En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Her er de oplagte købere til Sparekassen Østjylland

Alt tyder på at Sparekassen Østjylland må lade sig opsluge af en anden bank i løbet af søndagen. Her er de oplagte købere til den kriseramte sparekasse

Portræt af Anders Dam
Foto: LIND OLE

Hvem vil købe en kapitaltrængt sparekasse med udlån for ca. 4,6 mia. kr., hvoraf ca. en tredjedel er lånt ud til landbrug og ejendomme?

Ikke mange lader det til, idet Sparekassen Østjylland har måttet sande at ingen banker har villet fusionere med sparekassen på de nuværende grundlag.

Østjylland nåede ikke målstregen med frivillig fusion

 

Men hvis løsningen, som der her søndag formiddag stadig arbejdes intenst på, ender med at Finansiel Stabilitet overtager den 'røde' del af banken og efterlader en sund gruppe af kunder lige til at plukke, så er sagen en helt anden.

FinansWatch' umiddelbare liste over mulige interesserede køber ser sådan ud:

Jyske Bank

Sydbank

Spar Nord

Arbejdernes Landsbank

Sparekassen Kronjylland

Ringkjøbing Landbobank

Lån & Spar Bank

Blandt de mest oplagte købere er nok Jyske Bank, hvor topchef Anders Dam flere gange har meldt sig villig til at deltage i en konsolidering af branchen. En kapitaludvidelse i slutnngen af februar havde da også som formål at polstre banken tilstrækkeligt til at opkøb kunne ske uden problemer.

"Når man gerne vil købe hus – her forstået som at deltage i konsolideringen – så er det rart at have finansieringen på plads, før man byder på huset," sagde Anders Dam dengang til bankens egen TV-kanal Jyske TV.

Jyske Bank vil bruge emission til opkøb

 

Sydbank er en anden oplagt køber. Karen Frøsig var med i slutspillet om Max bank men måtte se sig slået af Sparekassen Sjælland. Sydbank var også en af de banker som Kruse og Co holdt møde med, da de for nylig var på en lille Danmarksturne rundt omkring i landet for at forhøre sig om de større bankers opkøbs- og overtagelsesvilje hvis en bank skulle komme i problemer.

Sydbank kæmper selv med en betydelig landbrugsportefølje, men kan Østjyllands landmænd sendes over til Finansiel Stabilitet er der ikke meget rent praktisk til hinder for at banken skulle kunne melde sig som køber. I mod Sydbank tæller dog, at topchefen Frøsig primært har udtrykt ønske om at vokse på Sjælland, hvorfor Max Bank ville have været en mere oplagt opkøbskandidat.

 

Spar Nord har som Jyske Bank også netop gennemført en kapitaludvidelse, og også her har direktør Lasse Nyby udtrykt ønske om at deltage i en konsolidering.

”Så vi er bestemt interesserede i opkøb, hvis den rigtige mulighed viser sig,” sagde Lasse Nyby til FinansWatch kort efter aktieudvidelsen og fortsatte:

"Vi har dog en målsætning om at holde os på den gode side af en kernekapitalprocent på 12 - også efter et eventuelt opkøb - og det vil i praksis sige, at vi for indeværende i meget runde tal vil kunne foretage tilkøb i størrelsesordenen et par milliarder,” siger Spar Nord-direktøren til FinansWatch.

Dermed skal der altså slankes noget i Sparekassen Østjyllands udlån før Spar Nord er villig til at overtage. Men skræller man landbrug og ejendomme væk fra østjyllands balance, kan det være et oplagt køb.

 

Arbejdernes Landsbank kunne også være en mulig køber af Saprekassen Østjylland. Direktør Gert Jonassen har tidligere over for FinansWatch beskrevet at banken er interesseret i at vokse, og at budgettet også her ligger på et par milliarder.

”Vi kan købe for mere end 2 mia. kr. Langt den overvejende del af vores kapital er kernekapital og den er ikke gearet. Ligeledes har vi nogle muligheder for at hente mere kapital, skulle det vise sig nødvendigt,” sagde Gert Jonassen til FinansWatch så sent som 2. april.

Han understregede dog, at opkøb kun bliver et tema, hvis det passer ind til den eksisterende forretning.

”Det skal være noget, vi har forstand på i forvejen. Og så skal det rent geografisk være noget, hvor vi ikke er tilstede i forvejen, eller også skal vi købe noget mere ind der, hvor vi i forvejen har en tilstedeværelse,” sagde Gert Jonassen.

