En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Borgen om hvidvask: Vi omtaler kun ting af større karakter

Selvom Danske Bank allerede i 2014 opdagede hvidvask-problemer i Estland, informerede banken ikke sine aktionærer om sagen, der ifølge Berlingske Business omfatter hvidvask for 7 mia. kr. ”Vi omtaler kun ting af større karakter,” siger Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen til FinansWatch.

/ritzau/STINE BIDSTRUP
Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank. Foto: /ritzau/STINE BIDSTRUP

Danske Bank fandt det ikke nødvendigt at informere sine aktionærer, da banken tilbage i 2014 opdagede, at der var problemer med hvidvask i Estland. Sagen var ikke af en karakter, der krævede, at bankens investorer blev informeret, fastslår Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen over for FinansWatch.

Som Berlingske Business skrev tirsdag er der tale om, at Danske Banks kunder i Estland havde medvirket til hvidvask for op imod 7 mia. kr. i perioden 2011 til 2014.

Hvornår opdagede I, at der var noget galt i Baltikum?

"Vi opdagede, at vi ikke var tilfredse med den måde, vi arbejdede på med hensyn til kend-din-kunde-princippet og hvidvaskning i 2014," siger Thomas F. Borgen.

En gennemgang foretaget af FinansWatch viser imidlertid, at allerede i 2010 var der sket ting, som burde tiltrække sig opmærksomhed. Ved udgangen af 2010 var det baltiske indlån på tre år vokset med 128 pct., fra knap 9 mia. kr. til 20,5 mia. kr., mens udlånet kun var vokset med ca. 16 pct. til 23,8 mia. kr. Og så var bankens markedsandel på indlån i Estland steget markant til 16 pct. fra 10,8 pct.

Danske Bank ignorerede røde advarselslamper i Estland

Omtaler kun ting af større karakter

Hvorfor fortalte I ikke jeres investorer, at I var involveret i en alvorlig hvidvasksag?

"Dette er jo ikke en sag, vi har holdt hemmelig. Sagen har jo været omtalt i forbindelse med det påbud, som blev offentliggjort så sent som 1. kvartal 2016," siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank-chefens udtalelse er dog på dette punkt faktuelt forkert. I den pågældende redegørelse fra Finanstilsynet fra 16. marts 2016 skrev tilsynet intet om, at der rent faktisk var konstateret hvidvask-aktiviteter i Danske Bank i Estland, men alene at Danske Bank fik en påtale for "ikke rettidigt at have identificeret væsentlige hvidvaskrisici i bankens filial i Estland og for ikke rettidigt at have iværksat risikobegrænsende foranstaltninger i forhold hertil".

Men I opdagede det jo selv i 2014, fortæller du?

"Ja, men nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter, og vi omtaler kun ting af større karakter. Vi fandt ikke, at dette var af en karakter, som krævede særskilt orientering til investorerne," siger Thomas F. Borgen.

Efter Berlingske Business har afsløret – og Danske Bank har erkendt – at banken har været involveret i en massiv sag om hvidvask, har såvel ATP som PFA ifølge dagbladet Børsen forlangt redegørelser fra Danske Bank.

Men lige nu får sagen jo netop særskilt opmærksomhed?

"Det er en sag, vi kender godt, og som var isoleret til Estland fra 2011 til 2014, og det har vi taget hånd om ved at lukke de aktiviteter ned. Vi har ændret vores systemer, og vi har ændret på ledelsen, og jeg vil sige, at Danske Bank har aldrig stået på en stærkere platform - eller sagt på en anden måde - det har i dag aldrig været sværere at misbruge Danske Bank i forbindelse med hvidvaskning," siger Thomas F. Borgen.

1500 mistænkelige transaktioner

Hvordan kan det være, at denne type af transaktioner fortsatte i flere år? Og i sådan et omfang? Der opstod pludseligt et kæmpe indlånsoverskud – undrede det jer ikke?

"Jeg må gentage, at vores systemovervågning mellem 2011 og 2014 ikke har været god nok. Det opdagede vi i 2014 og tog umiddelbar affære, som vi har fortalt om," siger Thomas F. Borgen.

Ifølge Berlingske Business er der i forhold til Danske Bank tale om mistænkelige pengeoverførsler for næsten 7 mia. kr. fordelt på omkring 1500 transaktioner i perioden 2011 til 2014. Det svarer til, at en transaktion i snit har været på 4,7 mio. kr.

Hvordan kan I som bank undgå at bemærke, når sådanne summer overføres? Hvidvaskreglerne siger jo, at man skal være særligt opmærksom på transaktioner, der kommer fra lande uden for EU?

