En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Her er de oplagte købere til Sparekassen Østjylland

Alt tyder på at Sparekassen Østjylland må lade sig opsluge af en anden bank i løbet af søndagen. Her er de oplagte købere til den kriseramte sparekasse

Portræt af Anders Dam
Foto: LIND OLE

Hvem vil købe en kapitaltrængt sparekasse med udlån for ca. 4,6 mia. kr., hvoraf ca. en tredjedel er lånt ud til landbrug og ejendomme?

Ikke mange lader det til, idet Sparekassen Østjylland har måttet sande at ingen banker har villet fusionere med sparekassen på de nuværende grundlag.

Østjylland nåede ikke målstregen med frivillig fusion

 

Men hvis løsningen, som der her søndag formiddag stadig arbejdes intenst på, ender med at Finansiel Stabilitet overtager den 'røde' del af banken og efterlader en sund gruppe af kunder lige til at plukke, så er sagen en helt anden.

FinansWatch' umiddelbare liste over mulige interesserede køber ser sådan ud:

Jyske Bank

Sydbank

Spar Nord

Arbejdernes Landsbank

Sparekassen Kronjylland

Ringkjøbing Landbobank

Lån & Spar Bank

Blandt de mest oplagte købere er nok Jyske Bank, hvor topchef Anders Dam flere gange har meldt sig villig til at deltage i en konsolidering af branchen. En kapitaludvidelse i slutnngen af februar havde da også som formål at polstre banken tilstrækkeligt til at opkøb kunne ske uden problemer.

"Når man gerne vil købe hus – her forstået som at deltage i konsolideringen – så er det rart at have finansieringen på plads, før man byder på huset," sagde Anders Dam dengang til bankens egen TV-kanal Jyske TV.

Jyske Bank vil bruge emission til opkøb

 

Sydbank er en anden oplagt køber. Karen Frøsig var med i slutspillet om Max bank men måtte se sig slået af Sparekassen Sjælland. Sydbank var også en af de banker som Kruse og Co holdt møde med, da de for nylig var på en lille Danmarksturne rundt omkring i landet for at forhøre sig om de større bankers opkøbs- og overtagelsesvilje hvis en bank skulle komme i problemer.

Sydbank kæmper selv med en betydelig landbrugsportefølje, men kan Østjyllands landmænd sendes over til Finansiel Stabilitet er der ikke meget rent praktisk til hinder for at banken skulle kunne melde sig som køber. I mod Sydbank tæller dog, at topchefen Frøsig primært har udtrykt ønske om at vokse på Sjælland, hvorfor Max Bank ville have været en mere oplagt opkøbskandidat.

 

Spar Nord har som Jyske Bank også netop gennemført en kapitaludvidelse, og også her har direktør Lasse Nyby udtrykt ønske om at deltage i en konsolidering.

”Så vi er bestemt interesserede i opkøb, hvis den rigtige mulighed viser sig,” sagde Lasse Nyby til FinansWatch kort efter aktieudvidelsen og fortsatte:

"Vi har dog en målsætning om at holde os på den gode side af en kernekapitalprocent på 12 - også efter et eventuelt opkøb - og det vil i praksis sige, at vi for indeværende i meget runde tal vil kunne foretage tilkøb i størrelsesordenen et par milliarder,” siger Spar Nord-direktøren til FinansWatch.

Dermed skal der altså slankes noget i Sparekassen Østjyllands udlån før Spar Nord er villig til at overtage. Men skræller man landbrug og ejendomme væk fra østjyllands balance, kan det være et oplagt køb.

 

Arbejdernes Landsbank kunne også være en mulig køber af Saprekassen Østjylland. Direktør Gert Jonassen har tidligere over for FinansWatch beskrevet at banken er interesseret i at vokse, og at budgettet også her ligger på et par milliarder.

”Vi kan købe for mere end 2 mia. kr. Langt den overvejende del af vores kapital er kernekapital og den er ikke gearet. Ligeledes har vi nogle muligheder for at hente mere kapital, skulle det vise sig nødvendigt,” sagde Gert Jonassen til FinansWatch så sent som 2. april.

Han understregede dog, at opkøb kun bliver et tema, hvis det passer ind til den eksisterende forretning.

”Det skal være noget, vi har forstand på i forvejen. Og så skal det rent geografisk være noget, hvor vi ikke er tilstede i forvejen, eller også skal vi købe noget mere ind der, hvor vi i forvejen har en tilstedeværelse,” sagde Gert Jonassen.

 

Sparekassen Kronjylland er en af de lidt mindre banker, som også kunne tænkes at være med i spillet om Østjylland. Direktør Klaus Skjødt har tidligere meldt ud at han ikke var interesseret i at købe hverken hele eller dele af Sparekassen Lolland, men det betyder ikke at han ikke er opkøbssulten. Kronjylland var også en af de banker, som fik besøg af Kruse, da han og Henrik Bjerre kørte rundt og undersøgte opkøbslysten hos bankerne, bekræftede direktøren over for FinansWatch.

”Vi har ikke peget på enkelt-institutter, som vi kunne være interesserede i, det vil vi af princip ikke. Men vi har i overordnede termer meldt ud, hvad vi kunne være interesserede i. Så staten er ikke i tvivl om, hvad vores position er,” sagde Klaus Skjødt til FinansWatch.

 

Ringkjøbing Landbobanks direktør John Fisker har ligeledes meldt sin interesse over for Finansiel Stabilitet, når det kommer til overtagelse og konsolidering. Det bekræftede direktøren over for FinansWatch. Derfor kan banken, der netop har sendt sin mangeårige direktør Bent Naur på pension, også være en oplagt deltager i spillet om Østjylland.

