• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Nordea vil nu aktivt undersøge flytning til Danmark eller Finland

Nordea optrapper nu markant sin konflikt med den svenske regering. I bankens regnskab for første kvartal skriver topchef Casper von Koskull, at den svenske regulering er blevet så uforudsigelig og urimelig, at banken aktivt vil undersøge at flytte hovedkvarteret til Danmark eller Finland.

Nordea-chef Casper von Koskull skriver i bankens kvartalsregnskab, at der nu ses aktivt på at flytte Nordens største bank til Danmark eller Finland.Foto: Jens Henrik Daugaard

Nordens største bank, Nordea, har gennem længere tid været i et stadigt mere offentligt slagsmål med den svenske regering, som blev udløst af et forslag fra regeringen. Det lød på, at udgifter til en ny afviklingsfond for banker dels skulle være væsentligt højere end i det øvrige EU og dels i praksis ville få karakter af en ny, permanent bankskat.

På forhånd havde analytikere ventet, at Nordea i forbindelse med sit regnskab for første kvartal ville forsøge at nedtone slagsmålet med den svenske regering. Men topchef Casper von Koskull gør lige det modsatte og skærper markant kritikken af den svenske regering.

"I de senere år er regeringens politik i Sverige blevet stadigt mere uforudsigelig og afviger væsentligt fra resten af EU, hvor de fleste af vores konkurrenter har hjemsted. Nogle få eksempler er de forskellige afviklingsregimer og fjernelsen af skattefradrag for juniorgæld," skriver Casper von Koskull i regnskabet og fortsætter:

"I februar foreslog den svenske regering at øge niveauet for afviklingsgebyrer og at gøre gebyret permanent. Forslaget vil væsentligt øge omkostningerne for banker med hjemland i Sverige og deres kunder, ikke kun i Sverige, men også i de øvrige nordiske lande. Vi har diskuteret med den svenske regering i ca. et år, og vi opretholder en åben og ærlig dialog."

Undersøger mulighederne for at flytte til Danmark eller Finland

Men trods den "åbne og ærlige dialog" er det åbenlyst, at Nordeas topchef er ved at have fået nok. For han fortsætter:

"Da den regulatoriske situation i Sverige ikke tilbyder en ligeværdig behandling eller et forudsigeligt miljø, vil vi også undersøge mulighederne for at flytte til Danmark eller Finland. Vores fokus på at fastholde vores AA-kreditvurderede forretningsmodel vil ikke blive påvirket af en mulig flytning. Nordeas ansatte vil fortsat levere værdi for alle vores kunder, og vi vil fortsætte med at arbejde på vores nordiske driftsmodel på samme måde, som vi gør i dag."

Såfremt Nordea vælger at flytte sit juridiske hjemland, så flytter banken langt hovedparten af sin balance på godt 4.800 mia. kr.

Det skyldes, at Nordea pr. 1. januar rent juridisk konsoliderede sine nordiske bankforretninger ved at fusionere datterbankerne i Danmark, Norge og Finland ind i den svenske moderbank.

Generelt er vurderingen, at København vil være et mere attraktivt hovedkvarter for Nordea end Finlands Helsinki. Ganske vist er Finland medlem af euroen, lige som det formentlig også kan spille ind, at både topchef Casper von Koskull og bestyrelsesformand Björn 'Nalle' Wahlroos er finner.

Imidlertid ligger København geografisk langt bedre placeret end Helsinki, ligesom nogle af bankens væsentlige og centrale aktiviteter, især inden for wholesale-banking divisionen, herunder markedsaktiviteterne, samt hovedparten af kapitalforvaltningsaktiviteterne, allerede i dag er koncentreret i København.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere oplyst til FinansWatch, at regeringen er parat til at byde Nordea velkommen, hvis banken ønsker at flytte sit hovedkvarter til Danmark.

Erhvervsminister parat til at byde Nordea-hovedkvarter velkommen til Danmark

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Nordea

Så stor vil Danmarks banksektor blive med et dansk Nordea

Hvis Nordea vælger at flytte til Danmark, vil den danske banksektor blive lige så stor som resten af Norden tilsammen og relativt set en af de absolut største i EU. Det viser beregninger foretaget af FinansWatch. Det kan skabe betydelige udfordringer for den finansielle stabilitet.

Forsiden lige nu

Pensionskasse sælger domicil til Novo-pengetank

Pengetanken bag et af flagskibene i dansk erhvervsliv gav pensionskasse et tilbud, som man ikke kunne sige nej til, lyder det fra ejendomschef. Prisen ligger 200 mio. kr. højere end den offentlige vurdering.

Revisorer om skattely: Behov nye regler

Et fælles sæt af regler for skatterådgivning er nødvendigt for at komme skatteunddragelse til livs. Det sagde Charlotte Jepsen, adm. direktør for revisorernes brancheforening, FSR, ved dagens åbne høring om skattely på Christiansborg.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449