En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Borgen om hvidvask: Vi omtaler kun ting af større karakter

Selvom Danske Bank allerede i 2014 opdagede hvidvask-problemer i Estland, informerede banken ikke sine aktionærer om sagen, der ifølge Berlingske Business omfatter hvidvask for 7 mia. kr. ”Vi omtaler kun ting af større karakter,” siger Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen til FinansWatch.

Thomas F. Borgen, adm. direktør for Danske Bank. Foto: POLFOTO/STINE BIDSTRUP

Danske Bank fandt det ikke nødvendigt at informere sine aktionærer, da banken tilbage i 2014 opdagede, at der var problemer med hvidvask i Estland. Sagen var ikke af en karakter, der krævede, at bankens investorer blev informeret, fastslår Danske Banks adm. direktør Thomas F. Borgen over for FinansWatch.

Som Berlingske Business skrev tirsdag er der tale om, at Danske Banks kunder i Estland havde medvirket til hvidvask for op imod 7 mia. kr. i perioden 2011 til 2014.

Hvornår opdagede I, at der var noget galt i Baltikum?

"Vi opdagede, at vi ikke var tilfredse med den måde, vi arbejdede på med hensyn til kend-din-kunde-princippet og hvidvaskning i 2014," siger Thomas F. Borgen.

En gennemgang foretaget af FinansWatch viser imidlertid, at allerede i 2010 var der sket ting, som burde tiltrække sig opmærksomhed. Ved udgangen af 2010 var det baltiske indlån på tre år vokset med 128 pct., fra knap 9 mia. kr. til 20,5 mia. kr., mens udlånet kun var vokset med ca. 16 pct. til 23,8 mia. kr. Og så var bankens markedsandel på indlån i Estland steget markant til 16 pct. fra 10,8 pct.

Danske Bank ignorerede røde advarselslamper i Estland

Omtaler kun ting af større karakter

Hvorfor fortalte I ikke jeres investorer, at I var involveret i en alvorlig hvidvasksag?

"Dette er jo ikke en sag, vi har holdt hemmelig. Sagen har jo været omtalt i forbindelse med det påbud, som blev offentliggjort så sent som 1. kvartal 2016," siger Thomas F. Borgen.

Danske Bank-chefens udtalelse er dog på dette punkt faktuelt forkert. I den pågældende redegørelse fra Finanstilsynet fra 16. marts 2016 skrev tilsynet intet om, at der rent faktisk var konstateret hvidvask-aktiviteter i Danske Bank i Estland, men alene at Danske Bank fik en påtale for "ikke rettidigt at have identificeret væsentlige hvidvaskrisici i bankens filial i Estland og for ikke rettidigt at have iværksat risikobegrænsende foranstaltninger i forhold hertil".

Men I opdagede det jo selv i 2014, fortæller du?

"Ja, men nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begrænset del af Danske Banks aktiviteter, og vi omtaler kun ting af større karakter. Vi fandt ikke, at dette var af en karakter, som krævede særskilt orientering til investorerne," siger Thomas F. Borgen.

Efter Berlingske Business har afsløret – og Danske Bank har erkendt – at banken har været involveret i en massiv sag om hvidvask, har såvel ATP som PFA ifølge dagbladet Børsen forlangt redegørelser fra Danske Bank.

Men lige nu får sagen jo netop særskilt opmærksomhed?

"Det er en sag, vi kender godt, og som var isoleret til Estland fra 2011 til 2014, og det har vi taget hånd om ved at lukke de aktiviteter ned. Vi har ændret vores systemer, og vi har ændret på ledelsen, og jeg vil sige, at Danske Bank har aldrig stået på en stærkere platform - eller sagt på en anden måde - det har i dag aldrig været sværere at misbruge Danske Bank i forbindelse med hvidvaskning," siger Thomas F. Borgen.

1500 mistænkelige transaktioner

Hvordan kan det være, at denne type af transaktioner fortsatte i flere år? Og i sådan et omfang? Der opstod pludseligt et kæmpe indlånsoverskud – undrede det jer ikke?

"Jeg må gentage, at vores systemovervågning mellem 2011 og 2014 ikke har været god nok. Det opdagede vi i 2014 og tog umiddelbar affære, som vi har fortalt om," siger Thomas F. Borgen.

Ifølge Berlingske Business er der i forhold til Danske Bank tale om mistænkelige pengeoverførsler for næsten 7 mia. kr. fordelt på omkring 1500 transaktioner i perioden 2011 til 2014. Det svarer til, at en transaktion i snit har været på 4,7 mio. kr.

Hvordan kan I som bank undgå at bemærke, når sådanne summer overføres? Hvidvaskreglerne siger jo, at man skal være særligt opmærksom på transaktioner, der kommer fra lande uden for EU?

