• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Danske og Sparbank i soloudbrud på rentefronten

Danske Bank og Spar Bank har som de eneste institutter varslet rentestigninger. Danske Banks rentesatser stiger op til 1 procentpoint i morgen. Spar Bank følger snart efter.

Danske Bank
Foto: Jonas Pryner Andersen

De plejer normalt at følges ad i flok, de danske banker, når der skal gennemføres rentestigninger. Men i løbet af de seneste 6 uger har to banker forladt flokken og annonceret rentestigninger, foreløbig uden at de andre er fuldt med.

Først var det Danske Banks Tonny Thierry Andersen, der i et interview med Berlingske Business meldte ud den 24. februar, at banken havde i sinde at sætte renten op. Og blot en uge senere kom så den formelle tekst på bankens hjemmeside, hvor renteforhøjelsen blev varslet over for bankens kunder.

John Norden fra Mybanker, som følger bankernes renteniveauer for både ud- og indlån meget tæt, kalder det overfor FinansWatch for et brud på mere end 10 års tradition, at to institutter hæver udlånsrenten så meget, uden at konkurrenterne følger med. Ifølge John Norden så har Danske Bank siden juni sidste år hævet udlånsrenterne i banken med 3 procentpoint.

John Norden: Soloudbrud afviger fra 10 års flokmentalitet

Af forretningsmæssige grunde

”Danske Bank forhøjer den variable rente, marginaler og rentetillæg på lån og kreditter med op til 1,00 procentpoint med virkning fra den 4. april 2012. Samtidig forhøjes garantiprovision med op til 0,75 procentpoint. Baggrunden for ændringerne er udsigten til en fortsat svag dansk økonomi. Af forretningsmæssige grunde ønsker vi derfor at ændre vores generelle rente-og prisfastsættelse, så priserne i højere grad afspejler risiko og forretningsomfang,” skriver banken på hjemmesiden og fortsætter:

”En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til, at debitorrenten på et typisk lån forhøjes med 1,06 procentpoint. Kunder der påvirkes af renteændringen, får et brev med flere oplysninger om ændringen på det enkelte lån eller den enkelte kredit,” fremgår det af meddelelsen på bankens hjemmeside.

Ugen inden forklarede direktøren for den danske forretning i banken, Tonny Thierry Andersen, i Berlingske hvorfor det var nødvendigt, at priserne endnu engang skulle sættes op for bankens kunder.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Ikke andet at gøre

”Det er en kombination af, at dansk økonomi har det sværere, og at tabene var stigende i fjerde kvartal. Moody's var dråben, der fik os til at reagere nu. Hvis Moody's gør alvor af truslen om at nedgradere så mange banker med så meget, så kan jeg godt være nervøs for, at det kan give krampetrækninger i det finansielle system. Vi må til enhver tid forsvare vores konkurrencekraft og position - også ratingmæssigt. Der er desværre ikke andet at gøre end at sende regningen videre til kunderne,« sagde Tonny Thierry Andersen til Berlingske Business.

I samme interview lagde Tonny Thierry Andersen heller ikke skjul på, at der er gode penge at tjene for banken på prisstigningerne. Han sagde til Berlingske Business, at indtjeningen nok ville forbedres med mere end 500 mio. kr. som følge af rentemanøvren, mens et internt notat, som Berlingske Business var i besiddelse af, viste, at koncernen forventer at tjene 600 mio. kr. på tiltaget.

Sparbank følger trop

Og i sidste uge var det så Sparbank fra Skive, der via en annonce i Jyllands-Posten fulgte trop og annoncerede en rentestigning af samme størrelse som Danske Banks.

”Af forretningsmæssige grunde, og med baggrund i fortsat øget risiko på udlån, hæver Sparbank udlåns-renterne med op til 1,00 procentpoint for bankens privat- og erhvervskunder. Tilsvarende hæves marginalerne med op til 1,00 procent på udlånskonti, hvor rentesatsen er relateret til en markedsrente. For erhvervskunder træder ændringen i kraft pr. 16. april 2012, og for privatkunder pr. 30. april 2012. En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til en stigning i debitorrenten på et typisk lån til private på 1,08 procentpoint.” skrev Sparbank i annoncen.

Danske Bank ønsker ikke at stille op til interview og fortælle om, hvordan rentestigningen stiller banken i konkurrencen med de øvrige banker, men bankens kommunikationsafdeling oplyser, at 70 pct. af bankens samlede privatudlån går fri af rentestigningen.

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Blandede fonde boomer forud for nye EU-regler

I 2016 og 2017 har de danske banker og investeringsforeninger haft travlt med at etablere blandede fonde. Således er antallet af blandede fonde i denne periode forøget med en tredjedel. Det viser en optælling, som Morningstar har foretaget for FinansWatch. De blandede fonde kan fungere som alternativ til porteføljeplejeprodukter, der fra 1. juli rammes af provisionsforbud via Mifid II.

Lind på plads i DAB-bestyrelse

Udadtil er der ingen spor efter sidste års dramatiske magtkamp i Danske Andelskassers Bank (DAB), som storaktionær Henrik Lind tabte. På en generalforsamling i går fik Lind sin vilje, og det er sidste års modpart, DAB-formand Jakob Fastrup, godt tilfreds med.

Forsiden lige nu

Hellerup Finans opgiver at forvalte investeringsfonde

Det omstridte Hellerup Finans' forvaltningsselskab giver nu afkald på retten til at forvalte alternative investeringsfonde og trækker sig dermed fra over en milliard kroner i aktiver. Manøvren kommer oven på flere sammenstød med Finanstilsynet, revisorer og aktionærer.

Nordea skifter igen ud i toppen af kapitalforvalterenhed

Nordea Asset Management introducerer nyoprettet stilling som investeringschef. I den forbindelse sløjfes stillingen som aktiechef, og dermed siger Mark Lovett farvel til Nordea efter blot halvandet år på pinden. Det erfarer FinansWatch.

EKF skaber nydeligt plus trods forringet kreditkvalitet

Den statslige eksporthjælper har offentliggjort et årsregnskab, som, man mener, er tilfredsstillende, men EKF må også notere sig, at en forringet kreditkvalitet på en række investeringer har øget garantihensættelserne.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449