En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • Log ind
ANNONCE

Borgen om hvidvask: Vi omtaler kun ting af større karakter

Selvom Danske Bank allerede i 2014 opdagede hvidvask-problemer i Estland, informerede banken ikke sine aktionærer om sagen, der ifølge Berlingske Business omfatter hvidvask for 7 mia. kr. ”Vi omtaler kun ting af større karakter,” siger Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen til FinansWatch.

Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank. Foto: POLFOTO/STINE BIDSTRUP

Danske Bank fandt det ikke nødvendigt at informere sine aktionærer, da banken tilbage i 2014 opdagede, at der var problemer med hvidvask i Estland. Sagen var ikke af en karakter, der krævede, at bankens investorer blev informeret, fastslår Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen over for FinansWatch.

Som Berlingske Business skrev tirsdag er der tale om, at Danske Banks kunder i Estland havde medvirket til hvidvask for op imod 7 mia. kr. i perioden 2011 til 2014.

Hvornår opdagede I, at der var noget galt i Baltikum?

"Vi opdagede, at vi ikke var tilfredse med den måde, vi arbejdede på med hensyn til kend-din-kunde-princippet og hvidvaskning i 2014," siger Thomas F. Borgen.

En gennemgang foretaget af FinansWatch viser imidlertid, at allerede i 2010 var der sket ting, som burde tiltrække sig opmærksomhed. Ved udgangen af 2010 var det baltiske indlån på tre år vokset med 128 pct., fra knap 9 mia. kr. til 20,5 mia. kr., mens udlånet kun var vokset med ca. 16 pct. til 23,8 mia. kr. Og så var bankens markedsandel på indlån i Estland steget markant til 16 pct. fra 10,8 pct.

Danske Bank ignorerede røde advarselslamper i Estland

Omtaler kun ting af større karakter

Hvorfor fortalte I ikke jeres investorer, at I var involveret i en alvorlig hvidvasksag?

"Dette er jo ikke en sag, vi har holdt hemmelig. Sagen har jo været omtalt i forbindelse med det påbud, som blev offentliggjort så sent som 1. kvartal 2016," siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank-chefens udtalelse er dog på dette punkt faktuelt forkert. I den pågældende redegørelse fra Finanstilsynet fra 16. marts 2016 skrev tilsynet intet om, at der rent faktisk var konstateret hvidvask-aktiviteter i Danske Bank i Estland, men alene at Danske Bank fik en påtale for "ikke rettidigt at have identificeret væsentlige hvidvaskrisici i bankens filial i Estland og for ikke rettidigt at have iværksat risikobegrænsende foranstaltninger i forhold hertil".

Men I opdagede det jo selv i 2014, fortæller du?

"Ja, men nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter, og vi omtaler kun ting af større karakter. Vi fandt ikke, at dette var af en karakter, som krævede særskilt orientering til investorerne," siger Thomas F. Borgen.

Efter Berlingske Business har afsløret – og Danske Bank har erkendt – at banken har været involveret i en massiv sag om hvidvask, har såvel ATP som PFA ifølge dagbladet Børsen forlangt redegørelser fra Danske Bank.

Men lige nu får sagen jo netop særskilt opmærksomhed?

"Det er en sag, vi kender godt, og som var isoleret til Estland fra 2011 til 2014, og det har vi taget hånd om ved at lukke de aktiviteter ned. Vi har ændret vores systemer, og vi har ændret på ledelsen, og jeg vil sige, at Danske Bank har aldrig stået på en stærkere platform - eller sagt på en anden måde - det har i dag aldrig været sværere at misbruge Danske Bank i forbindelse med hvidvaskning," siger Thomas F. Borgen.

1500 mistænkelige transaktioner

Hvordan kan det være, at denne type af transaktioner fortsatte i flere år? Og i sådan et omfang? Der opstod pludseligt et kæmpe indlånsoverskud – undrede det jer ikke?

