FinansWatch

Betændt russisk hvidvasksag ender hos Danske Bank-topledelsen

Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank, mener, at det er "klart utilfredsstillende", at banken i Estland ikke har været dygtig nok til at undgå at blive brugt til hvidvask.

Thomas Borgen, adm. direktør i Danske Bank.

Det er pengestrømme med forbindelse til sagen om den russiske advokat Sergej Magnitskijs død, som har fået fransk politi til at sigte Danske Banks estiske afdeling for brud på hvidvaskloven. Netop i den periode var bankens topchef, Thomas Borgen, direkte ansvarlig for de baltiske enheder, herunder Estland.

Det skriver Berlingske Business.

Danske Bank meddelte kortfattet onsdag aften, at banken var blevet sigtet for brud på hvidvaskreglerne i Frankrig. Thomas borgen vil ikke konkludere noget, før sagen er blevet afgjort, men lægger dog ikke skjul på at den estiske afdeling ikke har gjort det godt nok.

"Selv om vi endnu ikke ved, om der er foregået noget ulovligt i den konkrete sag, så er det klart utilfredsstillende, at vi i Estland historisk ikke har været gode nok til at undgå, at vi potentielt kunne blive misbrugt til hvidvask," siger Thomas Borgen i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

Ekspert i hvidvaskreglerne og indehaver af konsulentfirmaet Revisorjura.dk Jakob Dedenroth Bernhoft mener, at det er en yderst alvorlig sigtelse.

"Det lyder meget voldsomt. Anklagemyndigheden mener åbenbart, at man i Danske Bank i Estland ikke alene har kendt til ulovlighederne, men også har været medvirkende til dem," siger Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske Business.

Af sigtelsen fremgår det eksempelvis, at Danske Bank har ydet hjælp til anbringelser, sløring eller konvertering af penge tjent på kriminelle handlinger, og det fremgår desuden af sigtelsen, at lovbruddene skete på organiseret vis.

Sagen omhandler skattesvindel og korruption for i alt 230 mio. dollar - omkring 1,4 mia. kr. - i Rusland. Bagmændene har efterfølgende hvidvasket pengene gemmen skattelyselskaber og banker i hele verden, herunder ifølge fransk politi også Danske Bank.

 

/ritzau/FINANS

Medier: Død whistleblower og stjålne russiske skattepenge indgår i Danske Banks hvidvasksag

Danskerne støtter strengere hvidvaskstraffe: Topledelser skal kunne smides på porten

Forsiden lige nu

Analysehus ser stor spredning i pensionskassers afkast i år

Ifølge analysehuset Morningstar har der blandt pensionskasser været stor spredning mellem top og bund målt på afkast i år, skriver Berlingske Business. Mens SEB og AP Pension ligger godt, har Skandia været udfordret af svingende dollarkurs.

Seneste Danske Bank

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere