En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Nichebank buldrer frem med massiv vækst

Mens adskillige banker kæmper hårdt for at låne flere penge ud, vokser nichebanken Bank Norwegian med rekordfart. Banken har godt fat i alle nordiske markeder, men væksten stopper ikke her, siger topchef, som ikke frygter store tab på den lange bane.

Tine Wollebekk, topchef i Bank Norwegian

Den norske nichebank Bank Norwegian, som hører under flyselskabet Norwegian, vokser hurtigere end langt de fleste af sine konkurrenter og har også fået godt fat på det danske marked.

Pengeforretninger er ikke noget, der sker ude på en øde ø.
Lars Krull, bankforsker ved Aalborg Universitet.

Et frisk regnskab for tredje kvartal viser, at det samlede udlånet på alle de nordiske markeder er vokset 42 pct. til knap 24 mia. danske kr. på årsbasis, og dermed fortsætter banken den massive vækst, der har præget forretningen de senere år.

"Vi er rigtig godt tilfredse. Vi arbejder i alle markeder på at optimere vores profil, og vi er også blevet bedre kendt i det danske marked. Vi har en god forståelse for markedet," siger Tine Wollebekk, topchef i Bank Norwegian.

Væksten sker på bekostning af en relativt begrænset stigning i omkostningerne. Udgifterne til administration stiger i perioden knap 9 pct., personaleomkostningerne stiger 5 pct., mens bankens nedskrivninger på udlån vokser 18 pct. til cirka 111 mio. kr. holdt op imod den samme periode sidste år.

Det rokker dog ikke ved, at Bank Norwegian samlet set kan lægge cirka 341 mio. danske kr. på bundlinjen, svarende til en vækst på 76 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Klar til mere vækst

Bank Norwegian blev stiftet i 2007 og vokser i alle fire markeder, hvor banken opererer, dvs. i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Banken gik i 2015 ind på det danske og finske marked, som i regnskabet er opgjort under samme post. Her udgjorde udlånet i tredje kvartal cirka 7,2 mia. danske kr., svarende til en vækst på 166 pct. på årsbasis, hvilket dog skal holdes op imod, at banken kommer fra et lavt niveau.

"Vi vil gerne fortsætte med at vokse. Kunderne betaler generelt deres lån tilbage over en periode på tre-fire år. Det betyder, at vi skal lave en del nye lån bare for at holde status quo," siger Tine Wollebekk.

Videre oplyser hun, at man på det danske marked har en markedsandel på omkring 3 pct.

"Det er udmærket, men vi vil gerne vokse yderligere," siger topchefen.

Tine Wollebekk blev udnævnt som topchef for Bank Norwegian i sommer og glæder sig over, at banken på grund af løbende, solide overskud er blevet mere robust og dermed bedre rustet til at vokse.

"Vi er meget tilfredse med, at vi har været i stand til at øge vores kernekapital, fordi vi akkumulerer betydelig egenkapital hvert kvartal. Derfor kan vi bedre fokusere på vækst," siger hun.

Er der en risiko for, at det giver bagslag, når I vokser så hurtigt?

"Det mener vi ikke. Vi kigger super seriøst på vores kreditter og afsætning. Vi mener, at vi er godt rustet og har en fornuftig kreditrisiko," siger hun.

I Danmark må bankerne som rettesnor maksimalt vokse 20 pct. om året, men da Bank Norwegian er under norsk tilsyn, behøver banken ikke at rette sig efter den retningslinje.

Simpelt koncept

Ifølge topchefen vokser udlånet med cirka 250 mio. i Danmark hvert kvartal og med cirka 500 mio. kr. i Finland, og samlet set får banken i omegnen af 70.000-80.000 kunder hvert kvartal.

Vi har ikke en masse ting på hylderne, men har kun fokus på nogle få ting.
Tine Wollebekk, topchef i Bank Norwegian.

Målt alene i udlånskroner er Bank Norwegian samlet set nu større end Arbejdernes Landsbank og nærmer sig med hastige skridt landets femtestørste bank, Spar Nord.

"Jeg er ikke overrasket over deres vækst. De har lavet et meget, meget easy koncept," siger Lars Krull, bankforsker ved Aalborg Universitet.