"Jeg må gentage, at vores systemovervågning mellem 2011 og 2014 ikke har været god nok. Det opdagede vi i 2014 og tog umiddelbar affære, som vi har fortalt om," siger Thomas F. Borgen.

Ifølge Berlingske Business er der i forhold til Danske Bank tale om mistænkelige pengeoverførsler for næsten 7 mia. kr. fordelt på omkring 1500 transaktioner i perioden 2011 til 2014. Det svarer til, at en transaktion i snit har været på 4,7 mio. kr.

Hvordan kan I som bank undgå at bemærke, når sådanne summer overføres? Hvidvaskreglerne siger jo, at man skal være særligt opmærksom på transaktioner, der kommer fra lande uden for EU?

"”Jeg kan naturligvis ikke gå ind i detaljer om denne sag. Men jeg kan godt være tydelig og klar om, at vi ikke har været dygtige nok til at afdække, at vi er blevet misbrugt til hvidvask," siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

"Da vi opdagede det, tog vi de konsekvenser, som må forventes af en bank med vores kvalitet ved at opgradere vores systemer, tage vare på kunderne og gennemføre ledelsesændringerne. Derfor er vi i dag et helt andet sted og arbejder meget hårdt på at sørge for, at der er meget lille sandsynlighed for, at vi kan blive misbrugt til hvidvaskning."

Lukkede ned for 256 kunder

I skriver i den pressemeddelelse, I udsendte mandag aften, at I har udskiftet ledelsen i Estland – hvornår skete det?

"Vi opdagede det i 2014, og jeg tror, at vi tog ledelsesmæssige konsekvenser af det i 2015," siger Thomas F. Borgen.

Hvad var årsagen til, at I i 2015 valgte at lukke ned for Personal Banking i Baltikum?

"Vi opdagede i 2014, vi ikke havde god nok overvågning over kunder og transaktioner mellem 2011 og 2014. Derfor gennemgik vi vores kunder og tog konsekvensen og lukkede for de aktiviteter, som udgjorde cirka 256 kunder."

I siger, I har afviklet alle arrangementer undtagen ét?

"Vi har naturligvis gennemgået alle kunder, og der viste det sig, at der var en kunde, som levede op til vores forhøjede krav, og derfor er den kunde forblevet en kunde."

"Ultimativt mit ansvar"

Hvem har ansvaret for, at det ikke blev stoppet noget før?

"Det er ultimativt mit ansvar som CEO at sørge for, at der er så lille en sandsynlighed som overhovedet muligt for, vi kan misbruges til hvidvask," siger Thomas F. Borgen.

De danske politikere har sagt, at Finantilsynet skal have mulighed for at afsætte bankdirektører, der bryder hvidvaskreglerne. Hvad mener du om det?

"Det kan jeg ikke have stærke kommentarer til ud over at sige, at vi i Danske Bank og politikerne har de samme interesser, og det er at sørge for at vi undgår hvidvask i de samfund, vi er en del af. Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danske Bank for at undgå, at nogle misbruger vores platform til hvidvask. Hvis politikerne vil sætte rammebetingelser for dette her, så må jeg til enhver tid forholde mig til de love og regler, som politikerne beslutter," siger Thomas F. Borgen.

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri

Minister: Tilsynet skal kunne fjerne bankbosser, som ikke lever op til hvidvaskreglerne

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Danske Bank

Danske Bank er Europas udbyttekonge

Danske Bank vil formentlig næste år udbetale hele overskuddet til aktionærerne. Det vil gøre banken til den mest generøse storbank i Europa, viser en ny analyse.

Forsiden lige nu

Danica retter ind og ændrer hjemmesider

Efter at FinansWatch tirsdag kunne fortælle, at Danica pustede sig lige vel op på sine norske og svenske hjemmesider, har pensionsselskabet rettet de fejlbehæftede tekster.

Danica Pension bygger nyt for 10 mia. kr.

