• Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Borgen om hvidvask: Vi omtaler kun ting af større karakter

Selvom Danske Bank allerede i 2014 opdagede hvidvask-problemer i Estland, informerede banken ikke sine aktionærer om sagen, der ifølge Berlingske Business omfatter hvidvask for 7 mia. kr. ”Vi omtaler kun ting af større karakter,” siger Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen til FinansWatch.

Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank. Foto: POLFOTO/STINE BIDSTRUP

Danske Bank fandt det ikke nødvendigt at informere sine aktionærer, da banken tilbage i 2014 opdagede, at der var problemer med hvidvask i Estland. Sagen var ikke af en karakter, der krævede, at bankens investorer blev informeret, fastslår Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen over for FinansWatch.

Som Berlingske Business skrev tirsdag er der tale om, at Danske Banks kunder i Estland havde medvirket til hvidvask for op imod 7 mia. kr. i perioden 2011 til 2014.

Hvornår opdagede I, at der var noget galt i Baltikum?

"Vi opdagede, at vi ikke var tilfredse med den måde, vi arbejdede på med hensyn til kend-din-kunde-princippet og hvidvaskning i 2014," siger Thomas F. Borgen.

En gennemgang foretaget af FinansWatch viser imidlertid, at allerede i 2010 var der sket ting, som burde tiltrække sig opmærksomhed. Ved udgangen af 2010 var det baltiske indlån på tre år vokset med 128 pct., fra knap 9 mia. kr. til 20,5 mia. kr., mens udlånet kun var vokset med ca. 16 pct. til 23,8 mia. kr. Og så var bankens markedsandel på indlån i Estland steget markant til 16 pct. fra 10,8 pct.

Danske Bank ignorerede røde advarselslamper i Estland

Omtaler kun ting af større karakter

Hvorfor fortalte I ikke jeres investorer, at I var involveret i en alvorlig hvidvasksag?

"Dette er jo ikke en sag, vi har holdt hemmelig. Sagen har jo været omtalt i forbindelse med det påbud, som blev offentliggjort så sent som 1. kvartal 2016," siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank-chefens udtalelse er dog på dette punkt faktuelt forkert. I den pågældende redegørelse fra Finanstilsynet fra 16. marts 2016 skrev tilsynet intet om, at der rent faktisk var konstateret hvidvask-aktiviteter i Danske Bank i Estland, men alene at Danske Bank fik en påtale for "ikke rettidigt at have identificeret væsentlige hvidvaskrisici i bankens filial i Estland og for ikke rettidigt at have iværksat risikobegrænsende foranstaltninger i forhold hertil".

Men I opdagede det jo selv i 2014, fortæller du?

"Ja, men nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter, og vi omtaler kun ting af større karakter. Vi fandt ikke, at dette var af en karakter, som krævede særskilt orientering til investorerne," siger Thomas F. Borgen.

Efter Berlingske Business har afsløret – og Danske Bank har erkendt – at banken har været involveret i en massiv sag om hvidvask, har såvel ATP som PFA ifølge dagbladet Børsen forlangt redegørelser fra Danske Bank.

Men lige nu får sagen jo netop særskilt opmærksomhed?

"Det er en sag, vi kender godt, og som var isoleret til Estland fra 2011 til 2014, og det har vi taget hånd om ved at lukke de aktiviteter ned. Vi har ændret vores systemer, og vi har ændret på ledelsen, og jeg vil sige, at Danske Bank har aldrig stået på en stærkere platform - eller sagt på en anden måde - det har i dag aldrig været sværere at misbruge Danske Bank i forbindelse med hvidvaskning," siger Thomas F. Borgen.

1500 mistænkelige transaktioner

Hvordan kan det være, at denne type af transaktioner fortsatte i flere år? Og i sådan et omfang? Der opstod pludseligt et kæmpe indlånsoverskud – undrede det jer ikke?

"Jeg må gentage, at vores systemovervågning mellem 2011 og 2014 ikke har været god nok. Det opdagede vi i 2014 og tog umiddelbar affære, som vi har fortalt om," siger Thomas F. Borgen.

Ifølge Berlingske Business er der i forhold til Danske Bank tale om mistænkelige pengeoverførsler for næsten 7 mia. kr. fordelt på omkring 1500 transaktioner i perioden 2011 til 2014. Det svarer til, at en transaktion i snit har været på 4,7 mio. kr.

Hvordan kan I som bank undgå at bemærke, når sådanne summer overføres? Hvidvaskreglerne siger jo, at man skal være særligt opmærksom på transaktioner, der kommer fra lande uden for EU?