"”Jeg kan naturligvis ikke gå ind i detaljer om denne sag. Men jeg kan godt være tydelig og klar om, at vi ikke har været dygtige nok til at afdække, at vi er blevet misbrugt til hvidvask," siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

"Da vi opdagede det, tog vi de konsekvenser, som må forventes af en bank med vores kvalitet ved at opgradere vores systemer, tage vare på kunderne og gennemføre ledelsesændringerne. Derfor er vi i dag et helt andet sted og arbejder meget hårdt på at sørge for, at der er meget lille sandsynlighed for, at vi kan blive misbrugt til hvidvaskning."

Lukkede ned for 256 kunder

I skriver i den pressemeddelelse, I udsendte mandag aften, at I har udskiftet ledelsen i Estland – hvornår skete det?

"Vi opdagede det i 2014, og jeg tror, at vi tog ledelsesmæssige konsekvenser af det i 2015," siger Thomas F. Borgen.

Hvad var årsagen til, at I i 2015 valgte at lukke ned for Personal Banking i Baltikum?

"Vi opdagede i 2014, vi ikke havde god nok overvågning over kunder og transaktioner mellem 2011 og 2014. Derfor gennemgik vi vores kunder og tog konsekvensen og lukkede for de aktiviteter, som udgjorde cirka 256 kunder."

I siger, I har afviklet alle arrangementer undtagen ét?

"Vi har naturligvis gennemgået alle kunder, og der viste det sig, at der var en kunde, som levede op til vores forhøjede krav, og derfor er den kunde forblevet en kunde."

"Ultimativt mit ansvar"

Hvem har ansvaret for, at det ikke blev stoppet noget før?

"Det er ultimativt mit ansvar som CEO at sørge for, at der er så lille en sandsynlighed som overhovedet muligt for, vi kan misbruges til hvidvask," siger Thomas F. Borgen.

De danske politikere har sagt, at Finantilsynet skal have mulighed for at afsætte bankdirektører, der bryder hvidvaskreglerne. Hvad mener du om det?

"Det kan jeg ikke have stærke kommentarer til ud over at sige, at vi i Danske Bank og politikerne har de samme interesser, og det er at sørge for at vi undgår hvidvask i de samfund, vi er en del af. Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danske Bank for at undgå, at nogle misbruger vores platform til hvidvask. Hvis politikerne vil sætte rammebetingelser for dette her, så må jeg til enhver tid forholde mig til de love og regler, som politikerne beslutter," siger Thomas F. Borgen.

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri

Minister: Tilsynet skal kunne fjerne bankbosser, som ikke lever op til hvidvaskreglerne

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Danske Bank

Lyssky handler kan udløse store bøder til Danske Bank

Kunder i Danske Banks estiske filial kan ifølge Berlingskes oplysninger have udført avancerede værdipapirhandler, som er velegnede til at hvidvaske penge og føre formuer ud af landet. Tidligere på året fik Deutche Bank milliardbøder i en sag med lignende handler, skriver Berlingske Business.

Forsiden lige nu

Tryg sætter "ekstremt højt" mål for kundetilfredshed

Samtidig med, at Tryg skifter den måde, som forsikringsselskabet bruger til at måle sit omdømme på, sætter man nu et ambitiøst mål for omdømmet. "Vi har talt om at prøve at opnå Tivolis niveau," siger adm. direktør Morten Hübbe.

Tryg vil plukke de højere hængende frugter

Efter at have plukket de lavthængende frugter de sidste seks år er det nu tid for Tryg til at kravle højere op i træet for at finde yderligere besparelser, forklarede direktionen på Trygs kapitalmarkedsdag i dag i London.

ATP-direktør: Danica-køb giver os adgang til godbidderne

Gennem årets største ejendomshandel bliver ATP medejer af Danicas 16 danske shoppingcentre. Over for EjendomsWatch uddyber begge parter perspektiverne, der også betyder, at Danica nu bliver ATP Ejendommes største samarbejdspartner.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Analyst til SEB Corporate Finance
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Slagelse
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Privatrådgiver - Totalbanken
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Studentermedhjælper til Sydbank Direkte Ung
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Finansiel controller til SEAS-NVE
Afdelingsleder til Sydbanks centrale regnskabsanalyseafdeling i Aabenraa
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Barselsvikar til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Privatrådgiver til Sydbank i Haderslev
Privatrådgiver til center Esbjerg - Nykredit
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
IT-arkitekt til programmet Ny Realkredit Platform i IT Bolig & Realkredit - Nykredit
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Capital markets IT consultant - Visigon
Erhvervsspecialist til Sydbank i Aarhus
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Seniorprivatrådgiver eller privatrådgiver til center Odense - Nykredit
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Senior-/Chefanalytiker med matematisk flair til udvikling af markedsrisikomodeller - Nykredit
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383