, at der ikke er tale om uafhængig rådgivning. Det vil sige, at der bliver rådgivet om ting, som banken har økonomisk interesse i," siger Anders Klinkby og tilføjer derefter:

"Uanset om man væger en bank eller en selvstændig rådgiver, koster det noget, og der er samtidig tale om virksomheder, som lever af at have tilfredse kunder."

På dele af implementeringen af Mifid II bliver Danmark frontløber, idet de danske politikere har besluttet, at dele af direktivet skal træde i kraft allerede om en måned, mens resten kommer sammen med det øvrige EU fra 3. januar 2018.

Fra 1. juli må bankerne ikke længere modtage formidlingsprovision fra investeringsforeningerne i forbindelse med porteføljeplejeordninger. Det betyder, at banken umiddelbart mister denne indtægt. Formidlingsprovision vil dog fortsat være tilladt uden for porteføljeplejeordninger.

Bankens ansvar

Den senere implementering i resten af Europa betyder også, at der er dele af den kommende lovgivning, som man endnu ikke har helt styr på. Danmark har valgt en såkaldt direktivnær implementering, men samtidig kan det også skabe problemer, hvis de danske regler lander for langt væk fra de andre lande, og dermed må det også forventes, at stregerne først bliver trukket endeligt op, når resten af EU kommer med.

FinansWatch har bedt Finanstilsynet udlægge sin fortolkning af, hvorvidt Mifid II skaber problemer i forhold til problematikken omkring bankejerskabsmodellen, og her udtaler vicedirektør i Finanstilsynet Birgitte Søgaard Holm følgende via mail:

"Reglerne i MiFID II adresserer på forskellig vis risikoen for interessekonflikter mellem investorer og de finansielle virksomheder, der yder investeringsrådgivning eller tilbyder porteføljepleje. Reglerne forbyder ikke, at en bank helt eller delvist ejer forvaltningsselskabet bag en investeringsforening. Uanset ejerstruktur er det dog bankens ansvar at sikre, at den finansielle lovgivning er overholdt, og Finanstilsynet fører tilsyn med dette.”

Bankers ejerskab af investforeninger spænder ben for Mifid II

Forbrugerrådet frygter omvendt Mifid-effekt: Højere priser til kunderne

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Tyske topbanker skruer op for udsalg i shipping

Mens den tyske banksektor er fanget med op mod 100 mia. dollars i gæld til shipping, tager flere tyske banker nye ideer i brug for at komme af med de tunge udlån til industrien, skriver Reuters.

Banker halter efter nye betalingsregler

På tværs af Europa og også i Danmark tøver banker med at implementere nyt betalingstjenestedirektiv, som åbner op for nye spillere, viser en ny undersøgelse. Det er ærgerligt, at vi ikke tidligere har taget fat i det på sektorniveau, siger bankmand.

Forsiden lige nu

Tryg sætter "ekstremt højt" mål for kundetilfredshed

Samtidig med, at Tryg skifter den måde, som forsikringsselskabet bruger til at måle sit omdømme på, sætter man nu et ambitiøst mål for omdømmet. "Vi har talt om at prøve at opnå Tivolis niveau," siger adm. direktør Morten Hübbe.

Tryg vil plukke de højere hængende frugter

Efter at have plukket de lavthængende frugter de sidste seks år er det nu tid for Tryg til at kravle højere op i træet for at finde yderligere besparelser, forklarede direktionen på Trygs kapitalmarkedsdag i dag i London.

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

Gennem årets største ejendomshandel bliver ATP medejer af Danicas 16 danske shoppingcentre. Over for EjendomsWatch uddyber begge parter perspektiverne, der også betyder, at Danica nu bliver ATP Ejendommes største samarbejdspartner.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Analytiker/Senioranalytiker til Markedsrisiko - Nykredit
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Specialist/seniorspecialist til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Seniorudvikler/arkitekt til hyper-performing udviklingsteam - Nykredit
Erhvervsspecialist til Sydbank i Aarhus
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Senior-/Chefanalytiker med matematisk flair til udvikling af markedsrisikomodeller - Nykredit
Finansiel controller til SEAS-NVE
Capital markets IT consultant - Visigon
Private Banker til Sydbank i Næstved
Privatrådgiver - Totalbanken
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Filialdirektør til Sydbank i Tønder
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Seniorprivatrådgiver eller privatrådgiver til center Odense - Nykredit
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Afdelingsleder til Sydbank i Roskilde
Analyst til SEB Corporate Finance
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383