"Derudover har de været meget aggressive i deres markedsføring. Du har ikke kunnet gå gennem Københavns Lufthavn uden at blive tilbudt deres produkter. De er meget nærværende."

Bank Norwegian har et simpelt koncept, der indebærer, at kreditværdige kunder kan få en indlånskonto, kreditkort og forbrugslån, blandt andet til finansiering af flyrejser. Ifølge bankens hjemmeside varierer de årlige omkostninger i procent på et forbrugslån på 65.000 kr. med en løbetid over 5 år på mellem 10,33 pct. til 28,36 pct.

"Vi har et enormt fokus på det, vi gør. Vi har ikke en masse ting på hylderne, men har kun fokus på nogle få ting. Derudover har vi et enormt stærkt analytisk team, som har styr på risiko, prisningen af kredit og opfølgning," siger Tine Wollebekk.

Bankforsker: En god deal

Bank Norwegian tilbyder et kreditkort med rentefri kredit i 45 dage, og hvor kunderne opnår såkaldte "cash points", som giver rabat på flybilletter. Ifølge bankens hjemmeside er de årlige omkostninger i procent knap 22 pct. på det produkt.

"Det kan godt være, at renten er høj, men hvis man ser lidt holistisk på det, er det ikke så galt, sammenlignet med at kunderne skulle have været nede i banken og have fået et lån og måske også betalt et gebyr for det. Jeg tror, at der er mange, der betragter det som en god og fleksibel deal," siger Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Kan de danske banker lære noget af Bank Norwegian?

"De danske banker klarer sig godt lige nu, men det, de kan lære, er, at pengeforretninger ikke er noget, der sker ude på en øde ø, og som bankerne har for sig selv. En kombination op imod et brand som Norwegian kan være godt. Men det er ikke alene kombinationer, som er lige gode. Kombinationen med rejser er bedre end med dagligvarer, har det vist sig," siger Lars Krull og henviser blandt andet til Coop Bank, som har fået en svær start på det danske marked.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Pengeinstitutter

Tyske topbanker skruer op for udsalg i shipping

Mens den tyske banksektor er fanget med op mod 100 mia. dollars i gæld til shipping, tager flere tyske banker nye ideer i brug for at komme af med de tunge udlån til industrien, skriver Reuters.

Banker halter efter nye betalingsregler

På tværs af Europa og også i Danmark tøver banker med at implementere nyt betalingstjenestedirektiv, som åbner op for nye spillere, viser en ny undersøgelse. Det er ærgerligt, at vi ikke tidligere har taget fat i det på sektorniveau, siger bankmand.

Forsiden lige nu

Tryg sætter "ekstremt højt" mål for kundetilfredshed

Samtidig med, at Tryg skifter den måde, som forsikringsselskabet bruger til at måle sit omdømme på, sætter man nu et ambitiøst mål for omdømmet. "Vi har talt om at prøve at opnå Tivolis niveau," siger adm. direktør Morten Hübbe.

Tryg vil plukke de højere hængende frugter

Efter at have plukket de lavthængende frugter de sidste seks år er det nu tid for Tryg til at kravle højere op i træet for at finde yderligere besparelser, forklarede direktionen på Trygs kapitalmarkedsdag i dag i London.

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

Gennem årets største ejendomshandel bliver ATP medejer af Danicas 16 danske shoppingcentre. Over for EjendomsWatch uddyber begge parter perspektiverne, der også betyder, at Danica nu bliver ATP Ejendommes største samarbejdspartner.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Finansiel controller til SEAS-NVE
Private Banker til Sydbank i Næstved
Filialchef til Sydbank i Bramming
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Specialist/seniorspecialist til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Analyst til SEB Corporate Finance
Privatrådgiver - Totalbanken
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Seniorspecialist til Management Support and Strategy, Corporate & Institutional Banking, København - Nykredit
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Jurist til juridisk afdeling i Sydbank
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
IT-arkitekt til programmet Ny Realkredit Platform i IT Bolig & Realkredit - Nykredit
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Erhvervsspecialist til Sydbank i Aarhus
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Capital markets IT consultant - Visigon
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Regnskabsanalytikere til Sydbanks centrale regnskabsanalyseafdeling
Barselsvikar til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Senioranalytiker til udvikling af likviditetsrisikoområdet - Nykredit
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383