"Ja, vi har også talt med dem. Vi har gentaget den holdning, som vi har meldt ud offentligt flere steder, at vi vil godt være med i konsolideringen, hvis der er muligheder, der matcher med strategien her i banken,” sagde topchef i Ringkjøbing Landbobank, John Fisker, for nylig til FinansWatch.


Også i Lån og Spar Bank er der opkøbsinteresse og direktør John Christensen har i forbindelse med oprulningen af problemerne i SparLolland meldt ud at fusionsinteresserede pengeinstitutter bare kunne ringe.

"Men helt overordnet kan jeg sige, at vi jo som udgangspunkt altid er interesserede i at tale med andre institutter, der måtte søge fusionsvejen. Så min telefon er åben, og jeg tager gerne en snak, hvis der er nogle, der vil tale med os,” sagde han til FinansWatch.

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Bankdirektør: Der er langt fra ølkassen til den anden ende af pølsemaskinen

FERIE I FINANSLAND: Mange politikere har i foråret stået på ølkassen og lovet mindre reguleringspres, men der mangler at blive sat handling bag ordene, siger topchefen i Djurslands Bank i FinansWatchs sommerserie. Han rejser til Grækenland i ferien - ikke for at slippe for reguleringen, men for at slappe af og læse krimier.

Moody's: Danske banker er polstrede nok

Kravet om et minimum af nedskrivningsegnede passiver, som Danmark ventes at adoptere mod slutningen af i år, bliver ikke noget problem for de danske banker, lyder det fra Moody's Inverstors Service.

Datacentralboss tygger tunge historiske bøger og cykler Frankrig tynd

FERIE I FINANSLAND: Snart sætter Kurt Nørrisgaard sætter sig op på sadlen for at cykle Frankrig tynd i to uger. Med i tasken har direktøren for BEC to bøger, der skildrer henholdvis slaveriet og invasionen af Normandiet, og på de franske landeveje bliver der rigeligt med tid til at tænke på de mange initiativer, der er i gang hos datacentralen.

Forsiden lige nu

Jyske Bank-boss: Svær beslutning at ændre priserne

FERIE I FINANSLAND: Efter at en fejl på flyets haleror sidste år forhindrede en tur til Bali, satser Jyske Banks forretningsdirektør, Hanne Birgitte Møller, kraftigt på at tilbringe denne sommer med familien på den indonesiske ø. Hun ser tilbage på et første halvår, der indeholdt særligt én svær beslutning.

Danske Bank er Europas udbyttekonge

Danske Bank vil formentlig næste år udbetale hele overskuddet til aktionærerne. Det vil gøre banken til den mest generøse storbank i Europa, viser en ny analyse.

Danica pryder sig med lånte fjer i Norden

På Danicas norske hjemmeside står der, at Danica er markedsleder i Danmark. Adm. direktør Per Klitgård er dog godt klar over, at der er et selskab, som er større end Danica herhjemme.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Finanstilsynet søger en medarbejder med aktuarmæssige kompetencer til kontoret for pensionskasser
Privatkunde- rådgiver til Kongelundsvej, BankNordik
Finanstilsynet søger medarbejdere til ny enhed med fokus på alternative investeringer
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Local Reward Expert, Copenhagen - Nordea
Nyoprettede stillinger til Finanstilsynets nye Fintech Lab og til arbejdet med betalingstjenester
Kundemedarbejder, Uldum - Middelfart Sparekasse
Trader til aktieteam - Sparinvest
Bankrådgiver Erhverv, Lyngby - Nordea
Forretningsudvikler/Compliance - medarbejder med erfaring fra fonds-/kapitalmarkedsområdet, Ringkjøbing Landbobank
Kreditspecialist til Kredit Erhverv - Nykredit
Risk Managers, Corporate & Business Banking og Personal Banking, København - Nordea
Privatrådgiver til Sydbank i Køge
Client Service Assistant within Asset Management - Capital Four
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Landbrugskundechef med passion for at pleje en spændende portefølje - Vækstfonden
Seniorerhvervsrådgiver/erhvervsrådgiver til center Aarhus - Nykredit
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Akademiker til finansområdet i Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Erhvervsrådgiver til Horsens - Sparekassen Kronjylland
Ambitiøs Økonom til udvikling af Elmarkedet - Energinet
Landbrugsrådgiver til Aalborg - Nykredit
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
International rådgiver med interesse for den europæiske energisektor - Energinet
Erhvervskunderådgiver til Erhvervscenter Aalborg - Jutlander Bank
Kunderådgiver, Nordea Liv & Pension, Ballerup
2 Student Assistants to support building a thriving Danish Fintech Ecosystem - Copnehagen FinTech
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Systemansvarlig til Front Arena handelssystem - Maj Invest
Client Executive til SEB Asset Management
Analysestærk økonom til Finanstilsynet
Privatrådgiver i Sydbank
Konsulent til pensions- og investeringsområdet, Spar Nord
Europapolitisk Direktør til Finans Danmark
Privatkunde- rådgiver til Dragør, BankNordik
Jurist til Sparekassen Sjælland-Fyn
Investeringsrådgiver til private banking i Aarhus - Ringkjøbing Landbobank
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Spar Nord søger formuerådgiver til Formuecenter Syd
NewTech seniorkonsulent til Forretningsoptimering og projekter - Nykredit
Opsøgende kunderådgivere til Rønde og Hornslet - Djurslands Bank
Senior Relationship Manager - Danske Bank
Valuta- og renterådgiver til Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Næstved
Er du økonom og vil være med til at føre tilsyn med banker? - Finanstilsynet
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Analytiker til Procurement & Facility Management - Nykredit
Finanstilsynet søger en jurist til kontoret for pensionskasser
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449