 

Sparekassen Kronjylland er en af de lidt mindre banker, som også kunne tænkes at være med i spillet om Østjylland. Direktør Klaus Skjødt har tidligere meldt ud at han ikke var interesseret i at købe hverken hele eller dele af Sparekassen Lolland, men det betyder ikke at han ikke er opkøbssulten. Kronjylland var også en af de banker, som fik besøg af Kruse, da han og Henrik Bjerre kørte rundt og undersøgte opkøbslysten hos bankerne, bekræftede direktøren over for FinansWatch.

”Vi har ikke peget på enkelt-institutter, som vi kunne være interesserede i, det vil vi af princip ikke. Men vi har i overordnede termer meldt ud, hvad vi kunne være interesserede i. Så staten er ikke i tvivl om, hvad vores position er,” sagde Klaus Skjødt til FinansWatch.

 

Ringkjøbing Landbobanks direktør John Fisker har ligeledes meldt sin interesse over for Finansiel Stabilitet, når det kommer til overtagelse og konsolidering. Det bekræftede direktøren over for FinansWatch. Derfor kan banken, der netop har sendt sin mangeårige direktør Bent Naur på pension, også være en oplagt deltager i spillet om Østjylland.

"Ja, vi har også talt med dem. Vi har gentaget den holdning, som vi har meldt ud offentligt flere steder, at vi vil godt være med i konsolideringen, hvis der er muligheder, der matcher med strategien her i banken,” sagde topchef i Ringkjøbing Landbobank, John Fisker, for nylig til FinansWatch.


Også i Lån og Spar Bank er der opkøbsinteresse og direktør John Christensen har i forbindelse med oprulningen af problemerne i SparLolland meldt ud at fusionsinteresserede pengeinstitutter bare kunne ringe.

"Men helt overordnet kan jeg sige, at vi jo som udgangspunkt altid er interesserede i at tale med andre institutter, der måtte søge fusionsvejen. Så min telefon er åben, og jeg tager gerne en snak, hvis der er nogle, der vil tale med os,” sagde han til FinansWatch.

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Danske Bank-chef: "Vi må indse, at vi alle er under angreb"

Danske Banks Tonny Thierry Andersen gav en dyster advarsel, da han tirsdag holdt et oplæg om cyberkriminalitet. Alle virksomheder er i fare for angreb, sagde han og opfordrede til et bredere politisk samarbejde mellem finanssektoren og regeringen.

DAB lander smalt overskud i tredje kvartal

Ser man bort fra nedskrivninger, går det tilbage på de fleste poster for Danske Andelskassers Bank i tredje kvartal, og bankens kapitalmæssige overdækning bliver mindre (Opdateret).

Forsiden lige nu

Robotter skal banke sagsbehandlingen i bund i PFA

I pensionsselskabet PFA skal ny teknologi være med til at give en bedre kundeoplevelse og kortere tider i sagsbehandlingen. Direktør for Digitalisering & IT fortæller til FinansWatch, at der er et hold på fem ansatte, der kun arbejder med udvikling af robotter.

Søforsikringsselskab ramt af masseopsigelse i København

De ansatte har opsagt deres job på søforsikringsselskabet Lavaretus' kontor i København. De skifter nu til en engelsk konkurrent, som indleder en offensiv på det danske marked om kort tid. Lavaretus' CEO er fratrådt øjeblikkeligt.

Pensionskasser står klar med nye milliarder til energiinvesteringer

De danske pensionsselskaber har store planer for investeringer i energiprojekter, hvor milliarderne sidder løst, hvis det rigtige projekt dukker op. Men midlerne og målene er forskellige, viser en rundspørge, som FinansWatch og EnergiWatch har foretaget blandt nogle af de største pengetanke i pensionsbranchen.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Kundeservicemedarbejder til Kundeservice i Tårnby - BankNordik
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Senioranalytiker til udvikling af likviditetsrisikoområdet - Nykredit
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Analyst til SEB Corporate Finance
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Chef for investeringsrådgivere i PFA Bank
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Assistant Private Banker til Private Banking Elite, København - Nykredit
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
IT-arkitekt til programmet Ny Realkredit Platform i IT Bolig & Realkredit - Nykredit
Privatrådgiver - Totalbanken
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Kunderådgiver - Lokal Erhverv til Sydbank i Aabenraa
Vicedirektør til tilsyn med forsikring, pension og IT sikkerhed - Finanstilsynet
Privatrådgiver til center Middelfart - Nykredit
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Capital markets IT consultant - Visigon
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Privatrådgivere til hovedstaden - Sydbank
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Finansiel controller til SEAS-NVE
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Bankrådgiver til Taastrup afdelingen - Jyske Bank
Kunderådgiver - lokal erhverv til Sydbank på St. Torv i Aarhus
Forretningsorienteret erhvervschef til Sydbank i Vestjylland
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Analytiker/Senioranalytiker til Markedsrisiko - Nykredit
Studiejob i Sydbank Aabenraa
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383