• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Medie: Efterlyst russisk rigmand skjulte millioner gennem Jyske Bank

Mindst 35 forsvundne mio. kr. fra mystisk russisk bankkrak er kanaliseret gennem Jyske Bank ifølge radiodokumentar fra DR. Vi overholder reglerne på området, lyder det fra banken.

Foto: Colourbox

Mens den russiske stat kæmper for at finde aktiver efter et milliardstort bankkrak, viser lækkede dokumenter at mange millioner kroner er kanaliseret via Danmark.

Dokumenterne viser, at Jyske Bank og revisionsselskabet BDO i årevis har haft sønnen af den efterlyste russiske rigmand og eks-politiker, Sergei Pugachev, som kunde.

Hvis Pugachev flytter penge ud af Rusland, der er opnået ved kriminalitet, og derefter lader som om, at pengene stammer fra en legal aktivitet, så er det ubetinget hvidvask.
Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet
Sergei Pugachev er tidligere senator i Rusland, bankboss og Putins nære allierede, men nu efterlyst og sigtet for underslæb ved at tømme den russiske storbank International Industrial Bank for mindst 7 mia. kr., som tilhører den russiske stat.

Sønnen, Alexander Pugachev, har ejet et ukendt dansk firma, Revis Aps., i næsten 10 år, fra 2007 til 2015. Tilbage i 2007 modtog det danske firma et lån på 35 mio. kr. fra International Industrial Bank, som faderen Sergei Pugachev har grundlagt.

Nogle år senere krakkede den russiske bank, og de russiske myndigheder sigtede Sergei Pugachev for at have tømt banken via fiktive lån til hans families private skuffeselskaber i udlandet.

Palæ i Nice

De lækkede dokumenter stammer fra Panama Papers, som Efterforskerne på P1 har fået adgang til.

Papirerne fra Panama viser, at der var værdier for millioner af kroner i det danske selskab i form af et palæ i Nice, mens ledelsen i Danmark påstod ikke at kunne betale deres bankgæld tilbage til den nu krakkede bank i Rusland. Palæet blev senere solgt videre til et andet selskab ejet af Pugachevs søn på de Britiske Jomfruøer.

Jyske Bank har siden 2007 haft forretningsgange og procedurer i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler på området.
Erik Qvirin Hansen, direktør for Kommunikation og Marketing i Jyske Bank
For at dæmme op for hvidvask og terrorfinansiering siger dansk lovgivning, at banker og revisorer er forpligtede til at kende deres kunder, så kriminelle ikke kan flytte penge rundt i skjul med bistand fra danske aktører. Især skal de holde styr på udenlandske højtstående politikere og deres familier, såsom Sergei Pugachev og hans søn, der kategoriseres som højrisiko-kunder i forhold til hvidvask.

"Man skal kende selskaberne bag og vide, hvem der ejer dem. Det gælder også de personer, der tegner selskabet og de personer, der agerer på vegne af selskabet," siger Lars Krull, seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, til Efterforskerne på P1.

Han mener, det ser ud som om, at Sergei Pugachev har brugt det danske selskab til at vaske pengene hvide.

"Hvis Pugachev flytter penge ud af Rusland, der er opnået ved kriminalitet, og derefter lader som om, at pengene stammer fra en legal aktivitet, så er det ubetinget hvidvask," siger Lars Krull.

Jyske Bank: Vi har overholdt reglerne

Jyske Bank vil ikke udtale sig om enkeltkunder, men skriver til Efterforskerne på P1, at de har overholdt danske hvidvaskregler.

"Jyske Bank har siden 2007 haft forretningsgange og procedurer i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler på området," skriver Erik Qvirin Hansen, direktør for Kommunikation og Marketing i Jyske Bank, i en mail til Efterforskerne på P1.

Hos revisionshuset BDO forlyder det også, at man har overholdt gældende regler på området.

" I relation til din forespørgsel har vi internt kontrolleret vores håndtering af den konkrete sag, og vi kan bekræfte, at vi har opfyldt de gældende regler for kundeaccept i forhold til den pågældende kunde," skriver Stig Holst Hartwig, adm. direktør i BDO, i et skriftligt svar.

Konkursboet efter den krakkede russiske bank kæmper aktuelt med næb og klør for at finde frem til Pugachevs formuer. Han er blevet pålagt at oplyse en domstol i London om alt, hvad han ejer.

Den samme domstol har konstateret, at Sergei Pugachev i flere tilfælde har brugt familiemedlemmer som stråmænd.

Trods det har kurator i det russiske konkursbo, Deposit Insurance Agency, DIA, ikke haft kendskab til Pugachevs søns danske selskab og konto i Jyske Bank. Derfor finder de oplysningerne fra Danmark meget interessante:

"DIA er interesseret i at udforske alle mulige veje til Sergei Pugachevs uoplyste aktiver, herunder eventuelle forbindelser til Danmark," udtaler Michael Roberts fra advokatfirmaet Hogan Lovells, som er advokat for konkursboet.

I problemer i flere lande

Efterforskerne på P1 har været i kontakt med Sergei Pugachev via hans pressetalsmand, Michael McNutt. Han siger, at Pugachev overdrog både ejerskab og kontrol af hans russiske bank til en fond i New Zealand tilbage i starten af 00’erne, hvor han trådte ind i politik i Rusland. Siden da har han ikke har haft noget med banken at gøre personligt og har derfor heller ikke noget med lånet til sønnens firma i Danmark at gøre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sergei Pugachevs søn, Alexander Pugachev.

Ud over at Sergei Pugachev er efterlyst af Rusland, er han også stukket af fra en fængselsdom i London. De schweiziske myndigheder efterforsker ham desuden for hvidvask, alt imens han efter eget udsagn opholder sig i et privat palæ i Nice.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Efterforskerne på P1, DR.)

Danske Bank-chef investerer sammen med selskab i skattely

Danske banker får hård medfart i hvidvaskrapport

Lækket rapportudkast kritiserer Danmarks tilsyn med finanssektoren

Tidslinje

  • 2007: Et dansk selskab, Revis Aps, modtager et lån på cirka 35 mio. kr. fra en russisk storbank, som rigmanden Sergei Pugachev har stiftet og siden overdraget til en fond, med hans familie som "beneficiaries".
  • 2011: Den russiske storbank kræver, at Revis Aps betaler lånet tilbage med strafrenter. Det vil firmaet ikke, oplyses det i regnskabet. Men samtidig modtager Revis Aps en aktiepost på cirka 35 mio. kr. i et firma på de Britisk Jomfruøer, viser lækkede dokumenter fra Panama Papers.
  • 2015: Dokumenterne fra Panama Papers viser, at danske Revis Aps og selskabet på de Britiske Jomfruøer har Pugachev-familien som reelle ejere.
  • 2016: Revis Aps sendes til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen. Sagen er ikke afsluttet her i starten af 2017.
Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Jyske Bank

Medie: Anders Dam jagter kronprins

Topchefen i Jyske Bank har sat gang i en eftersøgning af talenter, der kan give nyt blod til den aldrende direktion og på sigt blive tronfølger til Anders Dam selv. Det skriver InsideBusiness.

Forsiden lige nu

Lind på plads i DAB-bestyrelse

Udadtil er der ingen spor efter sidste års dramatiske magtkamp i Danske Andelskassers Bank (DAB), som storaktionær Henrik Lind tabte. På en generalforsamling i går fik Lind sin vilje, og det er sidste års modpart, DAB-formand Jakob Fastrup, godt tilfreds med.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449