En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Sydbank: Aktionærer kan blive forgyldte

Handelsbanken forventer desuden, at Sydbank i forbindelse med regnskabet vil lancere et tilbagekøb af aktier for 800 mio. kr. i 2016.

Foto: Sydbank/PR

Der kan være store udlodninger på vej til aktionærerne i Sydbank. Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere forud for, at Sydbank fremlægger regnskab for fjerde kvartal 24. februar.

Sydbank startede sidste år et tilbagekøbsprogram oveni deres dividende. Det er min klare forventning, at de vil gøre noget lignende for 2016," siger Christian Hede, der er analytiker hos bankkollegaen Nordea, til Ritzau Finans.

Han forventer en dividendeudlodning, som ligger omkring 50 pct. af årets overskud, plus et ret betydeligt aktietilbagekøbsprogram.

"Det gør, at vi er ude i en meget betydelig udlodning i omegnen af 10 pct. til aktionærerne af nuværende kurs. Det har vi set fra flere banker. Og det er måske ved at blive normen mere end undtagelsen i de her tider," mener Christian Hede.

Hos Handelsbanken er man endnu mere optimistisk på aktionærernes vegne.

"Før første kvartal 2018 forventer vi, at Sydbank vil tilbagebetale 25 pct. af sin nuværende markedsværdi til aktionærerne gennem udbytte og tilbagekøb. Vi tror, Sydbank vil tilbyde sine aktionærer det højeste samlede udbytte blandt de nordiske banker i 2016 med et samlet udbytte på 11 pct.," skriver handelsbanken i en analyse.

Handelsbanken forventer desuden, at Sydbank i forbindelse med regnskabet vil lancere et tilbagekøb af aktier for 800 mio. kr. i 2016.

Logikken bag estimaterne er, at Sydbank nu har opbygget mere kapital, end banken kan få ud at arbejde via udlån.

"Når der er lav vækst, og man tjener penge, så skal en stor del af de penge ud til aktionærerne igen for ikke at have meget kapital og dermed en for lav egenkapitalforrentning," forklarer Christian Hede.

Venter fornuftigt regnskab

Overordnet forventer Nordea-analytikeren, at det bliver et fornuftigt regnskab, som banken aflægger.

"Det, der kan gøre, om det tipper til den ene eller anden side er, dels om nettorenteindtægterne holder sig, som de skal, dels deres tab på udlån," forklarer Christian Hede.

"Laver man det tankeeksperiment, at Sydbank sænker tabene på udlån til nul – hvilket Danske Bank og Jyske Bank har gjort – vil regnskabet få en pil opad, hvis nettorenteindtægterne holder sig. Falder nettorenteindtægterne omvendt mere end frygtet, kan det få pilen til at pege nedad. Det er relativt banale parametre, men det siger også noget om, at vi er nede i småtingsafdelingen for at afgøre, om det her bliver et godkendt regnskab eller ej," uddyber han.

Fokus på nettorenteindtægterne skal ses i lyset af, at bankerne i tredje kvartal fik en brat opvågning idet de måtte erkende, at nettorenteindtægterne var presset.

"Grunden til det er, at der stor konkurrence på bankudlån generelt, specifikt på de bedste kunder og nok aller mest på de bedste små og mellemstore virksomheder. Og de små og mellemstore virksomheder er netop den type kunder, som Sydbank operer mest med," forklarer Christian Hede.

Hos Handelsbanken vurderer man, at nettorenteindtægterne vil falde med 1 pct.

Et andet fokuspunkt for Sydbank-regnskabet bliver, hvor store tabene på udlån bliver.

"Vi har netop set, at Jyske Bank har tilbageførsler – altså at de har indtægter, hvor de burde have tab. Vi nærmer os nok noget lignende for Sydbank. Det bliver interessant at se, om vi er kommet dertil," pointerer Christian Hede.

Landgbruger spøger stadig lidt

Sydbank har imidlertid haft tab på sine landbrugskunder de seneste kvartaler. Landbruget har da også i lang tid været akilleshælen for de fleste danske banker.

Hos Handelsbanken venter man ikke, at Sydbank vil opleve tab på udlån i fjerde kvartal, på trods af at der fortsat er pres på blandt andre de danske mælkeproducenter.

Vurderingen er dog en anden hos Danske Markets, som i en analyse skriver, at man forventer, at Sydbanks indtjening vil blive belastet af højere tab for landbruget i kvartalet.

Nedskrivninger er da traditionelt også et omdrejningspunkt for bankers regnskaber.

"Jeg vurderer, at nedskrivningerne klart er på vej ned for Sydbank. Vi har set et par kvartaler, hvor der har været en antydning af, at en hovedrengøring på området er ved at nærme sig vejs ende. I tredje kvartal faldt nedskrivningerne til cirka det halve af, hvad de havde været kvartalerne før. Og jeg forventer et yderligere fald i fjerde kvartal," siger Christian Hede.

Handelsbanken analytikere påpeger, at Sydbank allerede har nedskrevet 11 pct. af sin eksponering, som stammer fra før finanskrisen. Handelsbanken tror derfor, at hensættelserne vil falde nok til, at Sydbanks vil være i stand til at levere en forrentning af egenkapitalen på over 14 pct. i slutningen af 2017.

Signalerne fra de større banker har da også været, at der ikke har været tab på udlån ud over til landbruget.

