En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Danske og Sparbank i soloudbrud på rentefronten

Danske Bank og Spar Bank har som de eneste institutter varslet rentestigninger. Danske Banks rentesatser stiger op til 1 procentpoint i morgen. Spar Bank følger snart efter.

Danske Bank
Foto: Jonas Pryner Andersen

De plejer normalt at følges ad i flok, de danske banker, når der skal gennemføres rentestigninger. Men i løbet af de seneste 6 uger har to banker forladt flokken og annonceret rentestigninger, foreløbig uden at de andre er fuldt med.

Først var det Danske Banks Tonny Thierry Andersen, der i et interview med Berlingske Business meldte ud den 24. februar, at banken havde i sinde at sætte renten op. Og blot en uge senere kom så den formelle tekst på bankens hjemmeside, hvor renteforhøjelsen blev varslet over for bankens kunder.

John Norden fra Mybanker, som følger bankernes renteniveauer for både ud- og indlån meget tæt, kalder det overfor FinansWatch for et brud på mere end 10 års tradition, at to institutter hæver udlånsrenten så meget, uden at konkurrenterne følger med. Ifølge John Norden så har Danske Bank siden juni sidste år hævet udlånsrenterne i banken med 3 procentpoint.

John Norden: Soloudbrud afviger fra 10 års flokmentalitet

Af forretningsmæssige grunde

”Danske Bank forhøjer den variable rente, marginaler og rentetillæg på lån og kreditter med op til 1,00 procentpoint med virkning fra den 4. april 2012. Samtidig forhøjes garantiprovision med op til 0,75 procentpoint. Baggrunden for ændringerne er udsigten til en fortsat svag dansk økonomi. Af forretningsmæssige grunde ønsker vi derfor at ændre vores generelle rente-og prisfastsættelse, så priserne i højere grad afspejler risiko og forretningsomfang,” skriver banken på hjemmesiden og fortsætter:

”En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til, at debitorrenten på et typisk lån forhøjes med 1,06 procentpoint. Kunder der påvirkes af renteændringen, får et brev med flere oplysninger om ændringen på det enkelte lån eller den enkelte kredit,” fremgår det af meddelelsen på bankens hjemmeside.

Ugen inden forklarede direktøren for den danske forretning i banken, Tonny Thierry Andersen, i Berlingske hvorfor det var nødvendigt, at priserne endnu engang skulle sættes op for bankens kunder.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Ikke andet at gøre

”Det er en kombination af, at dansk økonomi har det sværere, og at tabene var stigende i fjerde kvartal. Moody's var dråben, der fik os til at reagere nu. Hvis Moody's gør alvor af truslen om at nedgradere så mange banker med så meget, så kan jeg godt være nervøs for, at det kan give krampetrækninger i det finansielle system. Vi må til enhver tid forsvare vores konkurrencekraft og position - også ratingmæssigt. Der er desværre ikke andet at gøre end at sende regningen videre til kunderne,« sagde Tonny Thierry Andersen til Berlingske Business.

I samme interview lagde Tonny Thierry Andersen heller ikke skjul på, at der er gode penge at tjene for banken på prisstigningerne. Han sagde til Berlingske Business, at indtjeningen nok ville forbedres med mere end 500 mio. kr. som følge af rentemanøvren, mens et internt notat, som Berlingske Business var i besiddelse af, viste, at koncernen forventer at tjene 600 mio. kr. på tiltaget.

Sparbank følger trop

Og i sidste uge var det så Sparbank fra Skive, der via en annonce i Jyllands-Posten fulgte trop og annoncerede en rentestigning af samme størrelse som Danske Banks.

”Af forretningsmæssige grunde, og med baggrund i fortsat øget risiko på udlån, hæver Sparbank udlåns-renterne med op til 1,00 procentpoint for bankens privat- og erhvervskunder. Tilsvarende hæves marginalerne med op til 1,00 procent på udlånskonti, hvor rentesatsen er relateret til en markedsrente. For erhvervskunder træder ændringen i kraft pr. 16. april 2012, og for privatkunder pr. 30. april 2012. En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til en stigning i debitorrenten på et typisk lån til private på 1,08 procentpoint.” skrev Sparbank i annoncen.

Danske Bank ønsker ikke at stille op til interview og fortælle om, hvordan rentestigningen stiller banken i konkurrencen med de øvrige banker, men bankens kommunikationsafdeling oplyser, at 70 pct. af bankens samlede privatudlån går fri af rentestigningen.

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Jutlander er den mest velpolstrede bank imod direktørens vilje

Fire banker har en kapitaloverdækning på over ti procentpoint, mens en enkelt har under ét procentpoint, viser FinansWatchs gennemgang af kvartalsregnskaberne. Mest velpolstret er Jutlander Bank, men den førsteplads ville direktøren gerne være foruden.

Mobilepay retter programkode efter advarsel

Betalingsløsningen Mobilepay har rettet sin programkode og udsendt en opdateret version af appen, efter at man er blevet advaret om flere sikkerhedsproblemer. Det skriver Version2.dk.

Forsiden lige nu

Så er den store Money20/20-konference i gang

MONEY20/20: Frem til og med onsdag er verdens fintechmiljø samlet i København, når den store Money20/20 Europe-konference løber af stablen i Bella Center. FinansWatch dækker løbende arrangementet og var med, da det blev skudt i gang mandag formiddag.

Vejen banet for opgør med merskat på passive fonde

Samtlige regeringspartier og Dansk Folkeparti taler for et opgør med lagerbeskatning af passive, udenlandske investeringsfonde. Nye regler kan blive del af vækstpakke, som skal gøre passive fonde som Danske Banks June mere populære.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Privatrådgiver til Totalbanken
Vi søger 2 ambitiøse privatrådgivere med overblik til filialen i Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Erfaren koncernjurist - Sampension
Kunderådgiver til Rønde - Djurslands Bank
Privatrådgiver, Skjern Bank Ribe
Privatrådgiver/seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Ejerlederrådgiver til center Glostrup - Nykredit
Erfaren udvikler til Data Warehouse i Sydbank
Thorco Bulk is hiring a new head of finance with responsibility for risk management, treasury and accounting
AP Pension søger aktiechef til nyoprettet stilling
Privatrådgiver i Sydbank
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Sagsbehandler til Bobehandling i Aabenraa - Sydbank
Senior Quantitative Trader, Nordea Markets
Vi søger en erhvervsrådgiver til erhvervsafdelingen for storkunder - Den Jyske Sparekasse
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Lollands Bank søger kreditmedarbejder til kreditafdelingen i Nakskov
Jurist til Sparekassen Sjælland-Fyn
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Seniorerhvervsrådgiver/erhvervsrådgiver til center Aarhus - Nykredit
Finansiel controller i Nuuk - GrønlandsBANKEN
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Erhvervsrådgiver til center Hillerød - Nykredit
Castellum Danmark søger Asset Manager til Hovedstadsområdet
Analytiker til Regnskabsgrundlag, Koncernøkonomi i Nykredit
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Kunderådgiver til København afdeling - Nordjyske Bank
Privatrådgiver til Sydbank Dragør
System- og dataspecialist med kendskab til regnskab og økonomi - Sydbank
Porteføljemanager til valutareserven - Danmarks Nationalbank
Senior Relationship Manager - Danske Bank
Spar Nord Holstebro søger privatrådgiver
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Vikar til Middle Office - Skandia
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449