En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Arbejdernes Landsbank parat til nye rabatter i kamp om boligkunder

Hvis konkurrencen på boliglån skærpes med nye tiltag fra blandt andet konkurrencerådets rapport, er Arbejdernes Landsbank igen parat til at indføre nye tiltag for at fastholde sin position på markedet for boliglån.

Arbejdernes Landsbank. Foto: Arbejdernes Landsbank/PR

Da vreden over sidste års bidragsforhøjelser fra Totalkredit brød ud i lys lue, var Arbejdernes Landsbank først på banen med at sende sin egen andel af forhøjelsen videre til sine kunder.

Nu lurer nye mulige tiltag til at skærpe konkurrencen – herunder låneformidling via ejendomsmæglere – i kølvandet på Konkurrencerådets rapport, der i sidste måned fastslog, at det halter med konkurrencen på det danske realkreditmarked.

Og igen melder arbejderbanken sig parat til at strække sig i kampen om boligkunderne.

"Skulle konkurrencen af forskellige årsager skærpes yderligere, vil vi naturligvis igen kigge på, hvordan vi fortsat kan fastholde vores stærke konkurrenceevne. Om det vil være i form af AL-BoligBonus (kompensationsmodel, red.) eller eventuelt andre tiltag vil naturligvis afhænge af den konkrete situation," siger kommunikations- og pressechef, Jesper Bjerrehuus, i Arbejdernes Landsbank til FinansWatch.

Endte med at skrue op for Boligbonus

Tiltaget med kompensation for sidste års bidragsforhøjelser fik hurtigt flere af de andre partnerbanker i Totalkredit til at reagere.

Nogle tilbød gratis omlægning til billigere lån, mens Nordfyns Bank, Merkur Andelskasse, Banknordik og Fælleskassen i varierende versioner fulgte Arbejdernes Landsbanks eksempel om at sende bidragsforhøjelserne videre til kunderne. Flere valgte dog siden at trække tilbuddet tilbage, da Nykredits Kundekroner – der skal kompensere for landets højeste bidragssatser – blev en realitet.

Men landets sjettestørste bank fastholdt sit tilbud og endte endda med at udvide det til at omfatte alle bankens kunder med Totalkredit-lån uanset lånetype. I sidste ende endte banken med at skrue op for tilbagebetalingen for at kompensere for, at den såkaldte Boligbonus – i modsætning til Totalkredits Kundekroner – viste sig at være skattepligtige.

"Da vi lancerede AL-BoligBonus, var det netop ud fra et ønske om at fastholde vores stærke konkurrenceevne på markedet. Sikre, at vi fortsat kunne tilbyde vores kunder nogle af markedets absolut stærkeste boligfinansieringer," siger Jesper Bjerrehuus og uddyber:

"Ud fra den meget positive reaktion, vi har fået fra vores kunder og markedet generelt på baggrund af AL-Boligbonus, har vi en klar oplevelse af, at vi er lykkedes rigtig godt med at fastholde – og endda forstærke – vores konkurrenceevne."

En prissammenligning fra Mybanker viser, at Arbejdernes Landsbank i dag tilbyder landets billigste F5-lån, mens BRF Kredit kommer ind på en andenplads.

Og tiltaget har tilsyneladende virket, for da landets sjettestørste bank i februar fremlagde regnskab for 2016, kunne adm. direktør Gert Jonassen glæde sig over, at man i det forgangne år havde tiltrukket netto 10.000 nye kunder.

Bankforsker forudser prispres med nyt tiltag

Konkurrencerådet udsendte som nævnt i sidste måned sin længe ventede rapport "Konkurrencen på realkreditmarkedet", og den overordnede konklusion var, at det halter med konkurrencen.

I rapportens afsluttende afsnit kommer rådet med 16 anbefalinger til politikerne på Christiansborg. Anbefaling nr. syv og otte går ud på dels at vise prisforskelle på boliglån på ejendomsmæglernes salgsopstillinger, dels at gøre det muligt for ejendomsmæglere at formidle boliglån mod en engangsafregning.

Sidstnævnte forslag har seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet over for erhvervsmediet Finans.dk vurderet kan føre til en reduktion i priserne på 35-40 pct. Til FinansWatch forklarer han, at et sådan forslag blandt andet vil øge presset på Totalkredits 60 partnerbanker, der i dag modtager halvdelen af de bidragssatser, kunderne betaler for deres realkreditlån.

"Kunden kan vælge det lån, som ejendomsmægleren anviser. Eller kunden kan gå hen i sin Totalkredit-partnerbank og spørge, om den kan matche tilbuddet. Det kan den ikke, som det ser ud i dag. Men over tid må Nykredit sige til Totalkredit-bankerne, at de skal kunne matche priserne, hvis ikke de vil miste markedsandele," siger Lars Krull til FinansWatch.

Han tror generelt mere på denne model end på, at andre af partnerbankerne følger efter Arbejdernes Landsbanks Boligbonus, fordi en bonusmodel skattemæssigt er mindre fordelagtig end blot at sænke bidragssatserne.

"Bidragssatsen indgår jo som en del af rentefradraget, mens en rabat som Boligbonus skal beskattes," forklarer Lars Krull.

Arbejdernes Landsbank lovede i sin tid sine kunder 1000 kr. i Boligbonus per lånt million, men valgte siden at skrue beløbet op til 1200 kr., da det viste sig, at Boligbonus – modsat Totalkredits Kundekroner – ikke er skatteneutrale.