"”Jeg kan naturligvis ikke gå ind i detaljer om denne sag. Men jeg kan godt være tydelig og klar om, at vi ikke har været dygtige nok til at afdække, at vi er blevet misbrugt til hvidvask," siger Thomas F. Borgen og tilføjer:

"Da vi opdagede det, tog vi de konsekvenser, som må forventes af en bank med vores kvalitet ved at opgradere vores systemer, tage vare på kunderne og gennemføre ledelsesændringerne. Derfor er vi i dag et helt andet sted og arbejder meget hårdt på at sørge for, at der er meget lille sandsynlighed for, at vi kan blive misbrugt til hvidvaskning."

Lukkede ned for 256 kunder

I skriver i den pressemeddelelse, I udsendte mandag aften, at I har udskiftet ledelsen i Estland – hvornår skete det?

"Vi opdagede det i 2014, og jeg tror, at vi tog ledelsesmæssige konsekvenser af det i 2015," siger Thomas F. Borgen.

Hvad var årsagen til, at I i 2015 valgte at lukke ned for Personal Banking i Baltikum?

"Vi opdagede i 2014, vi ikke havde god nok overvågning over kunder og transaktioner mellem 2011 og 2014. Derfor gennemgik vi vores kunder og tog konsekvensen og lukkede for de aktiviteter, som udgjorde cirka 256 kunder."

I siger, I har afviklet alle arrangementer undtagen ét?

"Vi har naturligvis gennemgået alle kunder, og der viste det sig, at der var en kunde, som levede op til vores forhøjede krav, og derfor er den kunde forblevet en kunde."

"Ultimativt mit ansvar"

Hvem har ansvaret for, at det ikke blev stoppet noget før?

"Det er ultimativt mit ansvar som CEO at sørge for, at der er så lille en sandsynlighed som overhovedet muligt for, vi kan misbruges til hvidvask," siger Thomas F. Borgen.

De danske politikere har sagt, at Finantilsynet skal have mulighed for at afsætte bankdirektører, der bryder hvidvaskreglerne. Hvad mener du om det?

"Det kan jeg ikke have stærke kommentarer til ud over at sige, at vi i Danske Bank og politikerne har de samme interesser, og det er at sørge for at vi undgår hvidvask i de samfund, vi er en del af. Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danske Bank for at undgå, at nogle misbruger vores platform til hvidvask. Hvis politikerne vil sætte rammebetingelser for dette her, så må jeg til enhver tid forholde mig til de love og regler, som politikerne beslutter," siger Thomas F. Borgen.

Løkke vil se på skærpede regler: Hvidvask er noget svineri

Minister: Tilsynet skal kunne fjerne bankbosser, som ikke lever op til hvidvaskreglerne

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Danske Bank

Sådan vil Mobilepay erobre butiksbetalinger

Mobilepay har samlet alle landets banker under sig, og det giver betalingstjenesten helt nye muligheder. De første betalinger går nu fra konto til konto, oplyser selskabet, hvilket gør tjenesten billigere at drive og dermed også billigere for butikkerne. Inden årsskiftet er målsætningen, at 80 pct. af alle betalinger skal gå fra konto til konto.

Nordea forbigået i salg af Maersk Tankers

Morgan Stanley og norske DNB løb med opgaven med at vurdere prisen på A.P. Møller-Mærsks salg af Maersk Tankers til A.P. Møller Holding. Dermed blev Nordens største bank, Nordea, forbigået. (Rettet)

Danske Bank sendte affaldsmareridt på norsk børs

Norske Renonorden kastede mandag håndklædet i ringen og erklærede sig konkurs, efter at Danske Bank og norske DNB smækkede kassen i. Det meget uskønne forløb, der bringer mindelser om OW Bunker-skandalen, vil formentlig koste Danske Bank på både image- og nedskrivningskontoen.

Forsiden lige nu
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Senioranalytiker til Business Management i Markets - Nykredit
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Landbrugsrådgiver til Landbrugscenter Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Business Analyst i Transaction Banking & Infrastructure - Sydbank
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Kreditchef til Møns Bank
Intern revisor - Skandia
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Spar Nord Roskilde søger privatrådgiver
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
Regnskabscontroller til Syd Fund Management - Sydbank
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Business Analytiker - Fynske Bank
Investeringsrådgiver til Private Banking Nordjylland - Nykredit
Key Account Manager, Vendor Finance, Nordea Finans Danmark
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Project manager i Transaction Banking & Infrastructure, Sydbank Erhverv
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Watch Medier søger redaktør
Kreditporteføljemanager til Investeringsafdelingen i SEB
Erfaren skattekonsulent - Finans Danmark
Spar Nord søger persondatarådgiver
Erhvervskundechef, Viborg - Spar Nord
Erhvervsrådgiver til center Herning - Nykredit
QA ansvarlig til It-afdelingen i Sydbank
Specialist til Market data i Capital Markets Operations - Nykredit
Konsulent til regulatorisk forretningsimplementering - Nykredit
Afdelingsdirektør for Private Banking, Pension og Lokal Erhverv - Sydbank
Opsøgende erhvervskundechef til etablerede virksomheder - Vækstfonden
Systemudvikler til team Rating Data - BEC
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Jurist og økonom til tilsyn med mindre pengeinstitutter - Finanstilsynet
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383