"Så kan Sydbank selvfølgelig vælge at skrive meget ned på landbruget, hvis de vil, men det er meget en politisk beslutning. Derfor er det også svært at spå om, hvad de vil gøre, men jeg forventer, at de vil lade trenden fra tredje kvartal fortsætte og lade nedskrivningerne falde yderligere," siger Christian Hede.

Mere klarhed om strategien

I tredje kvartal 2015 var det helt store fokus for Sydbanks regnskab lanceringen af en ny strategi.

Hos Danske Markets vurderer man, at en indfrielse af 2018-planen vil blive vanskelig i 2016.

"En forbier på indtægterne ligger i vores syn i kortene - men kun for 2016 , ikke for 2018," skriver Danske Markets.

Christian Hede hæfter sig ved, at strategien stadig mangler at blive mere konkret.

"Det er en strategi, som i mine øjne har været lidt en blandet landhandel. Nogle ting er lidt diffuse, for eksempel at man gerne vil have nedskrivninger på under 50 basispoint over tid. Det kan vi ikke bruge til så meget her i 2016, hvor det er nogle andre ting, der gælder," siger Nordea-analytikeren.

Sydbank meddelte også i forbindelse med fremlæggelsen af strategien, at man vil spare 50 mio. på omkostningssiden om året.

"Det regner jeg stærkt med, at de lever op til, idet de historisk har været meget gode til omkostningsbesparelser," vurderer Christian Hede.

Han er dog ikke helt så optimistisk omkring Sydbanks målsætning om at forøge basisindtjening med mindst 50 mio. kr. om året.

"Det bliver relativt vanskeligt i 2016. Men jeg vurderer nu, at Sydbank kan komme i mål med det, fordi de har fået hjælp – hvis man kan kalde det – af Nykredits hævning af bidragssatserne, som også vil øge indtjeningen hos Sydbank," spår Christian Hede.


/ritzau/FINANS

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Sydbank
Forsiden lige nu

Arbejderbank lander solidt halvårsregnskab

Arbejdernes Landsbank leverer en bundlinje på over 400 mio. kr. og kan især glæde sig over lave nedskrivninger og medvind på markederne. Topchefen tror dog, at medvinden på markederne løjer af i efteråret (Opdateret).

"Jeg er den sidste laborant, der bliver forsikringsdirektør"

Direktøren i Fri Forsikring fik som nyuddannet laborant sit første arbejde i den sydlige del af Afrika og havde ikke regnet med at ende som topchef i et forsikringsselskab. Den noget atypiske karrierevej hører nok en anden tid til, siger han til FinansWatch.

Nykredit kan runde bundlinje på 10 mia. i 2017

Også årets andet kvartal byder på en opjustering fra landets største realkreditinstitut, der nu venter et resultat af kerneforretningen på 7-8 mia. kr. Men kigger man på den endelige bundlinje, kan resultatet sagtens runde 10 mia. kr., viser FinansWatchs beregninger. Topchef Michael Rasmussen fremhæver selv den stærke indtjening over for FinansWatch.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Souschef til Erhvervscenter Nord/Vest (Holbæk) - Sparekassen Sjælland
Assisterende erhvervsrådgiver til center Roskilde - Nykredit
Totalkredit søger seniorprojektkonsulent til Digitale Partnerløsninger
Alsidig investeringsspecialist med pionerånd - Norliv
Totalkredit søger seniorprojektleder til Produkter
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Privatrådgiver til Sydbank i Vejen
Kunderådgiver til Skadeafdeling - Nordea
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Skjern Bank i Hellerup og Virum søger medarbejder til boligsupport
Jurist til PenSam
Private Banker til Sydbank i Aarhus
Erhvervsrådgiver til center Herning - Nykredit
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Økonomer/Analytikere til finansiel stabilitet - Danmarks Nationalbank
Seniorrådgiver til Public Affairs - Finans Danmark
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Erhvervsrådgiver til ErhvervsCenter Frederikshavn - Nordjyske Bank
Vurderingsspecialist til Nordea Kredit i Aarhus eller Kolding
Fund Manager / Fondsspecialist - BankInvest
Privatrådgiver søges til Hanstholm - Sparekassen Thy
Leder til Lolland Falster Erhverv - Jyske Bank
Investeringsrådgiver til Roskilde - Middelfart Sparekasse
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Skjern Bank i Hellerup søger erhvervsrådgiver
HR Business Partnere til Nykredit
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Erhvervsmedarbejder til Sydbank i Næstved
Nordjyske Bank søger investeringsspecialist/-trainee
Senior / Service Operations Officers to Asset Services DK, Taastrup - Nordea
Bankrådgiver Erhverv, Lyngby - Nordea
Privatrådgivere til Merkur København
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Landbrugsrådgiver til Djurslands Bank i Grenaa
Portfolio Manager – Wealth Management, Carnegie Investment Bank
Senior Business Controller to Capital Markets IT, Copenhagen - Nordea
Souschef - Østjydsk Bank
Økonomi Business Partner til Koncernøkonomi - Nykredit
Bankrådgiver Erhverv, København - Nordea
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Senior Project Manager, Settlement and Services IT - Nordea
Kundemedarbejder til Lyngby - Sparekassen Kronjylland
Direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark
Product Owner til Privat og Private Banking - Bolig og Kredit
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383