Efter frasalg for 4 mia. kr. skal kræfterne nu kanaliseres ind i projektudvikling af fremtidens portefølje, lyder det fra pensionsselskabets investeringsdirektør til EjendomsWatch. Også forvalteren af den eksisterende portefølje, Aberdeen Asset Management, kan efter salgene tage hul på en ny fase i jagten på et højere afkast.

Finansminister kaldes i samråd om statslån til almene boliger

Socialdemokratiet kalder finansministeren i samråd om regeringens forslag om at flytte finansieringen af almene boliger fra realkredit til statsobligationer. Det sker, efter at en rapport fra 2014 advarede om at droppe realkreditten som finansering. Det skriver Berlingske Tidende.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Financial Crime Manager, Nordea Life & Pensions, Ballerup
Valuta- og renterådgiver til Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Risk Managers, Corporate & Business Banking og Personal Banking, København - Nordea
Analysestærk økonom til Finanstilsynet
Afdelingsleder for privat til Sydbank i Haderslev
Konsulent til pensions- og investeringsområdet, Spar Nord
Privatkunde- rådgiver til Kongelundsvej, BankNordik
Client Service Assistant within Asset Management - Capital Four
Erfaren udvikler til Data Warehouse i Sydbank
Spar Nord søger formuerådgiver til Formuecenter Syd
Privatkunde- rådgiver til Dragør, BankNordik
Stærk kompetence til Asset Allocation og balancerede fonde - Sparinvest
International rådgiver med interesse for den europæiske energisektor - Energinet
Erfaren koncernjurist - Sampension
Kontorchef til nyoprettet kontor for teknologianvendelse og IT-tilsyn - Finanstilsynet
Investeringsrådgiver til private banking i Aarhus - Ringkjøbing Landbobank
Private Banker til Sydbank på Kgs. Nytorv
Finanstilsynet søger medarbejdere til ny enhed med fokus på alternative investeringer
Senior Relationship Manager - Danske Bank
2 Student Assistants to support building a thriving Danish Fintech Ecosystem - Copnehagen FinTech
Europapolitisk Direktør til Finans Danmark
Privatrådgivere til Merkur København
Akademiker til finansområdet i Ringkøbing - Ringkjøbing Landbobank
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Erhvervsrådgiver til center Kalvebod - Nykredit
Trader til aktieteam - Sparinvest
Privatrådgiver til Sydbank i Næstved
Erhvervskunderådgiver til Erhvervscenter Aalborg - Jutlander Bank
Spar Nord søger finansøkonomer til praktik i januar 2018
Local Reward Expert, Copenhagen - Nordea
Privatrådgiver til Sydbank Direkte Medarbejder i Aabenraa
Client Executive til SEB Asset Management
Opsøgende kunderådgivere til Rønde og Hornslet - Djurslands Bank
Projektudviklingschef i BOKIS med stærk kendskab til digitale betalinger
Ambitiøs Økonom til udvikling af Elmarkedet - Energinet
Senioranalytiker til Regnskab Finans-Markets - Nykredit
Centerdirektør til center Ringsted - Nykredit
Er du vores nye privatkunderådgiver? - GrønlandsBANKEN
Jurist til Sparekassen Sjælland-Fyn
Kunderådgiver, Nordea Liv & Pension, Ballerup
Er du økonom og vil være med til at føre tilsyn med banker? - Finanstilsynet
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Credit Risk Analyst - DLR Kredit
Souschef til Viborg - Sparekassen Kronjylland
Finanstilsynet søger en medarbejder med aktuarmæssige kompetencer til kontoret for pensionskasser
Privatkunderådgiver til Spar Nord Roskilde
Nyoprettede stillinger til Finanstilsynets nye Fintech Lab og til arbejdet med betalingstjenester
Seniorprivatrådgiver til center Kalvebod - Nykredit
Afdelingsdirektør, Aarhus - Nordjyske Bank
Kundemedarbejder, Uldum - Middelfart Sparekasse
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Tlf.: 4021 0166

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Tlf.: 3113 0538

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 7077 7449