Spar Nord godt tilfreds med priser

Hos en anden af Totalkredits største partnerbanker, Spar Nord, er der i øjeblikket ingen planer om at skrue ned for priserne på boliglån.

”Nu har der været nogle ekstreme tilfælde i år, hvor bankerne har tjent godt på realkreditten på grund af låneomlægninger, men ellers er det ikke, fordi vi synes, at vi har en overnormal stor profit på realkreditlån,” siger Ole Madsen, direktør for forretningsudvikling i Spar Nord Bank.

Han peger dog på, at Jyske Bank og BRF Kredit, der, siden de to fusionerede i foråret 2014, har gjort sig bemærket med bankboliglån, har rundet et udlån på 90 mia. kr.

”Men vi må også erkende, at lige nu er der en aktør i markedet, som har taget ret hårdt fat. Men ser vi samlet på markedet, så er vi godt tilfreds med de priser, som vi får via samarbejdet med Totalkredit,” siger Ole Madsen.

Jyske Bank indrykker annoncer

Hos Jyske Bank er Konkurrencerådets konklusioner ikke gået upåagtet hen. Allerede ugen efter valgte banken at ændre i sine kriterier for bankens populære bankboliglån. Fremover skal man således ikke være helkunde i banken for at få de mest konkurrencedygtige priser.

"Vi havde en begivenhed i sidste uge, nemlig Konkurrencerådets rapport om realkreditsektoren. På den ene side synes vi, at vi om nogen har bidraget til konkurrencen. Vi har ikke hævet priserne, og vi er vokset markant i de senere år," sagde topchef Anders Dam til FinansWatch.

"Men omvendt har vi også holdt spejlet op foran os selv og set på, om der er noget, vi kan gøre for at bidrage yderligere til konkurrencen. Og der har vi valgt at ændre på et meget væsentligt parameter. Hidtil har det været sådan, at hvis du kom i banken og kun ville have et boliglån, var prisen markant højere, end hvis du kom ind og var helkunde. Det fjerner vi fra dags dato," lød det videre.

Og banken er i denne uge forsat med at gøre opmærksom på sine konkurrencefremmende tiltag via blandt andet avisannoncer:

"Konkurrencerådet vil have mere konkurrence på boliglån....Jamen, så værsgo da," skriver banken og lister seks tiltag op afsluttende med det syvende og seneste om fjernelsen af kravet om at være helkunde i banken for at få et bankboliglån.

Bidragssatser kan falde 40 pct. ved låneformidling via ejendomsmæglere

Arbejderbank: Vi har fået 10.000 nye kunder

Arbejderbank vil fortsætte prispres på vennerne i Totalkredit

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Seneste Arbejdernes Landsbank
Forsiden lige nu
ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Danmarks førende Executive Search, Financial Services team søger nyuddannet researcher - Amrop
Engagerende, løsningsorienteret forretningsudvikler med økonomisk baggrund - Forca
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Studentermedhjælper til Sydbank Direkte Ung
IT-arkitekt til programmet Ny Realkredit Platform i IT Bolig & Realkredit - Nykredit
Robotudvikler til procesautomatisering - Vestjysk Bank
Økonomisk medarbejder søges til børssekretariat - Den Jyske Sparekasse
Seniorspecialist til Management Support and Strategy, Corporate & Institutional Banking, København - Nykredit
Capital markets IT consultant - Visigon
Analyst til SEB Corporate Finance
Praktikplads til finansbachelor - Middelfart Sparekasse
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Privatrådgiver - Totalbanken
Afdelingsleder til Sydbank i Roskilde
Barselsvikar til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Back-Middle Office Administrator to Accunia’s CLO Team
Selfinvest Family Office søger Senior Investment Manager
Privatrådgiver til center Middelfart - Nykredit
Økonom med interesse for forbrugerbeskyttelse - Finanstilsynet
Risikoanalytiker til Spar Nords risikostyringsfunktion
Vicekontorchef med solid IT-revisionserfaring - Finanstilsynet
Finance Manager - MAN Diesel & Turbo
Finansiel controller til SEAS-NVE
Vi søger en dygtig privatrådgiver med overblik til filialen i Jelling - Den Jyske Sparekasse
Direktør til Herlev - Handelsbanken
Private Banker til Sydbank i Kolding
PensionDanmark søger to nye specialister til vores aktieteam
Specialist/seniorspecialist til Reconciliation i Capital Markets Operations i Nykredit
Business Process Manager, Finance - Lantmännen Unibake
Hurtigt tænkende specialist til Collateral Management - Forca
Jurist til juridisk afdeling i Sydbank
Investeringschef til solid lokalbank i vækst - Møns Bank
Privatkunde- rådgivere til Amager - BankNordik
Skarp IT-specialist med talent for ny teknologi til IT-tilsyn - Finanstilsynet
Senior Treasury Analyst, Copenhagen or Helsinki
Kundeservicemedarbejder til Kundeservice i Tårnby - BankNordik
Kreditchef til solid lokalbank i vækst
Økonomer til finansielt tilsyn med penge- og realkreditinstitutter - Finanstilsynet
Vurderingssagkyndige til erhvervsejendomme beliggende i Øst- og Midtjylland - DLR Kredit
Juridisk medarbejder søges til børssekreatariat - Den Jyske Sparekasse
Formuepleje søger en Chief Risk Offcer
Erhvervsrådgiver til Sydbank i Slagelse
Leder til Porteføljestyring indenfor big data, DW/BI, analytics, automatisering - SKAT
Chef for investeringsrådgivere i PFA Bank
Proaktiv økonomimedarbejder til Finance Support - ATP
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383