"”Jeg kan naturligvis ikke gå ind i detaljer om denne sag. Men jeg kan godt være tydelig og klar om, at vi ikke har været dygtige nok til at afdække, at vi er blevet misbrugt til hvidvask," siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

"Da vi opdagede det, tog vi de konsekvenser, som må forventes af en bank med vores kvalitet ved at opgradere vores systemer, tage vare på kunderne og gennemføre ledelsesændringerne. Derfor er vi i dag et helt andet sted og arbejder meget hårdt på at sørge for, at der er meget lille sandsynlighed for, at vi kan blive misbrugt til hvidvaskning."

Lukkede ned for 256 kunder

I skriver i den pressemeddelelse, I udsendte mandag aften, at I har udskiftet ledelsen i Estland – hvornår skete det?

"Vi opdagede det i 2014, og jeg tror, at vi tog ledelsesmæssige konsekvenser af det i 2015," siger Thomas F. Borgen.

Hvad var årsagen til, at I i 2015 valgte at lukke ned for Personal Banking i Baltikum?

"Vi opdagede i 2014, vi ikke havde god nok overvågning over kunder og transaktioner mellem 2011 og 2014. Derfor gennemgik vi vores kunder og tog konsekvensen og lukkede for de aktiviteter, som udgjorde cirka 256 kunder."

I siger, I har afviklet alle arrangementer undtagen ét?

"Vi har naturligvis gennemgået alle kunder, og der viste det sig, at der var en kunde, som levede op til vores forhøjede krav, og derfor er den kunde forblevet en kunde."

"Ultimativt mit ansvar"

Hvem har ansvaret for, at det ikke blev stoppet noget før?

"Det er ultimativt mit ansvar som CEO at sørge for, at der er så lille en sandsynlighed som overhovedet muligt for, vi kan misbruges til hvidvask," siger Thomas F. Borgen.

De danske politikere har sagt, at Finantilsynet skal have mulighed for at afsætte bankdirektører, der bryder hvidvaskreglerne. Hvad mener du om det?

"Det kan jeg ikke have stærke kommentarer til ud over at sige, at vi i Danske Bank og politikerne har de samme interesser, og det er at sørge for at vi undgår hvidvask i de samfund, vi er en del af. Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danske Bank for at undgå, at nogle misbruger vores platform til hvidvask. Hvis politikerne vil sætte rammebetingelser for dette her, så må jeg til enhver tid forholde mig til de love og regler, som politikerne beslutter," siger Thomas F. Borgen.

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri

Minister: Tilsynet skal kunne fjerne bankbosser, som ikke lever op til hvidvaskreglerne

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Danske Bank

Bankers shipping-stormvejr viser tegn på at løje af

Rederierne er stadig plaget af strukturel overkapacitet, men priserne på skibe viser tegn på bedring. Det er godt nyt for banker som DNB, ABN Amro, Nordea og Danske Bank, der samlet set har udlånt over 500 mia. kr. til shipping-sektoren.

Danske Bank kan have medvirket til hvidvask for over 14 mia. kr. i Estland

Danske Bank erkender nu, at der var hvidvasksager i bankens filial i Estland før 2011. Allerede i 2010 skrev Estlands førende erhvervsavis, at Danske Bank var impliceret i en hvidvasksag til 7,1 mia. kr. Dermed har banken muligvis været med til at hvidvaske kriminelle russiske penge for mere end 14 mia. kr., eller mere end dobbelt så meget som hidtil antaget. (Præciseret)

S kritiserer ny Danske Bank-afsløring

Ifølge Berlingske opdagede Danske Bank til hvidvask i sin estiske afdeling et år tidligere, end hvad ledelsen tidligere har sagt. Banken skylder en forklaring, mener ordfører.

Forsiden lige nu

Økobank tjener godt på landmændene

Lille Merkur Andelskasse har til forskel fra andre banker stor succes med at låne penge ud til landbruget. Forskellen er, at banken kun låner ud til den økologiske landbrugsproduktion, siger direktør til Børsen.

Banker sænker renten på børneopsparing

En lang række af landets største banker har på det seneste sænket renten på børneopsparinger, skriver Berlingske Business. Hos Vestjysk Bank er renten dykket mest.

Medie: Anders Dam jagter kronprins

Topchefen i Jyske Bank har sat gang i en eftersøgning af talenter, der kan give nyt blod til den aldrende direktion og på sigt blive tronfølger til Anders Dam selv. Det skriver InsideBusiness.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449